Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Ce-s alea dorade? Un fel de platica, nu? Am impresia ca se pescuiesc greu, dar si ca sunt mari, ai ce manca dintr-o captura.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

        Dorada este un peste rapitor de apa sarata cu habitatul in Mediterana si Atlantic. Are o carne de calitate, alba, cu putine oase. Seamana si cu platica, fiind destul de aplatizat, dar si cu Pirania. Are dintisori cu care sparge crustacee mici, crabi, pesti mici, dar nu este agresiv. Ieri am cautat un loc mai bun pentru pescuit dar nu am gasit, asa ca acuma, la ora 6 ne vom intoarce la locul testat ieri dimineata pentru a incerca si cu rama de mare si melcisori culesi de pe pietrele din apa de langa malul marii.

andreiu

           In  cele doua ore de pescuit nu am avut bafta mai mare decat ieri. Ne-am impartit in doua cete, doi dintre baietii din grup au incercat pe mare de la un mal cu apa adanca, iar ceata mea, adica  eu, am dat cu batul in canalul de care v-am vorbit ieri. Nici celebrele rame de mare nu au avut mai mare succes, desi au fost cumparate cu 3 euro cutia. Baietii la mare nu au prins nimic, iar eu am capturat 3 puiuti de dorada de cca 8 cm lungime. Si ca sa nu facem de ras proverbiala sinceritate si corectitudine a celor din tagma pescarilor, am convenit sa spunem celor care nu au participat la partida  de pescuit, ca fiecare a prins cate un pestisor. Aceasta mica minciunica ii va salva pe cei doi de ironiile nevestelor, iar eu probabil ca voi mai creste putin in ochii celor in favoarea cui am actionat. Am vazut si pesti marisori, poate in jurul a 400-500 de grame, dar foarte speriosi si rapizi, ca pastravii. Apa fiind limpede, nu te poti apropia de ei fara sa te vada.
          Ieri am facut baie pe coasta vestica a insulei, la Marea Mediterana. Apa a fost ceva mai rece ca la Marea Ionica, dar de o limpezime si claritate extraordinara. Pana pe la ora 15 am stat pe o plaja cu nisip fin, apoi ne-am deplasat sa mancam intr-o localitate mai spre sud cu vreo 10 km, unde am facut din nou baie intr-un golf stancos, cu pietre mari rasarite din mare, precum Babele noastre din Bucegi.

cipik

Acele rame care sunt folosite la dorada se găsesc pe plaja, in nisip. Se sapa relativ usor dupa ele, cu mana. Sunt rame rosi de circa 4-5 cm lungime.
Sau se poate folosi orice scoica, sunt destule.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

bismark

     Mosule,tot nu-mi revin cine este in poze tu sau vre-un senator din sclupturile de pe Acropole si s-a coborit pe pamint sa mearga la pescuit ?  sau poate vrei sa fii unul din grecii demo-cratiei vesnic libere.Iti urez un sejur cit mai frumos si sanatos atit medical cit si sufletesc.Cu tot respectul din lume ^:)^ :bzz: :bravo:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

       Multumesc pentru sfat Cipik, vom incerca si cu scoici, dar care este procedura? Se sparg si se pune in carlig partea moale?
        Bismark, barba mea a fost scurtata inaintea plecarii din Bucuresti. Fiica-mea a insistat si m-a programat la un barbier profesionist, care a tuns-o si a aranjat-o la meserie. In sinea mea raman ceea ce sunt de fapt: un dac liber. Multumesc pentru urare, ma voi stradui sa-mi mentin un tonus fizic si psiho-medical corespunzator.

cipik

Exact, se sparg si se foloseste doar partea moale.
Atentie doar ca sunt vicleni.
La dorada se spune "tzipura", nu stiu cum se scrie, asta e pronuntia.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

#3803
       Stefane, am inteles ca nenea Pacu este pe la Severin. Pana urca la Tisa apoi pe M ures   pana la Deva va mai trece ceva timp, probabil ca va mai lasa fara puta cativa olteni, banateni, sarbi si unguri, asa ca ma voi ocupa cateva zile pentru a intelege bine cum este pescuitul la dorada. M-am convins deja ca este dupa cum spune Cipik, foarte smecher.  Azi sper sa pot pune poze cu acest peste frumos. Am prins dimineata una ceva mai maricica si la scoaterea acului m-a ciupit putin de un deget. Are mici dintisori si o dorsala lunga cu tepi.
       Apropo, ai reusit sa lecturezi articolele despre darele albe de pe cerul Romaniei si sa-ti formezi un punct de vedere ?

andreiu

          Iata si pozele cu marea captura de astazi. :razz:

andreiu

        Ieri am facut baie intr-un loc cu bolovani mari si cu stanci care ies din mare. Apa, de un turcoaz deschis, permite vederea fundului marii si la peste 7-8 m adancime. Nu am vazut pesti mari printre pietre, doar niste pestisori negri, nesperiosi. De pe pietrele la suprafata marii am recoltat niste melci sub forma unor umbrelute chinezesti, pe care i-am folosit pentru o incercare de pescuit dorada spre seara. Nu a tras deloc la partea moale a melcilor respectivi. In drumul de intoarcere dinspre locul de scalda am mai cumparat dintr-o parcare, de la un apicultor local cu o rulota, doua borcanase mici, de cca 200 gr. miere de mana si poliflora, cu cate 5 euro bucata. Azi ne vom deplasa ceva mai departe, la o plaja amenajata, cu nisip fin cu sezlonguri si umbrelute, in localitatea Agios Nikitas.

andreiu

        Azi a fost o zi foarte calda. Am facut plaja si baie la Kathsima, mai la sud cu cativa km fata de locatia propusa ieri. Este o plaja lunga de peste1 km si are zone si de nisip si de pietris, iar intrarea in mare se face destul de abrupt, in cca 5 metri de la mal ajungi in apa pana la gat iar dupa inca un pas plutesti. Apa este atat de sarata incat te mentine la suptafata si daca nu stii sa inoti. Foarte multe masini de RO. Si dintre cele mai aratoase. Peste tot auzi grupulete vorbind romaneste.
        Maine avem zi de croaziera in jurul insulei. Grupul nostru s-a marit la 12 personae si s-a inchiriat o ambarcatiune pentru aceasta excursie de o zi. Se vor face escale in punctele de interes turistic si se va face baie in locuri inaccesibile de pe uscat. Probabil ca vom rezerva macar o ora si unei partide de pescuit.

andreiu

         Cateva informatii si impresii de pana acum, despre insula Lefkada : Este singura insula in care poti ajunge cu masina. Partea de nord este despartita de continent printr-o fasie ingusta de apa, peste care s-a contruit un pod metalic de cca 60 de metri. Suprafata insulei este de cca 3oo km patrati si are cca 20000 de locuitori. Este muntoasa, cu vegetatie bogata. In zonele locuite predomina maslinii, putini lamai si portocali, multi leandri de toate culorile, acum toti infloriti. Am mai vazut in unele curti si cate un par, ceva piersici, smochini,  iar in cele nelocuite, o jungla de tufisuri dese in care se vad si maslini, pini si chiparosi. Locuintele, vilele cele mai multe sunt amplasate pe versant, cu panta mare, asa ca peste tot vezi ziduri de piatra alba, care sustin terase mai mari sau mai mici, pentru amplasamente si cai de acces.

andreiu

        Ieri a fost cea mai frumoasa si spectaculoasa zi din sejurul grecesc. Nu s-a facut inconjurul insulei dupa programul initial ci o plimbare cu micul velier printre insule, cu opriri in mici golfulete fara acces rutier, unde am facut baie cu coborare direct din ambarcatiune. Marea in aceasta zona pare un imens lac bleumarin inchis, un vanat spre negru, iar in zarea pacloasa, de jur imprejur se vad dealuri si munti. Imediat dupa plecarea din portul Nidri, am avut norocul de a vedea si 3 delfini, care ne-au insotit lateral cateva sute de metri, dupa care au disparut. S-a servit masa pe vas, cu bere greceasca (buna) si vin alb (acceptabil). Coplesiti de frumusetea locurilor, am abandonat idea de a pescui si ne-am balacit pe saturate in apa limpede si calda.

andreiu

         Si pentru ca in lume si viata trebuie sa existe un anume echilibru, ziua de azi a fost pentru mine destul de plictisitoare. Ne-am sculat tarziu, am facut o baie in piscina de la viluta, apoi am plecat sa vizitam portul Vasiliki din sudul insulei, situat la cca 40 km de localitatea de cazare. Am batut la pas, pe o arsita destul de mare stradutele bazar, pentru cumpararea de mici cadouri pentru cei de-acasa. Evident ca in aceasta operatiune eu si Bogdan am fost pe locul 3-4 in urma fiicei mele si nevesti-mi care ne-au purtat metodic, neratand nici un magazin sau buticut cu diverse nimicuri, specifice oraselor turistice. Mi-e dor de Dupapiatra. Maine este ultima zi de sejur in Grecia.