Primul meu stup primitiv - cosnita

Creat de bionut, August 17, 2014, 11:49:42 AM

« precedentul - următorul »

bionut

Salutare,

In urma cu cateva saptamani vorbeam cu cineva pe facebook despre materialele ideale din care sa fac o cosnita de albine. Dupa ce vazusem filmele nemtilor stiam ca ideale ar fi niste paie de secare, dar nu aveam asa ceva in apropiere.
Apoi m-am orientat spre rachita, care s-ar fi impletit relativ usor, dar nu am gasit rachita nuiele drepte cum imi trebuia... poate nu e perioada optima de recoltare sau nu am cautat eu destul, sper sa ma lamureasca cineva cu privire la asta ca inca vreau sa fac una si din rachita.
Dupa asta mi-am indreptat privirea spre balta de la cateva sute de metri de casa, care e plina cu papura verde, am mers si am luat cativa snopi de papura si am pus-o la uscat.
Rezultatul il puteti vedea in poze.
A iesit o cosnita cu volumul de 30-35 de litri zic eu, nu stiu daca e mult sau putin pentru un stup primitiv, poate vede cineva cu experienta in asta si ma ajuta.
Urmeaza sa il lipesc cu pamant, si la anul primul roi va intra in el :)

bismark

   E, bun inceputul,trebuia un pic mai larg la baza.Cit despre lipit iti recomand pamint galben (lut) cu nisip jumi/juma in care pui o lingura de sare sa nu crape. Il lasi la umbra sa se usuce si apoi il poti popula.Succes,cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bionut

Multumesc, nu stiam de chestia cu sarea. Ar fi iesit mai bine mai larg la baza, dar e bun si asa. Oricum mai vreau sa fac si din rachita unul.

tassevasi

  Cel mai bun material si in cantitati mari il gasesti in gospodarie  si anume porumbul .
  Dupa  ce  a fost  depanusat  acele foi  rupte la o anumita  dimensiune si lucrate ca la  "lucru manual " din anii tineretii, in clasele primare .
    Se poate lucra cu un ac mare facut  dintr-o sirma  groasa  de  aluminiu ascutia , turtita  si crestata o ureche  lunga prin care  vei trage virful  foilor  , ori cu o agrafa  mare .
   Se poate  lucra  la  orice  grosime  doresti .
  Succes.

bionut

Problema este ca nu am folosit foi de porbumb la lucrul manual de la scoala. Cred ca nu am apucat vremurile alea. O sa incerc sa imi dau seama cum se face totusi.

cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

bionut

#6
Proiectul a sistat pentru moment. O sa il lipesc cu pamant cand o sa prind niste timp liber. In rest, popularea o voi face la anul, cu un roi din copac as vrea eu.

O sa pun poze dupa ce il tencuiesc. Poate gasesc si rachita, desi nu am avut noroc, pana acum am gasit decat niste pomi unde era rachita... daca nu a mai facut nimeni cosuri salcia si-a dezvoltat tulpina.

Cristel

Ei brava! Daca tot vrei sa-l populezi, lasa-l pana la anul cand il vei spoi cu lut, nisip si balega de cal (balega are efect repelent impotriva capuselor si altor insecte; sunt niste filme nemtesti foarte bune pe site in care iti arata toti pasii, de la conceptia cosnitei si pana la valorificarea fagurilor). Infigi lateral cate 2 bete , in plan vertical - vor sprijini constructia fagurilor , cel putin 3 randuri paralele, asa cum sunt si fagurii in natura. Capetele betelor nu trebuie sa depaseasca circumferinta cosnitei. In filmul nemtesc se lipesc mici faguri in interiorul cosnitei pentru a da "startul" constructiei acestora iar betele de suport sunt in plan de 90 grade cu fagurii starter. (X)
O poti da in interior cu roinita- melissa officinalis (matacina) si cu tinctura de propolis, in speranta ca vei atrage anul viitor un roi in ea...Voia Domnului de data asta!
La cat mai multe si mai mari!
La acoperis ar fi bine sa faci un cat pe care sa-l pui vara (aici Hirstea, manualul de aproape un secol, te poate ghida foarte bine)
E mai dificil de exploatat asa, dar ai satisfactia traditiei. Succes! Sa ai gradina plina de cosnite!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

bionut

Am citit Stuparitul, e cartea care m-a convins ca vreau albine :-D
Cat despre atras roiuri cu Ulei de Roinita stiu cum se facem, am prins 4 roiuri vara asta, toate in acelasi pom, intr-o roinita cu 6 rame si unsa putin cu uleiul ala.
Eu ma gandeam sa o tencuiesc cat mai curand de frica sa nu se largeasca. E legata cu sarma de rame, si e cam otelita, nu prea am putut sa o modelez bine. Apropo, asa sunt toate sarmele din inox? Sau am nimerit eu una mai speciala?

TDI

Tot inoxul e otelit, tot peste care am dat eu. Chestia e ca sunt zeci de tipuri de inox, care sunt ductile si care nu...

filip

Cel mai bun material pentru lipit in exterior,e balega de vaca proaspata.
Se foloseste de pe vremea dacilor,deci e verificata in mii de ani.
Bunicii mei aveau cojnite cu albine,peste aceste cojnite era pusa scoarta de cires.Scoarta de cires era facuta coif sa apere de ploaie cojnita.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bionut

Cand o sa termin bobina de inox cred ca o sa iau galvanizata, oricum in 3-4 ani trebuie schimbat fagurele sau chiar toata rama, deci nu e mare diferenta.
Stiu ca balega de vaca se foloseste traditional, dar am vazut poze si cu lut cu ceea ce parea balega de cal. Am de unde alege :D

TDI

Daca iei galvanizata nu lua foarte multa.
Daca faci cosnita, rezuma-te la numărul asta, 1.

Cristel

Citat din: bionut din Septembrie 27, 2014, 09:16:39 AM
Am citit Stuparitul, e cartea care m-a convins ca vreau albine :-D
Cat despre atras roiuri cu Ulei de Roinita stiu cum se facem, am prins 4 roiuri vara asta, toate in acelasi pom, intr-o roinita cu 6 rame si unsa putin cu uleiul ala.
Eu ma gandeam sa o tencuiesc cat mai curand de frica sa nu se largeasca. E legata cu sarma de rame, si e cam otelita, nu prea am putut sa o modelez bine. Apropo, asa sunt toate sarmele din inox? Sau am nimerit eu una mai speciala?
Brava! Daca in acelasi pom ai prins 4 roi intr-un an, e cazul sa-ti faci mai multe cosnite si sa le instalezi in pomul respectiv pentru ca e marcat cu feromoni de matca si vor trage intotdeauna si alti roi acolo. E bine sa faci cumva un acoperis pentru ele, sa nu le ploua la vara in timp ce asteapta popularea  :rotfl:  Sau de ce nu, sa le faci un coif din scoarta de copac, dispusa ca sindrila pe casele traditionale. Chiar asa, varianta buduroaielor adaptate la modern nu te tenteaza? Scobesti un trunchi, pui si rame, iar albinele au senzatia ca stau in natura  :P
In ceea ce priveste sarma utilizata de tine, dupa culoare pare sarma de cupru, data cu email (probabil folosita la bobinaj). Nu cred ca e inox.
In principiu ar trebui sa elimini metalul din fabricatia cosnitelor, sa nu te trezesti cu albinele tale ca asculta radio ZU... =)) in loc sa mearga la cules de nectar. Cele mai bune cosnite sunt cele facute ca in filmele nemtesti, din paie si nuiele de rachita! Asa le faceau si strabunicii nostri.
Din uleiul de melisa, propolis si putina ceara, poti face o solutie cu care sa impregnezi cosnitele in interior, in perioada roirilor (iunie- iulie). Le atrage ca un feromon de matca.
bafta in continuare!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

bionut

In pom o sa pun aceleasi roinite pe 6 rame in care au intrat si pana acum roiurile. Vreau sa mai fac cateva si pentru alti pomi, cum nu prea sunt acasa... asta vara a luat mamaia un roi din pomul vecinului, dupa indicatiile mele, dar asta e alta poveste :D...Nu le va ploua pentru ca vreau sa le pun pe un raft ( sau sa o pun, daca nu voi mai construi altele), care va avea acoperis.
Ma tenteaza si buduroaiele la fel de mult, inca astept sa imi cada in mana o buturuga mancata la interior de carii, sa imi fie ai usor sa le scobesc. Ca tot veni vorba de scobit busteni, am vazut pe youtube cum un individ il spargea cu toporul in 5-6 bucati, pe care ulterior le taia cu fierastraul. Apoi prin lipire cu un adeziv bun recostruia buturuga initiala. Mi s-a parut destul de "la indemana".
Ma gandeam nu la rame ci la un sistem tob-bar pentru buduroaie. Rame doar daca voi reusi sa tai cu drujba un patrat in lemn.
In poze e sarma de cupru, de bobinaj intradevar, doar la inceputul cosnitei, la urma nu am mai avut si ultimele 3 sferturi sunt legate cu inox de rame. Initial m-am gandit ca cuprul ala o sa ajute putin, fiind un antifungic bun.
La targ am vazut cosnite legate tot cu frunze de papura, iar papura era doar rasucita, eu m-am chinuit sa o impletesc in trei ca sa iasa mai groasa. Imi pare rau ca nu am fost cu masina la targ si nici bani nu am prea avut la mine, ca la 30 lei merita sa iau una-doua. De targul din Bucuresti vorbesc.