Sarpe de corn?

Creat de oroles, Ianuarie 21, 2015, 08:03:10 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Astazi la liceu, in niste discutii cu elevii am aflat de extinta unei specii de serpi denumita de ei "serpi de corn". Initial am crezut ca este vorba de vipera cu corn insa mi-au zis ca serpii de corn sunt maron inchis si au coada boanta. Stie cineva ceva despre aceasta specie? N am gasit nimic pe net despre aceasta specie.

Si inca ceva. Elevii mi-au zis ca are un comportament timid si se ascunde.
Poate se pricepe cineva...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Poate e vorba de şopârla fără picioare !?
Din câte-mi mai amintesc avea coada mai boantă...
http://www.romania-natura.ro/node/825

stefan1

#2
  Este vorba de specia Anguis fragilis. Nu stiam ca se numeste sarpe de corn. Cum a spus colegul, este de fapt o soparla, dar fara picioare, care l-a indus in eroare si pe Lineus, care i-a dat denumirea de 'Angius' care inseamna sarpe. Numele de 'fragilis', adica fragil, cred ca i s-a dat ca are obiceiul de a-si lepada coada in caz de pericol (autotomie, mod de aparare folosit de mai multe specii de reptile dar si de altfel de vietati). Obiceiul este frecvent incat in multe comunitati peste jumatate din indivizii maturi nu au coada. Daca la unele soparle sau serpi coada le creste la loc, la aceasta creste doar un bont mic. Chiar unii specialisti recomada ca masurarea exemplarelor sa se faca de la cap pana la cloaca, deci excluzand coada care poate sa nu fie intreaga.
  E o specie raspandita in aproape toata Europa si in Orientul Apropiat si pana dincolo de Caucaz. Sunt doua subspecii, orientala si occidentala, separate undeva pe o linie din Finlanda in Carpati. Se presupune ca diferentiarea a vut loc prin separarea la ultima glaciatiune. La mine era un 'sarpe' foarte raspandit in stupina cand am avut-o la o livada in apropiere de padure. Initial erau acolo mai multi serpi mari de 1,2-1,5m sau chiar mai mari, dar treptat gaseam tot mai mult aceasta specie de serpi mici, de cca 0,4-0,5m. Citesc ca se hranesc cu melci, rame, gandacei, lacuste, omizi, dar eu cred ca s-au invatat sa manance, ca si soparlele din zona, albine moarte sau cazute pe jos.
  Se zice ca este o specie diurna, iese sa-si caute mancarea cateva ore dimineata si alte cateva spre seara, dar si pe vreme umeda sau pe ploaie in timpul zilei. Uneori se pot intalni spre seara, cand cauta sa se incarce cu caldura, pe marginile drumurilor sau chiar pe asfaltul soselelor. Iarna hiberneaza in grupuri mai mari sau mai mici care cuprind de la 5 la 30 de exemplare sau uneori chiar peste 100. Ba uneori ierneaza chiar alaturi de serpi care normal ii mananca in timpul verii.
  Interesant ca naste (in iulie-august sau chiar mai tarziu) pui vii, intre 8-12 de obicei, dar pot fi pana la 28. Uneori ii naste intr-o membrana transparenta pe care puiul o rupe imediat dupa nastere si mai contine inca o ramasita de galbenus. Iar interesant este durata lor mare de viata. Devin maturi sexual la 3-5 ani si in captivitate se vorbeste de exemplare care au ajuns la varsta de 46 sau chiar 54 de ani!
  Ca dusmani se pot enumera alti serpi cat si mamifere ca bursucul, vulpea, ariciul, dihorul, mistretii, sobolanii dar si pisicile cat si pasari ca barza, egreta, corvidele, uliul, bufnita si chiar pasarile de casa. Puii la randul lor (care la nastere desi au 7-10 cm cantaresc sub un gram) pot fi vanati de sturzi, grauri, soareci de camp, soparle, broaste raioase etc.
  Acest sarpe este total inofensiv, la pericol se zvarcoleste ba isi elimina urina si fecalele sa descurajeze atacatorul dar foarte rar incearca sa muste agresorul. O modalitate interesanta de aparare este autosectionarea cozi, care imediat incepe sa se zvarcoleasca violent, atragand agresorului atentia asupra ei, timp in care sarpele ar putea sa scape.
   Per total este o specie folositoare si nepericuloasa si deci nu trebuie vanata.
  Uite si niste poze:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Blindschleiche#mediaviewer/File:Anguis.fragilis.jpg
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Multumesc frumos!
Cred ca despre aceasta specie este vorba.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

D-asta am vazut si eu de cateva ori. E inofensiv. Prima oara am vazut una pe drum si m-a mirat al naibii forma turtita ca si calcata de masina, ce m-a mirat a fost ca la intoarcere dupa cateva minute nu am mai vazut sarpele acolo.

A nu se confunda dupa numele loca de : sarpele de corn cu sarpele de alun, acesta din urma ar fi veninos desi pe internet apar informatii ca nu este. Eu stiu de acesta ca e veninos de la un "muzeu" de animale unde aveu si cativa serpi printre care speciile cunoscute la noi, cine a auzit de Vivariu din Bacau, eu asa-mi amintesc, ca scria acolo cum ca sarpele de alun este veninos. :D