2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Uite eu am citit pana la capat, ba mai mult, chiar la utima fraza mi-a ramas gandul.
Discutam in contradictoriu cu un coleg stupar care afirma tot timpul ca infestarea cu varroa in pastoral de la vecini neglijenti este poveste. Uite ca tu, acum, aduci ca argument si un studiu facut asupra problemei. Daca iti amintesti m-as bucura sa imi dai si un link, ceva, ca sa il am si eu.
Experienta mea de pana acum dupa FS este urmatoarea: - primul an singur pe tot campul, varroa putini; - al doilea an toti stupii dusi la FS, vecini cat cuprinde, seceta, nici unii nu s-au obosit sa le dea apa albinelor, caram eu pentru toti, asadar stupari beton, varroa cat cuprinde; - al treilea an, acesta, jumate dusi la FS, vecini, varroa cat cuprinde, jumate lasati acasa, la acestia varroa putin.

bmdna

Nu am un studiu pentru ce am spus in ultima fraza. Studiul respectiv a fost facut de cel care a prezentat materialul, deci eu nu am facut decat sa transmit ce a spus el. In acelasi material a mai spus ceva interesant si de ratacirea albinelor. Intr-o toamna facea un studiu referitor la longevitatea albinelor. Pentru a le determina longevitatea a vopsit albine, cate un lot de albine pe masura ce eclozionau, cu culoare diferita. In primavara urma sa numere cate albine au supravietuit din fiecare lot. La un moment dat a venit la el un stupar vecin, fara sa stie de experiment si i-a spus ca a gasit albine vopsite in stupi, dar el nu a vopsit niciuna.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Foarte interesanta abordarea problemei varroa! Si eu aveam aproximativ aceleasi explicatii, dar aici sunt expuse mai sistematizat.   =D>
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

  Uf! Am reusit in sfarsit sa citesc tot.
In urma cu 4 zile cand eram pe la pagina 12 sau 13, mi-am confectionat un izolator hotarat sa il folosesc. Socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea din stupina si am fost nevoit sa renunt. Scopul era nu de a lupta impotriva varroa ci de a ierna 2 regine cu albine putine fiecare intr-un ghem ceva mai mare.
Si de aici vine si intrebarea pe care mi-o pun:
Daca as ierna intr-un ghem o regina in izolator si una libera, ar fi sanse sa traiasca ambele?

bmdna

Cred ca ar exista sanse sa supravietuiasca amandoua numai daca NU se pot intalni. Daca una dintre regine este libera, ea poate ajunge in zona in care se gaseste regina din izolator. Din ce am citit eu reginele se pot lupta prin gratia haneman. Greu de spus atunci ca ar putea supravietui amandoua... Poate daca unirea se face pe timp rece si inainte de venirea timpului cald se separa la loc, ar fi sanse. Sincer, eu nu as incerca aceasta varianta pt ca exista posibilitatea ca reginele sa se bata si sa se raneasca amandoua.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

apivasmob

Citat din: antiopa din ardeal din Octombrie 19, 2016, 12:06:47 PM
  Uf! Am reusit in sfarsit sa citesc tot.
In urma cu 4 zile cand eram pe la pagina 12 sau 13, mi-am confectionat un izolator hotarat sa il folosesc. Socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea din stupina si am fost nevoit sa renunt. Scopul era nu de a lupta impotriva varroa ci de a ierna 2 regine cu albine putine fiecare intr-un ghem ceva mai mare.
Si de aici vine si intrebarea pe care mi-o pun:
Daca as ierna intr-un ghem o regina in izolator si una libera, ar fi sanse sa traiasca ambele?
Daca matca libera este mai batrana decat cealalta, cresc sansele de reusita.
Sanatate tuturor apicultorilor

bmdna

Citat din: apivasmob din Octombrie 19, 2016, 05:52:57 PM
Daca matca libera este mai batrana decat cealalta, cresc sansele de reusita.
Nu stiu daca s-a inteles, dar si in conditii ideale, reusita nu este chiar de 100%. In practica se mai pierd o parte din matci. Conditiile ideale presupun:
- izolarea din timp, astfel incat in interiorul izolatorului sa se formeze suita reginei
- unirea familiilor (roiurilor) chiar inaintea venirii frigului persistent
- verificarea si corectarea ghemului. Daca se lasa mai multe rame decat este nevoie este posibil ca ghemul sa se formeze descentrat, lasand una dintre matci in afara acestuia.
- daca se folosesc diafragme izolatoarea, acestea este bine sa fie puse in ambele parti si introducerea lor trebuie sa se faca dupa venirea frigului persistent, astfel incat ghemul sa se faca pe centru.
- Izolatorul sa fie pe toata suprafata ramei in cazul in care se folosesc rame Dadant 1/1. In cazul in  care se ierneaza pe 2 corpuri 3/4 este mai complicat, ori se face izolatorul inalt, astfel incat sa-i permita reginei sa treaca din C1 in C2, ori se foloseste un isolator cat rama de 3/4 dar familia trebuie sa fie puternica, astfel incat ghemul sa cuprinda si izolatorul care, in acest caz, se pune in C2.
- reginele de aceeasi varsta
- in cazul nucleelor pe rame mai mici decat Dadant (cum sint cele de nucleu de imperechere) acest sistem este greu de aplicat si cu sanse mici de reusita. Izolatorul introduce un gol destul de mare intre rame si in caz de vreme foarte rece albinele s-ar putea sa nu poata sa mentina temperatura din cauza acestui gol. Un alt aspect de care trebuie sa se tina seama este ca in intervalul in care este izolatorul se aduna mult mai multe albine decat in restul intervalelor iar consumul de hrana va fi marit in mod corespunzator.

In cazul in care una dintre regine este mai batrana este foarte probabil ca aceasta sa fie ignorata de albine de la un anumit timp si sa moara inainte de sosirea primaverii (situatia simuleaza schimbul linistit de matca).

Am facut un experiment cu o singura matca. Spuneam ca am avut o familie depopulata. Am desfiintat-o si m-am ales cu o matca. Am pus-o intr-un isolator si am bagat-o pe o vreme rece (4-5 grade, albinele erau in ghem) pe ultimul interval ocupat de albine (dupa ce am departat cele doua rame. Regina familiei era deja in isolator, la cateva rame mai incolo. Vreau sa spun ca dupa o saptamana cand am verificat, regina introdusa era vie si apparent avea si suita. Din pacate, a venit vremea si mai rece si albinele au parasit acel interval iar regina a ramas singura. Am scos izolatorul si am vrut sa arunc regina, dar dupa ce am suflat de cateva ori asupra ei a inceput sa miste. Asa ca am departat urmatoarea rama si am pus izolatorul in urmatorul interval, de data asta mult mai populat. Duminica se anunta vreme calda, o sa verific starea reginei respective, sint curios daca mai traieste.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

antiopa din ardeal

 Deci, asa cum spuneati intr-o postare anterioara, in iarna asta folositi izolatoare pentru mai mult de jumatate dintre regine?  Poate reusiti sa va faceti timp sa ne povestiti cate ceva. Am vazut ca si alti colegi stupari initial se gandeau sa foloseasca izolatorul dar nici unul nu povesteste daca a folosit si ce rezultate a avut.

Eu doream sa iernez in izolator un roi de anul acesta pe 4 rame si un nucleu cu regina normal ca tot de anul acesta pe un interval. Fiind atat de mici m-am gandit la un singur izolator in care sa iernez sus regina din roiul mai mare si jos cealalta. Dar ghinion, la 11 grade celsius afara cel mare era pe 3 intervale si nu grozav de pline iar cel mic mai avea in afara de regina vreo 4-5 sute de albine. In aceasta situatie regina de jos categoric nu avea nici o sansa sa nu fie parasita peste iarna.
Intre timp am gasit o familie care avea regina fara o aripa si regina am pus-o acolo la 30 min dupa ce am scos regina defecta. Afara erau vreo 12-13 grade si albinele au atacat regina noua. Nu-mi explic din ce motiv.

un OM


bmdna

#279
Asa este, am afirmat ca voi izola mai mult de jumatate din regine. Pana la urma am izolat 10 regine din 10 roiuri. Acum urmaresc vremea ca sa execut unificarea.

Iernarea matcilor cate doua in acelasi isolator este mai complicata. Izolarea este bine sa se faca din timp. Or daca avem un singur isolator, nu putem izola decat una, cea de-a doua urmand sa o izolam mai tarziu. Cum spuneam, izolrea e bine sa se faca din timp ca reginele sa-si faca suita in izolatorul respectiv, astfel este mai sigur ca ea va fi hranita si ingrijita. Apoi este bine ca, dupa unificare cele doua familii sa stea o perioada asa, ca sa se amestece feromonii, dupa care cele doua izolatoare se pot uni intr-unul singur. Daca una din matci este in isolator din timp si la un moment dat o adaugam si pe a doua, e posibil ca aceasta a doua sa fie ignorata de albine si sa nu prinda primavera. In plus, dupa ce se formeaza ghemul (si acum s-a cam format) este destul de greu de gasit matca.

Daca totusi se doreste, din motive precum numarul mic de albine, sa se foloseasca un singur isolator, atunci cel mai bine e sa se foloseasca unul modular. Matcile se izoleaza in aceeasi perioada iar la unificare cele doua izolatoare se asambleaza intr-unul singur. (unul se face mai mare, cu o decupare, al doilea se pozitioneaza in acea decupare.).

Sincer sa fiu, dupa parerea mea cele mai mari sanse sint cand se ierneaza matci in izolatoare separate. E adevarat, pentru asta trebuie ceva mai multa albina. Sistemul cu izolatoare separate are un mare avantaj. Daca am descoperit o familie care a ramas fara matca, putem deschide un stup in care avem doua izolatoare, scoatem unul din ele si-l punem in familia fara matca, chiar si pe temperaturi joase. Daca cele doua matci sint in acelasi isolator, nu putem face aceasta manevra.

Cat despre regina atacata, la 12-13 grade afara albinele sint active. 30 de minute mi se pare cam putin pentru ca albinele sa ajunga la sentimentul ca matca a disparut ca sa accepte noua matca.

Timp o sa-mi fac, va rog sa-mi spuneti concret ce anume sa va povestesc.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Din ce arata prognoza la mine s-a cam terminat cu vremea buna. Pana la sfarsit de octombrie nu mai am zile cu temperaturi diurne mai mari de 10 grade. Asa stand lucrurile am inceput sa fac unificarile roiurilor cu matci in isolator. prima pereche de roiuri arata ca in poza. O sa ierneze in configuratia asta. Ne-am luat la revedere pana pe la sfarsit de februarie - inceput de martie, in functie de cum va fi vremea.

Am verificat si matca de care vorbeam in postarea anterioara. Traieste si este bine-mersi. Perechea in care intra aceasta matca va avea trei izolatoare. Intr-un corp de 10 rame incap perfect trei izolatoare si 8 rame. Numai ca toate cele 8 rame trebuie sa fie bine acoperite de albine, pentru a avea mai putine sanse ca ghemul sa se re-formeze descentrat si una dintre matci sa ramana neacoperita de albine.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

antiopa din ardeal

Citat din: bmdna din Octombrie 20, 2016, 07:23:51 PM
.........
Daca totusi se doreste, din motive precum numarul mic de albine, sa se foloseasca un singur isolator, atunci cel mai bine e sa se foloseasca unul modular. Matcile se izoleaza in aceeasi perioada iar la unificare cele doua izolatoare se asambleaza intr-unul singur. (unul se face mai mare, cu o decupare, al doilea se pozitioneaza in acea decupare.).

.........

Cat despre regina atacata, la 12-13 grade afara albinele sint active. 30 de minute mi se pare cam putin pentru ca albinele sa ajunga la sentimentul ca matca a disparut ca sa accepte noua matca.

Timp o sa-mi fac, va rog sa-mi spuneti concret ce anume sa va povestesc.

Izolatorul pe care l-am confectionat (in graba mare ca deobicei) este intradevar modular. Mi-a scapat sa fac poze cu modulele separat dar se poate intui usor ca ambele sunt triunghiulare. La izolare modulul de sus se pune in prima familie ca o rama normala iar cel de-al II-lea se intoarce si se poate pune intre rame cu diagonala (ipotenuza) in sus, in acest mod ramanand mai sus decat ramele cu vreo 3-4 cm. Intre rame ramane o portiune destul de mare din izolator unde regina introdusa poate sa fie acoperita lejer de albine. Ce se vede cu rosu sunt reparatii facute cu banda de izolat unde gratia hanemann s-a cam departat de rama de lemn :roll:

Eu stiu ca albinele descopera f repede ca regina lipseste. Au o perioada ceva mai lunga in care o cauta dar nu trec de 2 ore pana pornesc o botca de salvare. Daca au cu ce, si pe vremea asta nu mai au. Regina am introdus-o in cutie cu orificiul astupat cu un dop subtire de ceara. Dupa ce am lasat-o acolo vreo 40-50 min am avut impresia ca totul e ok si am eliberat-o. Cateva albine au mirosit-o cu atentie si grija si nu au atacat-o. Dar nu toate si cand am vazut am inchis-o din nou in cutiuta. Dupa inca vreo 30 min am mai incercat o data s-o eliberez dar am patit la fel. In final am lasat-o deasupra ramelor in cutiuta cu un dop fin de ceara ca altceva n-am avut la indemana.
Am avut situatii, e drept primavara cand am introdus regine la un sfert de ora de la eliminarea celei epuizate fara probleme si fara sa folosesc cutiuta.

  Sper sa ne tineti la curent cu rezultatele iernarii in izolator. Intrebari sigur o sa apara pe parcurs.


bmdna

Al doilea isolator nu cred ca este bine sa fie mai sus decat ramele. Cum se mai inchide stupul? Eu cred ca poate fi lasat pur si simplu intre rame, astfel incat sa fie acoperit de albine, sa nu fie la margine ca ati putea pati ca mine, sa-l paraseasca albinele care se strang in ghem. Am mai spus si mai spun odata. varianta asta cu doua izolatoare care se compun intr-unul singur este buna pentru ca necesita mai putina albina. Totusi, cele mai mari sanse de reusita sa supravietuiasca ambele matci pana in primavara sint atunci cand acestea se afla in doua izolatoare diferite, asezate de o parte si de alta a unei rame cu miere. Atunci cand ambele matci se pun in acelasi interval este foarte probabil ca albinele sa prefere una dintre matci iar cealalta sa moara de foame. Ca sa creasca sansele de reusita, daca cineva insista sa foloseasca acest tip de izolator, matcile ar trebui isolate iar familiile cu matcile in isolator sa fie despartite pentru o perioada de cateva saptamani printr-o sita. In acest fel feromonii matcilor se vor amesteca in familii si cand se va compune izolatorul si familiile se vor unifica, albinele vor hrani ambele matci.

Referitor la timpul de asteptare de la inlaturarea matcii vechi si pana la introducerea uneia noi. Literatura pe care am consultat-o eu da interval de timp diverse. Totusi, nicaieri nu am gasit un interval mai mic de doua ore. pentru a creste sansele de acceptare nu trebuie numai ca albinele sa inceapa sa caute matca ci este nevoie ca toate albinele din familie sa constientizeze ca matca nu mai este. Parerea mea e ca trebuie asteptat macar 2 ore. Dar nu e un adevar absolut. S-ar putea sa ma insel si atunci ar fi momentul ca unii din colegii mult mai experimentati sa arunce niste lumina pe acest subiect.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna sear dragi colegi!

Astazi, dupa cateva zile de viscol si doua zile mai "moi" am trecut si am ascultat albinele. In mod normal nu ar fi trebuit sa le ascult pentru ca au toti mancare sa le ajunga, dar de cand cu depopularile astea... . Partea buna e ca se aude zgomot normal in toti. Pe vreo doi i-am deschis, dintre cei cu FAV si cu polietilena in cap. De fapt le-am ridicat incet capacul. Unul dintre ei adaposteste doua roiuri cu matci in izolator. Astuia i-am facut o poza si am subliniat izolatoarele, pentru ca din cauza albinelor, nu prea se observa. Ghemul nu e centrat, dar sta bine. Anul asta am reusit sa izolez matcile pe 24 septembrie, am intarziat in principal din cauza vremii care a fost foarte rece in septembrie. Toate roiurile cu matci in izolator au foarte putine albine moarte pe fundul stupului. Le-am aplicat doua fumigatii cu varachet, in lipsa totala de puiet, cred ca au putini varroa. Le mai fac un varachet la primavara, tot in lipsa de puiet, cand ii despart si eliberez matcile.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!