Jos

Autor Subiect: Stupina din Cernica  (Citit de 162977 ori)

Offline pistol28

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1369
Re: Stupina din Cernica
« Răspuns #1410 : Iulie 08, 2018, 08:04:21 a.m. »
ajutorul de la google tranzlator

http://scientificbeekeeping.com/understanding-colony-buildup-and-decline-part-13d/

al doilea fisier este tradus 100% de google
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Offline stefan1

 • Profesor off-line
 • Great Veteran
 • ********
 • Mesaje postate: 6032
 • Sibiu - 1953
Re: Stupina din Cernica
« Răspuns #1411 : Iulie 09, 2018, 04:23:58 a.m. »
 Inca o data, sunt interesante articolele.
 Cateva comentarii la prima diagrama:
 - ma indoiesc de acurateta datelor, pentru ca nu imi inchipui cum a putut monitoriza varsta tuturor albinelor, cum a tinut evidenta celor nascute in fiecare zi si a celor care au murit. Cum a facut aceste verificari pe timp de iarna, cand albinele sunt in ghem?
 - Oare aceasta monitorizare nu a afectat colonia si dezvoltarea ei naturala?
 - Pe axa orizontala (abscisa) este marcat timpul. Ar trebui sa fie un an. Liniultele marcate pe abscisa ar trebui sa fie decade, deci cate 3/luna. La unele luni sunt insa numai doua linii deci nu mai putem corela dezvoltarea cu data exacta din calendar.

  Totusi putem trage multe concluzii din grafic, dar aplicabile doar partial la noi, care avem o alta clima, o alta evolutie de-a lungul anului si alte rase de albine.
 - In grafic, linia punctata indica (masurata pe verticala) numarul de celule cu puiet. Se vede ca cel mai mult puiet este la inceputul lui august si pe la 10 august ar fi o scadere inexplicabila a suprafetei de puiet, dar cea mai mare populatie de albine din an. La noi, dupa parerea mea, puterea maxima a familiilor ar fi in iunie, pana la inceperea culesului de floarea-soarelui.
 - Tot referitor la puiet, se vede ca desi acolo sunt ierni asa de lungi, doar putin timp in noiembrie nu este puiet deloc, in rest, chiar in decembrie si ianuarie este cate putin puiet in cuib (asta e rau pentru consumul de miere dar si pentru ca varroa are unde sa se inmulteasca si pe timpul iernii).
 -Din grafic, populatia familiei la 1 iulie ar fi de cca 35000 de albine si numarul creste pana prin 10 august, ajungand la un maxim de peste 50.000 de albine.
 - Cele mai longevive albine de vara ajung la 60-70 de zile, dar care trec peste iarna pot ajunge la 252 de ile, adica peste 8 luni, adica sa traiasca din august pana in mai.
 - Scaderile masive de populatie din toama au loc incepand de la sfarsitul lui august, apoi inca o scadere la jumatatea lui octombrie. In primavara caderea de populatie se intampla la schimbarea generatiilor, la jumatatea lui aprilie (la ei, probabil ceva mai tarziu decat la noi).
 - Pe orizontala este indicata si varsta medie a albinelor din stup pe parcursul anului (suma varstelor tuturor albinelor impartita la numarul de albine). Aceasta varsta medie este numai de 13 zile(!) in prima decada a lui iunie (la ei). Varsta medie cea mai mare ar fi in martie, cad se ajunge pana la 128 de zile.

  Repet ca aobsevatiile au fost facute pentru o stupina din Manitoba, provincie situata cam in centrul Canadei, deci intr-o zona nordica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Offline MOTANUL

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1402
Re: Stupina din Cernica
« Răspuns #1412 : Iulie 10, 2018, 09:04:15 a.m. »
Am vorbit la DSVSA Ilfov.

O sa ma prezint cu 5 probe de faguri de 4x5 cu puiet / 5 probe de albine (vii / moarte / muribunde - sa fie de toate).
Preferabil fiecare proba de albine + fagure sa fie dintr-un stup.

Asa ca pe langa cei 2 stupi bolnavi o sa caut inca 3 stupi. A zis ca ideal ar fi sa tin evidenta (sa stiu proba 1 din ce stup e, proba 2 - sa le notez).

Va tin la curent cu rezultatele. O sa achit eu daca e cazul - virusul paraliziei cronice. (nici nu am intrebat daca e inclus in analizele gratuite sau nu ca nu m-a interesat daca e gratuit sau cu plata). De data asta eu vreau sa fac aceasta analiza - nu o fac doar ca e obligatorie.

Analizele pentru nosemoza, varooza si loca sunt gratuite din ce stiu din anii trecuti.

Offline MOTANUL

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1402
Re: Stupina din Cernica
« Răspuns #1413 : Iulie 10, 2018, 04:49:47 p.m. »
Am dus probele. Am discutat si nu există test acreditat pentru virusul paraliziei cronice. Sfatul corespunde cu ce aveam in intenție : schimbat matca, faguri noi, cutie noua. A spus că apivirolul și protofilul sunt frecții inutile. Le pot da după ce fac cele de mai sus (de ajutat ajută dar nu pot vindeca singure)

Offline MOTANUL

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1402
Re: Stupina din Cernica
« Răspuns #1414 : Iulie 13, 2018, 06:51:09 p.m. »
Am o mare nelamurire - pana acum am zis ca e intamplare dar acum vad ca e regula.
De fiecare data au zis ca in puietul capacit e zero varroa. Eu in orice stup am varroa (ca in cei mai buni cad 10 si in cei mai infestati cad 400 e alta discutie).
Dar anul asta am dus special doar puiet de trantor (cum vedeam o portiune cu trantori - o taiam imediat sa o dau la analize). Am zis ca in acest fel vor gasi in sfarsit si ei varroa.
A si intrebat medicul de ce am adus doar puiet de trantor.

Bineinteles ca m-au anuntat ca nu e nici loca (la asta ma asteptam ca nu am avut niciodata) nici varroa in puietul capacit.

Ori baga rezultatul din burta - nu stiu ce sa cred. Cum sa nu gaseasca niciodata varroa? (eu stiu ca fac tratament toamna cum trebuie pana raman putini - dar asta nu inseamna ca nu sunt deloc).
Ca sa nu mai insist doar pe cei 2 stupi cu albine negre - mai pun si o poza cu un stup normal.
Dar pun si cu stupul cu albine negre ca a inceput sa-mi placa (de fapt sunt albine fara perisori).

Al doilea stup cu albine negre (mult mai putine) a fost divizat. Am pus o matca imperecheata de calitate in prima cutie si o rama cu puiet larvar din care sa traga botci in cea de-a doua (larve din alt stup fara nosema niciodata pana acum).

 

Sus