sirop de zahar

Creat de amza valentin, Aprilie 02, 2013, 08:46:36 PM

« precedentul - următorul »

Ioan Olaru

Ceaiurile de plante pentru albine sunt un supliment nutritiv , fiecare plantă are compuși organici fără care albinele nar putea trăi , ele conțin o gamă variată de minerale și vitamine , unele au efect foarte bun asupra sistemului digestiv, altele stimulează secrețiile glanduale , deci ciarulie întăresc imunitatea albinei , depinde de fiecare apicultor dacă vrea să folosească sau nu .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

Pepa Petru

pai si cum se face ceaiul??e adevarat ca opreste nosemoza?mie mi-au murit 2 familii iarna asta din nosemoza si nu stiu ce sa ma fac :sad:

Ioan Olaru

Pentru prevenirea nosema la începutul lui august se începe stimularea și paralel medicamentația , protofilul este cel mai vestit , eu folosesc Api proto stop este produs natural , mierea cu care va intra la iernat va avea în compoziție acest medicament astfel albinele nu se mai înbolnăvesc , se urmărește ca să intre neapărat cu miere căpăcită în iarnă  , cea necăpăcită se acrește fiindcă mierea este hidrofilă și absoarbe apa mai ales condensul astfel porii de nosema dacă există se activează sau se înmulțesc, aceste măsuri se ia pentru prevenire, ciaiurile ajută dar ca prevenție nu neapărat ca medicamentația , pentru prevenire se schimbă ramele , adică nu se folosesc rame prea vechi riscul este mare să aibe spori de nosemă .
Dacă boala este activă se schimbă ramele pe cât posibil se dă tratament medicamentos zilnic 200 ml, se asigură apa în stupină care se schimbă zilnic la care se adaugă sare , chiar dacă se dă cu ceai trebuie neapărat dat și un tratament , și la protofil ca și la Api proto stop se recomandă a nu se depăși 80 ml per familie deci un tratament de aproximativ 2-3 săptămâni , totuși trebuie respectat cât mai strict fără nici o îndoială și igiena , primăvara se schimbă stupii, se dezinfectează astfel albinele pot să se apere înpotriva anumitor boli, atâta știu eu despre nosemoză și astfel am procedat eu și nu am avut nici o problemă , țiam zis ca orientativ și să vezi dacă ai făcut sau nu anumite lucruri necesare pentru bunăstarea albinelor.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

Pepa Petru

da,aveti dreptate,dar la noi este multa padure si au cules miere de mana in toamna,nici eu nu am stiut,acum in primavara am vazut si au iernat pe miere de mana,deaia au facut diaree :sad:vreau sa incep sa fac stimulari cu sirop,cate grade trebuie sa fie minim noaptea?4-5 sunt prea putine?nu se raceste puietul?multumesc pt raspunsuri..

pharaonu75

Cand temperatura exterioara scade la 5oC, albinele se strang in ghem! Deci, daca noaptea sunt afara 7-8oC, se poate da sirop fara nicio problema!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Pepa Petru

mai am o intrebare,siropul de zahar cu apa pt stimulare se fierbe? :surprised:pentru ca m-am contrazis cu cineva...eu stiam ca nu

bucovineanu

Eu nu fierb niciodata siropul. Nici cel folosit toamna pentru hranire.

pharaonu75

Eu invertesc zaharul, apoi adaug ceaiul!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Bătrânul

Citat din: pharaonu75 din Aprilie 10, 2013, 07:20:18 PM
Eu invertesc zaharul, apoi adaug ceaiul!
Cu citi stupi poti face chestia asta ?  :uimit: :uimit: si la peste 200 ?  :limba:

jenica67

      Eu prepar siropul asa : fac un ceai din : 1.5 l apa si cate 1 plic din musetel, coada soricelului, galbenele, sunatoare, menta, tei, platagina, busuiac, cimbrisor si 1/3 plic de pelin (asta numai primavara). Din astea primele 4 sunt obligatorii, din celalalte mai folosesc minim 4, daca nu le am pe toate (navasta mea ca de fapt ea face siropul, cate o data mai pune vara si ceaiuri de fructe, mai ales cand are si nu se consuma). Ceaiul il las sa se raceasca. Separat intr-o oala de cca 10 l pun 1 l apa, 0,1 l solutie sare de lamaie 5% (adica 100 g sare de lamaie se dizolva in 2 l de apa, si din asta se pune 100 ml) si 5 kg de zahar se dizolva si se fierb pana incepe sa faca besici, cand se lasa focul putin mai mic si se fierbe, pana nu mai face besicile. Asta dureaza 2-3 minute. Atunci opresc focul, iau oala de pe foc, pun ceaiul, pentru a grabi racirea si se poate baga oala in apa rece, pentru ca racirea, sa se faca cat mai rapid, pentru a minimiza cantitatea de HMF. Asta este sirop 2:1. Daca vreau sa fac 1:1, il diluez inainte de al administra, cu inca 2,5 l de apa. Folosesc reteta de cand ma ocup de albine si stiu discutiile, ce le sustinea regretatul Gica, despre binefacerile siropului invertit, care uzeaza mai putin albine decat siropul neinvertit. Acum cei care au multe familii, poate nu au posibilitatea si nu isi permit, sa prepare sirop invertit si nu il folosesc. Fiecare face cum crede, dar eu pot sa spun ca in primul an, am iernat albinele cu sirop invertit in proportie de 60-70% si au iesit foarte bine din iarna.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pharaonu75

Citat din: Bătrânul din Aprilie 10, 2013, 08:06:24 PM
Citat din: pharaonu75 din Aprilie 10, 2013, 07:20:18 PM
Eu invertesc zaharul, apoi adaug ceaiul!
Cu citi stupi poti face chestia asta ?  :uimit: :uimit: si la peste 200 ?  :limba:

Am doua oale de 60 litri...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Ioan Olaru

Sirop invertit, am observat că este apreciat de albine și luat foarte bine, rețeta mai este pe undeva dar o descriu și eu , se poate face și la 200 de familii important e să vrei.
  Sirop dintr-un kilogram de zahăr :
    200 ML apă se pun la fiert se adaugă 5 gr sare de lămâie , în momentul fierberi apei se adaugă 1 kg zahăr se amestecă până la lichefiere ca să nu se prindă de recipient , unul de inox este foarte bun , după lichefiere aproximativ la 5 min pe aragaz începe să fiarbă și face spumă, după aproximativ 3 -5 min se face invertirea ,( spuma are tendința să scadă invertirea este gata ) aproximativ 3-5 min , dacă se colorează înseamnă că sa caramelizat și numai este bun pentru albine, deci atenție maximă ( se produc diferite toxine) după ce sa invertit se ia de pe foc și se pune imediat 800 ml apă pentru sirop 1 la 1 , recomandat primăvara , iar 400 ml apă la sirop 2 la 1 , în cazul ciaiurilor , se pune 400 ml apă pentru răcire iar după acea 400 ml ceai , se procedează astfel pentru a nu distruge propietățile infuziei de plante sau ceai , se adaugă 3 lingurițe mici de protofil sau alt medicament , o linguriță are aproximativ 5 ml , cei 400 ml de ceai se pot înlocui cu lapte de vacă sau lapte praf preparat , pentru sirop proteic , acesta nu mai este nevoie în această perioadă , dar se poate folosi ântre 1- 20 august , această perioadă se fac stimulările de toamnă sau hrăniri de complectare, după această dată orice tip de sirop de zahăr uzează albina , stimularea făcânduse cu miere , dar trebuie făcut un echilibru pentru a evita furtișagul , se adaugă diafragma și se descăpăcesc atâtea pîrți cât ar putea albina să care , se rotesc ramele de margine pentru câ albina are tendința de a bloca cuibul astfel se evită acest lucru. 
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

jenica67

Ioan Olaru, reteta ta, are multe erori si greseli. Uita-te mai sus la reteta mea, care este corecta, sau cauta reteta lui Gica, ca sa te convingi.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

iosca

#43
5 gr sare de lamaie/1kg zahar ? Rezulta un PH extrem de mare !
             In principiu discutam de reteta de sirop invertit din zahar, dar sunt convins ca-s putini apicultori cu un numar maricel de stupi, care mai au timpul si rabdarea necesara sa mai foloseasca sirop de zahar (cu toate ca-s convins ca a fost, este si va fi produsul cel mai potrivit/sanatos pt stimulari sau completari, indiferent de orice argument as auzi ).
              Adevarul este ca si dpdv economic iesim mai bine cu hidrolizatele de porumb de pe piata (pt ca toate produsele de pe piata asta sunt, indiferent de ce scrie pe eticheta sau prospect. Unele chiar au devenit "adjuvante" in combaterea mai stiu eu carei boli /daunatori  :nono: ).
              Eu incerc pe cat pot, sa folosesc pt stimulari si completari, mierea din ramele de la rezerva, dupa care trec pe hidrolizati de porumb din care-mi fac rezerve suficiente care sa-mi ajunga tot timpul perioadei active. Ca o regula, nu ma ating de aceste siropuri pe timpul perioadei de reci . Obligatoriu mierea trebuie sa stea la baza tuturor hranirilor si stimularilor din timpul perioadei reci ( indiferent ca-s turte sau mai catre primavara, descapacirea ramelor de la rezerva).

http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

Bistriteanul

5 grame de sare de lamaie este foarte mult. Se recomanda intre 1-3 gr la kg de sirop. Cantitati mai mari duc la cristalizarea siropului.
Exista studii care nu recomanda adaugarea de acizi in sirop, in 1921 Zarin a aratat ca adaugarea de 0.3% acid citric la siropul de zahar a franat procesul de invertire al siropului de catre albine, Aceleasi rezultate le-a constatat si K.Dreer in 1972 constatand cu 28.9% mai multa zaharoza in "miere" decat in mod normal.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum