Autorizatia de pastoral, acte, formalitati

Creat de edward_w92, Ianuarie 17, 2015, 01:02:25 AM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Pe scurt o sa scriu ce doresc sa aflu si cred ca si multi altii dintre noi vor la fel.
Autorizatia de pastoral, cum, cand si de unde o obtinem. Ce acte sunt necesare, acestea de unde le procuram.
Daca ma deplasez pe o proprietate privata, mai am nevoie de autorizatia respectiva? Daca de exemplu plec la rapita si stau pe terenul raposatului meu bunic, imi trebuie autorizatie de pastoral, in caz ca se efectueaza stropiri si imi este afectata stupina, eu nu pot beneficia de despagubiri in lipsa autorizatiei, s-ar putea dovedi ca eu nu aveam ce cauta cu stupii acolo in lipsa autorizatiei.

Deci, cum, de unde, si la ce data putem obtine autorizatiile pentru: rapita, salcam, tei, FS si actele necesare obtinerii de unde le procuram, pe unde trebuie sa umblam pe drumuri. Autorizatia de pastoral la salcam sau la orice alta floare, unde am deja locul pentru stupina rezervat pe proprietate privata, cum il pot obtine? Eu il mentionez cu exactitate dar imi dau cei imputerniciti, acel loc pe autorizatie?

De exemplu, in lipsa autorizatiei, daca merg in pastoral pe un teren privat, cand merg sa anunt primaria pe raza careia ma stabilesc temporar cu stupina, nu vor face figuri ca nu-s cu toate virgulele la locul lor? Poate eu nu sunt omul care doreste sa fie inclus intr-o forma asociativa spre exemplu si vreau sa-mi vad de borsul meu cum stiu eu, de ce ar trebui sa fiu inlesnit cu fel de fel de lucruri?
Deci as vrea sa dezbatem subiectul, care si cum face, daca face sau nu, si cum se descurca in ambele cazuri, bineinteles, referitor la subiectul din titlu, nu la tuica, dulceturi si alte pasiuni  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:

oroles

In situatia mentionata de tine nu as cere nicio autorizatie. Poti sa ceri, dar te complici. Singurul lucru pe care trebuie sa faci este sa declari la primarie asezarea stupinei, in caz ca se fac stropiri. Daca fac figuri faci un contract de comodat pe teren cu bunicul tau si li-l vari sub nas. Declari ca acolo unde ti-ai pus stupii e vatra permanenta.

Cererea se face la asociatii, cel tarziu in aprilie. Dupa noua legislatie nu iti garanteaza nimeni locul de pastoral. Mai ales daca e al dracului primarul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

Si daca vine smecheru nush care de functionar si zice, ia sa vedem, hartie de la DSV, carnet de stupina, autorizatie de pastoral si tot felul? In anii trecuti n-am avut probleme cu functionarii insa daca n-ar fi mare tam-tam si as sti ca pe autorizatiile alea de pastoral se specifica locul pe care eu il vreau fiind amplasat pe o proprietate privata, nu mi-ar fi greu sa merg si sa indeplinesc niste formalitati.
A nu se intelege ca vreau sa iau fonduri sau ajutoare prin nush ce forma asociativa... ci doar sa n-am probleme la pastoral.

romikele

Prioritate au cei care demonstreaza dreptul de folosinta a terenului pe care este amplasata stupina, care si-au inregistrat la primarie instiintarile si au vizat ordinul de deplasare in pastoral.

edward_w92

Bun, si ordinul de deplasare in stupina il completez eu perse? Daca eu sunt persoana fizica, si am doar stupii la primarie declarati si sunt avizati la DSV, ca efectivul e sanatos, ce completez la cod identificare stupina daca eu nu-s prins in niciun program in care sa fiu obligat sa declar stupina si sa numerotez si sa clasific stupii dupa un anumit cod?

romikele

Daca ai stupii declarati la DSV, soliciti cod RO de la medicul de pe raza careia se afla vatra permanenta.
Codul RO DSV nu te obliga sa fii "prins" in nici un program.
Identificarea stupinelor si stupilor este obligatorie, chiar daca nu vrei sprijin financiar.
Trebuie sa fiu bine inteles, legea n-am facut-o eu, dar sunt nevoit sa o respect, sau sa platesc amenzi in caz contrar. Valabil pentru toti!

edward_w92

Deci merg la DSV, obtin avizul ca stupina este sanatoasa. Fac contractul de comodat cu persoanele in cauza, pe terenul carora stau in pastoral...merg cu astea 2 la primariile pe raza carora ma deplasez si sa-mi stampileze ordinul de deplasare in pastoral? Asta il intocmesc eu cu datele aferente sau si dupa asta tre' sa umblu "din floare-n floare"? Adica pentru avizarea de la DSV stiu ca nu se cer bani, stupii is deja trecuti la primaria de care apartin... deci nu ma impiedica prea multe bariere sa fiu in regula cu deplasarile intrucat locurile le am deja stabilite cel putin pentru rapita, salcam si tei dar pentru a evita pagubele produse de eventuale stropiri si distante intre stupine, as vrea totusi sa indeplinesc toate formalitatile. Deci rog pe cineva amabil, sa ne lamureasca intocmai cum sta treaba cu hartogaraiele in felul urmator.
1. X hartie (obligatorie pentru toti stuparii) - se obtine de la....
2. Z hartie ( pentru categoria (a) de stupari.....)
3. ....................
intelegeti cum zic? Stiu ca-i umblatura mare poate pentru unii insa ar fi macar fair-play, daca tot aud atatia stupari ca au pretentia, fata de stuparii incepatori in ale pastoralului de la care se asteapta s fie fair-play, sa-i indrume cam ce si pe unde trebuie sa punem la punct formalitatile. Multumesc anticipat!


MOTANUL

Citat din: romikele din Ianuarie 18, 2015, 10:53:14 AM
Daca ai stupii declarati la DSV, soliciti cod RO de la medicul de pe raza careia se afla vatra permanenta.
Codul RO DSV nu te obliga sa fii "prins" in nici un program.
Identificarea stupinelor si stupilor este obligatorie, chiar daca nu vrei sprijin financiar.
Trebuie sa fiu bine inteles, legea n-am facut-o eu, dar sunt nevoit sa o respect, sau sa platesc amenzi in caz contrar. Valabil pentru toti!

Ma intereseaza si pe mine intrucat si eu am de facut acesti pasi.

Conform legii apiculturii ca sa ai familii de albine in curte (vatra de iernare) trebuie sa ai:
1. Inscriere in registrul agricol (comunici nr. de familii, locul, adresa,
2. Inregistrare la DSV
3. detinerea carnetului de stupina pentru toate familiile
4. identificare in sistemul unitar de identificare a stupinei si stupilor.

Daca pentru punctele 1-3 nu ai nevoie de o forma de asociere (le poti obtine ca persoana fizica) la punctul 4 lucrurile se complica. Din ce stiu eu nu poti obtine numerele de identificare fara sa fi inscris intr-o forma asociativa.
90% din cei prezenti la curs au spus ca nu au nimic din cele de mai sus (unii aveau stupi de zeci de ani - nu ca mine de cateva luni). Adica albinele pot sa culeaga nectar si polen si fara hartiile alea. :)

Dupa ce ai toate astea rezolvate cu vatra permanenta treci la pasul urmator pentru a deplasa stupii pe o vartra temporara (stuparit pastoral);

Pentru pastoral:
Comunici administratiei locale: locul, perioada, numarul familiilor de albine, adrea detinatorului de stupi - pentru a te proteja in cazul unui tratament fito sanitar.
Pe formularul de deplasare in pastoral spune ca trebuie sa notifici DSV-ul de destinatie care ar trebui sa-ti elibereze un certificat si documentele de miscare (prin si la solicitarea medicului veterinar).

Eu nu am trecut prin asa ceva (doar din auzite, citite) - asa ca astept parerile celor avizati  :thanks:

Apropo de "documentele de miscare"; Daca transport eu stupii cu masina personala + platforma e vreo problema? Nu sunt sofer profesionist - am doar B-ul.




70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

iulian61

In Romania,tara asta frumoasa,lucrurile nu pot fi niciodatA simple daca cineva are dragoste mare pt hartii.

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

edward_w92

Deci sa pricep ca eu sa ma deplasez la 3 salcami, la un tei, la 2 lanuri de FS si in primavara la rapita, tre' sa dau pe la 7 unitati DSV? :| Daca DSV de care apartin imi dau hartie cum ca am albina sanatoasa, pentru ce tre' sa ma deplasez in 200 de locuri care-s tot DSV? No, chiar ca mare sport mai ai de facut.

Transportul....daca transporti stupii tai cu duba de 3,5tone, sau autoutilitara, nu stiu sa ai nevoie de vreo hartie necesara. Daca treci peste 3,5t deci la categoria C, iti trebuie dovada proprietatii asupra marfii daca vrei sa scapi de licenta de transport si tahograf intrucat transportul in scop personal ( adica necomercial) nu se certifica deci nu face obligatia licentei de transport si  a tahografului. Parca atestatul de marfa iti trebuie, ca se presupune ca tre' sa stii cum se incarca marfurile, bla bla....asta la cei cu 3,5t+....adica categoria C.
Acum, revenind la masina+platforma....daca doamne fereste platforma e omologata cu +750kg....ai sfeclit-o....tre' sa ai B+E....permisul de categorie B permite: conducerea autovehiculelor cu MTMA de pana la 3500kg, sau a ansamblelor rutiere formate dintr-un autovehicul din categoria B si o remorca cu MTMA de 4250kg. Daca ai masina de 2 tone nu inseamna ca mai poti pune o platforma de 2,250kg MTMA dupa ea ca sa nu depasesti 4250kg. Deci orice remorca legata dupa orice autovehicul din orice categorie ( B C D), care depaseste 750kg, atrage ca si obligatie, detinerea categoriei + E.....adica pentru platforma de 1500kg dupa masina personala de categ B => permis B + BE... .

MOTANUL

@ dorindafi - nu am proiect accesat. Dar in 2015 intentionez sa solicit bani pt. apicultura (deci sunt interesat de aceste aspecte).
As vrea sa termin aceste formalitati pana in Martie-Aprilie sa scap de grija lor in sezon.

@ edward_w92 - Cam asta stiam si eu ca pot cu B sa trag cu masina remorca mica de pana in 750 kg. La o adica imi incap si in masina 4 cutii ca e destul de inalta. Cum locul pe care il vizez este la 10 km e vatra permanenta pot sa fac mai multe drumuri. Cu remorca as reduce la 1/3.

..
Pentru o remorca e cu 2 axe si greutate mare- trebuie alt permis.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

thomas

De cateva zile ma tot contrez cu coneva si nu am nici acces permanent la internet ca sa ma pot documenta..
Asadar, ca sa transport 2 stupi cu masina personala, imi trebuie vreo hartie, in caz ca ma opreste militianul si zice ca poate.s furate?

Cat despre vatra permanenta, eu stiu ca e de ajuns declaratia la primarie.. Dsv si asociatie facem numai daca vrem bani eu sau sa vindem miere pe piata..

Daca aveti un link cu legea apicola care reglementeaza problema transportului stupilor cu auto nededicat.. ms!

MOTANUL

Iti dai seama ca la momentul la care am cumparat stupii i-am pus in masina si i-am adus acasa. Nici nu am avut vreo tresarire ca imi trebuie ceva  :)
Nici macar nu am facut vreo hartie de mana ca i-am cumparat cu vanzatorul.
Asta nu inseamna ca asa trebuie procedat. Nu am gasit ceva specificat in legea pe care o am.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Eugen B

Motane daca faci pastoral doar la 10 km mai bine platesti pe careva cu remorca mare si ii duci toti odata. Daca faci pastoral fa mutari mai multe si ia C-ul si camioneta ceva