albine "cu mot" parazit necunoscut!

Creat de flamadeezy, Iunie 10, 2013, 02:26:25 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Trebuie sa dau dreptate lui Obombo. Am intrebat si eu specialisti si dau cateva din raspunsuri:

   "Eu cred ca sunt polinii atasate de capul albinei. Poliniile (o forma caracteristica de aglomerare si dispunere a polenului intr-o structura) sint caracteristice doar familiei orhideelor si asclepiaceelor.

orchidee:  http://www.flickr.com/photos/23111015@N04/4632545761/#

asclepias:  http://nadiasyard.com/our-native-plants/milkweed-common-asclepias-syriaca-uncommon-versatility/

Eu cred ca setul de imagini de la care s-a pornit discutia ilustreaza polinii de orhidee atasate de capul unei albine. Daca s-ar cunoaste mai bine zona de provenienta si data precisa a colectiei imaginilor s-ar putea preciza si numele speciei/speciilor de orhidee careia ar putea apartine."

  Alta:

" nu prea cred ca se poate determina specia si probabil nici genul de orhidee. Avand in vedere raza medie de actiune a unei albine... ...eventual se pot inventaria speciile de orhidee din zona si daca e numai una... aceea e cu o oarecare probabilitate. Oricum...un punct (sau mai multe) pe harta pentru orhidee este intotdeauna binevenit... "

  Alta:

"Nu sunt un specialist, insa inclin sa cred ca prima varianta este cea potrivita in acest caz. In imagine (prima impresie) am vazut polinii. Vezi un exemplu si aici:  http://www.livescience.com/13231-orchids-stink-roadkill-flies-110314.html .
Culoarea si aspectul (neted->pufos) anterelor respectiv a grauncioarelor de polen pot varia cu gradul de maturatie.

Vezi si aici:  http://www.botanicalgarden.ubc.ca/potd/2009/07/epipactis_gigantea.php .
  Acum ma intreb daca nu e chiar vorba de polen de la o specie de Epipactis. Orhideele si plantele din familia Asclepidaceae au aceasta strategie de polenizare. Nu stiu alte familii de plante...ar fi interesant de stiut daca mai sunt si alte plante care produc polinii sau structuri asemanatoare.  ..."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Nu numai albinele pot fi purtatoare de 'motz'.

  Fac un apel la stuparii care mai intalnesc albine cu acele formatiuni pe frunte sa semnaleze aici si daca se poate sa puna si o poza. Astfel am putea si noi sa ajutam pe naturalistii care vor sa intocmeasca o harta cu raspandirea orhideelor in flora Romaniei.

  Sa dau si cateva explicatii: In Romania sunt destul de putine specii de orhidee (cca 58), de fapt niste flori foarte frumoase si cu niste caracteristici mult diferite de alte genuri de plante. Ar fi frumos daca am putea ajuta la intocmirea unei harti de raspandire a acestor specii, bazandu-ne pe proprietatea lor de a isi lipi staminele purtatoare de polen de corpul insectelor care le viziteaza florile. Albinele ar putea fi mult mai iscusiti detectori a acestor flori decat naturalistii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)