AM NEVOIE DE SFATURI - OFER MULTUMIRI LA SCHIMB :))

Creat de 111ionut111, Noiembrie 17, 2014, 08:35:23 PM

« precedentul - următorul »

111ionut111

IN PRIMUL RAND, ,, BINE V-AM GASIT! ,, SI FELICITARI PENTRU SCOALA DE APICULTURA PE CARE AM GASIT-O PE ACEST SITE !  MA NUMESC IONUT, SUNT DIN CALARASI,AM 40 ANI SI DIN LUNA AUGUST M-AM ,,INSCRIS,, IN CLUBUL APICULTORILOR. AM CUMPARAT 8 FAMILII DE ALBINE SI CUM EXPERIENTA SI CUNOSTINTELE SUNT APROAPE DE ZERO  :D MI-AM FACUT CURAJ SI AM DESCHIS ACEST SUBIECT .ASADAR DOMNILOR PROFESORI VA ROG SA MA ,, INSCRIETI ,, SI PE MINE IN CLASA ZERO SAU PREGATITOARE.OFER MULTUMIRI ANTICIPATE CELOR CE VOR AVEA BUNAVOINTA SA RASPUNDA INTREBARILOR MELE SI DACA ESTE NEVOIE VOI OFERI SI SPAGA ( :coffee: SAU  :beer: ) NUMAI SA TREC CLASA  :rotfl:.

mmacreanu

Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

romikele


111ionut111

CAND AM STRANS CUIBUL LA UNA DINTRE FAMILII AM GASIT O RAMA CU PASTURA IN PLUS(VOIAU SA ISI FACA CUIBUL DUPA DIAFRAGMA ) . AM REMEDIAT PROBLEMA ( AM MUTAT URDINISUL IN DREPTUL CUIBULUI) IAR RAMA AM DUS-O IN CASA (CAMERA NEINCALZITA ,CA DEPOZIT UN STUP DE 18 RAME ) .AM GASIT PE EA PUTIN MUCEGAI SI VREO 4 LARVE GASELNITA, PE CARE LE-AM OMORAT . PROBLEMA E CA NU POT FACE TRATAMENT CU SULF (AM INTELES CA DEVINE TOXICA MIEREA) DAR NICI NU MA INDUR SA O ARUNC. CE SFAT IMI DATI ? MAI POT FOLOSI PASTURA PENTRU ,,FETE,, SAU O TREC SI PE ASTA LA PIERDERI ? (RAMA ESTE VECHE , CELULE FOARTE MICI)

111ionut111


D006


111ionut111

In momentul de fata fetele stau in stupi verticali ,cate doua familii . Problema este ca nu imi place modul de lucru cu orizontalii si intentionez ca in primavara sa le mut in verticali. Durerea mare este ca nu stiu ce sa aleg. Ma gandesc sa  cumpar niste stupi verticali cu 12 rame , desi am inteles ca mai bine se dezvolta in cei cu 10 rame. Catul ma gandesc sa fie de 1/2 redus deoarece am nevoie de rame si prin adaugarea a doua caturi pot baga la crescut rame de 1/1. Tinand cont ca stupina o am in Calarasi credeti ca aceasta conformatie va da rezultate bune sau nu ? Stiu ca problema s-a dezbatut foarte mult dar sunt convins ca  cei din zona prefera un anumit model de stup iar parerea fiecaruia conteaza pentru mine. Stiind ca ,,nu stupul face mierea,, ce sfaturi imi dati ?

pharaonu75

Stup de 10 rame 1/1 cu unul sau doua caturi de 10 rame 1/2.
Este varianta cea mai folosita.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

111ionut111

Multumesc frumos pentru  raspunsuri!  ^:)^    (vedeti ca ma tin de cuvant)  Ramane de vazut cum facem cu spaga   :).

RazvanTi

daca e vorba de spaga ma bag si eu :P
puteti merge cu cuib 1:1 si cat 1:1 cu  balamale intre ele (asa se poarta prin zona pe-aici) sau cum merg eu cu ME( aici aveti aceeasi rama indiferent de ce corp de stup e vorba 3/4
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

111ionut111

La inceput si eu ma orientasem spre ME dar am ceva probleme cu ,,salele ,, si a trebuit sa renunt la idee deoarece am inteles ca la ME se lucreaza mai mult cu corpurile nu cu rama. Trebuie sa adopt un stil mai batranesc  :sad:.Interesanta ideea cu corp 1/1 cu balamale dar deja vorbesti ,, limbi straine ,, . Habar nu am cu ce se mananca asa ceva.....  Daca esti amabil si vrei sa ne intalnim ( poate rezolvam si cu spaga  :wink2: ) voi fi vesnic resunoscator ^:)^.

111ionut111

         O alta problema ma framanta foarte tare.Din primavara vreau sa ma dezvolt si sa inmultesc numarul de stupi.Am citit  ceva literatura de specialitate si am vazut ca sunt foarte multe metode.In acelasi timp foarte multe postari indeamna sa lasam albina sa faca ce stie mai bine,interventia stuparului sa fie cat mai mica. Pentru asta incerc sa aleg o metoda de inmultire cat mai ,,naturala,, si de ce nu , calitativ mai buna. Se afirma ca matcile rezultate din cresterea botcilor de roire ar fi cele mai performante (nu ca cele obtinute prin diferite metode -cu ajutorul cutiei Nicot,transvazare simpla sau dubla - nu ar fi de calitate ). Desi ma gandesc sa achizitionez si eu o cutie Nicot ,ma tenteaza foarte mult o metoda pe care am gasit-o in ABC Apicol  ,, Roirea artificiala intensiva ,, .Prin aceasta metoda se forteaza timpuriu  o familie sa intre in frigurile roitului iar botcile obtinute sa fie folosite la infiintarea roiurilor. Aici apar mai multe intrebari: 
  1    credeti ca ar fi indicata aceasta metoda pentru un incepator ?
  2    daca matca este anecbalica se poate rata intrarea in frigurile roitului ?
  3    se accentueaza tendinta de roit a matcilor astfel obtinute chiar daca matca mama nu o avea ?
  4    autorul recomnada ca toata operatiunea sa se termine cu cel putin 10 zile inainte de inceputul culesului la            salcam, asta insemnand ca totul sa inceapa cu 30-35 zile inaintea culesului la salcam , adica undeva la inceputul lunii Aprilie .   Intrebare :  nu este cam devreme tinand cont ca pentru cresterea matcilor se recomanda o medie a temperaturilor (zi si noapte ) de cel putin 17 grade ?
  5    daca sunt persoane care au incercat acest mod de crestere poate ne impartasesc din experienta lor care sunt avantajele , dezavantajele sau problemele aparute si modul de rezolvare.
     Daca aceste intrebari au mai fost puse sau vi se par puerile va rog sa aveti ingaduinta si sa acceptati scuzele si multumirile mele. (Am incercat sa gasesc raspunsuri aici pe forum dar nu am reusit desi am lecturat pagini bune ale multor subiecte .Poate acest lucru de datoreaza lipsei mele de intuitie sau experientei minime pe care o am in domeniul apiculturii si PC.  )   
     Pentru cei ce doresc voi expune mai pe larg aceasta metoda daca va fi nevoie.

TDI

Eu o sa-ti raspund pe scurt.
1.Da, cu conditia ca familia sa fie foarte puternica 8-10 dadant când te apuci de stimulat glucidic si proteic "intensiv"
2. Nu se poate rata, întârzia da, daca nu e suficient de puternica la 1-15 martie când incepi stimularea.
3. Da
4. Este devreme. Trebuie sa cresti si trantori in familii la fel de puternice cu mătci bătrâne in principiu. Durata de viată a trantorilor este intre 2 si 8 săptămâni. Pentru a-i avea apti de împerechere la data la care matca iese la fecundat(aproximativ 20-26 zile de la stadiul de ou) trebuie sa fi avut trantorii ouati cu 20 de zile mai devreme, adica trantorii sa fi fost deja eclozionati de 2 săptămâni.
5. Multa manopera, trebuie ca coloniile sa fie hrănire de apicultor mai mult decât suficient cu aproape 2 luni mai devreme. E devreme, nu imposibil.

oroles

Eu ii inmultesc la sfarsitul lui aprilie sau inceputul lui mai cand au cel putin 5-6 rame cu puiet.
Inmultirea poate fi facuta la 2 saptamani dupa ce in stup ai vazut primii trantori.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

RazvanTi

daca e vorba sa ne intalnim (nu de spaga este vorba :P ) iti arat cum sa lucrezi si cu corpurile fara sa-ti farami salele (eu am discopatie cronica in stadiu aproape de final- la urmatoarea criza cred ca ajung la cutit) ;)
cat despre nikot.... stai linistit ca dai banii degeaba.
NU cutia iti face reginele ci tot "chichitele" pe care cei care le sti NU le zic.
eu sa fiu in locul lor poate ca la fel asi face... de ce sa-ti spun cum se face? mai bine cumpara matci de la mine...
parerea mea!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro