Zilele astea stind mai mult linga soba ...imi aduceamn aminte de inceputul meu in apicultura si faceam o retrospectiva a lucrurilor minunate petrecute in apicultura.
...acum vreo 15 ani in urma cind m-am apucat de albinarit albinele ne erau numarate doar la REGISTRUL AGRICOL la primarie...
Era ceva simplu, fata de ce avea sa urmeze in anii care aveau sa vina.
...in urma parca cu vreo 10 ani in urma a aparut subventia aia de 100.000 Rol pe familia de albine, ...si HOPA !! a aparut si DSV-ul cu Certificat veterinar de transport, la familiile de albine, la produsele apicole,.. plus nu-stiu ce hirtii era obligati sa le luam de la ei ca altfel nu vedeam aia 100.000 rol subventia pe familie..... si gata a aparut obligatia stuparilor sa platim "dijme" incontinuu la DSV ca nu-i mai da nici naiba jos din spinarea apiculturii.
A disparut subventia de 100.000 rol pe familia de albine,.. dar de dijmele platite de apicultor la DSV nu mai scapam in veci ... si de ar fi hirtii care ajuta apicultura dar sunt doar hirtii fara numar,hirtii care nu ajuta cu nimic apicultorul simplu.
Ai nevoie de o hirtie pierzi timp si dai bani pe drumuri fara numar.
A aparut PNA-ul,.. Hopa si ANARz-ul, alta armata de flaminzi in circa stuparului "sa-l organizeze, sa-l crotalieze sa-l inregistreze" cu alte cuvinte sa-l mai suga si ei ca sa-si dea scop existentei lor . Ma minunez cite aiureli s-au m-ai scos cu ANARZ-ul asta.
Ca de ar fi numai aiureli n-ar fi nimic, dar sa le faca pe toate apicultorul simplu trebuie sa piarda timp si sa dea bani din buzunar,bani munciti care trebuiesc dati sa tinem la birouri dotate cu aer conditionat armate de functionari .
Ai citiva stupi i-ti trebuie "Pancarta de stupina"... Da ala care are 3 vaci in curte ii trebuie pancarta de grajd..??
Plus, ca s-a mai dat si o LEGE a APICULTURII care legifereaza statutul de militzian a ANARZ-ului in apicultura romaneasca.
Avem asociatii.... fara numar..... dar cum ajuta acest lucru apicultorii simplii ?
Ma gindesc cu groaza ca peste 2-3 ani,.. mai o'r apare alta ceata flaminzi in circa apicultorilor si nici naiba nu ii mai da jos cum nu o sa mai scapam nici de astia care s-au suit deja .
..poate ca trebuia deschisa aceast subiect la sectiunea dedicata DAUNATORILOR DIN APICULTURA ca eu asa ii vad ca daunatori ai apiculturii ca nu ajuta ci doar incurca.
..poate ca trebuia deschis acest subiect la sectiunea dedicata LEGISLATIEI poate vedea careva sef mare situatia din apicultura si mai face vreo "despaduchere" a apicultorilor de atitea si atitea obligatii care nu ajuta cu nimic apicultorul simplu.
...eu poate, sunt cam simplu in gindire dar asa vad ce se intimplat in ultimii ani in apicultura romaneasca.
Ar mai fi destule de spus,.....dar deocamdata, doar atit.