Ouat imprastiat mult. Putin puiet capacit

Creat de oroles, Iulie 24, 2014, 03:55:49 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Se pare ca numarul de stupi a crescut mai repede decat indemanarea si puterea de a-i stapani in bune conditii. Atentie cu furtisagul, deoarece odata declansat, hoatele nu-si schimba usor naravul.

oroles

Din observatiile mele stupii cu probleme se baga cel mai des la furtisag.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

#17
1. Desfiinteaza-i 2. Redu urdinisul si toate fantele de acces. O observație făcută de un coleg apicultor(domnul Vali din Gorj) m-a adus spre o concluzie: ani de zile am considerat ca o matcă se imperecheaza cu un singur trantore, ulterior am acceptat numărul de 3-5 si citind alte studii conduse de Susan W. Cobey numărul lor merge spre 10-15. Viabilitatea si sănătatea unei colonii de albine rezida in varietate genetica, cu toate ca multi dintre apicultorii profesionisti caută asa numitele rase pure, F0. O matca poate si neconsagvinizata, neîmperecheata cu un număr suficient de trântori este mai puțin viabila decât una imperecheata corespunzător, numărul de spermatozoizi din spermatca variază in cazul reginelor imperecheate artificial si a celor împerecheate natural de la câteva sute de spermatozoizi pana la 7 milioane. Oricum... concluzia ar fi ca coloniile cu mătci mai putin viabile  sunt mai predispuse furtisagului.
sursa: http://hal.archives-ouvertes.fr/docs/00/89/22/80/PDF/hal-00892280.pdf

bucovineanu

Citat din: oroles din Iulie 26, 2014, 08:38:19 AM
Din observatiile mele stupii cu probleme se baga cel mai des la furtisag.
Exact, stupii cu probleme aduc cele mai multe necazuri: furtisag, boli, etc. De aceea trebuie sa facem in asa fel incat sa avem cat mai putini astfel de familii, daca e posibil deloc.

oroles

Citat din: TDI din Iulie 26, 2014, 08:54:47 AM
1. Desfiinteaza-i 2. Redu urdinisul si toate fantele de acces. O observator făcută de un coleg apicultor(domnul Vali din Gorj) m-a adus spre o concluzie: ani de zile am considerat ca o matcă se imperecheaza cu un singur trantore, ulterior am acceptat numărul de 3-5 si citind alte studii conduse de Susan W. Cobey numărul lor merge spre 10-15. Viabilitatea si sănătatea unei colonii de albine rezida in varietate genetica, cu toate ca multi dintre apicultorii profesionisti caută asa numitele rase pure, F0. O matca poate si neconsagvinizata, neîmperecheata cu un număr suficient de trântori este mai puțin viabila decât una imperecheata corespunzător, numărul de spermatozoizi din spermatca variază in cazul reginelor imperecheate artificial si a celor împerecheate natural de la câteva sute de spermatozoizi pana la 7 milioane. Oricum... concluzia ar fi ca coloniile cu mătci mai putin viabile  sunt mai predispuse furtisagului.
sursa: http://hal.archives-ouvertes.fr/docs/00/89/22/80/PDF/hal-00892280.pdf
Urdinisurile sunt reduse dupa puterea familiei. Am redus din ochi la inceput si apoi am largit cate putin pana am vazut in zilele calduroase ca nu se mai face barba la urdinis.

Partea interesanta e ca la stupul asta se uitase un stupar cu experienta si a zis ca are regina. Eu ziceam ca nu cred ca are si ca e besmetic. La altii unde a zis el m-am inselat eu. Matca oua saraca cat putea acoperi albina.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Am umblat azi la 4 stupi. Fara sa scutur rame s-a declansat un furtisag nebunesc... Numai cat deschideam stupul si tabarau pe el. Am inchis stupul si incercau sa intre pe sub capac. Cand ridic capacul si ma uit sub el hoatele incercau sa intre printre scandurelele podisorului. Practic impingeau scandrurelele. Le-am presarat faina sa vad unde se duc dar nu am avut succes in identificarea stupului hot, trebuind sa stau la prea multi in fata ca sa identific albinele. Au renuntat sa mai incerce sa intre pe la capac in dupa ce am atarnat o carpa inmuiata in pacura.

Dupa usoare trante pe la urdinis, au renuntat sa mai incerce sa intre pe acolo. Urdinisul era restrans de doua albine. Mi-e si mila sa vad cum incearca sa mareasca urdinisurile... Dar in acelasi timp nu am cum sa reduc furtisagul.

Lada de transport era napadita de albine. Chiar daca erau sanse mici sa intre in ea, ele tot incercau.


Ce e de facut? Diseara scap de cel cu probleme. Il duc la mai bine de 5 km si il scutur. Sa vad si eu daca se mai intorc.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  O asemenea presiune a hoatelor presupune fie o perioada fara pic de cules, ceea ce totusi imi pare curios la data asta, intr-un an fara seceta, cand flora este bine dezvoltata, fie o suprapopulare cu stupi a zonei. Au venit cumva unii din pastoral sau in pastoral?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

#22
Citat din: stefan1 din Iulie 27, 2014, 02:06:55 AM
  O asemenea presiune a hoatelor presupune fie o perioada fara pic de cules, ceea ce totusi imi pare curios la data asta, intr-un an fara seceta, cand flora este bine dezvoltata, fie o suprapopulare cu stupi a zonei. Au venit cumva unii din pastoral sau in pastoral?
Pai ar cam fi asa:
-la 5 km de  mine e unul cu 70 de stupi. E posibil sa fie si mai mult de 5 km. Oricum raza de actiune a albinelor mele nu se intersecteaza cu el decat ocazional, intre noi fiind ceva dealuri, parauri.
-la 4,4 km mai e cineva cu cca 30 de stupi. La fel ne intersectam greu, albinele lui avand ceva obstacole.
-Cel mai apropiat e cineva la 1,5 km care are 60 de stupi.
-Ar mai fi vreo 4-5 cu cate 1-2 stupi.

Plus cele 57 roiuri ale mele. 

Pastoral nu se face. Cred ca de la ploile zilnice. Au fost ploi de vara foarte abundente care au spalat nectarul. De exemplu, in ultima saptamana numai alaltaieri nu a plouat. Interesant e ca de acum o saptamana au inceput albinele mele sa expulzeze trantorii afara. Ieri trantorii dormeau "la usa". :D Anul trecut mi i-a expulzat la jumatatea lui august.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Pentru ca a spus un coleg, nu am mai spus o alta cauza posibila a furtisagului, adica RASA. Nu trebuie sa fie de la tine, poate sa fie de la alta stupina, nu trebuie sa fie galbene neaparat, sunt si rase negre predispuse la furat. Nu mai stiu unde am citit de mult pe un forum despre cazul unui stupar cu cateva zeci de familii si vreo 10 ani de stuparit, caruia aproape i s-a decimat stupina, dupa ce in zona a venit un stupar cu putine familii dar predispuse la furtisag.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

TDI

2 stupini, una de 100 familii, una de 25 - aceleasi mătci. O stupina, cea mare fusese in pastoral - a venit acasă. Stuparul de la stupina mica extrage cu vreo 10 zile mai târziu decât ar fi trebuit. Nu reduce urdinisurile, nu se adaptează la lipsa de cules crâncenă din august din zona respectiva. La 4 zile după extractie toti cei 25 stupi dispăruseră de pe lista. Având cuiburile blocate si populatia fusese mult mai mică iar urdinisurile lăsate largi, ramele unse date înapoi in miezul zilei au fost reteta perfecta pentru dezastru.

stefan1

  Nu vorbesc de greseli flagrante ci pur si simplu de rase sau linii de albine mai predisapuse sa fure. Chiar intre caracteristicile de rasa, la unele se mentioneaza aceasta 'meteahna'. Asa este albina germana dar si cea italiana. Eu am mai scris, am avut zeci de ani o familie care daca era o chestie de furtisag ea era prima implicata. Altfel era foarte valoroasa. Pana la urma si-a pierdut intr-o toamna regina si i-am pierdut neamul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

TDI

Am eu asa ceva si mă gândesc daca s-o elimin sau s-o păstrez. Predominant Ligustica, am luat din ea in 2 rânduri tot puietul capacit (un total de 96 dm2) am extras totusi mai mult decât media pe stupina.
Dar...

oroles

Azi m-am uitat printre albine si am incercat sa observ care vine sa fure. Majoritatea erau galbene. Am vreo 3-4 familii la care si trantorii si albina sunt galbene. Acum partea interesanta pe care nu o inteleg. Intr-un stup am si galbene si comune si nu inteleg fenomenul. :D De furtisag nu poate fi vorba deoarece am vazut ca se impaca intre ele. In plus urdinisul e restrans destul de bine.

As banui ca nu albinele mele sunt de vina. Cineva din sat a facut imprumut prin  tari straine vreo 10 000 de euro si i-a investit in roiuri pe care le-a cumparat din zona Banatului din ce am inteles.

Azi am reusit sa umblu la albine facand o smecherie. Am uns usor peretii laterali ai stupilor cu pacura. La unii si placa de zbor. Cand umblam in stupi deschideam scandurelele pe rand, doar jumatate de stup si nu stupii complet. La sfarsit, daca mai erau ceva tentative de a intra printre scandurelele de la podisor ungeam usor scandurelele cu pacura si se potoleau.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

Diferite culori, diferiti tătici... Daca o matca se imperecheaza cu 5 trântori sunt posibile 1000 variante ca rezultat, dar cum e posibil sa se imperecheze cu pana la 15...