stupii plini de botci in martie

Creat de Dan Pașca, Martie 13, 2014, 09:54:31 PM

« precedentul - următorul »

PARINTELE

Salut Dane.
Iti dau dreptate,am observat si eu, chiar ieri la doi din stupii mei.
Nu am matci batrane ,acestea sunt din 2013,marcate cu rosu
La controlul de ieri,am observat la acesti doi stupi botci doar pe o sincura rama,unul avea doua iar celalalt una singura. Cand le-am vazut  m a bufnit rasul, eu consider ca este doar o joaca a albinutelor

popik50

Si eu am o problema la un stup. Am observat ca nu mai are matca si au inceput sa traga cateva botci de salvare . Intrebarea mea este : se poate imperechea o regina la inceputul lunii aprilie in sudul romanie? Sau mai bine incerc o unificare ?
Daca cineva a mai avut situatii asemanatoare si au fost reusite, poate sa dea un raspuns. Eu pana acum nu am incercat asa ceva dar as vrea sa experimentez.Va multumesc.

Dan Pașca

 :hi:  in sfarsit cineva care e de acord cu mine.chiar nu aveam de unde sa scot si nici pt ce asemenea bazaconii,sau paote unii cred ca vreau sa fac conversatie.Multumesc Colegii.     Si eu am luat hotararea sa las familiile sa incerc sa vad ce va fi.care mai avea matca i-am luat botcile.si pe restu asteptam sa vedem ce se intampla.mai ales ca am destul de multi trantori in cateva familii.Am avut o familie cu matca Trantorita cu o gramada de puiet de trantor care am impartito la 3 familii cu botca.Intr-o familie aveam deja matcuta iesita de 2-3zile.eu le las si o sa vad ce sa intampla.Cat traim si muncim o sa invatam.

popik50

Sa ne tii la curent cu ce se intampla. Chiar sunt curios cat de timpuriu se poate imperechea o regina. :hi:

Dan Pașca


stefan1

  Cazul tau este foarte interesant. Marturisesc ca nu am mai auzit de asa o situatie pana acum. A fost ocazia cu care s-au spus mai multe lucruri interesante, de exemplu despre acele efecte ale timolului de a perturba perceperea substantei de matca si a induce deci un comportament de crestere a botcilor (ca si cand matca ar lipsi). Daca ar fi doar asta nu ar fi foarte grav. Se stie de la crescatoriile de matci ca botcile odata insamantate si luate in crestere se va continua cresterea lor chiar in prezenta matcii, dar daca nu sunt protejate vor fi distruse de regina inainte de eclozare. Tu spui insa ca lipsesc reginele si puietul necapacit. Esti sigur de asta? ca la inceput parca vorbeai si de botci de roire, ori se vede clar ca sunt botci de salvare, trase la marginile suprafetelor de puiet, in celule de albine modificate.
  Eu inclin acum sa cred ca de la tratamente ti se trage. Ai facut niste socoteli dar incorecte tinand cont de data tratamentelor. Trebuie sa stii ca daca se constata disparitia reginei, albinele trag botci din larve de 1-2 zile, deci la 4-5 zile de la disparitia reginei apar primele botci capacite si cam la 12 ies deja reginele.
  Un alt lucru pe care-l vad in filmul tau pe care l-am urmarit este ca ai intors ramele cu puiet, alternativ, sa fortezi albinele sa extinda suprafetele de puiet. Stiu ca mai fac stupari asemenea lucru. Eu nu-s deloc de acord cu asta, dar poate in zone mai calde (in special noaptea) si la o data convenabila (oricum mai tarziu decat acum), ar avea rezultete. Partile negative nu sunt insa de neglijat. Intorcand alternativ ramele, cuibul devine mult mai rasfirat si caldura puietului se va tine mai greu. Daca puietul nu creste la temperatura optima, pupele isi folosesc o parte din rezerve sa-si asigure singure caldura. Va iesi un puiet debil, de viata mai scurta sau chiar cu defecte daca nu o sa ai chiar suprafete marginale cu puiet racit, care trebuie scos de catre albine cu mari eforturi. Dar un alt fapt negativ este si posibila accidentare a matcii cand deranjam astfel cuibul, cand spatiile naturale dintre ramele alaturate se modifica brutal. Si asta ar putea fi o cauza a disparitiei unor matci. Ar mai fi multe de spus dar las si pe altii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Dan Pașca

Ai dreptate domu Stefan.Am zis sunt incepator si incerc sa fac lucrurile cat mai perfecte si din aceste cauze apar si deectele.in legatura cu botcile de roire am gresit.Tatal meu ma ajuta si el.in primele doua familii de care am scris el a gasit botcile eu find plecat la Alba Iulia.Mia transmis mie cele vazute.El fara ochelari nu vede oule si puietul tanar.vazand pe 4 rame puiet nici nu sia pus problema ca bu ar avea regina.Cele doua familii nu apar in filmulete.Am ajuns eu la stupina si am verificat si erau botci de salvare.O zi buna

oroles

Scuze!
M-am uitat mai atent pe filmulete si am vazut! Primul filmulet are un usor efect de woobly. Imaginea se misca.
Sa ne tii la curent si  pe noi cu rezultatele!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

balasbebe

Stiam ca o stupina cu peste 150 de familii, la noi intri in categoria stuparilor profesionisti. Tu te numesti incepator.
Pe mine m-a derutat ca nu ai precizat de la inceput ca din 200 de stupi sapte sunt cu probleme. La 2-3% cat da cartea pentru pierderi,  este ceva normal la ce ai in stupina ta.

Dan Pașca

Eu sincer nu ma consider profesionis si incerc tot timpu sa ma informez si sa invat de la toata lumea.Eu zic ca un stupar e profesionist cat de cat dupa minim 10 ani de apicultura pastorala.Si vreo 5,6 ierni crancene.Din ce am citit prin carti si pe net.Sa auzim de bine

Dan Pașca

Salutare la toata lumea.Am promis ca o sa va anunt ce o sa se intample cu stupii care au ramas fara regine.Din 9 am salvat 3 .iar 6 i-am unificat.Am incercat si eu zic ca nu am pierdut nimic numai de invatat am avut.Trei matcute au reusit sa se imperecheze si au inceput ponta chiar frumos.celalalte nu sau imperecheat.2 sau bezmetecit iar 4 la care am vazut matcutele neimperechiate.i-am unificat.si pe cei 2 bezmetici care erau destui de populati iam scuturat si am inversat cu unii mai slabuti.Oricum o concluzie.daca nu ai neaparata nevoie de crestere sau nu vrei sa experimentezi.cea mai buna solutie in perioada.martie-mijlocul lui aprilie..(DACA NU AU MATCI...UNIFICAI).salutare