Jos

Autor Subiect: De ce fermenteaza mierea de rapita?  (Citit de 19292 ori)

Offline tinumaftei

  • Veteran
  • ******
  • Mesaje postate: 2100
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #15 : Ianuarie 06, 2016, 09:58:46 p.m. »
Mierea fermenteaza numai de la apa in exces. Apa care nu a fost extrasa din nectar (miere cruda), apa care ajunge ulterior in miere (vase neetanse depozitate timp indelungat in incaperi cu umiditate ridicata, sau miere putina depozitata in vase de capacitate mare care se afla intr-un mediu ce le predispune la formarea condensului in interiorul vasului, apa ajunge pe suprafat mierii si de aici incepe procesul.
Ce este ciudat este ca uneori (si la mierea de rapita cu precadere) fermentarea este franata de cristalizare. Ea este declansata dar se manifesta lent. Devine evidenta dupa ce apicultorul lichefiaza mierea. Daca ar folosi mierea aceasta la turte ar da de mare necaz!!

Offline Mihai Sergiu

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 496
  • Zalau,SJ -27ani
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #16 : Ianuarie 06, 2016, 11:08:11 p.m. »
Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

Offline tinumaftei

  • Veteran
  • ******
  • Mesaje postate: 2100
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #17 : Ianuarie 06, 2016, 11:14:56 p.m. »
Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?
Nu se poate folosi in nici o situatie la hranirea albinelor!!!

Offline romikele

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 6038
  • Rm. Sărat - BZ, 61 ani
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #18 : Ianuarie 06, 2016, 11:17:37 p.m. »
Doar la țuică !

Offline serban

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 262
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #19 : Ianuarie 07, 2016, 04:40:26 p.m. »
Din  mierea cu probleme am luat un borcan și la servici,pentru cafea,pe care-l țin într-o încăpere mai răcoroasă. Este Ok. A fermentat doar ce ținută în casă la căldură. Oricum,nu vreau să risc dând la albine. Cum se face țuica din miere. O rețetă vă rog.

Offline romikele

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 6038
  • Rm. Sărat - BZ, 61 ani
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #20 : Ianuarie 07, 2016, 05:03:49 p.m. »
Poti pune mierea peste prune, sau ce folosesti la tuica.
Decat zahar, mai bine miere...

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #21 : Ianuarie 07, 2016, 07:18:45 p.m. »
Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #22 : Ianuarie 07, 2016, 07:37:10 p.m. »
Eu fac cu zahar asa pentru Protofil. Iese la 10 kg de zahar 10 l de tuica la 50 de grade. A doua oara la fiert iese 5-6 litri la 70 de grade.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline serban

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 262
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #23 : Ianuarie 07, 2016, 07:52:12 p.m. »
         Mulțumesc Oroles pentru rețetă dar cred că am să păstrez mierea să  fac țuică cu prune la vară. Noroc că am la rezervă vreo 40 de rame cu miere căpăcită cu care să fac stimulare în primăvară  :)

Offline romikele

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 6038
  • Rm. Sărat - BZ, 61 ani
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #24 : Ianuarie 07, 2016, 08:45:28 p.m. »
Si uite asa rezolvi doua stimulari: a albinelor si a apicultorului!  :razz:

Offline serban

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 262
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #25 : Ianuarie 07, 2016, 09:12:55 p.m. »
Prima oară m-am supărat,dar acum perspectiva unei țuici cu miere mă încântă. :D

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #26 : Ianuarie 08, 2016, 08:46:46 a.m. »
Daca astepti pana la vara si se oteteste mai mult iti scade randamentul la tuica. Ea deja a inceput fermentarea acetica, care da si ea un alcool, dar foarte putin.  Parerea mea...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline RazvanTi

  • Veteran
  • ******
  • Mesaje postate: 1603
  • Slobozia - IL, 39 ani
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #27 : Ianuarie 08, 2016, 10:06:21 a.m. »
ai tras mierea cruda.
DE-AIA a fermentat!!!
aia cu "nu a fost ermetic borcanul si atras umezeala din beci is basme :wink2:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #28 : Ianuarie 08, 2016, 11:32:12 a.m. »
M-am mai documentat. Daca o ermetizezi, fermenteaza acetic doar la suprafata.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline PricopArthur

  • Veteran
  • ******
  • Mesaje postate: 2007
  • Dobrogea
Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
« Răspuns #29 : Ianuarie 08, 2016, 06:45:00 p.m. »
Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.
Tuica o depozitezi apoi intr-un butoi de dud. Dupa ce gusti din ea, nu vei mai avea decat miere fermentata.:))
Miere multă şi inimă curată!

 

Sus