Intretinerea albinelor in stupii multietajati (ME sau NUMAI rame 3/4)

Creat de RazvanTi, Mai 18, 2015, 09:10:28 AM

« precedentul - următorul »

cipik

Din observatiile mele de anul trecut, an in care am fost pe dezvoltare, cred ca nu este nevoie de inversarea corpurilor, o regina medie poate tine doua corpuri de me foarte usor. Cu toti avem in stupina regine care in dadant au 9-10 rane de puiet si mai urca si in etaj.
Prin inversare dirijam regina sa oua acolo unde este cald deci nu are chinezi suficienti pentru a ingrijii două corpuri.
Părerea mea.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

tinumaftei

Si eu studiez problema cu ME, pentru ca orizontalul te limiteaza la un numar nu mult peste 100 de stupi si nu poate fi vorba in niciun caza de mecanizare, industrializare. Am avut o tentativa cativa ani de a adopta sistemul vertical, dar aici m-am lovit in principal de folosirea a doua tipuri de rame, iar daca se foloseste Dadant si jos si in magazie e greu de lucrat.
Asa ca am luat in studiu ME. Am invatat pe ME si am vazut ca toata apicultura industriala din Europa sau America merge pe sistem ME (chiar daca unii folosesc dimensiuni usor diferite la rame.
Ca sa folosesti tehnologia ME trebuie sa iernezi obligatoriu pe doua corpuri. Dar pentru calculele mele volumul stas al celor doua corpuri este prea mare pentru iernarea in conditiile de la noi. Ca sa nu fiu nevoit sa umblu la ramele din aceste doua corpuri, voi experimenta in acest an Me pe 8 rame. Sper sa am succes!

cipik

Eu nu am iernat pe toate 20 de ramele, am scos din ele pana am ajuns la numarul dorit de mine, cate 5-6 in cuib plus cate una stanga dreapta dupa diafragmele de polistiren si acelasi număr de rame jos. Sa vedem ce va iesi, pana acum nesperat de bine putine albine moarte
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

tuturicius

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 23, 2017, 01:30:04 AM
Si eu studiez problema cu ME.......
Trebuie sa te hotarasti din capul locului cu ce albina lucrezi. Bk -10 rame, carp -8 rame. Lada trebuie sa fie iarna pe masura ghemului, ca sa poti ierna ok fara restrangeri.

Eugen B

Din cate am vazut cine are ME trebuie sa aiba albina multa in ei, cred ca si culesul din zona conteaza foarte mult.
Cu ME e bine pe stationar, dupa cum se vede si in alte tari, poate chiar si la noi.
Cine face pastoral pierde albina la fiecare mutari si de aceea in pastoral foarte rar avem albina extrem de multa in lazi. Daca observati dupa stors se vede mai exact cata albina avem.

bucovineanu

Foarte adevarate cele spuse in postarea de mai sus. Pentru a avea rezultate cu ME e nevoie de familii foarte puternice. Acest lucru este mai usor de realizat in stationar decat in pastoral. De aici si nevoia de familii ajutatoare daca se face pastoral cu stupi ME. Pe de alta parte stupii ME sunt mai greu de transportat. Trebuie rigidizati foarte bine la transport pentru a nu avea surpriza sa se desfaca si acest lucru nu e tocmai usor de facut. Dan Margarit are mai multe vetre si face numai stationar.

Kiwi Bee

Citat din: cipik din Ianuarie 22, 2017, 11:22:47 PM
Tocmai am terminat de citit: Întreținerea albinelor in stupi multietajați de Maloiu.
Eu "vedeam" ME-ul ca doua corpuri de 3/4 unde regina ponteaza si deasupra magazia/magaziile de recolta.
Acum dupa ce am citit am mai multe nelămuriri ca înainte să citesc. Repeta la nesfarsit (poate de prea multe ori) faptul ca trebuie sa avem familii puternice, lucru care îmi place este ca prezinta si cum putem ajunge la familiile dorite cu ajutorul familiilor ajutătoare.
Acum in cazul meu am inceput sa cresc rame me din 2015 si chiar am iernat o matca (care m-a supărat in sezon) in iarna respectva, o matca cu 3 rame de albina si nu prea multa miere si spre surprinderea mea la răpită avea jos plin de puiet si in corpul doi a băgat miere. Am mai facut in 2016 încă doi care deabia in acest an voi aplica tehonologia pentru intretinere ME pana acum doar căutând sa măresc numărul de rame si populatie.
Ce întrebări am eu si poate cei mai experimentati pot sa îmi răspundă:
1. Chiar este nevoie de familie ajutătoare pt a avea familii bune in me? Eu zic a noastră matca poate acoperii usor doua corpuri de me, sau cel putin asa am văzut la mine.
2. Chiar este necesar sa inversam de doua ori pe luna corpurile intre ele? Aici se leagă si de prima întrebare, Maloiu spune ca trebuie sa mutam mereu puietul jos si marca sa urce in corpul doi. Eu recunosc ca nu asa am facut.

O sa mai revin si cu altele, poate dupa începerea sezonului.

Si cu ME ca si cu alte modele de stupi se poate lucra pe gustul fiecaruia.
Mie imi trebuiesc funduri cu plasa - de aici pornesc(iarna avem umiditate foarte mare si de mai multi ani am trecut toti stupii pe fund cu plasa si problema sa rezolvat - pun folie peste rame).

In ultimii ani multi comerciali de la noi din NZ au trecut la cuiburi cu 1 singur corp. A devenit obisnuit ca inainte de a recolta caturile se verifica cuibul sa nu fie loca - astfel se elimina posibilitatea raspindirii sporilor de loca.

Totusi cine nu lucreaza cu 2 cutii per cuib si are plasa la fund va demara mai incet in primavara caci matca nu va depune oua la baza ramelor fiind o zona rece. Atunci cind sint 2 cutii per cuib aceasta problema se rezolva usor. Depinde de cind sa inceput stimularea si cit de mult puiet si populatie este in stup si in functie de aceasta se pot roti cutiile. Situatia ideala este ca regina va ponta un fel se sfera(cum ar fi ghemul iarna) si atunci cind separam cele 2 cutii defapt vom taia sfera/mingea in 2 pe orizontala. Depinde cit de timpuriu facem aceasta operatie si unde este plasat aceasta zona de puiet(mai aproape de urdinis sau mai departe sau putin lateral). In functie de aceste conditii corpul superior poate fi rotit cu 180 de grade si atit sau punem corpul 2 jos si corpul 1 peste sau inca in plus rotim unul din corpuri cu 180 de grade. Precum vedeti sint mai multe posibilitati.
Daca este frig si zapada afara dar avem ponta/puiet se poate roti corpul 2 cu 180 de grade si astfel intindem/lungim zona de puiet pe orizontala. Daca sintem in primavara timpuriu si nu mai avem nopti reci atunci se pot aplica si celelalte metode.
Nu se inverseaza cutiile de 2 ori pe luna.

Sa spun cum este pe la noi cu rasele de albine. Avem italiene si carnica dar sau cam corcit prin toata tara. Eu nu am timp si nici numarul de stupi cu care sami selectez si sa elimin reginele care nu sint italiene. Eu mias dori dora italine dar care are o ponta frumoasa ramine in viata. Totusi cele mai inchise la culoare au singe de carnica si iarna asi reduc populatia astfel incit in primavara demareaza mai greu. Eu am nevoie de populatie pt divizari si nu ami permit sa astept pina carnica o ajunge din urma pe cea italina. Este cert ca o va ajunge din urma dar pina atunci din italiana fac un roi de vinzare.
Daca rasa de albine folosita nu ocupa cele 2 corpuri se poate ierna si pe 1 corp sau se poate trece la alta rasa care asi mentine populatia marisoara si pe timpul iernii.


tinumaftei

Citat din: tuturicius din Ianuarie 23, 2017, 10:21:12 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 23, 2017, 01:30:04 AM
Si eu studiez problema cu ME.......
Trebuie sa te hotarasti din capul locului cu ce albina lucrezi. Bk -10 rame, carp -8 rame. Lada trebuie sa fie iarna pe masura ghemului, ca sa poti ierna ok fara restrangeri.
Nici "canadienii" nu lucreaza pe 10 rame. In filmuletele lui Dorian am vazut ca avea stupii pe 9 rame. 2 x 8 x 3/4= 12 rame Dadant. Si pentru Bk si pentru liniile de Carnica pe care le am sunt suficiente pentru cuib, fiindca albinele astea nu au greturi cu ouatul pe lateralele stupului.
Daca se foloseste cutia de 10 si se ierneaza pe 2 corpuri cred ca toamna trebuie aranjat si corpul de jos. La stupi putini nu este o problema, dar mi-as dori ca la caturile care formeaza cuibul sa nu umblu pe timpul sezonului ci doar atunci cand stupul a luat-o in jos. Atunci il scoti din frontul de productie si il duci in refacere: inlocuire matca, etc, dar cel mai probabil desfiintare. Am lucrat niste ani cu stupul vertical cu 10 rame  + magazii de 1/2 si in cuib umblam doar primavara de max 2-3 ori. Urmatoarea interventie era cand se bezmeticea sau cand ii venea randul sa ii schimb matca (la 2 ani).
Asta este pentru mine o discutie teoretica. Nu am prea vazut apicultori cu ME care sa ierneze cu 2 caturi cu 10+10 rame, pentru ca ar fi prea larg cuibul. Un cuib larg inseamna un start mai slab in primavara, mai ales la Bk.
Repet, calculele mele sunt doar teoretice si cu apicare la pastoral.

tuturicius

La Dorian nu se pune treaba cu  9 rame. El are unlimited broodnest - nu pune gratie si matca oua intr-o veselie si in c3. Urca incet tot cuibul si toamna coboara la loc.
Uita-te pe canalul meu de youtube si o sa vezi roi pornit de la doua rame care ierneaza pe doua corpuri. Ghemul ocupa la inceputul iernii 3 intervale complet jos si si intindea doua degete si in c2 plus intervalele neocupate complet jos. Adica doua corpuri pline de albina inainte e a intra in ghem. Si nu sunt vreum unicat, mai au si altii popor, chiar si mai mare.
Tratamente bio, nebio, cum se poate, tot sezonul, un fumidil dupa fs, sirop, un bk si ai doua corpuri cu albina sa bagi la iernat.

tinumaftei

Ai dreptate și ai experimentat. Însă m-am oprit asupra variantei cu 8 rame și din alte motive.
1. Stupii vor sta numai pe pavilion, pe un singur nivel și fiind mai înguști vor ocupa mai puțin loc în linie, implicit vor încăpea mai mulți.
2. Un cât cu 8 rame este sensibil mai ușor decât unul cu 10, chiar și dacă dispun de oarecare mecanizare si pentru mine e important fiindcă sunt operat deja de discopatie lombara.
Nu am ultimul cuvânt. Abia anul viitor as putea cristaliza unele concluzii.

tuturicius

Un lucru as vrea sa il mai punctez, si din punctul meu de vedere cam asta e toata filozofia. La un me 10 pe doua corpuri, cu o matca prolifica tot sezonul, bineinteles, volumul permite un balast substantial de miere si pastura in cuib, care sa le faca sa se simta bine si dupa ce le iei mierea dupa un cules. Si eventual, daca dupa cules nu mai intra nimic nu resimt asa acut daca intarzii un pic cu hranirea.

tinumaftei

Ai dreptate! Va avea întotdeauna hrană în cele două cuiburi. În varianta pe 8 rame de la răpită până la iernare, tot pe 3 corpuri ar trebui ținut și hranitorul plin tot timpul cât nu ai cules de minim 0,5kg. Anul acesta la stupii pe care ii trec la Me8 "nu mă voi uita la prețul zahărului". Sunt curios să văd diferența dintre un stup furajat industrial și unul "economic".

tuturicius

Imi place termenul "furajat". Eu nu fac stimulari si comletari. Eu furajez albinele. Pt cine zgarie la urechi, le hranesc. Si completarea de toamna o fac intins, ca sa fie furajate tot timpul daca nu vine de afara.
:yes:

tinumaftei

 : noproblem:
Citat din: tuturicius din Ianuarie 23, 2017, 03:43:44 PM
Imi place termenul "furajat". Eu nu fac stimulari si comletari. Eu furajez albinele. Pt cine zgarie la urechi, le hranesc. Si completarea de toamna o fac intins, ca sa fie furajate tot timpul daca nu vine de afara.
:yes:

bucovineanu

Atunci cand regina e cu ponta la apogeu, chiar si la stupul pe 10 rame, se intampla  ca in corpul de jos sa fie 10 rame de puiet si daca se extrage tot din celelalte corpuri si urmeaza o perioada fara cules, e posibil ca  familia sa moara de foame. E cu totul altfel decat la orizontal unde fiecare rama are coronita de miere.