botci in stup

Creat de marius82, Aprilie 23, 2015, 09:24:09 PM

« precedentul - următorul »

marius82

Buna ziua, am o urgenta...Acum o saptamana am uitat putin sirop in afara stupului si cam pentru 3 zile a fost razboi la urdinise,am observat furtisagul si le-am micsorat urdinisele apoi totul a revenit la normal.Am pus caturile si 2 rame 1/2 cu foaie pentru ca cladite nu am...toate bune numai ca de vineri pana azi a fost vreme urata si cam frig noaptea si nu am mai reusit sa umblu la ele.Ieri fiind frumos am deschis stupul si am vazut urmatoarele:
1. o rama de 1/2 din cat am gasit-o roasa cu gauri in ea.
2.in stup pe ramele de anul asta nu era nimic iesit din comun, dar pe ramele mai vechi in coronita pe langa miere au inceput sa creasca multi trantori pe margini si pe jos , iar cel mai ingrijorator e ca am gasit cam pe 5 rame de anul trecut botci atat intre coronita si puiet cat si jos,una din rame a deformat-o mult in coronita si a inceput sa o si gaureasca.Cam in total sunt cam 5-6 botci pe fiecare rama.Am gasit si botci inchise pe care le-am stricat.
3.nu dau de matca,azi fiind si inorat afara si vant puternic albinele au camramas in stup si cu asa multa albina pe rame nu am reusit sa o localizez.
Maine incerc sa mai uit iar dupa ea...acum nu stiu daca vor sa roiasca,sau a fost matca omorata la furtisag
(doar ca azi am vazut pe mai multe rame oua proaspate in celule adica bastonasele albe ce stau in picioare in celule)asa ca nu stiu ce sa cred ...in plus mi se pare ca au marit si numarul de trantori pe care ii cresc.Am reusit sa fac si niste poze sa imi spuneti daca vor sa o roiasca sau sa se salveze,de inlocuit nu cred,pt ca matca e 2014..doar daca a ramas sifonata de la furtisag.Eu unul fiind incepator nu stiu ce vor sa faca.Multumesc.

Muntoiu Radu

Si mie mi-au tras botci in zilele astea friguroase. E normal. Si cresterea de trantori multi e normala in perioada asta.

Eu zic sa strici botcile deschise ca poate acum daca s-a imbunatatit vremea le mai trece, mai ales ca nu cred ca sunt intrate in friguri la modul serios in perioada asta.

Stupul care avea botci inchise se poate sa fi roit. Cauta bine matca data viitoare. Daca nu o gasesti vezi daca ai oua. Daca nu ai nici oua se poate sa fi plecat (cand intra cu adevarat in frigurile roitului matca nu mai ponteaza, deci verifica bine). Dupa care poti face roi sau nuclee sau poti lasa stupul asa, sa isi traga matca noua (ii lasi 1 botca inchisa si 1 deschisa - mai vezi pe forum la "Inmultiri"). Asta-i sfatul meu de incepator.

marius82

Multumesc pentru raspuns.Am verificat si pe majoritatea ramelor cu puiet am in celule bastonasele albe...deci banuiesc ca matca inca e pe acolo doar ca nu reusesc sa o gasesc.Ma gandeam daca tot fac botci sa incerc sa fac un nucleu,problema e ca nu stiu cate rame cu puiet sa le pun in buzunarul stupului(am un biostup 3 in 1) cat timp sa le las orfanizate si cand sa pun botca.

stefan1

  Bun venit, Marius!
Familia aia vrea sa-ti roiasca. Daca are botci capacite poate roi in orice zi (cu matca batrana). Esti sigur ca le-ai distrus pe toate?
Daca vrei sa faci din el un nucleu, se poate si pe forum cred ca sunt si indicatii cum sa procedezi. Daca vrei sa folosesti doar 3 rame, le poti folosi chiar din familia care vrea sa roiasca. Pui macar o rama cu puiet de preferinta matur, rama care sa aiba si una sau mai multe botci. Daca sunt capacite este mai bine, case scurteaza timpul pana iese noua matca plus ca in stupul de baza botcile sunt cel mai bine hranite si ingrijite (fiind foarte populat). Langa fagurul cu puiet sa pui cel putin o rama cu pastura si cu miere. A treia rama poate fi o rama goala sau tot cu hrana. Ramele le pui cu albina de pe ele dar cu grija sa nu iei regina stupului. Obligatoriu sa mai scuturi in nucleu albina tanara din inca 1-2 faguri (cu aceleasi precautii sa nu iei regina). De preferinta botcile din fagurul dat sa fie in partea superioara sau in centrul ramei, ca nucleul se va depopula si botcile din subsol pot raci. Poti si sa 'plantezi' o botca faina din stup intre ramele nucleului, dar cu grija sa nu deformezi sau sa accidentezi botca. Obligatoriu asiguri apa la nucleu pentru primele 3 zile. Urdinisul micsorat, sa eviti furtisagul, desi aceasta perioada cu cules de la pomi pericolul furtisagului este mai redus. La fagurii nucleului e indicat sa nu mai umbli pana cand iese noua matca (altfel sristi sa lovesti botcile care pot fi lipite si de fagurii vecini). Cel mai bine ar fi sa muti nucleul la alta locatie, caz in care nu se mai depopuleaza.
  In familia de baza obligatoriu distrugi toate botcile (si cele mici) ca altfel vor continua planul de roit. Completezi cu faguri cuibul familiei de baza, dar grija, ca daca este cu plan de roit se poate sa nu-ti creasca fagurii artificiali. Poti folosi pentru nucleu si albine de la alta familie, eventual cu niste precautii de uniformizare a mirosurilor.  Succes!

   De ce nu iti treci la date personale zona de unde esti? pentru ca in special in aceasta perioada, dezvoltarea familiilor difera de la zona la zona si unele sfaturi bune pentru o zona sunt rele pentru alte zone.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marius82

multumesc pentru raspuns..am sa incerc sa fac nucleul maine...azi am reusit sa gasesc si matca...oua ca nebuna sper sa o gasesc si maine.Cat despre  zona..sunt in italia zona Bologna

oroles

Un stupar care rupe botci intr-o veselie si omoara matci si eu la vremea aia pierdeam matcile la imperecheat din cauza ploilor.  ))/

https://youtu.be/-IaLcQTOw5c
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Am văzut şi eu filmul...

Dacă-mi amintesc bine, nenea ăsta vindea parcă şi pavilion sau camion apicol.

Fabian

Buna ziua. Scriu aici, fiindca titlul e mai potrivit situatiei mele.
Una dintre familii (cea ma puternica) a construit botci. Doua in partea de mijloc/sus si doua jos, despre care am citit ca-s de roire. Cele de jos sunt pe alta rama. Matca au, marcata cu verde, are aripile cam zdrentuite, dar totusi pare cea mai buna.
Botcile au larve de matca, dar inca nu-s capacite.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa stric botcile si sa pun rame si cat (stupul e Dadant pe 10 rame, cu cat de 1/1), sau sa iau ramele cu botci si impreuna cu alte rame de lucratoare + miere si pastura sa pornesc alta familie?
Mentionez ca nu cunosc performantele si pedigree-ul matcii si ca n-am experienta (dar asta e oricum...evident). As mai adauga si ca mai am vreo trei familii extrem de slabe (le-am stimulat, le-am urmarit si...nimic). Le-as putea unifica cu matca ce-ar iesi din una din botci.
Multumesc.

oroles

Citat din: Fabian din Mai 26, 2015, 05:20:56 PM
Buna ziua. Scriu aici, fiindca titlul e mai potrivit situatiei mele.
Una dintre familii (cea ma puternica) a construit botci. Doua in partea de mijloc/sus si doua jos, despre care am citit ca-s de roire. Cele de jos sunt pe alta rama. Matca au, marcata cu verde, are aripile cam zdrentuite, dar totusi pare cea mai buna.
Botcile au larve de matca, dar inca nu-s capacite.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa stric botcile si sa pun rame si cat (stupul e Dadant pe 10 rame, cu cat de 1/1), sau sa iau ramele cu botci si impreuna cu alte rame de lucratoare + miere si pastura sa pornesc alta familie?
Mentionez ca nu cunosc performantele si pedigree-ul matcii si ca n-am experienta (dar asta e oricum...evident). As mai adauga si ca mai am vreo trei familii extrem de slabe (le-am stimulat, le-am urmarit si...nimic). Le-as putea unifica cu matca ce-ar iesi din una din botci.
Multumesc.
Daca inca ai oua, ridica matca si fa un roi. Lasi cea mai frumoasa botca. Eventual poti sa lasi doua botci. Oricum prima iesita o omoara pe cealalta. Daca ai nevoie de regine, poti sa il lasi sa roiasca, il urmaresti si il recuperezi. Apoi cauti in stupi si recuperezi in bigudiuri cateva regine. Omori sau pui la pastrat reginele din vechile familii si dai reginele neimperecheate sau imperecheate daca ai posibilitatea sa le imperechezi in nucleu.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Salut!

Sint multi stupari cu experienta pe aici si s-ar putea sa ma contrazica. Am sa-mi spun parerea: Daca ai doar 4 botci stupul ala nu vrea sa roiasca! Atunci cand o familie se pregateste de roit face multe, multe botci, cu zecile. Eu zic sa nu te grabesti sa iei matca de acolo, mai ales ca zici ca are aripile zdrentuite. Este foarte posibil ca acea familie sa vrea sa schimbe matca. Mai lasa lucrurile asa vreo 3 zile si mai verifica odata. Daca nu au fost pornite alte botci si ai doar astea 4, atunci e sigur ca nu e roire. Daca tot le ai pe rame diferite, daca as fi in locul tau eu as face doua nuclee. Fiecare nucleu sa primeasca o rama cu botci, una cu ceva puiet capacity la eclozionare si o a treia cu hrana. Asta e parerea mea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Fabian

Va multumesc.
Voi urmari inca 3 zile, apoi voi face asa cum m-ati sfatuit.
Foarte interesanta metoda cu lasatul sa roiasca, d-le Oroles, dar sunt la inceput de drum si mi-e teama ca n-am s-o fac cum trebuie, neavand pe cineva experimentat chiar acolo, langa stup. De regine chiar am nevoie, fiindca toate pe care le am sunt din 2014 si nici prea bune nu-mi par.
Sa vad ce ganduri au in astea trei zile, si actionez in consecinta. Am uitat sa mai scriu ca familiei asteia i-am "subtilizat" saptamana trecuta o rama cu puiet, iar albinele le-am scuturat in fata urdinisului altui stup, slab, in care am introdus aceasta rama. Cele tinere au urcat pe o rampa de scandura pusa de mine la urdinis, in stupul cu pricina, restul s-au intors acasa. (metoda imprumutata de la cel care mi-a vandut familiile).
O zi frumoasam cu mult cules sa aveti!

oroles

Daca ai ridicat puiet si spatiu are suficient nici eu nu cred ca e posibil sa roiasca, mai ales ca spui ca ai scuturat si ceva culegatoare. E clar ca ti-o schimba.

Pentru mult respectatul coleg din Neamt, bmdna: am vazut stup care a roit cu o singura botca acum un an.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Pentru colegul Oroles, respectat in egala masura,

Normal ca stupul poate sa roaiasca si cu o singura botca, de acord. Se poate intampla ca atunci cand stuparul se decide sa opreasca roirea prin eliminarea botcilor. In acest proces laborios el poate rata una pricajita, ascunsa pe langa un leat, si atunci cand acea botca este capacita, matca batrana poate pleca cu roiul primar. Matca batrana pleaca si lasa in urma stuparului un jaf de matca. Vorbind din ce am citit si ce am vazut la mine, numarul botcilor in cazul roirii este mare si variat ca varsta. Adica matca nu le oua pe toate in aceeasi zi ci le va oua pe o perioada ce se intinde pe mai multe zile.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Referitor la numarul de botci, am citit urmatoarele:
In general o familie are un numar relativ fix de botci pe care le construieste la roire sau in caz de salvare (cu conditia sa existe suficiente larve pretabile pt botci de salvare. S-a constatat ca numarul asta se transmite din generatie in generatie. Adica, daca anul asta familia roieste si face 15 botci, sint sanse foarte mari ca familiile rezultate din cele 15 botci (care supravietuiesc din ele) sa construiasca tot un numar de 15 botci. Pentru unii crescatori numarul acesta este foarte important. Se stie ca orice familie are instinct de roire. Instinctul de roire este direct proportional cu acest numar de botci (in literatura anglosaxona acest numar se numeste peak queencell number - pqn). Cu cat familia face mai multe botci cand vrea sa roiasca, cu atat insttinctul de roire este mai accentuat si cu atat mai putin valoroasa este matca respectiva.

Se intampla ca unele familii folosite pe post de starter sa ia un numar relativ mic de botci in crestere. Aceasta situatie nu este neaparat pt ca a facut stuparul ceva gresit sau sa fi avut larvele defecte. Sint pareri care spun ca acel starter a luat in crestere un numar de 11 botci din 20 sau 30 pentru ca PQN-ul acelei familii este 11. Cu atatea se simtea ea confortabila. Probabil ca daca din cele 11 s-ar distruge 5 si s-ar baga o noua bara de 10, ar fi luate in crestere numai 5, ca sa completeze numarul de 11. Acestea sint niste lucruri pe care le-am citit, nu le-am urmarit in practica si doar le impartasesc.

Albinele nu inceteaza si, probabil, nu vor inceta sa ne uimeasca. Cand era foarte la inceput o familie de albine mi-a intrat in friguri. Eu am facut urmatoarele:
- am facut doua nuclee cu cate o rama de puiet si o rama de hrana, pe care le-am pus in stupi separati.
- Am luat resul de rame cu exceptia ramei pe care am gasit matca si le-am impartit in doi stupi noi, pe care i-am dus mai departe in stupina, fara sa ma mai uit la botci
- pe locul stupului vechi am pus un corp de stup plin cu faguri artificiali din care am scos fagurele central in locul caruia am pus rama cu matca de pe care am distrus toate botcile.

Ce am obtinut?
Cand am umblat in stupul de pe locul vechi (cel cu matca batrana) am gasit mai multe botci capacite, fagurii artificiali construiti foarte frumos, aproape toti. Pentru ca eu merg la munca, matca aia a plecat si dusa a fost.
Cele doua nuclee au reusit, dupa ce s-au imperecheat matcile, sa ajunga la un nivel de dezvoltare suficienta ca sa treaca iarna, fara sa le mai dau puiet capacit ca ajutor.
Surprinzator a fost ce s-a petrecut cu cele doua jumatati. Una din ele si-a ales o singura matca. Cealalta insa a continuat sa ingrijeasca botcile dar eu nu stiam. Eu le-am lasat in pace convins fiind ca peste 3 saptamani am sa gasesc noile matci imperecheate. Intr-o zi cand am venit de la munca am vazut in varful uni mar un roi firav, ceva mai mare decat un mar. Nu se putea scutura pt ca era prins pe tulpina si l-am luat cu mana. Cand l-am scuturat in stup, a ocupat o singura rama cu fagure artificial. Cand m-am dus la stupul cu pricina, din care tocmai plecase roiul, am mai gasit cateva matci pe care albinele le tineau inchise, si pe care, probabil, urmau sa le elibereze in zilele urmatoare, cu alte roiuri. Astea au fost niste albine foarte hotarate, au roit chiar daca numarul lor s-a redus drastic, chiar daca le-am mutat locul si au pierdut toata albina culegatoare. Mai mult, cele doua jumatati luate din aceeasi familie s-au comportat diferit, una s-a potolit iar cealalta a continuat sa roiasca.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

cocobeny

Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.