Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

Muntoiu Radu

#15
6 Dec. 2014
- Nici o schimbare, dupa 4 saptamani de ploi si ceata.
- Intre 0 si 15 albine moarte pe fund si la urdinis.
- Consumul e minim - sunt tot jos, la urdinis.

Am uitat sa mentionez ca stupina se afla in cel mai jos punct al satului, la 15m de locul unde se aduna toata apa din vale si balteste pana vara (nu am alta posibilitate).

De cand am facut impachetarea am facut cercetari si am vazut ca in alte tari acest stil de impachetare este raspandit si e considerat cel mai bun stil de impachetare pentru evitarea condensului fara expunere la socuri termice. In Vest lumea nu lasa catul gol ci  mai pune si materiale absorbante (rumegus, paie, etc). Am si eu pregatite paie si ziare, dar deocamdata nu e nevoie (am urdinisul larg deschis si totul inchis ermetic in rest, la fel cum fac albinele in natura). Cei care vorbesc Engleza sa caute "Quilt Box Hive" pe Google.

Muntoiu Radu

Citat din: manga din Noiembrie 09, 2014, 02:26:59 PM
"Ce nu iasa pe urdinis, sa urce in cat....."

  Din ce zona esti, ca parca mi s-ar potrivi si mie... ?
Cioban din muntii Sibiului LOL  :D Mai scapa cate una cand te grabesti...

Muntoiu Radu

Citat din: Bistriteanul din Noiembrie 17, 2014, 09:19:45 AM
Metoda aceasta de impachetare este folosita de mai multi apicultori (inclusiv de catre mine) de mai multi ani. S-a discutat si ras discutat subiectul, doar trebuie sa cauti pe acest forum.
EU sincer am cautat si "rascautat" dar nu am mai gasit ceva asemanator decat saptamanile trecute pe forumuri Engleze/Americane. Am incercat sa simulez scorbura naturala, de aceea am inchis ermetic sus (albinele au condens si mucegai si in scorbura, dar nu au curenti ) fara sa provoc condens si o circulatie proasta a aerului.
In orice caz, daca spuneti ca mai exista oameni cu astfel de sisteme e OK. Eu voi continua totusi sa postez evolutia pe parcursul iernii,

Muntoiu Radu

#18
Citat din: mariusb din Noiembrie 17, 2014, 03:46:38 PM
Buna ziua,
Am si eu cam aceeasi impachetare descrisa si anume:ramele incadrate intre 2 coli de polistiren ,una lipita de un perete stupului 5-6 rame iar in partea goala a stupului dupa polistiren am o salteluta cu lana,peste rame am podisorul care este pe jumatate plasa iar peste plasa am iarasi o salteluta cu lana care la un colt este indoita pentru a intra aerul.in capacul stupului am polistiren extrudat.problema mea este ca se face condens pe polistirenul din capac...am incercat sa bun niste betisoare de lemn intre capac si podisor astfel incat sa ramana o fanta de aer...problema condensului nu dispare...o parere ceva ?

Impachetarea mea e diferita :
- cuibul e pe mijloc si toate intervalele beneficiaza de aerisire.
- am cat gol deasupra.
- paturica mea e din mocheta si nu e indoita si deci aerul cald din cuib nu trece instantaneu in cat.

Ai polistiren expandat ("zapada artificiala" alba) sau extrudat (subtire si tare) ? Cel expandat nu e un asa bun izolator termic si se poate raci, favorizand astfel condensul. Polistirenul extrudat face fata mai bine si nu ar trebui sa ai condens decat pe lemn.

Nu pot sa imi dau seama exact care e fluxul de aer in stupii tai (poate niste poze ar prinde bine sa vedem urdinisul si aerisirea din capac). In orice caz, polistirenul din capac nu are nici un efect asupra temperaturii din cuib - tot ce conteaza pentru albine e temperatura din imediata apropiere a ghemului. Aerul cald emanat de ghem se ridica si nu ramane cald in stup ci se raceste ("albinele nu incalzesc stupul ci ghemul" scrie pe forumuri). Deci cine pune polistiren in capac iarna il pune degeaba - aerul cald care ajunge la acel polistiren nu se va mai intoarce (tot cald) la ghemul de albine. Poti sa renunti la polistiren si sa il pui la loc cand albinele au zbor intens pe urdinis (martie-aprilie) si fac aerisire, atunci e chiar benefic dar acum e mai daunator daca nu ai aerisire buna.

Bistriteanul

Citat din: Muntoiu Radu din Decembrie 07, 2014, 12:08:56 PM

In orice caz, polistirenul din capac nu are nici un efect asupra temperaturii din cuib - tot ce conteaza pentru albine e temperatura din imediata apropiere a ghemului. Aerul cald emanat de ghem se ridica si nu ramane cald in stup ci se raceste ("albinele nu incalzesc stupul ci ghemul" scrie pe forumuri). Deci cine pune polistiren in capac iarna il pune degeaba - aerul cald care ajunge la acel polistiren nu se va mai intoarce (tot cald) la ghemul de albine. Poti sa renunti la polistiren si sa il pui la loc cand albinele au zbor intens pe urdinis (martie-aprilie) si fac aerisire, atunci e chiar benefic dar acum e mai daunator daca nu ai aerisire buna.

"Aerul cald care ajunge la capac"
Hai sa vedem deca polistirenul din capac e necesar sau nu:
Ce se intampla cand aerul cald ajunge la capacul rece? Se produce CONDENS pe interiorul capacului, iar picaturile de apa cad si iti uda impachetajul (patura).O patura uda mai este izolatoare termica?

De ce este benefic polistirenul cand albinele fac zborul de curatire si nu tot timpul anului nu am inteles. Probabil albinele acestea sunt speciale si zboara de sub capac (ce or cauta acolo??)direct pe urdinis afara si inapoi si astfel ventileaza aerul din zona capacului si exteriorul cuibului, care o fi plin de umiditate, asta pot intelege ca o fi vorba de albine speciale, dar nu am inteles ce rol are polistirenul in momentul respectiv? 

In afara de asta, polistirenul este bun in capac si are rolul lui atit vara cat si iarna.

Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Bistriteanul

Ideea este simpla : sa asiguri un volum mare de aer deasupra ghemului.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Muntoiu Radu

Citat din: Bistriteanul din Decembrie 08, 2014, 07:12:52 PM
Ce se intampla cand aerul cald ajunge la capacul rece? Se produce CONDENS pe interiorul capacului, iar picaturile de apa cad si iti uda impachetajul (patura).O patura uda mai este izolatoare termica?
In primul rand cred ca trebuie facuta o diferenta intre cel extrudat si cel expandat. Colegul de mai sus spunea ca a facut condens si a avut patura uda chiar daca a avut polistiren expandat in capac (dar pe cel extrudat nu o sa condenseze). Deci in cazul sau efectul ar fi fost acelasi si cu polistiren si fara. In al doilea rand polistirenul din tavan nu ajuta ghemul sa isi pastreze temperatura iarna deoarece aerul emanat de ghem nu va mai ajunge tot cald la ghem - ori condenseaza pe pereti/tavan, ori e racit in contact cu aerul rece de mai jos. Deci i-am recomandat sa-l scoata pentru ca in cazul sau problema e precis aerisirea defectuoasa (urdinis prea mic sau fara evacuare destula in "tavan").

Citat din: Bistriteanul din Decembrie 08, 2014, 07:12:52 PM
De ce este benefic polistirenul cand albinele fac zborul de curatire si nu tot timpul anului nu am inteles.
Era vorba de zborul normal pe care incep sa il faca atunci cand se incalzeste. Atunci albinele prin intrarea si iesirea masiva pe urdinis ventileaza interiorul. Am observat asta la ai mei, inclusiv la roi care au prins perioade foarte reci si nu au avut albina zburatoare - se facea condens. Dar daca ai albina care zboara regulat pe urdinis nu o sa fie niciodata condens, orice fel de impachetaj ai avea si atunci un polistiren in tavan nu mai e asa periculos (dpdv al condensului) si ajuta cat-de-cat la pastrarea temperaturii pt puiet.
Iarna cand nu e circulatie la urdinis e alta poveste, mai ales in cazuri ca al colegului care are polistiren in stanga, dreapta si tavan.
La asta ma refeream.

Si eu am polistiren in stanga, dreapta si in tavan, dar intre ghem si tavan mai am un corp 1/2 gol unde aerul se raceste si nu mai condenseaza pana ridic eu capacele la vizitele periodice. Plus ca mai am si urdinisul deschis la maxim si cuibul pe mijloc.

Albinelor mele le place polistirenul extrudat - cand stau fara sa faca nimic intotdeauna aleg sa stea in partile unde este polistiren. Dar fara ventilatie corespunzatoare nu l-as folosi in tavan niciodata iarna (decat lateral) - am avut SAUNA in trecut din cauza lui atunci cand nu era aerisire buna. Pur si simplu curgea apa de pe pereti ca de pe faianta din baie atunci cand faci dus iarna. Noroc ca am observat repede si l-am indepartat...

dan sebastian

Am probleme mari cu condensul la stupii pe 10 rame. La cei pe 12 rame la acelasi mod de impachetare nu am condens deloc. Am incercat si cu polistiren in capac si se facea apa pe el si fara polistiren si sunt picaturi pe lemn, sub tabla. Inainte aveam acoperis de tigla pe ei si nu aveam probleme. O sa plec cand se indreapta vremea sa pun folie peste capac. Banuiesc ca si tabla pusa aiurea are defectele ei evidente
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Bistriteanul

Citat din: dan sebastian din Decembrie 09, 2014, 09:18:53 AM
Am probleme mari cu condensul la stupii pe 10 rame. La cei pe 12 rame la acelasi mod de impachetare nu am condens deloc. Am incercat si cu polistiren in capac si se facea apa pe el si fara polistiren si sunt picaturi pe lemn, sub tabla. Inainte aveam acoperis de tigla pe ei si nu aveam probleme. O sa plec cand se indreapta vremea sa pun folie peste capac. Banuiesc ca si tabla pusa aiurea are defectele ei evidente

Prima data trebuie vazut daca nu cumva intra apa pe la capac, am patit-o si eu, sa imi intre apa pe la colturile capacului unde tabla era taiata ca sa poata fi indoita mai usor.
Daca nu intra pe la capac dar totusi apare condensul, exista mai multe solutii:
1-cresterea volumului de aer prin asezarea unei magazii (mai mari sau suplimentare) sau daca nu,
2-se poate crea un tiraj de aer prin ridicarea un pic a capacului sau deschiderea unei fante de aerisire (cazul acoperisului din tigle mai putin etans)
3- daca nici una din solutii nu iti convine, poti directiona macar condensul in exteriorul cuibului, asezand o folie sub capac (peste magazie) pe care se va forma condensul, folia putin mai lasata in jos in zona din exteriorul cuibului, si /sau stupul usor inclinat in jos inspre zona in care nu se afla cuibul, astfel ca picaturile de folie sa nu cada pe paturile de pe rame si sa cada in zona de dupa diafragma. Fundul stupului inclinat inspre urdinis sau niste gauri date cu burghiul in scandura din fundul stupului elimina balta de apa din lada.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

virgiliu

Podişor, izolaţie (salteluţă, ziare) şi ultimul polistirenul prins în capac, astfel când ridici capacul să se ridice cu tot cu polostiren. Între polistiren şi izolaţie să rămână un spaţiu gol. Polistirenul rămâne şi vara pentru protecţie termică.

Muntoiu Radu

#25
20 Decembrie 2014

-   nici o schimbare – nici un fel de umiditate in nici unul dintre cele 2 corpuri; vremea a fost mai putin ploioasa ca inainte, dar totusi umeda.
-   Intre 0 si 3 albine moarte pe fund.
-    Cateva familii au urcat cu cativa centimetri mai sus si au ajuns la mierea capacita.


5 Ianuarie 2015

-   intre +18 si -20 de grade Celsius in ultimele 3 saptamani, multa umiditate in aer si zapada; umiditatea in zona e atat de mare incat capacele au mucegait la exterior in cateva zile cat timp zapada a blocat razele soarelui (foto 5). In interior nu era mucegai nicaieri.
-   Intre 5 si 20 de albine moarte pe fund, + la 2 stupi am gasit cateva suprinse de gerul de saptamana trecuta pe intervalul de langa diafragma de polistiren.
-   Consumul de miere este inca foarte mic si majoritatea ghemurilor sunt inca jos langa urdinis (foto 3) si au destula miere sa le ajunga pana in Martie-Aprilie. Un roi a abandonat niste rame si in loc sa faca ghem mai mic si intins pe mai multe rame (ca ceilalti) a format un ghem mai mare pe doar 3 rame din partea unde bate Soarele; i-am lasat niste miere pentru orice eventualitate. Una din familii a mancat mai mult si probabil va avea nevoie de extra miere pana in Martie.
-   Zapada s-a topit la toate urdinisurile (foto 1) ceea ce inseamna ca majoritatea schimbului de aer se face prin urdinis (mocheta ar putea fi prea groasa).
-   Caturile erau uscate total (foto 2), dar unele aveau mici picaturi de apa pe polistirenul extrudat (cam un sfert de lingurita in total), in principal acolo unde nu am taiat polistirenul din podisor perfect sau unde mocheta era prea ingusta si lasa cativa milimetri neetansati, si putea sa circule un pic de aer intre cuib si cat sau intre cat si exterior (foto 4).
-   In unii stupi (~ 40%) existau cateva mici picaturi de apa pe rame in partea unde ghemul nu acoperea (cam un sfert de lingurita). Aceastea ar putea fi cauzate de inceperea cresterii de puiet (12/15 matci sunt din 2014) sau de temperaturile extrem de reci din ultima saptamana.


Muntoiu Radu

Citat din: Muntoiu Radu din Decembrie 08, 2014, 08:12:41 PM
Albinelor mele le place polistirenul extrudat - cand stau fara sa faca nimic intotdeauna aleg sa stea in partile unde este polistiren. Dar fara ventilatie corespunzatoare nu l-as folosi in tavan niciodata iarna (decat lateral) - am avut SAUNA in trecut din cauza lui atunci cand nu era aerisire buna. Pur si simplu curgea apa de pe pereti ca de pe faianta din baie atunci cand faci dus iarna. Noroc ca am observat repede si l-am indepartat...

Am yitat sa mentionez ca treaba asta a avut loc in Mai/Iunie 2014 cand am avut temperaturi in jur de 0 grade, roiuri cu puiet nou-formate si fara zburatoare = aceleasi conditii ca si in cazul unei familii cu puiet iarna (frig afara, cald inauntru si fara zbor pe urdinis).

Muntoiu Radu

#27
Citat din: dan sebastian din Decembrie 09, 2014, 09:18:53 AM
Pe youtube am vazut ca aveti un fel de sistem clopot dar fara aerisire (fara aerisire sus si urdinis f.mic). Solutia la dvs cred ca e deschiderea urdinisului cat mai mult (cu protectie anti-soareci bineinteles) sau crearea unei iesiri pentru aerul cald prins in capac (sistem horn).

dan sebastian

Multumesc Radule. Cu urdinisul nu pot rezolva sa-l maresc pt ca am pierdut in sf 2014, 17 familii din cauza furtisagului. Ultima a fost in zilele frumoase de Craciun. As vrea sa tina iarna asa grea pana la jum. lui feb. iar apoi sa avem o primavara adevarata, blanda. Din ce zona esti ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Muntoiu Radu

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 07, 2015, 07:29:26 AM
Multumesc Radule. Cu urdinisul nu pot rezolva sa-l maresc pt ca am pierdut in sf 2014, 17 familii din cauza furtisagului. Ultima a fost in zilele frumoase de Craciun. As vrea sa tina iarna asa grea pana la jum. lui feb. iar apoi sa avem o primavara adevarata, blanda. Din ce zona esti ?
Eu sunt de langa Sibiu si am stupii la 10m de o mlastina, intr-o vale unde tot timpul e umezeala. Daca te uiti la poza pe care am postat-o ieri vei vedea ca e atat de umed ca mi-au mucegait capacele la exterior ! Dar nu am nici pe departe problemele pe care le ai tu, deci problema la tine e clar aerisirea defectuoasa, nu conditiile meteo.

Daca nu poti face sistem clopot cu urdinis mai mare (curentii de aer sunt mai daunatori ca umiditatea pentru albine) atunci fa cu burghiul rapid niste gauri in lateralul capacelor (oblic, pentru a nu permite intrarea apei de ploaie) pentru evacuarea aerului si pune o panza sau o mocheta pe podisor pentru a nu avea curenti prea puternici.
Asta as face eu, bazandu-ma pe ce am vazut in videoclipurile respective, mai multe nu stiu...