Stupina din Cernica

Creat de MOTANUL, Iulie 19, 2014, 07:19:58 PM

« precedentul - următorul »

pistol28

ajutorul de la google tranzlator

http://scientificbeekeeping.com/understanding-colony-buildup-and-decline-part-13d/

al doilea fisier este tradus 100% de google
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

stefan1

 Inca o data, sunt interesante articolele.
Cateva comentarii la prima diagrama:
- ma indoiesc de acurateta datelor, pentru ca nu imi inchipui cum a putut monitoriza varsta tuturor albinelor, cum a tinut evidenta celor nascute in fiecare zi si a celor care au murit. Cum a facut aceste verificari pe timp de iarna, cand albinele sunt in ghem?
- Oare aceasta monitorizare nu a afectat colonia si dezvoltarea ei naturala?
- Pe axa orizontala (abscisa) este marcat timpul. Ar trebui sa fie un an. Liniultele marcate pe abscisa ar trebui sa fie decade, deci cate 3/luna. La unele luni sunt insa numai doua linii deci nu mai putem corela dezvoltarea cu data exacta din calendar.

  Totusi putem trage multe concluzii din grafic, dar aplicabile doar partial la noi, care avem o alta clima, o alta evolutie de-a lungul anului si alte rase de albine.
- In grafic, linia punctata indica (masurata pe verticala) numarul de celule cu puiet. Se vede ca cel mai mult puiet este la inceputul lui august si pe la 10 august ar fi o scadere inexplicabila a suprafetei de puiet, dar cea mai mare populatie de albine din an. La noi, dupa parerea mea, puterea maxima a familiilor ar fi in iunie, pana la inceperea culesului de floarea-soarelui.
- Tot referitor la puiet, se vede ca desi acolo sunt ierni asa de lungi, doar putin timp in noiembrie nu este puiet deloc, in rest, chiar in decembrie si ianuarie este cate putin puiet in cuib (asta e rau pentru consumul de miere dar si pentru ca varroa are unde sa se inmulteasca si pe timpul iernii).
-Din grafic, populatia familiei la 1 iulie ar fi de cca 35000 de albine si numarul creste pana prin 10 august, ajungand la un maxim de peste 50.000 de albine.
- Cele mai longevive albine de vara ajung la 60-70 de zile, dar care trec peste iarna pot ajunge la 252 de ile, adica peste 8 luni, adica sa traiasca din august pana in mai.
- Scaderile masive de populatie din toama au loc incepand de la sfarsitul lui august, apoi inca o scadere la jumatatea lui octombrie. In primavara caderea de populatie se intampla la schimbarea generatiilor, la jumatatea lui aprilie (la ei, probabil ceva mai tarziu decat la noi).
- Pe orizontala este indicata si varsta medie a albinelor din stup pe parcursul anului (suma varstelor tuturor albinelor impartita la numarul de albine). Aceasta varsta medie este numai de 13 zile(!) in prima decada a lui iunie (la ei). Varsta medie cea mai mare ar fi in martie, cad se ajunge pana la 128 de zile.

  Repet ca aobsevatiile au fost facute pentru o stupina din Manitoba, provincie situata cam in centrul Canadei, deci intr-o zona nordica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

Am vorbit la DSVSA Ilfov.

O sa ma prezint cu 5 probe de faguri de 4x5 cu puiet / 5 probe de albine (vii / moarte / muribunde - sa fie de toate).
Preferabil fiecare proba de albine + fagure sa fie dintr-un stup.

Asa ca pe langa cei 2 stupi bolnavi o sa caut inca 3 stupi. A zis ca ideal ar fi sa tin evidenta (sa stiu proba 1 din ce stup e, proba 2 - sa le notez).

Va tin la curent cu rezultatele. O sa achit eu daca e cazul - virusul paraliziei cronice. (nici nu am intrebat daca e inclus in analizele gratuite sau nu ca nu m-a interesat daca e gratuit sau cu plata). De data asta eu vreau sa fac aceasta analiza - nu o fac doar ca e obligatorie.

Analizele pentru nosemoza, varooza si loca sunt gratuite din ce stiu din anii trecuti.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Am dus probele. Am discutat si nu există test acreditat pentru virusul paraliziei cronice. Sfatul corespunde cu ce aveam in intenție : schimbat matca, faguri noi, cutie noua. A spus că apivirolul și protofilul sunt frecții inutile. Le pot da după ce fac cele de mai sus (de ajutat ajută dar nu pot vindeca singure)
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Am o mare nelamurire - pana acum am zis ca e intamplare dar acum vad ca e regula.
De fiecare data au zis ca in puietul capacit e zero varroa. Eu in orice stup am varroa (ca in cei mai buni cad 10 si in cei mai infestati cad 400 e alta discutie).
Dar anul asta am dus special doar puiet de trantor (cum vedeam o portiune cu trantori - o taiam imediat sa o dau la analize). Am zis ca in acest fel vor gasi in sfarsit si ei varroa.
A si intrebat medicul de ce am adus doar puiet de trantor.

Bineinteles ca m-au anuntat ca nu e nici loca (la asta ma asteptam ca nu am avut niciodata) nici varroa in puietul capacit.

Ori baga rezultatul din burta - nu stiu ce sa cred. Cum sa nu gaseasca niciodata varroa? (eu stiu ca fac tratament toamna cum trebuie pana raman putini - dar asta nu inseamna ca nu sunt deloc).
Ca sa nu mai insist doar pe cei 2 stupi cu albine negre - mai pun si o poza cu un stup normal.
Dar pun si cu stupul cu albine negre ca a inceput sa-mi placa (de fapt sunt albine fara perisori).

Al doilea stup cu albine negre (mult mai putine) a fost divizat. Am pus o matca imperecheata de calitate in prima cutie si o rama cu puiet larvar din care sa traga botci in cea de-a doua (larve din alt stup fara nosema niciodata pana acum).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Ce fel de manifestari au familiile "bolnave"? Albinele negre nu sunt decat dovada ca ai un cules puternic de mana din padurea din apropiere. Poti sa oferi seara acestor familii un sirop cu ceai (menta, coada soricelului, pelin si sunatoare) la care adaugi Protofil, plus igienizarea ramelor (se inlatura cele negre, prin care nu mai trece lumina soarelui). In general, albinele sanatoase indeparteaza pe cele "bolnave". Daca nu ai un cules bun de polen, se poate pune o turta proteica. Albine negre mai apar si in cazul in care albina a stat o perioada in apa/sirop.
Anul asta nu am gasit nici eu varroa pana in prezent in stupi ( la descapacirea puietului de trantor nu am gasit ca altadata ciclul de inmultire al varroa), asa ca nu cred ca ar baga din burta rezultatul. In general, albinele culegatoare aduc paduchii in stup si aici incepe ciclul de inmultire. Se pare ca vremea capricioasa le-a jucat festa pana acum paduchilor.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

un OM

Eu am renuntat sa mai duc probe, prin prisma rezultatelor: niciodata varoua.
Albinele negre sunt albine batrane.
Din sfaturile cuiva trecut prin loca: adaugarea de Ace (inalbitor) in sirop 2-3 zile. Acesta are ca efect omorarea tuturor larvelor si oualelor din familie. In rastimpul venirii unei alte generatii, familia restransa si hranita puternic va avea un ragaz sa se curateasca.

MOTANUL

Pot sa accept ca anul asta este mai putin varroa ( strict teoretic ca încă nu am făcut tratamente si nu am numarat paraziții căzuți ). Dar am prins ani cu infestare mare (si pe forum a fost topic special in anul respectiv) si tot zero varroa la analize. Si a mai si zis ca testul e corect si cu certificare...
Deocamdată nu am niciun semn de loca + am dat probe din stupii bolnavi si prezența loca a fost zero in faguri cel putin.
Albine batrane nu pot fi intr-un singur stup din 70. In rest la urdinis sunt zero albine negre complet. Asta are rame negre si puiet pestrit (ceva are sigur).
Si nu are o albina -are minim 3 albine negre complet la urdinis si 3-4 intermediare. Pot sa pun poze si cu restul urdinisurilor - dar o sa vedeți doar albine normale.

O sa schimb cutia, ramele negre - protofil + apivirol. Dar eu consider ca trebuie schimbată si matca cu una cu rezistență mare la nosema.
O sa ma uit atent prin rame sa văd dacă gasesc miere de mană (când ajung sa scot ramele)
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

corneliuhrom

posibil boala neagra de padure [ cred ca ar trebui dat sirop cu plante diluat cu lapte dulce nefiert ] este o parere puteti sa nu luati in seama  ^:)^ ,.

Aurelian A.

Si eu am multe albine negre la vreo 2 stupi in fata lor...nu pot sa.mi dau seama care e cauza..
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

MOTANUL

Analizele de laborator erau gata de mult - abia azi am trecut sa le iau.
Fagurii sunt toti plini de sanatate  :) Toate sunt negative si puietul capacit sau necapacit fara semne de boala.
E ciudat ca fagurii erau fix din stupul bolnav si fix cei mai rai (cu puiet pestrit / puiet de trantor).
Loca negativ, paenibacilus larvae negativ, varroa negativ, aethina tumida negativ.

Albinele - aici ca de obicei varroa negativ, aethina tumida negativ, si nosema de la negativ (nici un parazit) la 17 mil spori/albina.

Ca sa fie lucrurile si mai clare pentru toata lumea care considera ca albinele negre sunt doar albine batrane - exact in proba cu albine negre (la descriere scrie: chitina inegrita - fecale diareice) prezenta nosema e cea mai mare.

La cele cu aspect sanatos: "fara semne clinice de boala" - nu s-au detectat spori de nosema.
La cele intermediare: "chitina usor inegrita" nosema e prezenta dar mai putin: 1 mil, 3 mil.

Deci exista o relatie de proportionalitate intre chitina inegreta si nosema. (nu ma dau specialist biolog - dar la o prima vedere asa pare).

Am citit din nou boala nosema si eu nu am o infestare acuta (mare). Pot sa pun poze cu stupul - nu e nicio pata de diaree in el. Doar albine negre, dezvoltarea s-a oprit la un moment dat si matca a inceput sa oua putin (cred ca s-a si oprit ponta la un moment dat). Cules de miere prost (culegatoarea moare prea repede ca sa apuce sa faca treaba - exact ce scrie la descrierea bolii).

Multumesc tuturor pentru ajutor (virusul paraliziei cronice nu poate fi facut la analize - dar faptul ca spune ca se asociaza cu nosema extrem de des si eu am nosema in stupul ala imi confirma diagnosticul).
Fagurii sunt din cei 2 stupi cu albine negre. Albinele le-am dus din cei 2 stupi cu albine negre si din alti 3 stupi cu nosema in primavara. Adica am ales din stupina exact stupii cu cele mai mari probleme cu putinta.

Acum trec la faza urmatoare: sa gasesc cel mai bun tratament pentru nosema. (acum inteleg de ce in Canada se face tratament si pentru varroa si pentru nosema in fiecare an fara sa iasa ceva la analize). Probabil intr-o masura mai mica exista nosema si in alti stupi (nu doar astia in care era cel mai evident).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Closcutz

Cel mai bun tratament o constituie schimbarea ramelor de cuib la 3 ani sau macar a tuturor ramelor prin care nu mai pătrunde lumina... Schimbarea reginelor. Asigurarea rezervelor pt iernare cu miere capacită din timp. Unificarea stupilor mici. Strângerea cuiburilor, adică fără rame albe sau goale în cuib. Garantez că nu mai ai probleme. La noi nu sunt permise tratamente. Profil, apivirol sau apicomplex sunt frecție la piciorul de lemn!

MOTANUL

Nu vreau sa va contrazic - dar la mine in zona cu padure nu sunt suficiente (exista un cules de mana in special toamna tarziu cand e cel mai rau). Mai e un stupar de generatii in Cernica care are si magazin apicol. Ingrijeste stupii la fel. Are o locatie in Cernia si una intr-o zona de deal.
De ani de zile in Cernica ii mureau de diaree 1/3 si in zona de deal mortalitate aproape zero.
Anul trecut in toamna a scos toata mierea (culoare aproape neagra - mult mai rau ca la mine) si a dat sirop.

A zis ca a fost singurul an fara mortalitate iarna in Cernica. (asta in care au iernat pe sirop).

Ref. la cei 2 stupi cu albine negre:
Primul: l-am spart in 2 de acum 2 saptamani (unul cu matca fecundata din nucleu) - altul cu matca schimbata din botca de salvare.
Deja numarul de albine negre s-a redus drastic in ambele. Am dat sirop cu protofil si apicomlex (si o sa mai dau). Pus doar rame curate.

IN al doilea stup cu albine negre nu am facut absolut nimic - si numarul de albine negre creste.
De strangere nici nu poate fi vorba (are 10 rame acoperite full si matca asta are ponta f. buna spre deosebire de prima). Catul este fara miere si neocupat (ala chiar e indicat sa il scot ca sta degeaba).
Il sparg si pe asta in doua sa fie mai usor de manipulat si administrat tratamentul. M-am decis sa nu dau tratament cu antibiotic. (fumangilin).

Ce a spus d-na doctor biolog referitor la tratament: Fumangilina e buna dar e interzisa si nu se poate procura sau se procureaza greu. Ramane protofilul (sau echivalent facut in casa).
Ca principiu - am gresit ca am dat anul trecut tarziu in toamna cand albina deja avea nosema.
Trebuia sa dau in perioada de formare a albinei de iernare 15 August-15 septembrie la toti stupii. (asta inseamna 4 administrari la 7 zile). La cele cu probleme mers mai departe pana la 6-8 administrari maxim.

Anul viitor o sa trag matci din familiile cu rezistenta mare la nosema (am stupi multi in care nu a existat nosema deloc). Si o sa schimb toate matcile din familiile cu nosema. (acum ca am vazut ca nu e foarte greu sa obtin matci din tranzvazare - pot sa fac acest lucru). Oricum in familiile cu nosema si culesul de miere e f. prost (vezi pozele de mai jos 10 rame full in cuib si catul de miere gol complet).

In prima poza e cuibul cu catul la o parte (full albina) in poza 2 am pus catul la loc (fara miere, fara acoperire).
Se pot vedea multe albine negre - si ce am spus: diaree zero pe rame

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Sipica e singura care trece de balariile de la fratele meu din curte (ele au in mod obisnuit 1 m - sipica merge lejer la 1,5-2 m). Facelia a disparut cu desavarsire (a fost pusa acum 2 ani - anul trecut au mai inflorit cateva anul asta nu a mai razbit sa iasa printre balarii).

Lavanda - nu i-au priit ploile si nu mai are flori deloc (in schimb frunzele si tulpina par sa se dezvolte in continuare).
Oricum nu veneau albinele la flori nici cand avea.

Mai nou au aparut flori de Lophantus Anisatus (noroc cu ploile din ultima perioada ca le-a mers bine).
Teoretic fiind puse foarte tarziu nu ar fi trebuit sa faca flori anul asta (abia la anul). Dar cred ca pana in toamna jumatate vor inflori.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Cum pot administra sirop cu protofil daca 99% din cutii sunt pline? Adica in stupii de 10 rame de obicei am 10 rame full, in nuclei de 3 rame am 3 rame full, restul au si catul pus.

Din ce gandesc eu doar la punga. Si acolo unde e loc - asa cum e cel mai usor in hranitor.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0