aparat aburi

Creat de albinasebes, Martie 03, 2013, 09:02:41 PM

« precedentul - următorul »

fiug1970

Înălbirea cerii
Ceara obţinută prin oricare din metodele expuse mai sus este totdeauna colorată. Această coloraţie nu incomodează în multe utilizări, dar industria are uneori nevoie de o ceară aproape albă pentru anumite utilizări, mai ales în cosmetică. Pentru obţinerea unei decolorări totale a cerii trebuie îndepărtaţi pigmenţii provenind de la polen şi propolis. Se poate, fie prin acţiunea unui agent oxidant fie prin acţiunea luminii bogate în radiaţii ultraviolete. Agenţii oxidanţi cei mai folosiţi sunt acidul sulfuric şi peroxizii. Se tratează ceara în curs de topire. Este vorba de procedee industriale care nu îşi au rostul în stupină.
Albirea cerii la soare este o metodă foarte veche dar eficientă. Ceara mărunţită se expune la soare, pe site de sârmă, în straturi subţiri. Se întoarce din când în când, pentru ca toate feţele să fie bine expuse la razele soarelui. Tratamentul cere mai multe săptămâni bine însorite.
Ceara albită pe cale chimică nu mai are miros ; proprietăţile sale mecanice sunt diferite de cele ale cerii galbene.

bio

Citat din: fiug1970 din Aprilie 01, 2013, 11:36:52 PM
Înălbirea cerii
.......
Ceara albită pe cale chimică nu mai are miros ; proprietăţile sale mecanice sunt diferite de cele ale cerii galbene.

Acum citiva ani in urma am incercat si eu albirea cu acid sulfuric de 96%..si am mers pe proportia 0,05% , fata de 0,1% cit se recomanda.
Am obtinut o ceara care nu semana deloc cu ce as fi dorit sa iasa. Credeam ca voi obtine o ceara GALBENA cum iese ceara de la crescaturi si descapaceala dar era o ceara de culoare "turbata"..era ceva "alburiu" pot spune fara culoare.

Apoi nu am mai incercat sa folosesc acid sulfuric pentru albirea cerii .