Acid formic

Creat de PricopArthur, Decembrie 16, 2007, 06:38:36 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Citat din: octav88Nu am folosit inca studiez inca problema. Am citit de 60%. Toti asa declara ca maxim 5 tratamente rezista reginele si apoi trebuie schimbate :hi:
La 50 moare si multa albina. Daca e si matca, nu-i trebuie mult.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Nu am facut tratamente cu acid formic dar din ce am citit am inteles ca este greu de stabilit doza optima de substanta care se evapora in stup in 24 ore.
Daca se disipa o cantitate prea mica este ineficient tratamentul, iar daca se evapora o cantitate prea mare sunt afectate albinele si regina. Ori cantitatea de substanta evaporata depinde de temperatura exterioara si de alti factori.
Din ce am discutat cu apicultori care au tratat cu acid formic, am inteles ca intradevar in urma tratamentului sunt probleme cu reginele la unele familii.

bee_lover

De la cine am cumparat albinele anul asta avea in fiecare stup pe cate o rama o sticlutza din acelea de medicamente cu dop din cauciuc prinsa cu sarma de un colt al unei rame in partea de jos. In mijlocul dopului avea o bucata de fitil in genul celor de la lampile de petrol.Acel fitil ajungea pana pe fundu sticlutei si iesea cam 1 cm deasupra. Nu a vrut sa-mi zica cum si cu ce il foloseste doar atat ca e pentru tratamente.

PricopArthur

Pentru folosirea acidului formic sunt prea multe variabile. Conteaza in primul rand cantitatea de substanta activa evaporata. Si aici intervine temperatura exterioara. Daca e prea rece, ai paduchi. Daca e prea cald, nu mai ai albine.
Miere multă şi inimă curată!

balasbebe

Cel mai bun este bioxidul de carbon.
  Se mai poate incerca si cu  batoane sulf(pucioasa)
Atentie, cand dai foc, sa fie in cutie de tabla, sa nu provoci un incendiu. Prin ardere sulful se topeste,  si poate sa curga.
Ar trebui sa deschizi un topic, sau d-l administrator sa mute, ca nu se leaga subiectul.

D006

Mama e apicultor si ma tot roaga sa-i iau clartan. De unde sa iau? :roll:

stefan1

http://apiardeal.3xforum.ro/post/39/11/Poze_Lulachy/
Acum e cam tarziu sa se mai faca tratamete de paduchi. Pana la anu' este mai mult timp de aprovizionare, cel mai indicat de la targuri apicole sau expozitii cu vanzare. Sunt mai multe substante cu care se pot face tratamentele antivarroa, daca nu se gaseste unul, se ia altul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Tratamentul varozei cu acid formic
            Folosirea acizilor organici in controlul varozei este una din metodele recomandate de legislatia romana chiar si in cazul apiculturii organice (OUG 34/2000 si Normele metodologice de aplicare a acesteia conform HG 917/2001 Art. 26, 3, e) datorita calitatii de a nu contamina mierea si ceara cu reziduuri neadmise, a lipsei fenomenului de rezistenta a parazitului la tratament si a eficacitatii acestora in conditiile unei folosiri adecvate.
            Acidul formic este singurul tratament cunoscut pana la aceasta data (cu exceptia supunerii la temperatura inalta) care omoara parazitul varoa in celulele cu puiet. De aceea este un mijloc eficace de stavilire a infestarii primavara, chiar si cand in familia de albine exista puiet capacit.
            Actiunea acidului formic, un compus volatil, se manifesta prin atacarea directa a parazitilor care sunt putin rezistenti la mediul agresiv creat prin vaporizarea acestuia. Volatilitatea mare a acidului formic precum si comportamentul agresiv asupra metalelor constituie factori de risc care trebuie cunoscuti de apicultor. Tratamentele cu acid formic pot duce la o relativa corodare in timp a componentelor metalice ale stupului si mai ales a pavilionului. De asemenea trebuiesc respectate cu strictete reguli de manipulare, pastrare si utilizare pentru a preveni accidentarile datorita contactului acidului cu ochii sau pielea ori prin inhalare sau inghitire.
            Din multitudinea de metode de folosire a acidului formic noi recomandam 2, si anume folosirea buretelui absorbant si a vaporizatorului. 
            1. Metoda buretelui absorbant. Are avantajul ca ofera o aplicare simpla si rapida si se poate folosi practic in orice sistem constructiv al stupului. Se foloseste un burete de vase (tip Vileda, cu dimensiunile aproximative 20x20x0,5 cm) si acid formic cu concentratia de 60%. Mai este necesara de asemenea o seringa gradata de volum mare, pentru eficienta. Buretele se imbiba cu acid formic si se plaseaza cat mai aproape de albine, in partea de sus sau de jos a cuibului. Se fac 3-4 tratamente intr-un interval de 4-7 zile.
Tratamentul de sus. Buretele se aseaza direct pe laturile de sus ale ramelor. Se imbiba cu acid formic 60% in cantitate de 2,7 ml/rama Dadant cu albina.
Tratamentul de jos. Buretele se aseaza pe fundul stupului si se imbiba cu 4 ml/rama Dadant de acid formic concentratie 60%.
Aplicarea tratamentului se face cand temperatura exterioara depaseste 12 grade Celsius. Daca temperatura in timpul zilei depaseste 25 grade tratamentul se face seara.
2. Metoda vaporizatorului. Are avantajul unui control mai precis al aplicarii consatante si economice a tratamentului si al unui efect mai indelungat. Este necesar insa dispozitivul care se monteaza pe o rama goala, dar cheltuiala cu achizitionarea acestuia se amortizeaza in timp prin manopera redusa. Se foloseste acid formic la concentratia de 60%. Se urmareste cantitatea de acid evaporata in timpul primei zile a tratamentului si daca aceasta depaseste 10 ml/zi se taie o portiune din fitilul dispozitivului pentru a micsora suprfata de evaporare. Tratamentul este ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.
Se lasa urdinisul deschis, se inlatura magazinele. Daca stupul este prevazut cu fund anti-varoa se inchide sertarul de tabla. Tratamentul se incepe la primele ore, racoroase, ale diminetii. Se poate face trtament cu acid formic atat primavara, cat si toamna cu conditia ca temperatura exterioara sa fie intre 5 si 30 grade Celsius. Firma Biocontrol din Elvetia si producatorul german al vaporizatorului (Nassenheider) recomanda 2 tratamente pe an, primul in luna August, dupa ultima extractie si al doilea in a doua jumatate a lunii Septembrie. Daca la sfarsitul lunii Iulie caderea naturala de acarieni este in medie mai mica de 10 bucati/zi la stupul pe 10 rame se renunta la tratamentul din August, facandu-se numai cel din Septembrie.
De mare importanta in combaterea varozei este o atenta urmarire a familiei de albine pentru o corecta diagnosticare a gradului de infestare. Caderea naturala de acarieni se verifica cu foaia cu margarina cel putin saptamanal pentru a tine sub observatie tendinta de infestare a stupilor. Fiecare apicultor trebuie sa aprecieze singur eficienta tratamentului si sa aduca corectiile necesare pentru imbunatatirea acestuia.
            Indiferent de metoda de aplicare se recomanda utilizarea unui minim de echipament constand in:

1. Manusi rezistente la acid
2. Ochelari de protectie
3. Masca cu cartus filtrant
4. Sort si cizme de cauciuc
5. Galeata mare (10 litri) cu apa curata pentru interventie in caz de accidente

            Se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

-Nu lasati produsul la indemana copiilor. 
-Coroziv pentru ochi si piele la contactul direct sau prin expunerea la vapori.
-Vatamator sau fatal prin inghitire.
-Poate produce sensibilizarea pielii.
-Evitati contactul cu ochii, pielea sau imbracamintea.
-Nu inhalati vaporii.
-Purtati ochelari de protectie, manusi rezistente la acizi, sort si cizme de cauciuc la manipulare.
-Se recomanda utilizarea unei masti prevazute cu filtru purificator pentru vapori organici.
-Combustibil. Feriti apropierea flacarii deschise. Se pastreaza sub temperatura de 50 grade C.
-Lucrati numai in spatiu deschis si cu vantul batand din spate.
-Nu mancati, beti lichide sau fumati in timpul utilizarii.
-Spalati temeinic mainile cu apa si sapun dupa utilizare. Spalati deasemeni mainile inmanusate      inainte de scoaterea manusilor.
-Dezbracati imediat imbracamintea stropita accidental.
-Spalati hainele contaminate separat de restul imbracamintii.
-Acidul formic perturba activitatea familiei de albine si poate induce o usoara marire a mortalitatii albinelor.

Reguli de prim ajutor:

Piele. Dezbracati imediat hainele contaminate. Spalati zona afectata cu sapun sau un detergent slab si multa apa. Daca apare arsura se aplica compresa sterila si se consulta de urgenta medicul.
Ochi. Se spala ochii imediat cu apa din abundenta. Se acopera ochii cu comprese sterile, se consulta de urgenta medicul.
Ingerare. Nu provocati voma. Beti o cantitate mare de apa sau lapte. Daca apare voma se administreaza repetat lichide. Nu incercati sa dati nimic pe gura unei persoane aflate in stare de inconstienta. Consultati de urgenta doctorul.
Inhalare. Scoateti victima din zona contaminata. Daca respiratia s-a oprit curatati caile respiratorii si incepeti respiratia artificiala. Nu incercati sa dati nimic pe gura unei persoane aflate in stare de inconstienta. Consultati de urgenta medicul.

D006

Am dezinfectat un stup orizontal  cu  acid formic  pentru ca solutia a fost prea puternica am indepartat stupul la vreo 20 de metri de stupi na . Dupa 2-3 ore am vrut sa-l iau dar erau albine in el  si l-m lasat sa-l iau pe seara. Cand m-am dus a doua oara stupul era negru de albine .Nu am inteles fenomenul ,stupul era ne folosit de 3ani, a fost curatat , spalat .. uscat si apoi dat cu formol .Dimineata l-am luat  si am introdus in el un roi .Roiul a devenit o familie puternica. Care sa fie explicatia.?

andrei_salaj

cum sa dezinfectezi cu acid formic?
e o confuzie cred.

Calin Catalin

Stie cineva de unde pot procura acid formic?
Am cautat, dar pana acum nu am reusit sa gasesc.

Multumiri anticipate!!!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/