Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

A face in schimb o evaluarea cat de cat serioasa ,a vedea sa-i zicem "la ce nivel"se afla albina noastra d.p.d.v.genetic ar trebui facute analize de laborator ,de morfometrie a vedea daca este o rasa pura sau un hibrid-desi sunt analize destul de scumpe si nu rezolva prea mult .
o evaluare simpla ar fi aceasta.
-din nou avem aceste 50 de familii de baza,se numeroteaza toate de la 1-50,fiecare familie trebuie sa aiba  fisa sa sub capac,in stupina trebuie sa avem acel carnet de selectie in care fiecare familie c u numarul respectiv ii trebuie sa-i stim cel putin mama(adica este fiica ex.mamei B2 si a tatilor familiei T56)deci ii cunoastem descendentii foarte bine !
-in fisa fiecarei familii facem un mic tabel cu mai multe rubrici in care scriem,exemplu.
         -puterea familiei la iesirea din iarna
         -rezistenta la bolile puietului
         -rezistenta la bolile albinelor adulte
         -puterea aripilor
          -rapiditatea cu care urca in caturi
          -capacitatea de a construi caturile
          -comportamentul calm
          -gradul de propolizare
          -sensul orientarii
          -rezistenta la iernat
          -consumul de hrana pe timpul iernii
          -inclinarea familiei la roitul naturale
          -inclinarea de a construi botci de schimbare linistita a matcii
mai sunt si altele dar acestea sunt cele mai importante pentru o evaluare simpla ,
fiecare din aceasta caracteristica are un punctaj de la 1 la 5, adica srpe exemplu daca familia respectiva la inspectie ,cu putin fum albinele coboara jos intre rame,se poate lucra fara manusi,uneori chiar si fara masca ,atunci cand este vizitata si in perioada rece,cu vant,in lipsa culesului -albinele nu ataca la aceasta familie i se da punctajul cel mai mare de 5,care se scrie in fisa acestei familii.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

in caz contrar,cand in aceleasi conditii descrise mai sus aceeasi familie este foarte agresiva ,ataca pe oricine in jur chiar si in timpul culesului-i se da un punctaj de 1-care va fi scris in fisa familii cu numarul corespunzator din fisa sa.
un alt exemplu: ca sa se inteleaga si mai bine,o anumita familiepropolizeaza extrem de mult precum a.m.caucazica(a se vedea descrierea rasei respective) sau urca foarte greu in caturi in timpul culesului i se da punctajul de 1
-o familie de albine care se imbolnaveste destul de usor de diverse patologii ce ataca bolile puietului dar la urmatorul cules aceste simptome diminueaza foarte mult i se da un punctaj de 3
-o familie de albine care culege un altfel de nectar fata de familiile martor din aceeasi stupina,ne dam seama ca acea susrsa nectaro-polenifera este destul de departe acea familie va primi punctajul maxim deci un bine meritat 5
-o familie cu cat de mult al largit-o,am adugat caturi,am scos rame cu puiet cu sau fara albine pentru a forma alte roiuri sau a intari alte familii in perioada de primavara-toamana continua sa construiasca botci de roire foarte multe va primi un punctaj de 1 chiar doi ,depinde daca pana la urma cu toate interventiile noastre a roit sau  nu.
si exemplele pot continua.

Deci la sfarsitul sezonului activ toate aceste date se "culeg" si se inregistreaza in carnetul general de selctie sau se introduce in computer unde vin sintetizate cu anumite programe create in acest sens.
-deja in al 2-lea an vom avea idei mult mai clare despre familiile noastre de albine,vom sti in masura mai mare care este situatia reala,ce familii avem,cate recordiste,cate puternice in care ne putem baza la urmatorul cules.
-important si esential ca la stupina la care se aplica acest mic program de evaluare si selectie toate familiile respective sa fie tratatte in mod coresèunzator si de la egal la egal
ce inseamna acest lucru:
  -astazi vin si dau sirop numai la jumatate din stupina respectiva deoarece acele familii sunt mai in urma cu dezvoltarea-un exemplu -in acest sens nu facem altceva de a falsifica rezultatele viitoare si pe cele finale.
Nu-daca d-au sirop -dau sirop la roate-cele mai puternice nu vor roi daca din cand in cand voi scoate cate o rama cu puiet capacit si albina acoperitoare si voi intari pe cele mijlocii si pe urma pe cele slabe,desigur ca aceasta operatie va fi scrisa in fisa atat a familiei care a primit acea rama cu puiet cat si in fisa familie donatoare.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Un PROGRAM STRICT NUMAI DE EVALUARE A REGINELOR DIN STUPINA NU EXISTA CI DOAR A FAMILIILOR DE ALBINE-DEOARECE FAMILIA DE ALBINE ESTE REZULTATUL DIRECT AL VALORII SI CALITATII UNEI MATCI LA UN MOMENT DAT!

reginele intr-o stupina se pot evalua prin numarul compact de puiet ,de rame ocupate efectiv la iesirea din primavara inainte si dupa restrangerea cuibului acestora,dupa calitate iernarii,productivitatea ulterioara in noul sezon apicol-facand un fel de tabel cu aceste evaluari se poate determina intr-o masura mai mica sau mai mare calitatea reginelor nostre,calitatea lor efectiva,cea reala si nu cea promisa de catre ma stiu eu ce comerciant,furnitor sau institut-aia este o altfel de evaluare!!!!

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

desigur ca numai ochiul expert al unui bun apicultor poate individua o matca destinata ca reproducator din stupina sa,toate matcile depun oua si umplu rame intregi cu puiet insa nu toate sunt potrivite pentru a deveni matci-suse .

-de cele mai multe ori aceste regine -suse sunt chiar dedesubtul nivelului productiv al multor regine normale de productie,insa ele au aceasta mare capacitate in a transmite cat mai fidel,perfect trasaturilor de mare valoare pe care apicultorul-selectionator le-a inviduat si selectionat in cadrul programului sau de selectie intensiva.

-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

tinumaftei

Citat din: teoalbina din Ianuarie 13, 2016, 06:10:22 AM
Rama miniplus este exact a patra parte din rama stas si leatul ramei din partea de sus este foarte subtire (11 mm), iar distanta dintre rame in cele 2 corpuri suprapuse este de 8 mm, astfel ca albinele pot circula fara probleme intre cele 2 corpuri (inclusiv matca).
Am vazut fotografiile si am inteles si explicatiile. Am vazut ca folositi caturile si in plan vertical. Mie nu imi place insa rama de 1/2. Prea multi "biscuiti in stup!

ciucur

Domnule edy,

Va multumesc pentru raspunsuri.
Eu nu doresc sa ma amestec in lucruri ce au legatura cu cercetari stiintifice si sa monitorizez anumite lucruri greu de facut si la nivel inalt. Dar de exemplu, la productia de miere cand primeste nota 5 cand primeste nota 1 in conditii de stationar?
La inclinatia spre roire cand e 5 cand e 1?

Asta nu gasesc eu, o scala pentru a evalua. Sigur ca pot sa o fac pe a mea, insa nu pot apoi sa compar ce am eu prin stupina cu ce au altii. Trebuie sa existe ceva standardizat. Am gasit un fragment despre un studiu scris de E. Cauia cred de la institute, dar nu era dect o parte si se facea referire la niste tabele ce nu erau cuprinse in studiu. Mai caut...

Cele bune!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edy

draga Ciucur,nu ma lua cu domnule ca nu ma simt bine ,aici in Italia la domn i se spune doar la cel din cer-multumesc!

-la productia de miere evaluarea se face pe un minim de 5 ani (deci 5 ani de recoltare a a cestor date in fisa fiecarei familii de albine cu productia medie produsa in fiecare an)-numai dupa acesti 5 ani familie de albine care a produs o medie net superioara (se face un grafic cu toate aceste productii -medii al coloniilor)-deci cu mult fata de medie li se da nota 5.
-ex. media in acesti 5 ani  este de 20 kg/colonie insa un grup restrans de colonii au o medie de 24-25kg acestora din urma li se va da nota 5
-cele care au o medie sub 20kg/colonie li se va da o nota de 4,cele care au o medie minima ,cea mai mica deci li se va da nota 1.

-la inclinatia spre roire este suficienta o evaluare de o singura stagiune apicola-acele colonii care sunt extrem de roitoare ,cu toate eforturile noastre de a o preveni ele tot roiesc vor primi not 5
-acele colonii care tind sa roiasca ,intra in frigurile roitului dar prin interventia noastra nu roiesc vor primi nota 3
-acele colonii care nu dau nici un semn ca vor rori,nici nu intra in frigurile roitului,ba mai mult isi construiesc singure botci de schimbare linistit a matcii vor primi nota 1.


"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

exista o scala standard de evaluare a anumitor caractere ,de fapt fiecare raza de albine o are,si cred ca exista pe la ICDA Baneasa-Bucuresti-nu stiu daca ei v-o pot da sau este vreun secret stiintific.
Eu numesc acesta scala-"scala metru "-cu care "masuram",evaluam anumite caracteristici unei rase ce ne intereseaza.
Cu acesta scara noi putem "masura" albinele din stupinele noastre.
Ce vreau sa spun.
-spre exemplu  rasa de albine a.m.carpatica are scara sa cu anumite caracteristici,fiecare cu nota  ei ce o diferentiaza de alte rase,are biometria sa (a se citi cartile in acest sens a lui Ruttner)-in functie de acest acest metru noi putem sa evaluam daca albina noastra din stupina este o rasa pura sau un hibrid sau daca este o albina degenerata d.p.d.vedere genetic datorita imperecherii necontrolatea si a fenomenului de consagvinizare.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

pentru crearea acestui "metru" al raselor au fost nevoie de multe calatorii,expeditii de cercetare de catre multi inaintasi de-ai nostri ,care au descoperit si alte varietati chiar rase noi de albine trebuind sa le clasifice dandu-le un alt nume ex.a.m.ruttnei sau albina maltese ,de malta-au trebuit sa treaca zeci de ani ca stiinta,stiinta de laborator-microbiologia,dar si entomologia sa se dezvolte si mai mult-au trebuit sa se faca multe studii-si multi oameni de vaza si-au dedicat intreaga viata in acest sens,ex.F.RUTTNER si colab. si multi altii.

-pentru crearea acestu"metru",acestei scale,sscari de evaluare selectie a fost nevoie in primul rand de testele de comparatie-the comparativ test-intre diverse rase de albine bine delimitat d.p.d.v.genetic.
-nuamai astfel acest metru poate fi valabil si de durata in timp,desi el a suferit cu aceasta globalizare dupa cum am mai scris pe undeva anuite variatii in cadrul valoriilor sale.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

ciucur

Va multumesc mult.

Cred ca o sa imi fac o mica baza de date in excel unde o sa monitorizez:
-agresivitatea (aceasta daca e pronuntata va descalifica familia pentru urmatoarele observatii)
-productia de miere
-instinctul de roire
-igiena
-calitatea iernarii
Voi colecta datele, apoi probabil ca fiecarei 'abilitati' ii voi atribui un procent din nota finala.

Nu pot eu sa evaluez puritatea rasei, transmiterea fidela a calitatilor catre descendenti si altele, intrucat eu sunt la nivel de hobby.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edy

desigur ca acest 2metru" si-l poate face oricine dupa exemplele de mai sus date,chiar daca precizia acestuia nu va fi la nivelul de un adevarat selectionator renumit sau cu mare experienta ii poate da o idee apicultorului despre albinele sale-in sensul ca isi poate cunoaste mai bine calitatea albinei care ii populeaza lazile din stupina sa.

-introducerea caracterlui de igienitate ca element de selectie sau de evaluare al unei rase sau hibrid eu nu o recomand,desi si aici in Italia multe institutii,asociatii,apicultori,etc-au cazut in aceasta plasa ,ea nu duce la nimic concret pozitiv-doar la pierdere de timp si nervi-este deosebit de greu chiar imposibil ca aceasta trasatura particulara numai unui anumit grup de albine dintr-o colonie formata de zeci de mii de indivizi sa poata fi transmisa,mentinuta si impostata ca caracter dominant generatiilor viitoare.
-se vorbeste de albine igieniche-le-am avut si eu pe acelea-sunt deosebit de slabe si neproductive-si fata de coloniile martor ne-igieniche nu au avut rezultatele dorite sau asa de mult "laudate"de anumiti selectionatori.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

stefan1

Citat din: edy din Ianuarie 14, 2016, 12:01:22 PM
....
-introducerea caracterlui de igienitate ca element de selectie sau de evaluare al unei rase sau hibrid eu nu o recomand,desi si aici in Italia multe institutii,asociatii,apicultori,etc-au cazut in aceasta plasa ,ea nu duce la nimic concret pozitiv-doar la pierdere de timp si nervi-este deosebit de greu chiar imposibil ca aceasta trasatura particulara numai unui anumit grup de albine dintr-o colonie formata de zeci de mii de indivizi sa poata fi transmisa,mentinuta si impostata ca caracter dominant generatiilor viitoare.
-se vorbeste de albine igieniche-le-am avut si eu pe acelea-sunt deosebit de slabe si neproductive-si fata de coloniile martor ne-igieniche nu au avut rezultatele dorite sau asa de mult "laudate"de anumiti selectionatori.

  Este adevarat ca ocuparea unui mare numar de albine cu activitatile de igienizare, diminuiaza numarul albinelor culegatoare si performantele familiei sunt mai scazute. Am scris aici despre cateva aspecte de acest fel.
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1372.msg17376#msg17376.
  Se spune acolo ca albinele cu un puternic instinct de lupta antivarroa nu fac familii mai mari de 5 faguri Dadant cu puiet. Rasa este insa interesanta pentru ca ea poate furniza gene in procesul de creare a noi rase.
   Nici albinele fara instinct igienic nu sunt de dorit. Aceste familii se pot dezvolta foarte bine, dezvolta populatii mari si aduna multa miere. Dar dupa 2-3 ani poti sa ai surpriza aparitia unei boli de puiet (la unele de la mine puiet varos, la altele probabil o viroza care a dus la depopulare accentuata dupa ce la un moment erau cele mai populate familii. Eu compar aceste familii ca o masina care merge fara frana; poate prinde o viteza foarte mare, dar nu esti sigur ca ajungi cu ea la destinatie.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

edy

daca tot vrem sa vorbim despre albina-igienica,sa.......
-americanii nu trebuiau sa ajunga prin Rusia ,undeva pe peninsula Primorski ca sa gaseasca albina-minue,o aveau langa nasul lor undeva prin America-latina in populatiile de albine africanizate!!!!
-in anii "90-2000 era la moda cautarea albinei igienice-nimeni n-a gasit-o ,indepartandu-se tot mai mult de miezul problemei-astazi nu se prea mai vorbeste despre ea-au ramas discutiile si atat!
-acum 14 ani eram undeva prin Sardegna la un prieten si facea experimente in acest sens cu N2 lichid-rezultate asa si asa!
-prin anii 1994-1996 un mare apicultor M.Zeppegno8pe care l-am cunoscut)facea si el astfel de experimente in cautarea albinei-minune-igienice-dar nu cu azot lichid sau cu congelarea puietului-o idee mai geniala-la cei 250 de stupi a aplicat un fund mai special,mai inalt ,bine inchis cu tavita la care el numara zilnic paduchii de varroa cazuti pe aceste funduri-am vazut aceste studii-impresionante!!!-sa numeri zilnic paduchii,sa-i inregistrezi in fisa familiea,sa-i analizezi la microscop ,cu lupa de marit,sa faci tot felul de grafice,observatii timpr de ani de zile si la 250 de fam.de albine!!!!-rezultatul-cateva idei pe o bucata de hartie!!!!
-si exemplele pot continua la nesfarsit-concluzia care este???
-
-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Concluzia este aceasta-noi oamenii sfrutam resursele naturale (am facut-o dintotdeauna)pana la epuizarea lor,cautand noi alternative-le numim resurse conventionale(ex.energia eoliana,etc),sfrutam aerul lasand in loc doar poluare si moarte generatiilor viitoare-dupa care ne intalnim undeva pe la Paris a vorbi de clima -putin cam tarziu-cred!-sfrutam la maxim pamantul care ne-a hranit de mii de ani umplandu-l cu venin ,substante chimice(le numim fertilizanti utili pentru o agricultura intensiva)-sfrutam la maxim rasele de albine determinand in mod inconsitient  auto-distrugerea lor prin continua eroziune genetica prin incrucisari si hibridari necontrolate,prin introducerea de noi paraziti ca varroa,aethina tumida si cine stie cati altii inca de acum inainte-lasandu-le acestora din urma un mediu aproape lunar,fara flora,chimizat,si poluare-

-atunci ne trezim la realitate si incepem  sa cautam albina igienica-salvarea noastra poate- au crezut marea majoritate di noi-poate in acest fel nu vom mai fi nevoiti sa tratam cu produse chimice daunatoare sanatatii noastre si a albinelor!-vom face asa zisa apicultura bio-la mare moda si aceasta!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy