Cum sa reusim?
In primul rand: RABDARE RABDARE SI IAR RABDARE. Instruire, crestere treptata si dalta in mana cat te tin bracinarele!!!
Numai asa se poate invata. CIne are sansa sa aiba pe cineva cu experienta langa el, ii va fi mai usor. Cine nu, va trebui sa invete pe pielea lui si din greselile proprii.
Am albine de mai putin de 3 ani. Am invatat ca trebuie sa ai mult curaj ca sa faci ceva in apicultura. De multe ori m-am confruntat cu probleme la care nu am stiut raspunsul.
Ca sa reusesti, trebuie ajutorul celor care stiu cum au reusit EI.
Asta pentru ca apicultura de la noi are valente care o deosebesc de ce poti face in Franta sau Italia, sau Canada sau SUA. Trebuie aplicata tehnica la CE AVEM AICI. De-aia e mai greu la noi decat la ei. SI cu toate astea, Romania face destula miere si de calitate superioara multor altor tari.
Si la noi prin codru verde sunt "uscaturi", dar asta face parte din joc... Peste tot sunt.
Revenind: cresterea stupinei trebuie sa fie echilibrata si raportata la ce vrei sa faci nu acum ci peste 4-5 ani, sau la ce nivel ti-ai gandit proiectul, si cat timp vei avea la dispozitie cand iti va fi proiectul terminat (raportat la numarul de stupi pe care vrei sa il ai (una e sa ai 30 de stupi alta 150 in care sa iti bagi mana saptamanal la salcam sau FS), tipul de stup (una e sa ai orizontali si sa ii colbotesti rama cu rama cand extragi si alta sa ai caturi pe care sa le dai jos sau sa le inlocuiesti/adaugi altele si sa extragi cand ai tu chef si in conditii mai bune), tehnologia pe care o utilizezi, ce ajutor uman - mana de lucru- ai la dispozitie), baza melifera (ai in jurul stupinei sau trebuie sa alergi prin tara dupa ea - aici intervine limitarea in alegerea tipului de stup folosit, asigurarea securitatii stupilor, etc etc.
Putine stiu eu, multe sunt de spus aici.
Sanatate!