Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: andreiu din Octombrie 06, 2013, 11:07:29 PM
         O sursa tarzie de polen: brandusa de toamna. Din pacate in zona am vazut doar cateva exemplare inflorite, dar toate erau cercetate de albine. Eu stiu ca planta este toxica. Oare nu este nociv polenul de brandusa ?  Cine stie mai multe amanunte in acest sens ?

  Uite si aici o sursa de polen tarzie, dar nesemnificativa ca am doar cateva exemplare si sunt multe specii amatoare de polenul si nectarul lor. Bruma care a cazut si a distrus plantele si florile mai sensibile vad ca nu le-a afectat tare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

         Cam tarziu mi-a venit idea, dar sper sa o pun in aplicare, la Dupapiatra: o cultura de alun, inercalata cu randuri de topinambur.  Avantaje multiple, cel putin 4 : Produse cautate, ecologice si medicinale, atat din sol cat si aeriene, plus primele si ultimele surse de polen.

andreiu

        Dupa putina cautare in imprejurimile Devei iata-ma in fata unui capat de gradina de roman de periferie, unde deabia s-a declansat invazia topinamburului. Sute de plantute, dese, cu radacina proprie, numai bune de smuls si replantat pe coclaurii din raza de zbor a albinelor. Intrebare pentru cunoscatori : Merge si asa ? Sau trebuie sa sap dupa tuberculi ?

Tamu

Din cate am citit cele mai bune rezultate se obti plantand tuberculi. Asa ca la cartofi.  :)  :hi:
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

marian_6777

Aplica metoda ca la cartof. Nu o sa mai scapi de ei usor. De la o tufa scoteam o galeata de tuberculi. Asta era cam in urma cu vreo 5 ani. Neavand albine, am desfiintat cultura, deoarece cam scapase de sub control. Se raspandeste usor.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

andreiu

       Ce am gasit si am pozat eu cred ca sunt plante rasarite din seminte ca prea sunt dese si plapande, fata de cele mature care fac tuberculi. Sau poate este un soi cu talia mica? Din pacate am mers doar in recunoastere, nu am luat scule de sapat cu mine.

stefan1

Citat din: andreiu din Octombrie 10, 2013, 09:43:05 AM
         Cam tarziu mi-a venit idea, dar sper sa o pun in aplicare, la Dupapiatra: o cultura de alun, inercalata cu randuri de topinambur.  Avantaje multiple, cel putin 4 : Produse cautate, ecologice si medicinale, atat din sol cat si aeriene, plus primele si ultimele surse de polen.

  In poza pe care am pus-o eu este o ruda apropiata a topinamburului, dar nu-i topinambur. Se numeste Helianthus giganteus. Am scris despre el. Este o planta de talie mai inalta (3-4m) si face mult mai multe flori pe o planta (si peste 120/planta). Infloreste ceva mai tarziu decat Helianthus tuberosus, ceea ce pentru zonele noastre mai reci nu-i tocmai un avantaj. In plus plantele foarte inalte uneori nu se pot sustine singure si au nevoie de un sprijin. Si ele fac tuberculi dar mai mici, un fel de rizomi si nu se pot inmulti prin seminte. Vezi ca la ambele le place soarele (cum le spune si numele) si locurile mai umede.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

       Stefane, ti-am citit postarile tale si a lui Happi din sectiunea plante melifere. Si as dori si eu daca nu e cu suparare cativa rizomi de helianthus giganteum, cand mai fac vreo deplasare la Bucuresti sa-ti fac o vizita scurta de-un popas. Avem si noi rude la Sibiu, un var de-al meu in " Strand " si o sora de-a nevesti-mi in " Valea Aurie ". :hi:

andreiu

       Azi de dimineata, dupa ce am dus nepoteii la scoala, unul in clasa I si celalalt in clasa pregatitoare, m-am inarmat cu  un  harlet si am dat fuga la locul unde am  vazut si pozat ieri palcul de topinambur. Nu am scos prea multi, pentru ca este cam prea devreme pentru plantare. Totusi, experimental am plantat in doua locuri diferite, la cca 300 de m de gradina cu stupii cate cca 10 plante, la care am lasat doar cate un tubercul mai mic. Restul tubercululor ii voi planta la Dupapiatra saptamana viitoare.

andreiu

       Putinii mei struguri din gradina cu stupii sunt compromisi in proportie de cca 50%. Corzile roditoare s-au uscat demult, iar strugurii sunt atacati si ei de viespi. Dimineata am gasit o viespe amortita care a inoptat pe o boaba de strugure.

andreiu

      Inca o mica sursa tarzie de polen. O gradina in vecini, in care o familie harnica cultiva flori. Pe palcul din poza am numarat cca 15 albine.

andreiu

       Ieri am facut o incursiune cu nepoteii si cu Ara pe dealul Devei si ne-am jucat intr-un loc in care in urma cu cativa ani, cineva a vrut sa construiasca o cladire mare. Terenul a fost excavat pe o suprafata intinsa, dar materialul rezultat nu a mai fost carat sau nivelat. Este un loc agreat de copii, unde au munti si vai, coborasuri abrupte si vegetatie abundenta unde te poti ascunde. Pana copiii s-au jucat de-a ascunselea, Mosu s-a jucat si el  cu imprastierea semintelor de iarba sarpelui, din exemplarele foarte mari uscate ce au crescut spontan in acest loc si care se afla la cca 700 de metri de stupina. Totodata in pamantul afanat si nisipos am plantat si cateva zeci de tuberculi de topinambur.

RazvanTi

floarea aia albastra din penultimul post:
se numeste margareta australiana. (altii ii mai zic si ochiul boului). este o planta perena si FOARTE iubita de albina toamna tarziu(atunci infloreste)
stiu pentru ca anul trecut am observat la o vecina de avea asa ceva cum pur si simplu "duduiau" tufele cu flori (singura "duduiala" de genul am mai observat-o  asta primavara in nucul de langa casa)
anul asta am plantat si eu in stupina (luate de la vecina normal).
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

pharaonu75

Citat din: RazvanTi din Octombrie 14, 2013, 08:41:47 AM
... (luate de la vecina normal).

Si ce anume ai mai luat tu de la vecina? =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

andreiu

      Pai, daca i-a daruit "ochiul boului", ar fi fost normal se-i daruiasca macar doua "tita vacii", sau macar sa i le arate...sunt albe-rozalii la culoare :razz: :hi: