cat de mult pot sa inmultesc fam de albine?

Creat de rusu marius mircea, Aprilie 08, 2013, 07:10:48 PM

« precedentul - următorul »

xvader

optimistule
daca le-ai stimula incontinuu...poate...dar eu nu cred in calcule asa la limita...in apicultura

rusu marius mircea

Va salut domnilor si va multumesc pentru interesul dv pentru a ajuta si pentru sfaturile date.
nu am produs regine pana anul acesta, dar acum o sa produc prin transvazare vreo 70 de buc cate am nevoie, pentru roi, vreo 10 trebuie sa schimb dincele 20 fam pe care le am si mai fac 15 nuclee de imperechere pe trei rame pentru rezerva in caz de nevoie. o sa le produc prin metoda lui Dan Margarit. am si pregatit doua familii in stupi ME. am de gand sa trec pe acest tip de stupi in cativa ani. o perioada o sa merg in paralel cu ambele tipuri de stupi.
D-le Bio cunostinte despre apicultura am multe, dar anumite aspecte prin care nu am trecut (cicluri de productie) inmutirea fam in ritm accelerat, nu le stiu din experienta, doar teoretic si de aceea pun intrebari unele poate mai naive. dupa cum vedeti raspunsurile sunt multe si diferite si poti spune ca aproape toti au dreptate. vreau sa va reamintesc ca sunt medic veterinar de profesie de 25 de ani. sigur ca fiecare specie de animale are particularitatile ei dar ca principii generale sunt similare.
eu cand am pus intrebarea cat de tare ma pot intinde cu inmultirea pornind de la 20 de familii, ma gandeam sa si mananc(ling dupa cum zicea un coleg) ptina miere si sa inmultesc fam.
va multumesc si mai astept pareri si sfaturi.
marius

bio

MArius ce sa spun..??>

Pregatirea ta de baza de medic veterinar i-ti va fi un atu....care cred ca va compensa in mare parte lipsa de experienta in ceea ce priveste producerea de matci. Filmele lui Dan Margarit legate de producerea de material biologic nu le-am vazut sa stiu ce metoda ai folosii...dar indiferent de metoda aleasa ia in calcul ca din numarul initial de larve transvazate vor ajunge "matca imperecheata in familie" intre 30-50%.

...este greu de facut o alegere....... sunt multi factori de risc legati in primul rind cum va fi d.p.d.v. apicol anul acesta .




Kiwi Bee

Marius Mircea,
initiativa ta nu este rea dar raspunsul pt intrebarea ta ar trebui sa vina de la tine.
Vrei si miere? Ei bine. Cita miere vrei? Cita miere ai facut anul trecut(si eventual in anii precedenti) /stup/an in medie.
Kilogramele de miere pe care le vrei tu impartit la kilogramele pe care ti le poate face o famillie in medie este egal cu numarul de stupi pe care ii lasi in pace sat ifaca productie.
Deci din cele 20 de familii precis ca va trebui sa lasi sa zicem 3 familii sa faca productie si ramii doar cu 17 familii.
Ca sa faci regine vei avea nevoie de 2 familii pe care doar mai tirziu le poti baga in "Planul de inmultire" asa ca de 9inceput iti vor ramine doar 15 familii la dispozitie.
Zici ca ai experienta cu albinele deci ai stupii de vreo 2-3 sau chiar 5 ani. Asta este bine.
Raspundeti tie insati la intrebarile urmatoare bazindute pe ce ai avut in anii anteriori si binenteles in aceiasi zona(deci nu ne mutam din Cluj la Constanta):
-cit de populat iti vor fi stupii la sfirsitul lui Aprillie? Si cite rame cu puiet vei avea?
-dar la sfirsitul lui Mai?
-cam care este ritmul de dezvoltare?(daca spargi cuibul cu 2-3 rame noi cu foita in cit timp ti le cladesc si cind vei avea puiet in ele - ei bine un roi nu va face acelasi treaba ca si o familie doar numai sa ai o imaginatie referitoare la ritmul de dezvoltare cind ai albina pe 10 rame).

Daca ai raspunsurile pt aceste intrebari atunci tu vei sti mai bine decit oricare altul de aici de pe forum cind sa faci diviziunile si cite sa faci.

Nimeni nu stie cit de buna este locatia ta. Poate ca ai o zona buna la nectar dar mai putin buna la polen. Cine stie daca tu nu?
La diviziunile mai "extremiste" trebuie sa stii ritmul de dezvoltare al unei familii in zona in care esti tu.
Colegii de pe forum iti recomanda intentionat sa fi si tu mai conservativ ca pe urma sa nuti para rau ca ai facut un pas prea mare care a dat rateu.

Anul trecut spunea un apicultor din NZ ca el era incepator prin 1983 si avea 3 stupi. Aici anul apicol incepe in August si se tremina in Aprilie. Stupii nostrii arata ca si al lui DM din Canada doar ca ai nostrii nu sint "zgirie nori".
Deci stuparul avea 3 stupi a cite 2 cutii in 1983 si a intrat in iarna cu 72 de stupi pe cite 1 cutie complet populata. El locuieste in nordul NZ unde este cel mai clad in toata tara. Administra zilnic sirop si in zilele cele mai bune de cules - doze foarte mici ca sa nu se innece nici o albina. Deci 24 de roiuri dintrun stup si a trecut iarna cu ele.
Din lipsa de echipament nu a mai repetat aceasta performanta niciodata.


rusu marius mircea

marius

xvader

nu a-ti mai crescut matci?
si crede-ti ca va vor reusi din prima?
sa ne tineti si pe noi la curent; daca reusiti  ^:)^ eu va vin discipol
oricum multa bafta...aveti nevoie

Kiwi Bee

Stupii se pot inmultii si fara sa ai matci la indemina.
Viteza de dezvoltare conteaza, care depinde de zona melifera. Daca ai gauri la polen si la nectar + mai vine o vreme nefavorabila si te trezesti cu o rama de albina la sfirsitul sezonului.
Inmultesti cit iti permite zona.

xvader

asa este kiwi bee, dar pierzi zile de depus oua...cand nu ai matci facute...la indemana, si toate intarzierile te lovesc la intrarea in iarna...

iosifpascu

Pasiunea ta poate deveni o afacere profitabila.

www.lectiiapicultura.ro

yulian