concentratie tinctura de propolis

Creat de mugur_c, Iunie 02, 2013, 10:23:29 PM

« precedentul - următorul »

mugur_c

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la concentratia de propolis din tinctura de propolis: este cantitativa sau volumetrica?
Eu prepar tinctura astfel: diluez alcoolul de 96 de grade (cumparat numai din comert) pana la 80 de grade, utilizand apa distilata. Apoi, in sticle de 750 ml, inchise la culoare (le utilizez pentru ca au gura larga) pun propolis maruntit pana se umple jumatate din sticla (circa 150-160 grame de propolis), iar apoi torn alcool pana se umple sticla complet. Pastrez la intuneric timp de 21 de zile si agit zilnic sticla, apoi strecor si torn in sticlute de 30 ml.
Concentratia de propolis rezultata ar fi 50% daca se exprima volumetric sau 150/750x100%=20% daca se exprima cantitativ.
Care este concentratia valabila, sau ma rog, pe care trebuie sa o precizez atunci cand vand tinctura?
Multumesc, mugur_c. :bzz:

tatar ady

Concentratia este de 20%.
Din cate am citit pe forumuri concentratia ar trebui sa fie macar 30%

bio

Citat din: mugur_c din Iunie 02, 2013, 10:23:29 PM
..
Care este concentratia valabila, sau ma rog, pe care trebuie sa o precizez atunci cand vand tinctura?
Multumesc, mugur_c. :bzz:

Concentratia exacta ti-o da un buletin de analiza.

...concentratie cantitativa este rezultatul real..
La schema ta de calcul ar trebuii sa scazi rezidurile care se nu se dizolva ca tu le iei in calcul la stabilirea concentratiei si nu este OK.


stefan1

 Concentratia este mult mai mica decat zici tu. Nu se poate spune de o concentratie volumetrica, pentru ca tu nu stii ce volum ocupa in mod real cele 150-160 g de propolis. Volumul din sticla pe care acesta il ocupa contine si multe spatii goale, in care apoi intra alcoolul. Este ca si cum intr-un borcan de castraveti spui ca acestia ocupa 100% din volumul borcanului. Atunci ar trebui sa nu mai incapa deloc solutia de apa cu sare si otet.
  La tinctura de propolis proportiile se calculeaza masic, adica X grame de alcool si Y grame de propolis. De fapt si aceasta e o mare aproximare, ca alcoolul de o anumita concentratie se masoara volumetric, adica de ex 0,5 l si se apreciaza ca are 0,5 kg. In realitate alcoolul este mai usor decat apa si 0,5 l cantaresc mai putin de 0,5 kg si variabil in functie de % de alcool. La randul lui propolisul brut pus contine un procent variabil de ceruri si alte substante nesolubile, care deci nu se vor gasi in tinctura.
  In concluzie cand vorbim de concentratia tincturii de propolis s-a convenit sa se inteleagaurmatorul raport:
100* p/(p+a)
p= cantitatea de propolis brut [g]
a= cantitatea de alcool (de o anumita concentratie, cantitate masurata in mililitri)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Citat din: stefan1 din Octombrie 18, 2013, 01:49:44 AM
.............100* p/(p+a)
p= cantitatea de propolis brut [g]
a= cantitatea de alcool (de o anumita concentratie, cantitate masurata in mililitri)...........

Deci nu conteaza dacai alcohol de 96% sau 80% sau 60%? Sau cum e?

G. Iulian

Domnule Ștefan 1, cât trebuie șă fie concentrația alcoolului?

stefan1

Citat din: Kiwi Bee din Octombrie 18, 2013, 03:40:12 AM
...
Deci nu conteaza dacai alcohol de 96% sau 80% sau 60%? Sau cum e?

 
Citat din: Gheorghevici I din Octombrie 18, 2013, 07:27:20 AM
Domnule Ștefan 1, cât trebuie șă fie concentrația alcoolului?

Eu am facut tinctura cu diferite concentratii de propolis si diferite tarii ale alcoolului. Nu am facut cercetari sa pot spune care reteta este mai buna, cert este ca toate tincturile produse au fost apreciate.
Chiar recent a venit cineva la care i-am facut anul trecut o 'portie' din 150 g propolis si 5oo ml alcool. El a adus alcoolul, de fapt rachiu 'intors', nu stiu exact de ce tarie, eu zic ca in jur de 60 grade. Imi amintesc ca propolisul se dizolva greu in acel alcool mai slab si chiar ma gandeam ca nu va fi suficient de tare tinctura. Acum mi-a spus ca a vut efecte foarte bune, fata care avea o sensibilitate la plamani nu a mai fost gripata deloc pe iarna, in timp ce mai toata clasa erau raciti.
  Eu am facut deci cu alcool intre 60 si 96 grade. Anul asta tot lui i-am facut cu alcool de 96. Deja din prim zi solutia s-a facut bruna-inchis, deci alcoolul concentrat dizolva mult mai rapid propolisul si poate dizolva si componente pe care un alcool mai slab nu le poate dizolva. Problema este ca nu stim care din componentele dizolvate sunt cu cele mai bune efecte terapeutice, dar eu sper ca tot ce contine tinctura este valoros.
  Ca sa raspund lui Kiwi, cum am scris mai sus, sigur ca daca alcoolul folosit este mai concentrat si tinctura va contine mai mult propolis (la aceiasi cantitate de propolis brut folosit).
Daca vrem sa bagam in acea formula, am putea sa scriem asa:
  C [%]=c*p/(a+p)     unde
  C= concentratia tincturii
  c= concentratia alcoolului (in grade alcoolimetrice) (ex 80 daca alcoolul este de 80 grade)
  a=cantitatea de alcool
  p=cantitatea de propolis
Si aceasta formula este o mare aproximare, ca nu stim daca intre taria alcoolului si cantitatea de propolis dizolvata este o functie liniara

  Cea mai corecta masurare a concentratiei tincturii s-ar face asa: se ia o cantitate de tinctura (fara resturile solide ramase pe fund), sa zic 100 de grame, se evapora termic tot alcoolul si apoi se cantareste substanta uscata ramasa. Este evident ca acest mod de masurare va da o valoare a concentratiei de propolis in tinctura mult mai mica decat dupa formulele de mai sus.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

morozan simion

concentratia ar trebuii da fie 30% cel putin ca sa fie buna, deci 30 grame propolis la 100 ml alcool, dar asta insemnand sa fie propolis nuasa de pe leatul superior al ramei. Si ca sa fi se cel putin 30 % poti pune 35-40 grame propolis pentru a scadea cantitatea de ceara care nu se dizolva

stefan1

 30% concentratie ar insemna ca 30% din tinctura sa fie propolis. Analog, alcool 60% nu inseamna 60 ml alcool in 100 ml de apa, ci 60 ml alcool si 40 ml de apa.
  Spui ca pentru a compensa partea nesolubila din propolis, se pune 35-40 g in loc de 30 g. Daca din 40 g de propolis brut raman numai 10 grame de reziduri, inseamna ca ai un propolis de calitate exceptionala. Eu zic ca e aproape imposibil.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

morozan simion

si atunci care este propunerea ta? tu cum procedezi? ai o retea proprie sau ai un minilaborator in care poti determina concentratia de propolis din alcool?

stefan1

  Eu ma eram legat de afirmatia ta: "concentratia ar trebuii da fie 30% cel putin ca sa fie buna, deci 30 grame propolis la 100 ml alcool".
  Chiar daca cele 30 g de propolis ar fi propolis pur, concentratia tot nu ar fi 30%, ca ar fi o cantitate totala de tinctura de 130 g, din care propolis 30 g. Asta ar insemna o concentratie de 23% (300/13).

  Cat ma priveste, am mai spus, de obicei folosesc urmatoarele proportii: 150 g propolis brut la 500 ml alcool intre 60 grade si 96 grade. Omului nu-i spun ca tinctura are o anumita concentratie, ci ii spun ce proportii am folosit. Daca zice ca vrea sa fie mai concentrat, pot sa maresc cantitatea de propolis. Si din retele altora, cam acestea erau proportiile obisnuite. Unii folosesc si 150 g propolis la 450 ml alcool, dar altii numai 100 g propolis la 500ml alcool.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cipriene

nu cred ca exista reteta perfecta.
eu mereu fac tinctura la ochi si ce credeti?? niciodata nu am dat gres.
de ce atat bataie de cap cu proportiile????
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

morozan simion

domnule stefan, datimi voie sa va contrazic cu privire la faptul ca 30 g propolis +100g alcool = 130 g total gresit de ce ? pentru ca de exemplu cand faci siropul pentru albine la concentratia de 3 kg zahar si 2 l apa rezulta 3,8 kg sirop, in ideea in care 1l apa = 1kg deci? ce spuneti ? eu de exemplu am facut 0.5ml alcool + 200g si mi-a iesit 460ml tinctura

stefan1

 Da-mi si mie voie sa te contrazic: nu se poate ca 3kg +2 kg sa dea 3,8 kg! Probabil voiai sa zici 3,8 l sirop, ceea ce e adevarat, dar ca si mierea, si siropul cu cat e mai concentrat e mai greu decat apa, deci un litru este mai greu de 1 kg.
  Despre alcool ai dreptate, alcoolul etilic este mai usor decat apa, deci 1 l cantareste mai putin de 1 kg si aceasta greutate este dependenta de taria respectivului alcool (cu cat are mai multe grade cu atat e mai usor). Eu am aproximat 1l cu 1 kg pentru a nu complica mai mult discutia, mai cu seama ca am aratat de la inceput ca propolisul se dizolva doar partial si in proportii diferite dupa calitatea propolisului si concentratia alcoolului.
  Cum a spus si Cipriene, am discutat cam prea mult despre aceste proportii, in practica fiecare stupar facand din experienta tinctura cu proportiile de alcool si propolis care i s-au parut potrivite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

morozan simion

stefane gresesti , 3 kg zahar si 2 litri apa ia incearca sa vezi sau daca nu mai studiaza putin fizica fluidelor