VÂNĂTOAREA DE ALBINE ŞI CULESUL fagurilor

Creat de dragos2006, Ianuarie 31, 2010, 05:26:56 PM

« precedentul - următorul »

dinupaltinis

Citat din: stefan1 din Octombrie 05, 2015, 05:02:51 AM
Citat din: dinupaltinis din Octombrie 04, 2015, 04:49:19 PM
Citat din: stefan1 din Octombrie 03, 2015, 09:14:18 AM

O altă sursă de venit pentru apicultorul clujean este genetica albinelor. În acest moment, Mihai Grama este singurul vânător de albine sălbatice, pe care le descoperă în cele mai adânci păduri ale țării."

Ce mare chestie sa gasesti stupi naturali in padure.Din '89 si pina acum am adus din padure aproximativ 200 de stupi asazisi salbatici.Nu este nici o diferenta fata de ale noastre.Anul asta nu am mai fost ca ma doare un picior,dar devenise o patima cautatul prin padure.Am inceput apicultura cu 1 stup adus din padure.

  Afirmatia de mai sus nu-mi apartine, ci apartine autorului articolului citat. Ziaristii, in special daca nu au habar de albine, scriu uneori si lucruri pe care stuparii nu le-au spus, sau au spus un lucru si ziaristul il mai infloreste ca reportajul sa fie mai interesant.

Citatul de mai sus merita cateva comentarii.
- Genetica albinelor ca sursa de venit poate fi de fapt castigul din vanzarea de matci, ceea ce fac multi stupari.
- Ca nu este singurul ' vanator de albine ' din tara o dovedeste dinupaltinis, care spune ca se ocupa de mult cu asta. Eu tin minte din copilarie doar o data cand am luat cu tata un stup dintr-un stejar, dar cu multe invataminte.
- Si afirmatia ca se gasesc in cele mai adanci paduri, contrazice ce a spus in videoclip Grama, care zicea ca roii isi gasesc scorburi de obicei la marginea padurilor si nu in adancul lor.

  Referitor la afirmatia ta ca nu e nici o deosebire fata de albinele noastre, poate fi adevarata sau neadevarata. Tin minte despre stupul de care am vorbit, ca nu s-a ridicat la pretentiile lui tata si dupa 2 ani i-a schimbat regina cu una de-ale noastre. Atunci insa nu era la noi Varroa. Daca ai vazut videoclipul, stupul lui Grama din trunchiul de cires, zice ca il are de vreo 5 ani (daca retin bine). Nu stiu daca ii face tratamente de paduchi, dar am vazut la el ceea ce foarte rar vad la stupii nostri. Daca te-ai uitat la urdinisul din trunchi, vezi ca a propolizat destul de mult intrarea, in incercarea de a regla o circulatie optima a aerului pe iarna si poate pentru o mai usoara paza. Asta este poate un instinct atavic, redesteptat in salbaticie si pe care albinele noastre l-au pierdut.
Sa nu credeti ca am postat ca sa ma laud,desi banatenii sunt laudarosi din fire.Ce am observat eu este faptul ca nu am gasit stup mai batran de un an in padure.Am gasit foarte multe situatii,incepand cu scorburi in care erau doar fagurii goi si cateva albine,roi abia intrati si care inca nu aveau puiet capacit,stupi de anul trecut, foarte puternici cu faguri arhiplini de miere de nu puteai sa prinzi cu mana de ei,stupi pregatiti de roire,si am gasit si bezmetici.
Am gasit unii mai tarziu toamna si i-am lasat in pace cu gandul ca-i scot in primavara,dar primavara erau morti si peste vara s-a intamplat sa intre alt roi in acea scorbura.
Concluzia la care am ajuns este ca in momentul cand fuge in padure roiul plecand dintr-o stupina tratata este curat de varroa,trece iarna cu foarte putini paduchi,primavara se dezvolta bine si peste vara se infesteaza tot mai mult si toamna dispare, nu apuca a doua iarna.Am gasit toamna la vremea asta scorburi cu faguri plini cu miere si cu cateva zeci de albine.In sprijinul acestei concluzii vine faptul ca nu am gasit niciodata faguri negri ci doar albi si maro.
Acum sa va spun o metoda de gasire a stupilor in padure invatata de mine de la un batran si bun prieten impatimit de aceasta ,,boala''.
Dupa culesul de tei(dupa sf.Petru) se merge la marginea padurii intr-un loc unde sunt flori si se observa daca sunt albine pe acele flori(sa nu fie stupine in apropiere).
Daca sunt albine se pune o bucata de fagure cu miere intr-un betisor de 50-60 cm,si se asteapta sa vina albine pe fagure si sa ia miere.Daca dupa ce se satura albina se ridica si pleaca brusc intr-o directie oarecare inseamna ca stupul este foarte aproape,undeva la 50-100m in acea directie,undeva aproape de tot.
Daca albina se  ridica in aer si face un cerc deasupra fagurelui inseamna ca stupul este la distanta de cateva sute de metri pina la 1 km in linie dreapta,daca face doua cercuri distanta pina la stup este intre 1-2 km,daca face trei cercuri distanta pina la stup este foarte mare si nu are rost sa-l cauti tinand cont ca prin padure nu poti sa mergi in linie dreapta.   
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)