Familie pierduta la iernat.Cauze?

Creat de Nemo, Martie 08, 2015, 05:25:24 PM

« precedentul - următorul »

cornelioandanciu

Citat din: yulian din Martie 13, 2015, 11:27:02 AM
Albinele au murit din cauza unui bou ca ursu (contradictie animalica, da' no) care v-a invatat ca iarna se trece cu o rama..si mai era si Ioan printre noi...propovaduitorii noii ordini in stupina. Eu iernez de cand m-am apucat cu FAV total deschis cu folie deasupra si pot sa zic ca am trecut cu brio de fiecare iarna in care am avut si albine in lazi.  :hi:
In ce zona ai albinele?
Va salut.

dorindafi

e drept conteaza zona, altitudinea , curenti de aer , presiune atmosferica si ce o mai fi , dar cel mai mult conteaza ca familia de albine sa aibe ramele pline din toamna, tratamentul facut si rame in cuib in raport de populatie.
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

yulian


cornelioandanciu

Citat din: yulian din Martie 13, 2015, 01:54:45 PM
Citat din: cornelioandanciu din Martie 13, 2015, 12:49:23 PM
In ce zona ai albinele?

Hunedoara  :hi:
Diferenta de cateva grade bune la temperatura... Este primul an cand iernez albinele la Arieseni, oricum, familiile medii nu au ce cauta acolo peste iarna. Familiile tari pe care le am, nu au probleme. Ce mult conteaza in luna martie doua -trei grade !  :hi:
Va salut.

Nemo

Albinele au fost restranse in toamna pe 6 rame si iernate in  stup de 12 rame familie familie langa familie despartite de diafragma. Ursu are si un clip care se numeste"numai cu lazile pline treci iarna cu bine". Am aruncat nasul in postarile despre stupul profului dar nu prea am reusit sa scot mult lucru de acolo fiindca erau 260 de pagini...cine are timp sa se uite peste toate? Daca era o carte, mai intelegeam , dar multe comentarii inutile care aveau ceva mai mult de a face cu profu decat cu lada.

yulian

Nemo, comentariile nu sunt inutile deoarece erau facute in special pentru incepatorii care cred/credeau ca lada Ursului este o minune dumnezeiasca care le va aduce profituri uriase iar sarlatanul on-line a speculat lucrul asta. Orice lada va face miere, important este sa ai cu cine!   :wink:

Eugen B

Daca ai albina sanatoasa si multa, poti da o ai in ce tip de lada vrei ca va baga sigur miere. Pe net apar tot felul de lazi minune, nu cumpatati aiurea. Interesativa prima data ce model se practics in zona. Acuma cum nu vor mai fi proiecte si nr de lazi va scadea

Nemo

Deoarece cred ca lada ursu are ceva beneficii(parere de incepator) si are destule probleme pe care as vrea sa le redresez cu putin ajutor, voi posta cate ceva din experienta mea de un an cu aceste lazi si din primul pe sezon de albinarit din aceasta viata, in discutia despre lada ursu.
Am mai gasit niste fotografii facute la sfarsit de ianuarie cu stupul si fundul stupului familiei pierdute in iarna.
Pot sa compar cu familia din perete cu ea si sa vad ca exista diferente intre modul in care au iernat cele doua.
La inceput de ianuarie am pus miere cristalizata si dupa resturi se vede ca familia sanatoasa a consumat acea miere, cealalta familie nu. Tot la inceputul lui ianuarie familia in cauza era in viata, dar cu destule pierderi cum se poate vedea in plasa antivaroa. De fapt, pierderi mari au fost cam la toti stupii, insa ceilalti, la prima zi de caldura din ianuarie au facut zbor de curatire si au scos albina moarta, pe cand acest nucleu nu a facut. Se vede si ca a descapacit si a mancat din rame,ceva capace pe fundul stupului, dar mai putine decat nucleul vecin.
Amandoua au intrat in iarna cu aproximativ aceeasi cantitate de albina. Unde a fost albina mai putina am iernat pe 3 rame sau 4, unde a fost mai multa, pe 7-8-9. Au supravietuit foarte bine si nucleele pe 4 rame. Am verificat stupii la mijloc de martie si din 6 rame, majoritatea au ramas pe 3 rame , in unele cazuri si pe 4 sau 5, avand ceva puiet pe una sau chiar doua rame.

Cipi

Prietene... imi pare rau... de ce a trebuit sa cumperi porcaria aia de lada? Cu banii care i-ai dat pe o lada Ursu, cumparai o lada orizontala din dulap cu doua ordinisuri, iernai 2 in unu daca tot iti place sistemul asta.

Nemo

Nu i-am dat bani decat pe o lada pe care am refacut-o la atelierul unui prieten fara prea mare cost. Sunt lucruri care imi plac in constructia cutiei. Buzunarul cu diafragma nu e pomul laudat al profului , dar are cateva fructe.
Diafragma si fundul si buzunarul si despartirea sunt in regula doar ca sunt supra laudate si nu fac atat de multe minuni...dar fac.

bmdna

Citat din: Nemo din Martie 21, 2015, 02:17:18 PM
Deoarece cred ca lada ursu are ceva beneficii(parere de incepator) si are destule probleme pe care as vrea sa le redresez cu putin ajutor, voi posta cate ceva din experienta mea de un an cu aceste lazi si din primul pe sezon de albinarit din aceasta viata, in discutia despre lada ursu.

Am si eu un stup Ursu si pot sa spun ca are unele beneficii, dar pretul e mult prea mare. Acest stup se preteaza la familii lesinate. Daca ai familii adevarate, nu ai nicio sansa sa bagi 3 familii intr-o astfel de lada. Eu am stupul din 2011 si inca nu am reusit sa gasesc 3 familii de productie care sa incapa toamna in ea. Am reusit cu 3 nuclee si atunci nucleul care a avut peretele la nord a avut un mucegai, vai de steaua lui. De atunci iernez in el cate o familie si un nucleu lesinat. Primavara mut lesinatul in alt stup si exploatez buzunarul ala. Intr-adevar, pe perioada dezvoltarii buzunarul este foarte util. Dar, repet. Stupul nu face banii.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

livulik

Ca să nu intrăm iar în discuția cu stupul minune... cum rămâne cu grosimea pereților??? Mai are vreo importanță dacă e de 2,5 sau 4 dacă iernezi sistem clopot?

cornelioandanciu

Citat din: livulik din Martie 22, 2015, 12:17:16 AM
Ca să nu intrăm iar în discuția cu stupul minune... cum rămâne cu grosimea pereților??? Mai are vreo importanță dacă e de 2,5 sau 4 dacă iernezi sistem clopot?
Are! Eu iernam la ses fara probleme familiile in lazi cu 20 mm grosime a peretilor, anul acesta le-am iernat la munte in aceleasi lazi, consumul a fost enorm, acuma trebuie sa le dau sirop, ma gandesc pentru iarna viitoare sa le fac protectie exterioara cu polistiren, ca nu am de unde sa gasesc invelitori din acelea cum foloseste Dan Margarit in Canada. Si undeva la jumatatea lui martie sa dau jos acele protectii. De asemenea trebuie sa ma gandesc cum voi face hranirile de completare la toamna, daca va fi necesar. Am hranitoare tip podisor mari, dar nu ar fi rea ideea cu galetile ...
Va salut.

TDI

La mine personal cred ca a fost cel mai mare consum din ultimii 5 ani.
Familiile slabe, la 55% din puterea celor de anul trecut de exemplu, - multe au crescut puiet in iarna, pana la 1.5 rame de albina puiet viabil cam o treime, celelalte 2/3 au crescut si ele puiet, dar neviabil, depopularile fiind masive.
Per total datorita infestarii masive cu varroa si a problemelor conexe, cauzate de virusi si de foarte multele tratamente necesare. Plus perioadele anormal de calde din septembrie si octombrie...
Nu e vorba doar de grosimea peretilor.

Nemo

bmdna, lada pe care am cumparat-o eu era cea cu sertar cu buzunar doar de 2 rame(modelul pavilion),fara capac si am facut ceva modificari. Costul total pe stup m-a ajuns pe la 100RON, din scandura de pin. E intradevar mai mult de lucru, dar merita. Probabil ca pretul de magazin nu merita, cum spuneti.
Merg inca pe inmultire, asa ca 2 in 1 ma ajuta, cand vor fi puternici vor ramane 1 in 1 si buzunarelul pentru hranire si trantori.
Peretii sunt de 1,9-2cm si din cate am citit ventilatia in stup e mult mai importanta decat folii si polistirene. Polistirenul e un material nesanatos pentru orice tip de locuinta pentru orice fiinta(om,animal, insecta) din mai multe considerente, unul dintre ele fiind respiratia peretilor. Daca ai folie si polistiren sigur o sa ai o problema si albinutele se vor imbolnavi si vor si consuma. Eu am pus 6 rame pline cu miere la nucleu de 6 si la ora asta inca mai sunt 3 rame cu miere.
Iarna asta la 800m au fost -15-17grade timp de 2-3 saptamani(stiu ca imi faceam probleme de puietii de Evodia abia plantati) si, vantul puternic mi-a zburat capacele de pe 2 stupi, am descoperit dupa vreo 8 zile cand am fost sa dau zapada de la urdinisuri. Eu am pus folie pe stup dar am lasat spatiu de ventilatie nu am acoperit in totalitate si zapada era de 7cm pe folie.
Eram speriat ca am pierdut familiile, de unde, si acum cand am umblat in stupi am constatat ca sunt dintre cele mai puternice nuclee si ca au iernat bine.
Cineva zicea sa nu ne zgarcim la miere, sa le dam cat au nevoie si sa lasam stupii sa fie ventilati si nu incalziti. In natura albinele nu au nici folie nici polistiren, se descurca.