BUCATARIA NOASTRA-RETETE

Jos

Autor Subiect: BUCATARIA NOASTRA-RETETE  (Citit de 8018 ori)

Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #15 : Februarie 05, 2014, 07:25:51 p.m. »
rachiu din miere

romikele

Apa = 40 kg
Grau = 2 kg
Un cubulet de drojdie
10 kg miere de albine

Amestecul se lasa la fermentat pana cand nu mai apar degajari de CO2 (cand zeama nu mai are pic de dulceata in ea la degustat).

Din aceasta reteta rezulta 8 litri de rachiu la 40 grade.
Daca se vrea mai tare, se mai fierbe odata si rezulta o tarie  cam de 70 grade. De preferat insa doar o singura fierbere...

Offline sandupop

  • Full Member
  • ****
  • Mesaje postate: 749
  • Toplita, HR
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #16 : Februarie 06, 2014, 10:34:21 a.m. »


Citat   romikele
O alta reteta:  Tuica de prune cu miere si menta
------------------------------------------------------------
Poti inchina cu prietenii, de Craciun, un pahar de tuica de prune cu miere si menta. Uite ce simplu se face!

Ingrediente
2 l tuica de prune
12 fire de menta proaspata
200 ml de miere de albine

Mod de preparare:
Spala menta in mai multe ape si o pune-o la scurs.
Baga intr-o sticla menta dupa ce s-a scurs si toarna peste ea mierea de albine si peste acestea toarna tuica. Inchide sticla cu capac si amesteca.
Acum trebuie sa ai rabdare si sa lasi sticla in camara, vreo doua saptamani, timp in care mai scutur-o, pentru ca mierea sa se topeasca in tuica.
Muta apoi continutul in alta sticla si scoate-o ca pe un as din maneca, de Craciun. Pentru pofta de mancare.
Doua saptamani să o scuturi...... pai daca ma duc in fiecare zi in camara, crezi ca pot rezista sa nu o gust,.. in felul asta nu mai ramane nimic pana la ...craciun.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

Offline yulian

  • Full Member
  • ****
  • Mesaje postate: 931
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #17 : Februarie 06, 2014, 05:09:49 p.m. »
Parintele a trecut de la merinde la spirtoase...e vremea de afara de vina??  :P

Offline sandupop

  • Full Member
  • ****
  • Mesaje postate: 749
  • Toplita, HR
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #18 : Februarie 06, 2014, 07:09:56 p.m. »
Nu faceti ce face popa...faceti ce zice popa. Necredinciosilior! ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^ Sa nu te superi parinte dar e o gluma si in plus e bine venit topicul asta. Asa ca felicitari ca l-ai deschis. :bravo: :bravo:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #19 : Februarie 14, 2014, 09:55:29 p.m. »
»PROTOFIL
Citat
Pe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

Offline pistol28

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1373
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #20 : Februarie 15, 2014, 06:28:40 a.m. »
eu le consider si pe acestea principale
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces/ 13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
15 suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop / 16,tinctura de usturoi
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #21 : Februarie 16, 2014, 08:57:23 p.m. »
eu le consider si pe acestea principale
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces/ 13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
15 suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop / 16,tinctura de usturoi


poti detalia?

Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #22 : Februarie 16, 2014, 09:00:31 p.m. »
PASTRAMA DE PUI

INGREDIENT
E

650 gr piept de pui
650 gr pulpe de pui dezosate
1 capatana usturoi
1 lingura ulei de masline
1 lingura otet balsamic
1 varf lingurita piper macinat
1 lingura sare grunjoasa
1 lingura zahar
condimente: cimbru, busuioc, oregano, boia de ardei dulce(cate un varf de lingurita din fiecare)
boabe de mustar
500 ml apa
2 linguri ketchup

MOD DE PREPARARE RETETA PASTRAMA DE PUI

Pieptul de pui il filam dar nu prea subtire.
Pulpele le lasam asa cum sunt.
Curatam usturoiul si il pisam impreuna cu sarea, apoi adaugam ulei de masline si frecam pana devine un mujdei spumos.
Adaugam peste usturoi condimentele, otetul balsamic, apa si amestecam bine.
Gustam si potrivim de sare daca mai este cazul. Trebuie sa fie mai sarat decat un mujdei obisnuit.
Asezam carnea intr-un vas cu capac, adaugam saramura peste ea si o amestecam bine sa patrundaingredientele din saramura printre carne, acoperim vasul si il dam la frigider pentru 24 de ore.
Dupa scurgerea timpului, scoatem carnea din saramura si asezam pulpele de pui peste  fileurile de piept, apoi rulam si legam cu sfoara destul de strans.
Punem rulourile astfel formate intr-un vas termorezistent cu capac, turnam saramura peste ele si dam vasul la cuptor pentru 60 de minute la 200 de grade.
Pe parcursul timpului, mai intoarcem rulourile de pe o parte pe alta.
Dupa cele 60 de minute, scoatem vasul, scurgem saramura(lasam doar putina pe fundul vasului) si ungem rulourile cu putin ketchup.
Dam din nou vasul la cuptor pentru 10 minute, dar fara capac si la foc mai mic 175-180 grade, apoi intoarcem rulourile pe partea cealalta, le ungem cu ketchup si le mai lasam 10 minute.
Facem aceasta operatie pentru a se rumeni frumos rulada.
Servim alaturi de muraturi si garnitura dupa preferinte.


Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #23 : Februarie 16, 2014, 09:16:41 p.m. »
PASTRAMA DIN PIEPT DE PUI

upa ce am descoperit aceasta reteta si mi-am propus sa o incerc, am cercetat in arhiva bucataras.ro si am mai vazut 3 astfel de propuneri dar pentru ca erau diferite ca ingrediente, consider ca aduc ceva nou. La mine este o necesitate ca sa o prepar deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an (doar pastrama am luat din comert). Imi trebuie pentru salata "Musafirii fericiti" :), pt. micul dejun de la Bunica, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala (o voi repeta cand va incepe) sau serviciu Se feliaza frumos si calda si rece. Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat. Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok. Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1.5 lingura,de asemenea zaharul de la 2 la 1.5 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura. Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta. Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc. Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.


INGREDIENTE

Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
Sare 2 linguri
Frunza de dafin 2 buc
Zahar 1.5 linguri
Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
O capatana usturoi.
Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
Miere 1.5 linguri
Ulei de masline 2 linguri
Sos de soia 1/2 linguri
Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
piper negru macinat dupa gust

MOD DE PREPARARE

.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.
   
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
   
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
   
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
   
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.

4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
   
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr-o tava  - si dati la cuptor, cam la 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejata cu folie deasupra dar sa rasufle totusi.
   
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
   
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.
   
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.

Savurati cu placere dragi stupari! :P :D :P

Offline PARINTELE

  • Sr. Member
  • ***
  • Mesaje postate: 309
Re: BUCATARIA NOASTRA-RETETE
« Răspuns #24 : Februarie 16, 2014, 09:51:35 p.m. »
Piept de pui afumat

Ingrediente:
1 piept frumos de pui (frumos, adica = proaspat si mare,de tara daca este posibil!)
boia dulce de ardei
sare, piper proaspat macinat
cimbrisor uscat
2 lingurite usturoi pisat( zdrobit)
2 linguri ulei de masline

pentru sursa de fum:
rumegus esenta de lemn tare sau de cires
2 linguri orez
2 linguri ceai verde
3 frunze de lamai verzi
3 tulpini uscate de lemongrass
1 pumn de ramuri de brad
folie de aluminiu

Pieptul de pui dezosat, desfacut in doua bucati (de la care am scos "aripioarele" de dedesubt) l-am condimentat cu sare, piper proaspat macinat, boia dulce din aia buuuuuna (nu va zgarciti sa luati colorant ieftin cu nume de boia!), niscava  usturoi si  o lingura ulei de masline.

Acestea fiind spuse, i-am facut un masaj, ca daca avea gura sa strige ar fi zis: "Ajunge!". Apoi l-am lasat nitel la frigider, acoperit cu folie alimentara, ca aveam ceva treburi urgente de rezolvat.

Apoi am pregatit sursa de fum in afumatoare, dandu-i fum din lemn de esenta tare dar si cu cateva crengute de brad ramase din bradul de craciun.
Asadar afumatoarea pornita, dupa cateva ceasuri verific sa vad ce se intampla oare? Mirosea imbietor, carnea era zemoasa, nu iasca, si avea o culoare frumoasa.
Astfel dragi mei nu am mai lasat-o mult acolo.
A fost o minunatie
Dragi stupari gurmanzi, ce se gaseste in vitrinele frigorifice din market-uri, este o facatura, nu ca aceasta minunatie, adica fara E-uri si alte litere ciudate pe care organismul si sanatatea noastra nu ar trebui sa le aiba.

daca v-am facut pofta treceti la treaba

 

Sus