Ce am facut in 2014? Ce am invatat in 2014?

Creat de oroles, Ianuarie 01, 2015, 10:27:09 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Propun acest subiect pentru a vedea care sunt lucrurile pe care le-am invatat noi stuparii in 2014 si ca modalitate de a ne tine evidenta a ceea ce am facut in plan apicol?

Ce am invatat?
1. Ca iarna nu e ca vara, dar vara e ca iarna. Practic am vazut ce inseamna un an apicol prost. Speram la un an apicol mediocru sau chiar bun si a fost un "fiasco".
2. E bine si sa citesti carti si sa fii pregatit cand te duci la albine, insa ele sunt smechere si ti-o trag cand ti-e lumea mai draga. Am luat de la ele primele lectii de crestere a reginelor. Am incercat mai multe metode de crestere a matcilor (tipic mie) din care doar una mi-a reusit. Este vorba despre metoda cu rama pliabila. Metoda transvazarii o voi aplica si sper eu reusi in 2015. La ce an a fost 2014, cred ca nici nu reuseam mai mult. Cred ca il voi dezamagi pe Kamy (Dumnezeu sa il ierte!) si voi pune si cutia Nicot la treaba. Am senzatia ca de data asta imi va reusi.
3. Am invatat sa lucrez mai bine cu ramele. Asta se datoreaza si cresterii imunitatii si posibilitatii de a umbla nu foarte protejat.
4. Am invatat mai bine ce inseamna un sistem de stup. Eu avand doar orizontali (de care nu sunt dezamagit) am simtit lipsa unui stup vertical (mai ales pentru cresterea reginelor). Pentru 2015 sper sa am macar unul vertical in stupina.
5. Nu am apreciat corect volumul de munca. Sper ca voi face asta mai bine in 2015.
6. Am vazut ce inseamna sa pierzi startul la claditul ramelor. Am umplut doua lighene de faguri lipiti de podisor. Apoi m-am rugat de ei sa cladeasca.
7. Am invatat ca fara stimulare si zahar nu faci treaba buna si nu ai stupi puternici.
8. Am invatat ca un necaz nu vine niciodata singur si ca atunci cand e cules prost in natura si varroa isi face de cap.
9. Am incercat sa fac turte (cam toate tipurile posibile). Unele au fost cu succes, altele nu. Raman fan turta cumparata si serbet facut de mine.

Ce am facut in 2014?
1. Mi-am crescut stupina cu 27 de stupi si cu 34 de familii. Marea problema sunt lazile. Sper sa mai pot achizitiona ceva stupi in 2015. De macar 7-8 mai am nevoie deoarece acum am 2 familii intr-un un stup. As putea sa le folosesc ca familii ajutatoare, insa nu stiu daca e bine.
2. Mi-am crescut plaja de clienti. Nu am miere cati clienti.  :D
3. Mi-am facut planuri, unele nerealizate. De exemplu, speram sa trec de cifra de 60 de familii sau macar sa o ating. Anul ploios a facut ca sa pierd multe matci. In 2015 ma voi axa pe calitate si nu pe cantitate.
4. Am facut planuri si am vazut ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
5. Am facut-o si pe mecanicul cand mi s-a stricat centrifuga in plin sezon de extras. Frustrant! :D
6. Am mai cumparat materiale apicole. Pot spune ca sunt pasionat de pregatirea cutiilor (curatat, vopsit). Sper sa am ce vopsi si in 2015.
7. Am citit carti.
8. Mi-am luat ban pe stuparitul... Degeaba, zic eu.
9. Am cunoscut mai multi stupari si am invatat sa ii apreciez... Doar pe cei care mai spun din secretele meseriei.  ^:)^

Daca imi mai aduc aminte va mai spun... Oricum, experienta e cel mai bun profesor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ioanardelean55


Parerea mea e ca ai invatat ce trebuia sa inveti si ai facut ce trebuia facut  ,insa nici una nici alta nu sint de ajuns si niciodata no sa ajungem la capat . In anul acesta eu am invatat ca nu trebuie sa ma incred in oameni , din cauza lor am ramas fara 15 stupi  :nono: :nono: :nono: :nono:, Concluzia ; ziua sa fi stupar ,noaptea cioban  :rusine:.am dat stupi (lazi) fara a fi achitati , am lucrat si stau cu marfa pe stoc , ))/  (probabil nu au bani ) , Concluzia ;  , pentru a doua problema ; Ce vad ochii crede inima .

gore

Am invatat ca niciun an nu seamana cu altul. Asteptarile sunt mari, dar vin dezamagirile, protectele sunt pe lista, dar raman tot in acest stadiu. Daca mai vine un an ca 2014, cred ca multi se lasa de apicultura, (ma refer la cei ca putini stupi sau care o fac fara tragere de inima).
Dragostea de albine ne face sa nu renuntam, prin aplicarea unor metode eficiente testate de inaintasii nostri si asii in apicultura, la care se adauga si putin noroc, cred ca vom reusi.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

happy

In 2014 am invatat ce este pastoralul alaturi de altii cu experienta.Am cutreierat drumurile Dobrogei in cautarea necatrului.Am ajuns la Dunare la amorfa si apoi la coriandru.Ce de apa au consumat acolo.La tei in Ciucurova a fost nemaipomenit,familii puternice sa ai acolo.Am ramas fara puiet pentru ca nu am stat cu ele.M-am dus dupa o saptamana cand au umplut toate ramele cu miere.
La floare a fost bine pacat ca lanul de floare doi nu a dat nimic/Era buna mierea pentru iernat.
Sa speram ca anul asta o sa fie mai bine la rapita si salcam(vremea)
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

mape 48-petru manea

In fiecare an invat cate ceva si uit cate ceva--- viteza de lucru a scazut simtitor---nu-mi mai ajunge timpul sa fac tot ce mi-as dori---in concluzie trebuie sa reduc numarul de familii si asta o tot spun de cativa ani,dar ......   :bzz:   nu-mi da pace  :)

mosunick

Eu unul am invatat ca fara o logistica bine pusa la punct, mai mult pierzi decat castigi.
Am avansat ceva anul asta, dar nu cat mi-am propus. Nu sunt insa departe de ceea mi-am propus.
Mi-am facut scule de tamplarie (circular, banda de slefuit), perie scuturatoare electrica pentru albine, aparat de gaurit laterale de rame cu 5 burghie simultan, cuva de descapacit si altele...
Pozitiv e ca am crescut vreo 30 de matci. Ce e mai putin bun e ca numai vreo 10-12 s-au imperecheat (le-am facut tarziu si le-am pus in nuclee imperfecte).
In rest, am invatat ca trebuie sa gandesti mereu in perspectiva a ce doresti sa faci nu maine, ci peste 3-4 ani. Tot ce faci in apicultura e o chestie care se vede in timp. Daca iti propui mult, atunci trebuie sa vezi in perspectiva.
M-am felicitat ca am pornit cu verticali, dar nu si ca i-am facut cu falturi de imbinare a corpurilor (mor destule albine cand inchizi stupul).
Am avut prima experienta de pastoral in Dobrogea, si mi-a si placut!!! Mai ales ca fara prietenii mei care mi-au deschis calea intr-acolo, anul asta ar fi fost un dezastru financiar dpv apicol.
Am mai crescut la numar de familii cu 18, cu toate vicisitudinile anului asta. Putin, dar sigur.
Important, dpv apicol, e ca nu mi-am pierdut prietenii stupari, ci din contra am dobandit altii noi, am cunoscut oameni de oameni cu care poti asedia Vidinul cu flinta-n mana. Asta da!!!
Cel mai si cel mai important insa a fost ca a avut Dumnezeu grija de toti si de toate, in tot anul.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

pistol28



Citat din: mosunick din Ianuarie 12, 2015, 10:55:35 PM
Eu unul am invatat ca fara o logistica bine pusa la punct, mai mult pierzi decat castigi.
Am avansat ceva anul asta, dar nu cat mi-am propus. Nu sunt insa departe de ceea mi-am propus.
......................................................................

Planul = aproape nimic.
Planificarea  = Esenta reusitei.

SUCCES in tot ce faci. :bravo:
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

dan sebastian

Dupa 5 mutari prin pastoral am realizat ca fara mijlocul tau propriu de transport e f. greu. La prima minciuna pierzi locul si iti mananci si nervii. Pe sf. de an am reusit sa iau o autoutlitara de 3,5 tone. Am doar b ul si am realizat ce bun era un c + e. Asta va fi in urmatorii ani.
Trebuie sa imi dedic mult mai mult timp albinelor. Am renuntat la serviciu si nu a fost usor dupa 17 ani. Acum apreciez altfel libertatea de a face ce vrei cand vrei. Decat sclav pe 700 ron la patron mai bine te descurci singur.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

pistol28

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 13, 2015, 03:23:04 PM
.................................................
Decat sclav pe 700 ron la patron mai bine te descurci singur.

Acum familia din ce traieste ?
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

MirceaCalin

Citat din: pistol28 din Ianuarie 13, 2015, 03:47:39 PM
Citat din: dan sebastian din Ianuarie 13, 2015, 03:23:04 PM
.................................................
Decat sclav pe 700 ron la patron mai bine te descurci singur.

Acum familia din ce traieste ?
Mănâncă muuultă miere !
Glumesc !!! 
E un pas important să-ţi iei soarta în propriile mâini; BAFTĂ MULTĂ dom'Dan !

Eugen B

Daca ai un numar bunicel de stupi 70-80 poate 100 sigur faci 700 ron (eu cred ca si mai mult, dar vreau sa ma raportez la salarul respectiv) pe luna intr-un an mediocru. Numa ca acuma trebe sa te ti tare de stupi. La noi in tara in general sunt salarii de sclavi (adica lucrezi doar sa mananci), parerea mea.
Multa bafta donnu Dan si nu cred ca ar fi rau sa ai si ceva remorca la masina care o ai

dan sebastian

Multumesc !
Am considerat ca nu are rost sa astept pensia ca sa fac ceea ce-mi place. Era prea tarziu atunci.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dany 1

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 14, 2015, 07:09:55 AM
Multumesc !
Am considerat ca nu are rost sa astept pensia ca sa fac ceea ce-mi place. Era prea tarziu atunci.

Mare  dreptate aveti  dl  Dan :sad: .  Eu  personal   am  sa  tin  minte mult  timp vb  asta  a  dv.  Multa  sanatate  va  doresc!
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

PricopArthur

Eu anul asta am invatat ceea ce bunicul imi spunea cand eram mic:
nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard.:)
Miere multă şi inimă curată!

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.