sa confectionam un colector de polen performant

Creat de zgl, Noiembrie 22, 2007, 11:40:55 PM

« precedentul - următorul »

gheco

#120
Si totusi pretul?
Daca este nevoie de o placa mai mare pt. familiile puternice de ce nu se realizeaza placi mai mari. La colectorul de fund se pot dimensiona componentele colectorului dupa dimensiunile placii active.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

centrulapicol

Citat din: gheco din Decembrie 13, 2010, 08:04:29 PM
Si totusi pretul?
Daca este nevoie de o placa mai mare pt. familiile puternice de ce nu se realizeaza placi mai mari. La colectorul de fund se pot dimensiona componentele colectorului dupa dimensiunile placii active.

   2,3 lei la placa activa si 2 lei la gratar
   Cat despre ansamblul activ ... acesta poate fi format din o placa, o placa si jumatate, doua placi ... patru placi ... cate doresti tu. Eu recomand o placa si jumatate sau doua. Totusi, Oros Iosif cel care a proiectat aceasta placa activa si a conceput si un colector de polen, pe care il folosesc multi apicultori (in special salajeni) a recomandat doar una singura. Despre marimea ei ... nu se poate modifica; Asa este matrita ... asa ramane. Pentru a se produce o placa mai mare, este nevoie de o alta matrita, care ar costa in jur de 2000 E si a carei amortizare s-ar face in minim 10 ani. Ceea ce fac eu este din pasiune pentru apicultura, iar participarea mea la targuri este din spirit de colegialitate, nu pentru a face avere.
   In concluzie, cine vrea o placa activa mai mare poate apela la cea de eurohonig (a carei caracterizare nu sunt indreptatit sa o fac eu) sau poate folosi o placa si jumatate sau doua placi tip Salaj pe acelasi colector.

                                   Cu stima
                                       ing. Radu Pandrea
Cu stima
                          ing. Radu Pandrea

gheco

Multumesc mult pentru precizari.
Am trimis un MP .
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

centrulapicol

   Eu sfatuiesc pe toti care vor sa colecteze polen, in primul rand sa faca o analiza a cerintelor albinei, a principiilor care trebuie aplicate si respectate .
   Albina are diametrul toracelui de 3,8mm fara puf, si 4 mm cu tot cu puf. Concluzia este ca orificiile prin care trec albinele trebuie sa fie cu un diametru de peste 4 mm pentru ca albina sa poata trece prin el; daca este prea apropiat de 4 mm albina se va chinui, daca este cu mult mai mare, randamentul placii este scazut .
   Pozitionarea placii (n plan vertical sau orizontal) este importanta pentru usurarea drumului albinii. Daca e in plan orizontal, albina trece mai usor, insa va avea mici dificultati la pozitionarea pe gratar, fapt pentru care acea distanta trebuie calculata cu grija. Daca placa e in plan vertical, va trece mai greu datorita albinelor care incearca sa iasa, insa nu va trebui sa-si schimbe pozitiadupa trecere. De aici ... fiecare isi gandeste propriul sistem.
   NOTA: Aerisirea stupului nu se face prin colectorul de polen.
Cu stima
                          ing. Radu Pandrea

freecristian

Cu placi de la domnul Pandrea am facut urmatorul model
Nu lasa pe maine ce poti face astazi!

Vand faguri APISROM 0764514729

manu_ s

  ma intereseaza sa cumpar niste colectoare de polen performante in zona aradului .Daca imi da cineva detalii suplimentare(locatiia si pretul de achizitie)

stefeug

Salut!
as fi interesat sa aflu cam care ar fi distanta optima intre plasa si placa activa la un colector de fund cu placa orizontala, asa cum are si dl Pandrea?

jimm

Salut,
Acum ceva timp pe background a fost folosita aceasta poza.
Stiti al cui este pavilionul? Ma intereseaza cateva detalii legate de colectoarele de polen

zgl

Cu stima d-le Pandrea Radu,
am avut ocazia, de curand, sa vad 2 dintre colectoarele d-voastre, amandoua cu placa activa in plan orizontal.Ceea ce am vazut mi s a parut interesant.Ar fi cateva lucruri pe care as vrea sa le supun atentiei forumistilor, spre dezbatere, dar fiind vorba de colectoare care va apartin as avea nevoie de acceptul dumneavoastra. Acceptul de a posta cateva fotografii ale celor doua colectoare si asta pentru ca o imagine poate arata cat am spune noi intr o mie de cuvinte. Astept raspunsul dumneavoastra si cred ca nu sunt singurul... :bzz:
albina plateste....

hadrian

Salutare la toata lumea  :hi:
Vreau sa fac si eu colectoare de polen pentru fundul stupului si am decis sa asez placa activa orizontal. Avand stupii cu fund antivarroa o sa folosesc plasa existenta deja la fundul stupului ca si gratar prin care sa cada polenul. Nu stiu cum sa rezolv problema cu trantorii ... Inteleg ca la un moment dat chiar si albinele care incearca sa iasa afara din stup daca o sa foloseasca placa activa pt iesire o sa creeze agolemeratie intalnindu se cu cele care vor sa intre... Sant  incepator asa ca orice sfat este primit. Am citit ca unii apicultori ar lasa niste gauri prin care albina sa iasa din stup dar sa nu poate intra.. Eu nu prea stiu cum sa fac asta in mod practic .

hadrian

Progresam incet .. dar sigur. Am cumparat saptamana aceasta teava din plastic cu diametrul de 1cm. Voi folosi 4 tevi pt fiecare colector ( prin aceste tevi vor iesi afara
albinele si trantorii). Scandura de zbor va fi de 15/8. Din 25 de cm ( atat am taiat in peretele camionului pt scandura de zbor) voi folosi 15 cm pt scandura si restul de
10 cm vor fi folositi pt pozitionarea celor 4 tevi. In acest fel tevile folosite pt iesire nu vor fi montate deasupra urdinisului , ci langa acesta. ( eu consider ca nu este
bine ca aceste tevi sa fie montate fix deasupra urdinisului). Distanta dintre plasa fundului ( pe care o sa mearga albina) si paca activa este de max 1 cm. Inca nu am decis ce placi active sa folosesc si de ce dimensiune , dar in functie de acestea voi incerca sa montez placa activa la 7..8 mm. Saptamana care vine o sa fac un fund de stup cu colector
si fac si o poza.. poate asa o sa va dati cu parerea mai bine. Pana atunci va salut :hi:

kamy


[/quote] cu cat sant mai mari cu atata se stramba mai urat,eu ti-as recomanda fundul ala de stup cu colector de la aceeasi firma,da sa nu ma urechezi ca si facator de polen sant incepator de anu asta ma socotesc sa-ncep!

hadrian

Da si eu la fel . Sant incepator  ca apicultor dar incerc in acest an sa testez .. polenul. Nu pot sa cumpar fund de stup cu colector pt ca nu se
potriveste pe dimensiunile care le am la camion.
Am inceput sa ma documentez despre cum sa ,,procesez,, polenul. Am citit ca apicultorii profesionisti din afara ar proceda in felul urmator:
1. Polenul se strange din tavitele colectoarelor si se pune direct la congelat
2. Dupa congelare polenul se pune in uscator ( nu pe podisor , ziare , la soare.... etc)
3. Pasul imediat urmator dupa uscare ar fi cernerea daca este cazul ..pt a elimina praful sau alte impuritati si ambalarea in bidoane sau pungi care sa
inchida ermetic.

mihai.vr

As dori sa imi fac si eu cateva colectoare pentru stupii mei si am vazut unele modele (tip Salaj) care au in drept cu gratia de colectare a polenului o gaurica unde albinele din stup pot sa arunce intr-un compartiment alaturat polenului  resturi, albine moarte si alte mizerii. Ma refer la genul asta de colectoare: http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html
Intrebarea mea pentru cei care au colectoare de polen cu astfel de compartimente: Funtioneaza acest artificiu, sau oricum albinele arunca mizerii si prin gratia de peste polen? Are rost munca in plus pentru a creea acest compartiment sau oricum polenul are si impuritati in el care trebuiesc cernute/suflate.
As dori daca se poate sa raspunda cei care au folosit colectoare de polen prevazute cu astfel de compartimente, astfel incat sa putem invata din experienta lor. Multumesc


Szaby

asa ceva am si eu