Stupina din Cernica(Citit de 190486 ori)
Re: Stupina din Cernica Răspuns #1380 : Mai 11, 2018, 10:41:59 p.m.
Pentru ramele negre ti-ar trebui topitor cu aburi! Ar mai fi varianta fara bataie de cap sa dai la schimb bostinarilor. Acestia ofera o foita noua pt o astfel de rama. Rama din imagine este f buna de topit la topitorul cu aburi. Anual trebuie scoase din stupi cam 25 -30% din ramele negre si reformate!Re: Stupina din Cernica Răspuns #1381 : Mai 12, 2018, 08:19:23 p.m.
Multa rabdare a avut familia asta sa astepte sa vina apicultorul lenes sa faca ceva  :)
Erau oate toate 10 ramele asemanator cu cea din imagine (inclusiv fetele dinspre cutie - alea erau singurele ouate mai putin). Am gasit matca in 20 de minute ca era pe o rama cu 2 randuri de albine cel putin.
Nu era nici o botca - familii cu mai putin puiet aveau deja botci. Asta cu 10 rame din 10 puiet fara botci a fost de exceptie. De curiozitate am o intrebare: daca ii puneam cat de 1/2 tragea botci sau nu?

In imagine de jos o rama netratata cu nimic - dar tinuta la rece din toamna pana acum (beci).

PS: Comand saptamana viitoare un topitor ca nu merge sa arunc chiar asa ceara. La ambele magazine de la care ma aprovizionez dau cativa lei pe o cutie daca ma duc cu ceara la schimb.

Am gasit 2 modele - care e mai bun?
http://www.apicris.ro/topitor-ceara-cu-aburi
http://complex-apicol.ro/boutique/utilaje-apicultura/extragere-si-conditionare-ceara/topitor-de-ceara-cu-abur-din-inox-detail.html

Estimez ca o sa topesc vreo 60 de rame anul asta. (poate un pic mai mult daca decid sa mai dau si din ramele negre de la beci - in sensul ca nu au sigur gaselnita sau diaree dar unele din ele sunt negre).
Mai am vreo 50-100 de rame crescute si intru pana in toamna doar pe FA).
Re: Stupina din Cernica Răspuns #1382 : Mai 14, 2018, 10:55:21 p.m.
Familia asta e "rautacioasa" sau blanda? Tragem niste regine prin crestere? M-ar interesa sa mai primenesc "genetica".
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)Re: Stupina din Cernica Răspuns #1383 : Mai 15, 2018, 06:31:02 p.m.
E printre cele blande. Am avut in primavara 3 mai agresive dar acum s-au potolit si alea.

E fiica din regina de care faceau toti misto acum 2 ani (de la un preot dinspre Giurgiu). Erau albinele mele mai mari ca ea cand am luat-o (in septembrie cand nu mai vindea nimeni matci). Tot mica si schiloada e si asta desi a crescut in familie puternica (ai zice ca e vai mama ei daca o vezi) - dar oua de rupe... Asa e soiul lor mai mic.

Alte matci sunt de 2 ori mai mari decat asta (cele de la ICDA sunt mari de obicei) dar nu oaua asa bine si nu au instinct de roire asa mic.

La asta ma gandeam zilele astea - ca ar fi o idee foarte buna sa nu mai fac roi cu botci sau matci nefecundate din familii roitoare. Sa fac doar cu fiice din astea 2 familii (mai am una care a trecut iarna cu cat pe ea ca nu incapeau toamna albinele pe 10 rame). Stau cu rama gata pregatita in stupina si o tin in dulap.

Te astept ! Cu ajutor trec mai usor sa trec primul hop. Mai am inca o familie care merita din toate punctele de vedere. Ofer jumatate din botcile care ies  :welcome:Re: Stupina din Cernica Răspuns #1384 : Mai 24, 2018, 07:22:37 p.m.
O matca tipica de la mine din stupina (doar fundul are lungimea unei albine).
O rama cu miere capacita (semn ca apicultorul e in urma cu extrasul).
Un proiect de suflet ca sa-i zic asa - sa fac matci din familiile cele mai bune nu doar din cele care roiesc.
Re: Stupina din Cernica Răspuns #1385 : Mai 29, 2018, 10:36:47 p.m.
A ajuns rama portboci sa nu mai stea degeaba intr-un dulap.
A fost pusa la treaba - O prima serie de regine vor ecloziona in 06.06.2018Re: Stupina din Cernica Răspuns #1386 : Mai 30, 2018, 08:35:00 p.m.
Am luat si un topitor de ceara cu aburi sa am spor la cele 60 de rame (cel putin).

NU stiu daca a plecat bumbacit de la destinatie sau s-a ocupat curierul pe drum - cert este ca are vreo 3 indoituri.
In plus, au dat pe el cu scotch in dusmanie de am frecat cu diluant 1 ora sa sterg adezivul (nu am vrut sa folosesc ceva abraziv).

Una peste alta - macar sa faca treaba buna.Re: Stupina din Cernica Răspuns #1387 : Iunie 01, 2018, 05:05:08 p.m.
ai tot dreptul sa-l returnezi !Re: Stupina din Cernica Răspuns #1388 : Iunie 03, 2018, 08:49:29 p.m.
Matcile merg mai departe. Desi am pus rame FA si in cuib si in cat nu am scapat de faguri pe botci (asa se intampla daca se suprapune un cules intensiv de tei peste cresterea matcilor).Re: Stupina din Cernica Răspuns #1389 : Iunie 12, 2018, 08:00:15 p.m.
Anul asta am inregistrat un record negativ cu matcile nefecundate. Au mers bine cei cu botci si cei cu matci fecundate.
Cei cu botci au rata mica de probleme 10-20%. (practic doar matcile cu probleme in sine sau care patesc ceva la zborul de imperechere).
Cei cu matci fecundate tot asa: acceptare spre 100%.

Cu matcile nefecundate rata de respingere e mare (50% sau peste). Singurul lucru care nu il respect e ca le pun in roi puternici (4-6 rame full). Le omoara si trag botci. Si daca le las 1-2 zile, si daca le las 4-5 si elimin botcile intre timp.
Poate fi si din cauza faptului ca le-am pus in bigudiu deasupra ramelor? E de preferat sa le pun in cutie intre rame?

Cum sa procedez sa creasca gradul de acceptare?

Multumesc,

Re: Stupina din Cernica Răspuns #1390 : Iunie 12, 2018, 10:25:05 p.m.
Ca sa creasca gradul de acceptare roii trebuie facuti cu albina tanara, albina din roi nu trebuie sa aiba din ce sa-si traga botci (adica ramele sa fie cu puiet capacit)... sa nu aiba cumva vreo botca ramasa....de salvare sau de roire pt ca atunci nu accepta regina straina.Re: Stupina din Cernica Răspuns #1391 : Iunie 13, 2018, 11:36:42 a.m.
Cred ca trebuie sa scutur ramele ca sa nu mai am surprize (era o rama care parea ca are doar puiet capacit pe ea - doar miere si puiet capacit). Au gasit si 5-6 oua  care nu se vedeau de albine si m-am trezit cu rama plina de botci. (5 pe o parte si vreo 3 pe cealalta).
Dupa ce pun ramale cu puiet capacit si miere - scutur doar albina tanara de pe ramele cu oua sau larve pe care le pun in alta parte.

Botci nu cred sa fi scapat - doar ca au gasit cateva oua/larve si au tras ele.

Cu reginele cum e mai bine? Lasate in bigudiu peste rame sau lasate in cutie intre 2 rame? E un motiv de respingere daca sta matca peste rame in loc sa stea in cuib?

Legea nr 1 botca care eclozeaza in 1-2 zile se accepta intodeauna mai bine decat orice matca fecundata sau nefecundata.

Legea nr 2 Matca fecundata se accepta mai bine decat cea nefecundata.

legea nr 3 matca nefecundata se introduce in familii fara puiet tanar si oua, cel mai bine in roi formati macar de 4-5 zile.

Legea nr 4 daca introduceti matci in familii trebuie sa stiti ca 100% acceptare nu prea exista in natura, de obicei procentul de acceptare variaza intre 70-90%. Deasemenea rata de fecundare a matcilor acceptate la fel variaza intre 80 si 90%. Astea sunt cifre medii si de la serie la serie si de la apicultor la apicultor poate varia foarte mult.

Legea nr 5 culesul sau un pic de stimulare cu sirop ajuta acceptarea, furtisagul blocheaza acceptarea matcii, si expune matca la agresivitatea albinei.

Legea nr 6 introducerea seara de obicei este mai buna decat dea de cu ziua (uita-te la legea nr 5 pt explicatie).

Legea nr 7 exista mai multe substante folosite cu eficienta pt stimularea unifurmizarii mirosurilor intre noua matca si vechea familie (spirt, ceai de menta, ceapa, alte tipuri de mirosuri atractive) oricare din ele ajuta dar nu sunt un panaceu.
Matcilor nefecundate au un procent mai mic de acceptare in roi , mai ales in cazul in care exista oua sau puiet proaspat in familie de aceea . Se recomanda introducerea lor doar in roi orfanizati de minim 5 zile,Asa este? Ar trebui sa orfanizez roii cu minim 5 zile inainte? Eu recunosc cinstit ca i-am facut pe seara si le-am dat si matca in acelasi timp protejata in cutie inca cateva zile.
Unii au mers altii nu... dar mai multi nu au mers.
« Ultima Modificare: Iunie 13, 2018, 11:49:45 a.m. de MOTANUL »Re: Stupina din Cernica Răspuns #1392 : Iunie 13, 2018, 09:29:40 p.m.
Nu cred ca e necesar chiar cu 5 zile inainte...e putin extremista miscarea.
Eu fac asa:
Ziua1: roi slabuti, pe aceeasi vatra, cu 1 zi inainte de a primi matcile imperechiate - 1 rama miere+1 rama puiet capacit+1 rama+1 rama scuturata+ sirop in hranitor, pe care il dau tot la 2 zile. Urmaresc in general sa fie acoperita rama cu puiet. 
Ziua2: spre seara verific daca nu cumva au tras vreo botca intre timp, cutia bagata intre rame
Ziua3: tot spre seara, in functie de cum se comporta albinele, imi dau seama daca este vreo problema sau nu. Daca sunt albine pe cutie, este ok, daca ignora cutia, ceva e acolo...o botca ratata sau crescuta, reverific. Rup protectia de la cutie si eventual iau excesul de serbet  - doar daca este cazul
Ziua 4-5: ma uit pe rame sa vad matca, dar nu insist, dupa ce o vad, o baag repede inapoi.
Ziua 7-...: verific de puiet, teoretic matca trebuie sa arunce cateva oua pe rame si incep intarirea roiului. La inceput doar cu albina scuturata, ulterior cu rama/rame cu puiet capacit.
Spor!Re: Stupina din Cernica Răspuns #1393 : Iunie 14, 2018, 09:09:33 a.m.
Si eu pun roii pe aceeasi vatra (adica scenariul cel mai rau ca se depopuleaza mai mult sau mai putin).

Ii lasi inchisi la inceput sau nu? Ma intereseaza si acest aspect - ce trebuie facut sa se intoarca cat mai putine albine in stupul de baza. Pentru asta e bine sa fie multa doica (scuturat rame cu oua sau puiet larvar pe rama cu puiet capacit si cele cu miere).Re: Stupina din Cernica Răspuns #1394 : Iunie 14, 2018, 10:06:06 a.m.
Apoi la început, sincer nu ma interesează să rămână foarte multă albină, eu nu închid. Important e sa fie acoperita rama cu puiet. De scuturat...scutur de unde apuc, oricum culegătoarea o taie inapoi în secunda 2. După ce o acceptă si incepe să depună, atunci scutur de pe puiet larvar...dar nu numai, dupa diafragmă si mai dau si cu apa cu țuică pe ele ca sa nu se lupte prea tare. Ti-am.zis, împuternicirea o fac dupa ce totul e ok si nu brusc.