faguri curati

Creat de mario1975, Noiembrie 27, 2013, 03:40:06 PM

« precedentul - următorul »

mario1975

Salutare la toata lumea.
Sunt nou printre voi dar vechi in apicultura si ceea ce vreau sa discut tine de calitatea fagurilor artificiali.Ani la rand am luat de la toti fabricantii de faguri din tara foite pe care le-am testat in proprii stupi cu scopul de a gasi un furnizor care sa fabrice faguri cu adaos de parafina 0.O parte dintre furnizori au declarat verbal ca fagurii lor sunt din ceara suta la suta dar nu au putut arata un buletin de analize facut de un laborator independent iar cealalta parte sustine ca asa ceva este imposibil de realizat intrucat parafina intru-un anumit procent ajuta la elasticitatea lor.Asta pana in aceasta vara cand am fost in concediu in nordul Germaniei si am gasit acolo faguri suta la suta ceara insotiti si de buletin de analize eliberat de un institut din Celle.Mai mult,am aflat de la cei de acolo ca folosirea parafinei si a altor derivate petroliere este absolut interzisa in Germania in fabricarea fagurilor.Deci se poate.Singurele explicatii logice pe care le gasesc sunt fie ca cei care fac faguri la noi sunt foarte disperati dupa castigurii mari si rapide fie nu dispun de tehnologia necesara.

bucovineanu

Ceara din care se fac fagurii rezulta mai ales din topirea fagurilor vechi. Odata ce in stupi s-au introdus foite care contin si parafina, prin topire nu va rezulta ceara curata. Mai sunt si apicultori care "inmultesc" ei insisi ceara inainte de a o da la schimb. Parafina odata introdusa in circuit va fi reciclata la nesfarsit. Daca pe langa acestea mai adauga altceva in afara de ceara si cei care fac foile, nu au cum sa fie foi numai din ceara.  :smile:

mario1975

Daca este asa cum spune-ti dvs.atunci cum reusesc cei din Germania sa fabrice acei faguri ?

bucovineanu

Pentru ca sunt nemti si nu romani.  :smile:
Si eu garantaz ca nu am nici un gram de altceva decat ceara in toti fagurii din stupina. Asta pentru ca i-am facut singur numai din ceara.  :smile:

mario1975

Sa va dea Dumnezeu sanatate si puterea de a convinge macar 2-3 colegi apicultori sa procedeze la fel.Cat despre mine lucrurile sunt clare.Chit ca dau 11-12 euro pe kg la ei dar macar stiu ce cumpar

stefan1

  Ceara curata poti obtine din capacelele celulelor de miere. Nu numai parafina ci multe alte substante se gasesc in ceara folosita. De gasesc in ea chiar urme de DDT, un isecticid interzis de peste 30 de ani, dar care are o remanenta mare in pamant si de acolo ajunge in polen si chiar nectar. Polenul inmagazinat transmite cerii. Dar se gasesc si urmele tuturor tratamentelor facute albinelor in prazenta acelor faguri. Ceara are acizi grasi care se combina usor cu substantele cu care vine in contact si cu cat ceara este mai veche cumuleaza mai multe substante posibil toxice. Pentru ceara curata se recomanda cea din fagurii crescatori, recent secretata, din descapacitura sau ceara din Africa, unde in marea majoritate nu se folosesc faguri artificiali si deci nu este ceara refolosita si in plus acolo se fac foarte putine tratamente albinelor iar agricultura este slab sau chiar deloc chimizata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mario1975

Neata
DDT-ul daca nu ma insel ne-a fost daruit de M...nsanto alaturi de o alta substanta celebra,Orange,si care acum vrea sa ne daruiasca si niste rapita autopolenizatoare dupa ce a facut acelasi lucru cu floarea soarelui.

kamy

Poti vorbi de ceara curata cand folosesti doar ceara din descapacituri si rama claditoare ,in momentul in care reformezi si niscai rame vechi amestecul tinde sa devina necurat!
Tin minte ca am topit odata descapaciturile cu adaos de acid a iesit o ceara ca nu au vrut s-o preia la aca, era galbena de sus pana jos!

mario1975

Din cauza asta nu merge nimic in tara asta.Sunt de parere ca fiecare trebuie sa traiasca si sa faca bani din ceea ce este calificat sa faca dar se pare ca nu exista alt scop pentru fabricantii de faguri si in general pt cei ce fabrica echipamente apicole decat sa se imbogateasca peste noapte indiferent de consecinte si aici ma refer la familiile de albine si la sanatatea celor ce consuma produse apicole.faguri cu procent ridicat de parafina mai nou faguri de plastic,cutii pe care cer o galeata de bani si care rezista cel mult doua ierni si multe alta exemple.refuz sa cred ca in tara asta nu se pot face si afaceri cinstite din care sa aiba de castigat toata lumea.asa cum am cumparat faguri din germania insotiti de buletin de analize si stupi cu certificat de garantie la preturi corecte aa vrea sa pot face treaba asta si in ro.si referitor la preturi ma intreb cum de unii fabricanti de faguri vand kg de foite la acelasi pret cu care cumpara kg de ceara de la apicultori?

ciucur

Citat din: mario1975 din Decembrie 02, 2013, 10:24:29 AM
referitor la preturi ma intreb cum de unii fabricanti de faguri vand kg de foite la acelasi pret cu care cumpara kg de ceara de la apicultori?

Nu este chiar acelasi pret, insa intrebarea e buna in prisma faptului ca diferenta e destul de mica...
Nimic nu se pierde, totul se transforma.