Roiul natural

Creat de andreiu, Martie 27, 2013, 06:56:06 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Sa nu uitam nici de metoda traditionala pe care o putem urmari in filmuletul IWF cu batrinul stupar german(stupi tip cos).
Aceasta metoda necesita timp de stat la pinda. Din material de perdea si cearceaf see pot face f.. simplu capcanele.

andreiu

       Le-am urmarit cu mare interes, cred ca voi face un mic " batalion" si din acestia. Am conceput un model de buduroi, tot din polistiren expandat armat cu plasa din fibra de sticla, cilindric, cu capac.
       Unul dintre filmele la care faci referire (sunt mai multe) prezinta incarcarea cosurilor pline cu albine si mutarea lor la o noua locatie, cu camionul, pe doua randuri inaltime.

andreiu

       Dupa ce albinele roiului constata ca tentativa de roire a esuat si se reintorc in stup sau in iarba din fata stupului este momentul impartirii coloniei. Eu introduc matca in lada din care plecase, si las doar o rama cu puiet de toate varstele,  verificand cu mare atentie sa nu fie nici o botca. Celelalte rame cu botcile de roire, unele cu eclozionare iminenta, le impart in mod egal in doua lazi alaturate, avand in vedere sa ramana in fiecare lada doua botci de varste vizibil diferite. In lada cu matca introduc atatia faguri artificiali cati pot fi acoperiti imediat de albine si restrang cu diafragma.

andreiu

          Buduroi conceput de mine din polistiren expandat, armat cu fibra de sticla.

andreiu

        Deci, recapituland, metoda mea de inmultire este juma-juma, in sensul ca se imparte stupul in trei (se poate si in 2) ca la roire artificiala, dar matca este roita natural .... in propria lada. Avantajul este ca albinele fiind cu gusa plina construiesc foarte bine intr-un loc in care pana mai inainte cu cateva ore leneveau.
        Atentie, daca se rateaza momentul si nu se face la timp diviziunea si iese una sau mai multe matci tinere din botci, nunta incepe din nou, cu mai multa frenezie si atunci sa te tii bine. Scara lunga, fumul, cosnita de roi si multa bafta sa prinzi roiul de o galeata mare.

12 BNR

vad ca va pricepeti foarte bine la inmultirea familiilor, eu sunt incepator am 7 fam si vreau sa le inmultesc artificial cum pot sa le inmultesc cel mai usor tinand cont ca nu o sa am matca la indemana? daca le stimulez de acuma bine pot scoate doua roiuri din fiecare fam? si cand sa le divizez? multumesc

andreiu

       Depinde de puterea lor la data actuala. Cate rame ocupate total de albina avea fiecare, cand le-ai verificat in fereastra calduroasa de acum cca o luna?

andreiu

      Revin cu prezentarea subiectului de fond, ramasesem la faptul ca am inceput constructia de lazi pentru roiuri. Am ales o solutie nemaintalnita nicaieri, si anume polistiren expandat, armat cu plasa din fibra de sticla atat la interior cat si la exterior. Este procedura intalnita la izolarea termica a spatiilor de locuit. Am ales dimensiunea de 6 rame dadant 1/1 pentru ca asta este puterea normala pentru un roi viabil, cu livrare in prima jumatate a lunii iulie. Pana in septembrie, ingrijit si stimulat corespunzator, va ierna sigur pe 6-7 rame restrans.
      Redau pasii principali ai operatiunilor:

virgyl

sa ne tii la curent cu ce vei face ca mi se pare interesant,  cutii din polistiren expandat ,  roi din pomi , matci macelarite si fugarite cu foarfeca prin stup....... interesant.
     de ce nu folosesti polistiren extrudat  ca este mai rezistent si nu mai muncesti cu plasa si adezivul? 
     tu ai cumpara niste roiuri selectionate asa  ,, de acum inainte o sa fiu mai atent la ....,,?
    de ce nu incepi prin a procura matci atent selectionate de apicultori cu multa experienta in producerea matcilor si verificate in productie, apoi sa produci si tu matci si roiuri pentru vanzare avand o calitate genetica mult mai buna decat ce ai putea oferi acum?
    sa nu o iei ca pe o rautate , eu nu am o experienta f mare in apicultura , dar  sper ca aici sa intre si sa ne impartaseaca din experienta lor cei ce fac asta de mult timp si o fac destul de bine.   subiectul este bine venit.
    sa auzim numai de bine.

andreiu

     Virgilica, dragul mosului, bine ai venit pe topicul meu.
Ma dojenesti cu o anume candoare, specifica probabil varstei tale. Realizeaza ca aici, pe acest topic imi expun benevol planurile mele, utopiile mele, greselile mele, chiar prostiile mele. Iti garantez ca multe dintre acestea le vei face si tu, mai repede sau mai tarziu, daca vei decide sa fi apicultor.
      La prima intrebare iti voi da un rapuns de smecher:  De aia!!  ... cu o completare ca muncesc la propriu de pe la 11 ani si nu ma deranjeaza lucrul cu plasa si adezivul. Mai mult, imi amintesc cu nostalgie de pe vremea cind eram elev de liceu , tencuiam case in satul meu din munti si castigam primii bani sa ma intretin la scoala.
       La a doua intrebare : eu nu cumpar, ci vand roiuri avand totusi la baza o anumita selectie, dar nu am ajuns pana acolo cu prostioarele mele.
       La a treia intrebare n-am ce face si o sa-ti raspund de la obraz, cu impertinenta: DE AIA !!     
In final, pentru a avea experienta in apicultura, procura-ti manuale si lucrari,  roade-le din scoarta in scoarta, stai aproape de stupari, chibiteaza o vreme, cumpara-ti unul-doi stupi si invata a umbla in ei. Apoi cauta  cu atentie pe acest forum si vei gasi fara imdoiala zeci de profesionisti de la care cu siguranta vei avea de invatat lucruri bune. Cu simpatie, Andreiu                 

jenica67

  andreiu, da il invatasi exact cum spune topicul "Să învăţăm unii de la alţii... soluţii din experienţa proprie".  :hi:
  Crezi ca mai are rost, sa te intrebe si altii, sau numai ne expui realizarile ?
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pharaonu75

Citat din: andreiu din Martie 28, 2013, 01:12:27 PM
     ... Am ales o solutie nemaintalnita nicaieri, si anume polistiren expandat, armat cu plasa din fibra de sticla atat la interior cat si la exterior...

Cu ce anume lipiti plasa de peretii din polistiren?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jenica67

      Cu orice adeziv de polestiren merge foarte bine, dar eu jos si sus, unde sunt canturile si
degajarea pentru rame,  asi fi pus sipci de lemn, sa nu se toceasca adezuvul in timp. Singura problema la aceasta solutie este, sa controlezi foarte exact grosimea stratului de adeziv, sa ai cotele interioare de gabarit. La adezivul de polestiren este important sa il lasam sa se usuce bine, cca 3-4 zile la temperatura de vara, ca sa capete duritate. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

andreiu

Citat din: jenica67 din Martie 28, 2013, 08:25:58 PM
  andreiu, da il invatasi exact cum spune topicul "Să învăţăm unii de la alţii... soluţii din experienţa proprie".  :hi:
  Crezi ca mai are rost, sa te intrebe si altii, sau numai ne expui realizarile ?

Da, Jenica, are rost, pentru ca este experiment si  daca o dau in bara, sa ma pot ascunde si eu dupa cei care eventual imi dau sfaturi. Vad ca deja mi-ai dat unul, iti multumesc, pentru cele ce urmeaza o sa pun sipca pe falt. Referitor la colegul virgil, am simtit o usoara ironie dispretuitoare si am reactionat in consecinta.  Ironia ta este mai finuta, se accepta. Cu bine.

pharaonu75

Pentru falturile unde se sprijina ramele, puteti folosi coltar din aluminiu, din acela care se foloseste la glafurile ferestrelor.
Pentru a impiedica albinele sa roada polistirenul expandat, am vazut la turci ca vopseau nucleele in interior cu vopsea lavabila pe baza de silicon. Se gaseste si la noi.





Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube