Precum obisnuiesc eu mentzionez mai-intotdeauna, eu consider ca primul si cel mai important lucru este sa invetzi despre bolile albinelor.
NU CONTEAZA DE UNDE poate fi de pe net , din cartzi, de la intilniri cu altzi apicultori
NU CONTEAZA DE UNDEDaca sti teorie multa despre bolile albinelor vei putea recunoaste cu mare usurintza acele citeva boli de "baza"(adica mai raspindite) si daca sti sa le recunosti garantat deja vei sti ce trebuie sa faci...... pai sa deschizi un topic nou si sa intrebi "ati mai vazut asa ceva?"

Hai ca glumesc, dar intzelegetzi la ce ma refer.

Apropo de cartzi, dati un PM lui romikele sau Pharaonul si veti avea acces la biblioteca forumului.... cred cas peste 100 de cartzi nu mai sa avetzi loc pt depozitare pe computerul vostru si chef de citit.
Atunci cind nu va putetzi imagina ceva ce se descrie in carte putezi intreba aici pe forum sau cautatzi un filmuletz pe youtube(in foarte multe cazuri ajuta....... pornesc din mine

).
De exemplu, dimensiunile STAS pt diferitzi stupi cum ar fi orizontalul pe 18 sau 24 de rame respectiv dadantul pe 10 sau 12 rame nu trebuie sal cautatzi prin diferite cartzi ca le avetzi aici pe forum cu desene exacte(Romikele stie titlul topicelor respective pederost...... si in timpul somnului). Binentzeles cu rame cu tot.
Despre cartzi eu as citi despre bolile albinelor(cartea lui Ruttner este foarte bune - este aici pe forum) si cartzi care cuprind cit mi multe metode de stuparit(eventaul Stuparitul lui Hristea - este aici pe forum).
Din pacate nu mai tin minte cartea unei nemtzoaice(am citito pe .......jumatate in Ungaria - tradusa pe maghiara) in care dupa citeva pagini de introducere era descris in detalui fiecare zi de lucru(ziua si luna)a acelei apicultoare pe un an. Chiar si zilele de iarna dar cel mai fain era binentzeles perioada de sezon cind puteai sa urmaresti pas cu pas metoda ei de lucru.
Cum tot am mai scris si pe alte topice un stup mic si slabutz iti poate face 1-2 rame de miere pe an pe care le storci(iei o oala si pui peste o strecuratoare apoi pui in ea un tifon apoi zdrobesti fagurii cu miere peste tifon si lasi peste noapte sa se stracoare.Restul de faguri ai pui in pungi si ai faci turte si le pui peste rame in stup) si ai citeva borcane mici de miere pe cind un stup balshoi, mare, zdravsan, puternic ,tzapan si frumos poate muri in 2 luni de zile din cauza de boala si iti produce.............. durere de cap.
Pade nu le stiu eu pe toate dar incerc sa ajut cind pot. Din cind in cind sa mai ridici stupii de la spate cu un bratz(2-3cm) ca saa le simtzi greutatea. Pina cind sint grele totul este in regula. Nu te grabi ca si avansatzii sa dai turte la 15 Ianuarie ci mai asteapta 2-3 saptamini.
Ai sa vezi de curind cati vei forma stilul tau de lucru unic asa cum fac toti apicultorii, si asta nu este un lucru rau.