Ce am facut in 2014? Ce am invatat in 2014?

Creat de oroles, Ianuarie 01, 2015, 10:27:09 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

PricopArthur

A fost un an de facut roiuri, eu am tinut stupii puternici pentru miere. Si cum a plouat mereu, ... nu s-a inventat inca umbrela pentru albine.
Miere multă şi inimă curată!

thomas

In 2014 am invatat sa transvazez, sa cresc aceste regine si sa formez roi cu ele. Bineinteles, la nivel de incepator si cu cateva rateuri, dar pana la urma mi.a iesit. Roii obtinuti astfel vad ca au startat binisor. Chiar s.au apucat de adus polen, pt ca a fost cald ultimele zile.

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

G. Iulian

Eu anul ăsta am văzut ce înseamnă frigurile roitului, nu mi-aş mai dori, cel puţin nu la atâtea familii - 12 din 20 la momentul acela. Am făcut roiuri multe am şi prins câteva roiuri naturale(10) şi am ajuns de la 20 la 44 de familii după floarea soarelui. Miere am scos dar mai puţină decât speram - a fost bine la rapiţă şi floarea soarelui - staţionar, dar la salcâm am scos cu 20 anul acesta cât am scos anul trecut cu 6.
Anul 2014 m-a scăpat şi de un "prieten" - vorba lui Dragoş: un pinguin adevărat, dar mi-a întărit legăturile cu mulţi de pe forum pentru care am toată stima şi respectul.
Am făcut prima transvazare, am obţinut primele mătci - totul trebuie perfecţionat în 2015.
A fost cel mai greu an, dar de când m-am apucat - iunie 2012 - nu am prins un an bun până acum, dar sper să nu mai fie ca 2014.

thomas


MOTANUL

Eu am mult de scris ca anul asta am inceput serios sa ma interesez si sa invat despre apicultura.

Meritul mare a fost al celor care m-au indrumat - dar incet, incet am inceput sa invat si eu. Am facut si cursul de apicultor incepator care m-a ajutat.
Greselile mari:
- Divizare intr-un an prost mai mare decat ar fi fost cazul (dintr-o familie am facut 3)
- am amanat prea mult tratamentul antivarroa (am incercat o varianta bio total ineficienta)
- am pierdut o matca cumparata (e posibil sa fie vina mea - nu am de unde sa stiu sigur; când m-am intors din CO deja era alta)
- nu am fost atent la un luft de 3-4 mm intre podisor si cuib pe unde a intrat frigul - am gasit gheata acolo. O sa fiu mai atent la tamplarie la anul;
(cert este ca dupa ce pui familia inauntru nu mai poti sa faci retusuri; trebuia sa le fac inainte.
- nu am dat suplimentarea hranei in august sau septembrie (am intarziat si am ajuns sa o dau in noiembrie)
- restrângerea tot asa am tot amanat-o (consider ca si aici am gresit; trebuia sa o fac mult mai devreme)
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bio

IOncerc sa raspund strict dupa titlul subiectului...

..Ce am facut in 2014? Ce am invatat in 2014?

..anul 2014 financiar a fost un an OK..... la multe familii si chiar cite putin de la fiecare si s-a adunat...

... stiam de mult, dar in 2014 s-a intimplat din nou .... Se inti9mpla lucruri in viata care nu stii de ce,.. sau cum s-a intimplat,... dar pe primul plan este sa incer5ci sa limitezi urmarile .
   Mai aveam ~ 100 de roiuri care le aveam pregatite  pentru vinzare si datorita cred unei stropiri a vreunei culturi din zona s-au depopulat  in proportie de 75 %... erau pe 4 rame si in citeva zile nu au mai ramas decit pe maxim o rama fiecare... :sad:... Cum am vazut beleaua nu am stat sa caut care , unde, ce a stropit , cu ce s-a stropit ..... am tras pe limitarea urmarilor si sa incerc sa salvez cit mai multe roiuri .
Pina la urma a fost bine... dar a necesitat munca , multa munca in plus fata de o situatie normala.

apionesti

E greu de exprimat in cateva randuri ce am invatat intr-un sezon intreg. Important e sa invatam. E o vorba care spune ca omul inteligent invata din greselile altora, iar prostul nu invata nici din greselile lui.
Chiar daca 2014 nu a fost un an bun pentru apicultura, a avut momentele sale interesante. Pentru mine accentul a cazut pe tratamentele contra varroa...ceea ce ramane in continuare o preocupare semnificativa.
Poporul roman are mai multi tradatori in interior decat dusmani in exterior...

oroles

Se pare ca varroa a provocat multa isterie printre stupari in 2014. Daca in anii trecuti multi faceau tratamente dupa ureche, anul 2014 le-a dat o lectie celor care procedau asa. Asa mi-am dat seama ca sunt multi "urechisti", unii chiar cu multi stupi. Socrul meu care stie mai putine despre albine decat mine imi spune ca a vorbit el cu un coleg stupar si ca VF nu mai e bun. I-au povestit si despre "ceva mai eficient" care se da prin picurare cu seringa. Colegul asta apicultor povestea de un apicultor prieten de-al lui care din 200 a pierdut 90 din cauza "ineficientei" VF. L-am pus sa intrebe cand si cum a facut tratamentul. Raspunsul m-a facut sa inteleg de la ce i s-a tras aceasta pierdere: un tratament cu VF in august si atat. :D Grija mea acum nu e in niciun caz varroa ci suficienta hranei.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apionesti

A face un singur tratament cu VF, in august, e sinucidere curata. Dar si a vorbi atat de relaxat despre varroa ... nu e departe, in conditiile in care nu exista inca solutii/tratamente sigure de combatere.
Poporul roman are mai multi tradatori in interior decat dusmani in exterior...

yulian

Ce am invatat in 2014?

Fie painea cat de rea, tot mai bun e cozonacul...dar cred ca si in 2015 o sa mancam tot pita cu unsoare  :D

istodorescu vasile

ce am invatat in 2014?am invatat un lucru foarte importatant care nu credeam ca e posibil, adica sa nu ai cules de intretinere la salcim. dupa culesul de rapita, unde cu toate ploile din timpul culesului, stupii au reusit sa adune miere  in conditiile acelea destul de vitrege, am venit la salcim 1 cind floarea era deschisa in proportie de 30 la suta. am stors mierea de rapita, din  etaje, si gindind la o calitate cit mai buna a salcimului, am extras si marginasele de linga cuiburi, stiind ca albinele mai iau din aceste rame mierea de rapita si o ridica sus, amestecind-o cu cea de salcim.asta a fost o mare greseala, pe care la experienta mea, nu trebuia sa o fac , deoarece salcim 1 nu a dat absolut deloc nectar, stupii fiind super dezvoltati, au consumat coronitele de deasupra puietului intr-un timp foarte scurt. niciodata nu voi mai umbla in cuiburi sa storc mierea, mai bine prefer mierea amestecata decit sa ramina stupii fara rezerve.

TDI

Domnule Vasile, aveti si nu aveti dreptate.
Depinde cum vindeti mierea en-gros sau en-detail. En-detail te obliga sa ai o calitate mai mare a mierii.
In 2014, am extras de 4 ori la rapiță, când era necesara o singura extractie, dar am dorit un salcâm curat - pe care nu l-am obtinut; singurul an din cati îmi aduc aminte când salcamul a cristalizat. Concluzia? Ori te duci in masiv si ai doar salcam sau... hranesti. Nu prea exista jumatati de măsură.
A da, cantar de control, eventual 2.

vioso

Ce am invatat in cel mai slab an apicol de pana acum de cand am albini , in primul rand sa am mai multa grija de albini cu tot ce inseamna hraniri repetate si tratamente la timp.Inmultirea efectivuloi intr-un an slab din punct de vedere el clesului,fiind nevoit sa ii ajut in permanenta atat cu puiet cat si cu hrana.Cu jutorul lui  Dumnezeu am trecut perioada am iesit cu toti din iarna foarte bine dar dupa cum este vremea si prognoza cred ca va fi un an la fel ca cel de anul trecut cea ce nu as dori.