Asezare stupi fata de stupina vecinului

Creat de parohia27, Februarie 07, 2014, 02:43:14 PM

« precedentul - următorul »

parohia27

Doamne ajuta! Numele meu este Raul Vasile But, sunt preot langa Caransebes si ma ocup de apicultura de vreo 12 ani! Inainte de a va ruga sa ma ajutati, va doresc tuturor sa aveti parte de cules cat cuprinde, de miere din belsug si de familii sanatoase!
Problema mea este urmatoarea: stupina mea numara 52 de stupi, orientati spre sud, asezati in locatia aceasta de 12 ani.(mentionez ca nu fac pastoral) Un vecin binevoitor si-a asezat stupii(vreo 25) la o distanta de 60-70 metri, fata in fata cu stupii mei, dar....cu urdinisele orientare nordica, adica spre stupii mei!
Nu stiu daca e rau sau bine, insa pot banui ca albinele lui, culegatoarele, au parte de soare mai inainte decat ale mele, deci vor simti o eventuala hranire facuta in stupina mea de cu seara si dimineata vor navali, mai inainte ca albinele mele sa se dezmeticeasca....
Poate fi asa?
Va rog frumos sa imi raspundeti! Aveti mult mai multa experienta!
Va multumesc anticipat! Cu respect, pr. But

yulian

Parerea mea:  daca aveti stupi puternici, nu aveti de ce va face griji, daca stupii sunt orientati spre ai dvoastra la fel. Hranirea se face in asa fel incat pana dimineata sa nu ramana papa in stup si aici vorbim doar la stimulare sau completare cu sirop+protofil pentru ca pot fi chiar din stupina dvoastra cele care dau navala la furtisag. In plus sa aveti urdinise reduse, 1cm pentru fiecare rama de albina. In ceea ce priveste "dezmeticirea", nu va faceti probleme, diferentele de timp nu sunt mai mari de maxim jumatate de ora, timp insuficient ca albinele vecinului sa dea navala cu mic cu mare.
Succes!

PricopArthur

Domnule Raul Vasile But, hranirile de stimulare se dau seara, in stup, astfel ca pana dimineata hrana sa fie luata de albine. Atentie sa nu curga sirop pe stupi sau din stupi .
Furtisagul poate apare in propria stupina, nu numai intre stupine vecine.
Miere multă şi inimă curată!

Alecs

In ceea ce priveste hranirile problema e lamurita de colegii de mai sus desi cred ca o stiati daca faceti apicultura de 12 ani. Singurul neajuns e sursa de cules . Daca sursa de cules e dincolo de prisaca vecinului e posibil ca unele din culegatoarele dvs. cand vin de la cules cu gusa plina si grea sa poposeasca si sa ramana in prisaca vecinului pricinuind o neplacuta depopulare in prisaca dvs. Sau invers. Cat priveste orientarea urdinisurilor spre nord nu e o metoda tocmai inspirata si in mod sigur ii va reorienta, dar asta nu are mare importanta. Albina vecinului nu deschide geamul dimineata sa VADA ce mai e prin prisaca dvs. Asa ca stati linistit , urmariti in timp ce se va petrece si veti lua masurile ce se impun la timpul potrivit. Si asa nu aveti ce face , ca omul in curtea sa face ce doreste. N-are rost sa creeati o situatie conflictuala, si poate cu timpul o sa vi-l faceti colaborator nu dusman.E mai bine.

feerary

din cate imi aduc aminte, este lege cu vedere la distanta intre stupine si vecini. Cel mai bine luati legatura cu el, i spuneti ca s-a asezat in ditectia dv de zbor ( nu are voie)... daca  nu vrea sa inteleaga de buna voie, luati legatura cu presedintele asociatiei apicultorilor din zona si el va trebui sa va ajute sa rezolvati problema.   Cel mai probabil va trebui sa depuneti o plangere.

Alutus

Felicitari. V-ati mai facut un prieten. Aveti 101 motive sa va ingrijorati. Veti avea multe probleme de acum inainte. Gestul individului este o dovada de mare nesimtire. Nu sunteti singurul in aceasta situatie, iar individul respectiv, nu este si nu va fi ultimul, atata timp, cat legea apiculturii- apa de ploaie- ignora aceaste problema a stuparitului stationar, respectiv amplasarea stupinelor conform unor reguli stricte.
Sa nu uiti Darie!

yulian

Legea apiculturii spune asa:

ART. 13
    (1) Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public ori domeniul privat, intravilan sau extravilan.
    (2) Daca distanta fata de obiectivele prevazute la alin. (1) este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.
    (3) Numarul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), nu este limitat.
    (4) Apicultorii sunt obligati sa respecte distanta dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din paduri, de minimum 300 m la culturile agricole si sa nu amplaseze stupina pe directia de zbor a albinelor apartinand altor stupine sau sa amplaseze stupina intre alte stupine si sursa de cules

Respectiv, drepturile celor care fac doar stuparit stationar e discutabila chestia...in Romania!

parohia27

Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri! nu sunt omul pus pe harta sau scandal, deci prin urmare, voi vorbi cu tovarasul, explicandu/i, pe cat va putea intelege, ca nu e uman sa faci asa. Daca va intelege, ramane de vazut!...Deja ma gandesc sa duc albinele in pastoral. Deci, in tot raul e si un bine...
Va doresc multa sanatate tuturor sa puteti fi de folos si altori apicultori cu raspunsurile dumneavoastra! Cu respect, pr. But

bucovineanu

Faptul ca a asezat stupii cu urdinisul spre nord e in avantajul ambilor. Albinele se ratacesc mai greu atunci cand se intorc de la cules, urdinisurile fiind in directii opuse. Furtisagul se declanseaza mai greu intre familiile din aceeasi stupina si mai usor intre albinele din stupine apropiate mai ales primavara si toamna.  Hranirile trebuie facute numai seara asa cum au zis si alti colegi si mare atentie si la extrasul mierii.

jenica67

           Fara suparare, eu nu vad sa va fi deranjat cu ceva omul. Dar cum ati dedus ca culegatoarele lui, au parte de soare mai inainte decat ale tale, urdinisul lui fiind spre nord, din contra ai tai sunt luminati primii, ca soarele nu rasare de la rasarit, decat la solstitiu de vara. Daca nu iti convine pozitia urdinisului stupilor vecinului, intoarcei pe ai tai inspre est si o sa se trezeasca primii.
           Cu sursa de cules in stationar este discutabil, am vazut ca albinele mele unele pleaca spre spatele stupilor, altele spre spre est, deci cum au detectat sursa si nu tot anul la fel, deci nu se poate spune ca un vecin in curtea lui, si-a pus stupi in fata alor mei, sau ai tai. Ca nu va convine niste stupi in apropiere, este alta mancare de peste, dar motive, nu mi se pare ca ai.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

apivasmob

Jenica ai pus punctul pe I. Este foarte corect ce ai spus.
Sanatate tuturor apicultorilor

rarescyp

#11
daca cineva si- ar amlasa stupinala 50m fata de stupina dv....nu cred ca v- ar conveni
nu cred ca e vreo unul pe forumul asta care sa spuna ca nu- l intereseaza si ca sta linistit...sunt multesemne de intrebare pe care tre sa ti le pui...
- pe aceasi zona de cules , mai multe fam
- migratia culegatoarelor intr- o parte sau alta
- furtisag
- nu sti daca albinele vecinului sunt sanatoasesi cu tratamentele facute la timp...
- mai sunt si altele...
    aceleasi semne de intrebare ar trebui sa si le puna si vecinul...
daca cineva  s-ar amplasa cu stupina langa stupina mea; si nu am putea nicicum sa- l fac sa inteleaga problemele ce ar putea sa apara, in mod sigur mi- as muta stupina
aici legea ar trebui sa fie mult mai clara....daca exista o stupina declarata la primarie; eventuala amplasare  a altei stupine in zona ar trebui sa se faca la minim 300 m...
Multa sanatate...
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

G. Iulian

Și eu zic că Jenică are dreptate. Pe strada unde am eu stupii sunt 4 proprietari de stupi cu un număr mai mare sau mai mic de stupi. Cei mai multi 50 si cei mai putini 7. Rapița și floarea soarelui se pune de jur împrejurul satului deci ca direcție de zbor nu pot spune care se interpune în fața altuia. Doar eu duc stupii la salcâm și mai este un vecin care îi duce și la salcâm și la tei. Singura măsură pe care am luat-o a fost să înalț gardul din jurul stupilor la 2 m, în rest este ok, este și o zonă meliferă bună adevărat. Trebuie atenție mai mare la hrăniri și extragerea mierii.Fiecare are stupii în curtea lui.

petru.atudorei

Daca eu am albine ..si vecinul meu se apuca si el de apicultura...ce ar trebui sa fac? sa ii zic sa nu se apuce..pentru ca stupi lui vor fi mai aproape de ai mei.?

Unde e democratia?

bismark

  Faci un contract scris in care spui ca toti roii de la tine sint ai tai si cei de la el sint ai lui si gata. Cel care prinde mai multi roi, face cinste.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/