stupii mei

Creat de antiopa din ardeal, Iulie 06, 2014, 11:31:35 AM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Citat din: antiopa din ardeal din Septembrie 29, 2016, 11:50:02 AM
In primavara-vara recunosc ca nu am facut nici un tratament. .....

Ma asteptam la acest raspuns.
Am tratat in urma cu cateva saptamani atat la mine cat si la tatal meu. Eu fac un tratament in nov/dec in lipsa puietului si un tratament in feb/mart dupa primul zbor. Tatal meu schema clasica cu tratamente in toamna, Rezultatul la mine 20-30 la el sute. Distanta vreo 8 km. Nici el nu a tratat cu nimic din toamna trecuta si pana acum si acesta este motivul infestarii.
Eu folosesc o alta schema de tratament:
Tratament principal cu varachet dat cu varojet in noiembrie/decembrie in lipsa puietului (o fumigatie).
Al doilea tratament in februarie/martie care sa lichideze varooa care au mai ramas din iarna. Aceste tratamente le dau cu conditia ca temperatura exterioara sa fie pozitiva.
Dupa salcam benzi cu mavrirol sau similare.
La sfarsitul lui august o fumigatie de control cu varachet (intotdeauna nivelul infestarii este scazut)
In septembrie/octombrie un alt tratament cu mavrirol sau similare (de anul acesta mi le fac singur)
Si apoi de la capat in noiembrie / decembrie.
Mie imi pare mai eficienta decat fumigatiile acelea inutile fata de varooa care sunt de fapt in celule..
La vara voi incerca tratamentul cu flumetrin/flumetrina pentru diversificarea gamei de chimicale. Stie cineva de unde putem cumpara? Daca nu din China!

bmdna

Citat din: tinumaftei din Septembrie 29, 2016, 09:37:11 PM
Citat din: bmdna din Septembrie 29, 2016, 09:08:15 PM
Bine ar fi sa moara varroa la 40-41 de grade, Dar, din pacate, nu este asa.
Pe la 44 de grade abia simte ca ceva este in neregula si incepe sa iasa dintre segmentele albinei. Moartea varroa se produce la 48 de grade.
E posibil sa ma insel asupra valorii insa nu asupra sensibilitatii fata de caldura de peste 37 grade. Am citit un studiu sarbesc prin anii 2000 si am retinut similitudinile cu corpul omenesc..
Eu am studiat acest aspect. Intr-adevar, studiile mai vechi indica temperaturi mai mici. Totusi, studii recente au demonstrat ca moartea parazitilor se produce la temperaturi mai ridicate. Tratamentul efficient in camere termice produse astazi, presupune incalzirea la 48 de grade a albinelor si mentinerea in aceasta zona de temperatura pentru un timp de 10 minute. Practic, dupa aceste tratament nu mai ramane niciun varroa in viata.

Pentru stupine mari, acest tratament se poate face intr-o izoterma dezafectata. Spre deosebire de camera termica, unde se recomanda sa se introduca doar albine scuturate, in izoterma se introduce stupii cu totul. Acest tratament este unul efficient, dar trebuie sa se aplice in combinatie cu alte tratamente. El se poate aplica numai toamna si primavera devreme (in lipsa puietului. Dar, daca asteptam toamna, s-ar putea sa nu mai avem ce trata, cum spunea domnul bucovineanu. Asa ca varroa mai trebuie atinsa cu ceva si in timpul sezonului. Ideal cu produse bio.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

pistol28

flumetrina în colonia de  :bzz: reduce capacitatea olfactivă pentru o perioadă mai lungă de timp.
http://apiculturauruguay.blogspot.ro/2013/07/efecto-de-la-flumetrina-sobre-la.html

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

antiopa din ardeal

Citat din: tinumaftei din Septembrie 29, 2016, 12:22:50 PM
Cat puiet căpăcit mai aveți în stup? Albina tânără cu aripi mutilate se văd la urdinis?

In 24 septembrie 80% din familii (aproximativ) nu mai aveau puiet. In rest maxim pe 2 rame o palma pe ambele fete. Nu am nici aripi mutilate si nici albina care sa umble prin iarba in jurul stupilor.
De ani de zile tratamentul il fac doar incepand cu luna august dar niciodata nu am fost nevoit sa fac mai mult de 5 tratamente.
Maine merg sa verific rezultatele tratamentului 7 la intreaga stupina si duminica, oricare ar fi rezultatul, daca vremea este asa cum se anunta (25 grade fara ploaie) voi face un tratament cu klartan 2,5 ml la 1 l apa.

tinumaftei

Șapte tratamente? Seamănă a Auschwitz! Albine or mai fi în stup? Glumesc!!
După asta clartanul este apă de ploaie!
Varooa nu trebuie lăsat să se înmulțească în ritmul acesta. Albinele parazitate sunt mai puțin rezistente si pline de virusuri, iar din numărul mare de varooa tot scăpa câțiva după aceste tratamente si capătă o rezistență mare la chimicale.
Pe aici avem încă mult puiet, unii au aproape că primăvara și trebuie să folosesc o schemă de tratament care să îi țină sub control tot sezonul.

RazvanTi

te mira?!?!?
eu am tras 4 si mai bag 2 pana in iarna...
stiu de unii care dau cate 9-10  ))/
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

tinumaftei

La inceput se faceau 2-3 tratamente pe an. In ritmul asta in cativa ani se va ajunge la 2 tratamente pe zi :rotfl:

MirceaCalin

Şi medicamentele erau...altele, şi păduchii mai debili...

antiopa din ardeal

#53
  Am facut la toata stupina tratamentul 7 cu VF in 27 sau 28 sept. Verificarea am facut-o in 01 10 dupa data de pe poze. Nr parazitilor cazuti s-a imputinat. Nu am la toata stupina fund AV dar din cei la care am (vreo 60-70) au mai ramas vreo 5-6 la care au cazut cam multi.
Cateva poze:

antiopa din ardeal

 N-am nimerit pozele. Mai incerc o data. De fapt asa aratau tablele inainte sa adun paduchii. Adunati e ceva mai dureros:

antiopa din ardeal

 Surpriza am avut la unul din stupii la care tratamentul 7 l-am facut mai repede, cel care nu mai avea puiet. Am uitat ca fusese tratat si i-am facut tratamentul 8 (de fapt la amandoi). Poza e relevanta:


antiopa din ardeal

 Intrigat de nr mare de varroa cazuti l-am controlat.
Stupul mi s-a parut ca are mai multa albina decat la ultimul control si in plus multa miere necapacita. Trag concluzia ca a furat de undeva, nu cred ca de la mine.

ioanardelean55


Asta e si intrebarea . albine mai sint in acei stupi ? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

antiopa din ardeal

 Raspunsul e simplu de dat acum: stupii au albina suficienta, e drept ca sunt mult mai mici decat anii trecuti dar nici n-am avut asa multi roi ca in vara asta. Mai greu este sa-mi imaginez ce va fi la primavara pentru ca albina parazitata de varroa cu siguranta traieste mai putin.

antiopa din ardeal

 2 dintre stupii puternic infestati cu varroa s-au dus. Pe langa ei s-au mai dus cativa mici la care ma asteptam sa se duca. In total inca ma incadrez in limita de 10% pierderi care se zice ca se considera ca nu e grav. Sa vedem ce va fi in aprilie.