Model de stup vertical - avantaje si dezavantaje

Creat de MOTANUL, Ianuarie 22, 2015, 05:48:37 PM

« precedentul - următorul »

MOTANUL

Intentionez sa cumpar mai multe cutii; Sunt la inceput si nu prea imi dau seama de diferente;
Vreau sa dau comanda - dar nu stiu ce sa aleg.

Eu as vrea sa aiba urmatoarele caracteristici:
- soclu-fund antivarroa
- corp 1/1
- magazie 1/1
- hranitor in podisor
- podisor
- capac

Eu ma gândeam la urmatoarele caracteristici:
1. Sa nu am in lateral nimic iesit din corp (gen manere / capac);
2. Sa mearga bine si pe vatra si in pastoral.

Pe mine m-ar tenta modelul de jos (ultima poza de jos). Nu stiu in ce masura se preteaza si in pastoral soclul.
Ce modele de podisor-hranitor imi recomandati.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

ciucur

Daca ar fi sa aleg, as alege modelul din ultima poza.
Magazie de 1/1? E prea mult.
Capacul telescopic care intra peste podisor cred eu ca este cel mai bun dar iese inafara fata de corpuri cu 2cm in toate partile.
Despre hranitoare, nu am experienta decat cu cele rotunde de 1-1,5l ce se gasesc in comert. Sunt OK.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MOTANUL

Ca sa inteleaga toata lumea de ce nu vreau manere in lateral - unul din motive nu am putut sa lipesc corpurile pt. perioada de iarna).
(nici nu mai bate vantul, nici nu mai au latura respectiva rece; etc).

Cu  manerele in pozitia aia a fost nevoie sa pun niste polistiren, sa decupez in dreptul manerelor, etc.



70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tassevasi

 Eu a-si alege stup pe 10 ram corp 1/1 si 2 caturi 1/2 ,fund  detasabil  cu tije pt stingere .
Zic 2 caturi  deoarece nu totdeauna ai stupul atat de puternic sa pui cat 1/1 , daca ai nevoie mai pui unul , dezavantaj ca umbli cu 2 randuri de rame .
Numai bine .

apivasmob

La cuib ai inca doua laturi ce zici acolo te incurca manerele?
Sanatate tuturor apicultorilor

MOTANUL

#5
La anul mut manerele pe laturile pe care nu ma mai incurca. Pe de alta parte pe laturile respective ar putea sa incurce când vreau sa-i mut intr-un pavilion. Am pus si niste stinghii de lemn pe afara la stupul din mijloc sa nu intre apa intre corp (cuib) si soclu antivarroa (alta idee proasta  :D).
Si fix la stupul din mijloc am facut asta  :cool:

La anul am in plan pavilionul.
Apropo de pavilion: se pot face suportii pe care tin stupii in curte multifunctionali?? Sa ma ajute când vreau sa pun stupii in pavilion.

Idem ma intereseaza avantaje si dezavantaje pt. hranitor.
Atasez poze cu 2 modele:

@tassevasi catul de 1/2 e bun - dar nu anul asta; Corpurile alea sunt mai mult pt. eventualii roi pe care o sa ii fac.
O sa cumpar familii pe 4 rame. Deci in mod normal abia a sa ajung cu ei la 10 rame. De cat/pavilion ma pregatesc pt 2016.


70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Buna intrebarea cu modelul de stup dar nu este evident si modul in care vrei sa-i folosesti. La un moment dat faci trimitere la impachetare alaturata - posibil pe model Margarit, alta data la pavilion.
Daca faci stationar, catul de 1/1 este un cosmar. Asta vara abia puteam sa-l misc. Nu mai punem la socoteala faptul ca albinele propolizeaza bine iar "meseriasul" care croieste stupii nu a lasat distanta suficienta intre corpuri -sa nu se apropie prea mult leatul de jos al ramelor din cat de leatul superior al ramelor din corp, iar fetele harnice au facut faguri si intre corpuri.  Am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimb radical modelul stupilor daca nu vreau sa ajung la spital cu hernie de disc... Asa ca as recomanda cat de 1/2, mai usor de manuit pentru ca nu este foarte greu cand este "incarcat". Mai ai avantajul ca mierea este uniflora daca mergi la un cules intens si specializat (salcam, tei, floarea soarelui) prin simplul fapt ca fiind rame mai mici, albinele le capacesc mai repede.
Daca vrei sa faci pavilion, cum are si nea Marin din Serbia, evident ca acolo nu se mai pune problema de a cobori/ urca stupii in pavilion, asa ca merge si cat de 1/1.
Cei care au multi stupi pot spune care este cea mai buna metoda, astfel incat sa imbini utilul cu placutul si sa nu fie necesar sa fii Hercule pentru a ridica un corp/cat.
In ceea ce priveste manerele, acestea pot sa nu fie aparente, poate fi o simpla scobitura in corpul stupului (exista un videoclip in care iti arata cum face cu un flex aceasta scobitura in lemnul stupului)
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

bmdna

Eu am incercat sa merg pe stupul pe 10 rame Dadant 1/1 cu doua caturi de 1/2. Problema de care am dat este ca, cel putin pentru albina pe care o am eu, cele 10 rame sint mult prea putin pentru cuib. Drept urmare, am ajuns la varianta cuib pe 10 rame 1/1, cat 10 rame 1/1, in 2013 am avut stupi in forma cuib 1/1 plus 2 caturi 1/1. Mai am si caturi 1/2 pe care le pun atunci cand catul de 1/1 se face aproape plin. Am un meserias care imi face caturile la dimensiuni corecte si nu am probleme sa-mi contsruiasca albinele faguri paraziti prin stup. Nu fac pastoral. Folosesc gratie haneman. Problema, asa cum au mai spus unii colegi, in cazul asta e ca este greu sa manevrezi catul 1/1 atunci cand e aproape plin. Dar... eu prefer sa imi fie greu la manevrat, sa las cuibul sa se dezvole maxim, decat sa nu-mi ajunga spatiul pentru cuib.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

ciucur

Sa inteleg ca nu folositi gratia Hanneman intre cele doua corpuri 1/1 si lasati regina sa urce si in corpul de sus si sa oua unde vrea?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bmdna

Ba da, folosesc gratia haneman, matca este tot timpul in corpul de jos, dar am puiet si in corpul de sus. In corpul de sus gasesc mereu puiet la eclozionare cand am nevoie. Practic, incep extinderea cuibului de la cate rame ies in primavara, la un moment dat se umple corpul. Acum este nevoie de o noua extindere la urmatoarea vizita. La aceasta vizita eu iau doua rame cu puiet, cel mai tanar pe care il gasesc si il pun in alt corp ( cu atentie sa nu iau si matca). In locul lor pun doua rame goale sau chiar foite (depinde de perioada). Apoi pun gratia haneman si deaspura acest al doilea corp cu cele 2 rame. Le incadrez cu alte doua rame cu hrana si cu doua diafragme. Spatiul gol ramas (cam de 5 rame) il acopar cu o folie. La urmatoarea extindere procedez la fel.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MOTANUL

Eu o sa cumpar multi stupi si o sa pun in ei in aprilie familii minuscule  (4 rame). Nu am bani de 10 rame.
Pana in vara sa ajung la 8-10 rame cu ei. Si in iarna sa intru cu 6 rame minim.
Caturile de 1/1 - 10 rame vor fi cel mult jumatate din totalul cutiilor cumparate; Adica voi cumpara doar cuib (marea majoritate; si la cateva cuib + magazie;
Anul asta voi folosi caturile pt 2-4 familii putenice (cuib + cat) sau le voi folosi pt eventuali roi (de asta ma avantajeaza sa fie la fel). La 50 de familii ar trebui sa apara cativa roi.
Anul asta cules in pastoral o sa fac mai mult pt. viza. (in intentia mea nu era sa le mut anul).

Modelul pe care plec trebuie sa fie bun la tot ce am nevoie. (stationar 2015 + pastoral din 2016).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

mosunick

Daca vrei sa ai pavilion, cred ca ai gasit o solutia buna cu catul de stransura de 1x1 din punctul de vedere al volumului stupului. Un alt avantaj pe care il ai e ca atunci cand vrei sa extinzi cuibul si sa ii pui catul pe el e mult mai usor, pentru ca nu trebuie decat sa iei 3 rame de jos capacite cu puiet si sa le ridici in cat, iar diafragmele vor fi de aceeasi dimensiune si in cat si in corpul de jos.
Tipul de fund cu placa de zbor pe toata latimea stupului nu se preteaza la pavilion. Scandurica de zbor la pavilioane e obligatoriu mai mica decat latimea stupului datorita stelajului (de obicei metalic) pe care pui stupii, care te obliga sa reduci scandurica cel putin cu dimensiunea stalpilor de sustinere al stelajului.
O sa iti fie greu sa lucrezi cu caturi de 1x1 ca sunt grele, dar eu unul iti urez SA ITI FIE PLINE!!!
Referitor la manere, daca vrei pavilion, poti utiliza "manerele antifurt", care necesita numai montarea unor suruburi inecate pe fetele stupului, care iti vor permite si sa ai manere bune dar in acelasi timp si sa poti la un moment dat sa pui stupii in pavilion. Pozitionarea lor: pe peretele cu urdinisul si pe cel opus, altfel iar vor fi probleme cand ii urci in pavilion. Daca vei cauta putin prin forum vei gasi modelul despre care iti vb.
Evident nu vei avea capac telescopic la pavilion (asta daca vrei sa nu pierzi inutil spatiul).
AM vazut ca vrei hranitor in capac. Probabil e cel mai bun hranitor. Sa ai insa in vedere ca la pavilion trebuie sa ai centrul de greutate cat mai jos posibil, ori, atata vreme cat te decizi sa lucrezi cu verticali, deja centrul de greutate alpavilionului e mai sus cu cel putin 70 cm ceea ce e imens la un camion, si se vede in "tangaj"  iar daca la asta mai adaugi si inaltimea a 2 capace (daca ai 3 randuri de stupi) il mai ridici cu inca vreo 5-10 cm.
Fundurile detasabile o sa te ajute mult, ca nu deranjezi primavara cuibul ca sa faci curatirea cand e mai rece, si mai mult, daca vrei sa ataci problema "catului in cuib" prin inversarea corpurilor, poti sa o faci in voie.
Trebuie sa vezi daca iti e mai usor sa folosesti coltare metalice sau daca merita sa faci suprapunerea corpurilor in falz, asta e alta istorie...
Stupii pe care eu ii folosesc sunt tot verticali. Initial am vrut caturi de 3/4, dar e mai dificil cand vrei sa verticalizezi primavara ca nu intra in catul de 3/4 de sus rama de 1/1...
Succes sa ai!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

MOTANUL

Din ce am mai vorbit si eu este totusi un avantaj (modularitate) sa nu fie urdinisul in corp. Sa fie independent (inglobat in soclu/fund).

Ce model de soclu cu antivarroa / urdinis ar fi mai bun?
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

daniel.arad

Totusi tine cont de urmatorul fapt:
Vrei sa pornesti punand in lazi in APRILIE familii slabe pe patru rame......nu scapa din vedere cel putin doua aspecte.
Un stupar adevarat nu va face prostia ca dupa un an 2014 calamitat sa vanda in aprilie o familie pe patru rame cel putin din doua motive.
   a) In aprilie pe vremea rapitei ce este pe 4 rame nu prea este familie, este nerentabila manopera la 4 rame, deci vei gasi greu aceasta conformatie.
    b) In aprilie cei care vand si cumpara familii si le doresc sa fie pe 8-10 rame.

Un sfat ar fi decat sa pleci cu 60 de familii pe 4 rame, este mult mai rentabil sa pleci cu 30 de familii pe 8 rame.
Investitia este aceiasi dar va asigur ca rezultatul va fi diferit.
Cat despre lazi era bine daca incercai mai multe modele si apoi sa tragi concluziile.

Oricum spor la treaba si succes.

MOTANUL

Daca cauti gasesti; Am 2 oameni care la prima vedere sunt extrem de seriosi si cu afaceri mari in domeniu. (vand si stupi si familii - au facturi etc)
Care vand in fiecare primavara 200-300 de familii. Anul asta au spus ca nu vor sa promita blana ursului din padure - dar foarte probabil vor avea suficiente cat sa mai si dea.

Propriu zis vor fi 4-5 rame (au si zis ca nu au mai mici). Nu voi face productie anul asta (am scris mai sus ca plimbatul câtorva stupi o sa-l fac pt. stampile).
Eu am o baza melifera f. buna - un cules de intretire bun si constant tot anul. Cat o sa mai am parloaga aia de multe hectare cu multa sipica pe ea si padurea de salcam netaiata nu imi fac probleme.

Am scris mai sus ca vreau sa duc familiile de la 4 la 8 rame pana in toamna (or mai scadea un pic si sa intru in iarna cu 6 rame minim).

Modelele de stupi le-am testat anul asta:
Nu imi plac:
- cu fundul plin
- cu urdinisul decupat in corp
- capacul coborat e bun la multe - incurca doar când vrei sa ii lipesti.

Pentru productie sunt de acord ca sunt mai bune 30 de familii pe 8 rame. Anul asta o sa sacrific productia in favoarea numarului de familii.
Am mai auzit de cineva care a vrut fonduri si a intrat in iarna cu multe familii pe 2 rame. (eu nu vreau sa exagerez intr-un asemenea hal).
In perioada in care se vand roi (iunie-iulie) o sa cumpar si cateva familii puternice; Astea in plus de cele 55 pe care vreau sa le am in primavara.
Aici o sa merg pe calitate - nu pe cantitate.



70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0