Legea 145/2014 privind stabilirea unor masuri de reglementare apietei produselor

Creat de viorel55, Decembrie 23, 2014, 10:42:00 AM

« precedentul - următorul »

viorel55

Uitati ce ne asteapta :     
Art.10                                                                                                                                                                                                                                              (1) Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:
a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
(2) Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file ale acestora.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             (3) Prevederile alin. (1) se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului,  persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.

Art. 11
(1) Pe durata transportului produselor achizitionate de la producatori agricoli pe baza carnetului de comercializare, cumparatorul trebuie sa detina fila din carnet care justifica provenienta marfii, cu exceptia achizitiei acestor produse din piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.
(2) In cazul transportului de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice, de la locul de detinere la locul de comercializare, acestia completeaza o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, corespunzator cantitatilor transportate de producatorul agricol si structurii sortimentelor transportate.
(3) Fila prevazuta la alin. (2) constituie documentul justificativ pe timpul transportului, al desfacerii marfii, precum si al eventualelor retururi ale produselor necomercializate.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplica transportului produselor agricole proprii de la locul de productie/recoltare/procesare la domiciliul/locul de depozitare. In acest caz, producatorii agricoli trebuie sa detina documentul de identitate si atestatul de producator.

pharaonu75

In goana lor disperata dupa bani la buget, astia sunt in stare sa puna taxe si pe bataile inimii... de ce credeti ca se baga atatea carnete, carnetele, crotalii, declaratii, facturi?!?!?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

viorel55

Art. 13
(1) In cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amanuntul este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte, care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare a unui atestat de producator si a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obtinute din gospodaria/ferma proprie.
(2) Procentul de alocare a spatiilor de vanzare prevazute la alin. (1) este de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.
(3) Spatiile de vanzare distincte prevazute la alin. (1) trebuie sa respecte cerintele legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Art. 14
(1) Comercializarea produselor din sectorul agricol obtinute din gospodaria/ferma proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate, a atestatului de producator si a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.
(2) Producatorii agricoli, cetateni ai altor state membre ale Uniunii Europene, care comercializeaza produsele agricole proprii in spatiile publice din Romania sunt exceptati de la prevederile alin. (1). Acestia isi desfasoara activitatea in baza documentatiei legale din statul membru de origine.
(3) Producatorii agricoli au obligatia afisarii la locul de vanzare a etichetei de produs, care contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare.

Art. 15
Pentru vanzarile zilnice cu amanuntul efectuate in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, producatorii agricoli au obligatia sa inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, in fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol prevazuta la art. 11 alin. (2), produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva

stefy.costea

Ce-i gresit in legea asta? Sunt pline pietele de asa ziz producatori. Nu vi se pare normal sa existe undeva o contorizare a productiei sa putem face niste proiecte de finantare predictibile in agricultura?
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

filip

Sigur legea e foarte buna,doar asa se vor lansa noi proiecte fara finalitate.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Citat din: stefy.costea din Decembrie 23, 2014, 04:43:58 PM
Ce-i gresit in legea asta? Sunt pline pietele de asa ziz producatori. Nu vi se pare normal sa existe undeva o contorizare a productiei sa putem face niste proiecte de finantare predictibile in agricultura?
Producatorii nu stau in piete, pentru ca nu au timp de asa ceva. Sa vad eu taranul care are timp sa stea in piata! Sunt buni si speculantii la ceva. Te scapa rapid de marfa si de costurile de inchiriere a tarabii si a transportului marfii pana la piata. Ceea ce nu e bun: cu cat sunt mai multi intermediari, cu atat pretul final al produsului este mai mare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bio

Sa traiesti conu Fanica.... eu as vedea putin altfel situatia .

Citat din: stefy.costea din Decembrie 23, 2014, 04:43:58 PM
.... Sunt pline pietele de asa ziz producator....

Sunt pietele pline de asa zis producatori .. si asa va fi si dupa intrarea in vigoare a cestei noi legi

Problema este ca suntem intr-o  Romanie ciudata , .... avem legi legate de producatorii si piete  dar se pare ca  verificarea in teren se impotmoleste in "shpaga"... Degeaba se fac legi peste legi daca nu sunt aplicate corect cele actuale .

Citat din: stefy.costea din Decembrie 23, 2014, 04:43:58 PM
.... Nu vi se pare normal sa existe undeva o contorizare a productiei sa putem face niste proiecte de finantare predictibile in agricultura?


Proiectele daca vor sa fie predictibile nu pot fi facute dintr-un birou unde se face contorizare. Daca se vrea realizarea unor proiecte predictibile trebuie sa se iasa pe teren sa se stea de vorba cu adevaratii producatori pentru a se putea tine cont de nevoile si parerile lor.
Cind se face o astfel de lege ar fi bine sa fie intrebat direct cel care produce produsul apicol... nu trebuie intrebat doar soarecele de birou care stie ca existenta lui este legata de niste hirtii care trebuie sa le invirta sa i-si poata motiva existenta.


Art.10           
1)Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:
a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet. .

.....eu, adevarat producator apicol, nu am avut timp sa imi fac Fisa familiei de albine...--alta timpenie  inutila, care a fost inventata tot un soarece de birou---- si am timp sa fac 3 rinduri de acte ca vind un borcam de juma de kil cu miere, sau 10 grame de propolis.. ?... =))


romikele

Citat din: bio din Decembrie 23, 2014, 05:49:33 PM
... nu trebuie intrebat doar soarecele de birou...

Daca te-ai gandit la mine cand ai scris trasnaia asta, atunci sa stii ca si tu esti un soarece... de pavilion!  =)) :rotfl:

stefy.costea

Referitor la aceasta Lege va spun ca a aprut si ORDINul pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 alin.(1) din Legea nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, este imbucurator zi eu este faptul ca in filele acestui carnet sunt inscrise atat cantitatile efectiv livrate de producator catre comercianti dar si preturile de furnizare. Ce inseamna asta? TEORETIC:
1. Ca, cantitatea de produse obtinuta de producator si livrata catre piete sau terti va fi cea reala.
2. Odata inscris pretul de furnizare se va sti in orice moment pentru produsul aflat pe taraba care este adaosul comercial pus de intermediari.
3. Abia dupa un an vom sti si noi cu adevarat care au fost cantitatile reale de produse romanesti obtinute de micii producatori si lvrate catre piete, dar ce este mai important preturile medii pentru aceste produse.

La ce ajuta asta?
Va rog pe dv-tra sa va expuneti cateva pareri, indiferent daca sunt pro sau contra acestei legi, in timp aceste pareri vor fi constructive.



Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

filip

@stefan.costea,
Doua lucruri vreau sa punctez;
1 Aceasta lege ajuta stuparii virtuali,cei care au accesat fonduri UE dar nu au miere.
Prin disparitia BORDEROURILOR de achizitie,taranul nu poate vinde catre procesator decat daca respecta legea si se blindeaza cu hartoage.
Sigur ca apicultorii virtuali nu o sa plateasca mierea la justa valoare.
2 Trecerea cantitatii si a pretrului e pasul dinaintea impozitarii.Sa vad si eu smecherul care cumpara tone de miere si le trece in acte.
Deci praf in ochii prostilor.
A nu se uita ca unii produc miere in RO fara a beneficia de fonduri UE,PNA,Ajutor de minimis..........
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Legea nu e pasul de dinaintea impozitarii, e chiar ultimul pas spre impozitare. Un exemplar din acele file ajunge la ANAF. E specificat in lege.  :smile:

viorel55

 Ce parere aveti de asta:

Art. 4. - (1) Atestatul de producator se elibereaza de catre primar in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, dupa caz, constituite potrivit legii si organizate la nivel local si judetean, care se inregistreaza la primariile comunelor, oraselor, municipiilor sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti si care nominalizeaza cel putin un reprezentant in acest scop
(2) Pentru autoritatile administratiei publice locale la care nu s-a inregistrat nicio structura asociativa prevazuta la alin. (1), prevederile art. 3 alin. (4) si (5) se duc la indeplinire de catre o entitate teritoriala din subordine sau in coordonare, stabilita in conditiile legii, in acest scop, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sau de catre consiliul judetean/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz
(3) In vederea inregistrarii, structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura depun la primariile la care solicita inregistrarea urmatoarele documente:
a) certificatul de identificare fiscala;
b) hotararea judecatoreasca definitiva de constituire;
c) statutul, care sa prevada exercitarea de atributii privind furnizarea de servicii de consultanta, informarea si certificarea calitatii de producator a fermierilor;
d) situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar anterior inregistrarii prevazute la alin. (1), depuse/transmise la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, cu exceptia structurilor asociative constituite in cursul anului in care se solicita inregistrarea la primarie;
e) documentul care atesta afilierea la o organizatie/federatie/confederatie reprezentativa la nivel national, dupa caz

PS  Incepe sa se aplice noua lege, astfel ca atestatul de producator se elibereaza numai daca solicitantul are avizul unei forme asociative..
Forma asociativa trebuie sa aiba in statut "exercitarea de atributii privind furnizarea de servicii de consultanta, informarea si certificarea calitatii de producator a fermierilor"

romikele

O ineptie, ca multe altele!
Cei care au gandit si au hotarat asa ceva nu sunt sanatosi la cap!

filip

Pentru orasele,comunele,satele,in care nu exista piete publice ce rost are CERTIFICATUL de PRODUCATOR?
Pentru ce sa il obtin daca nu mi se ofera un loc unde sa vand?
Eu am un ATESTAT de exploatatie care mi-a fost dat fara sa-l cer acum multi ani in urma de la Directia Agricola
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)