Propunere model nucleu!

Creat de Porfy66, Februarie 21, 2013, 06:49:02 PM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Citat din: pharaonu75 din Februarie 21, 2013, 10:31:05 PM
Citat din: Porfy66 din Februarie 21, 2013, 10:06:23 PM
Mi se par f corecte observatiile...

Hai sa-mi fortez putin norocul!
Podisorul cum va fi? Dintr-o singura bucata, care sa acopere toata cutia indiferent de pozitia ramelor, sau vor fi 3 podisoare pentru situatia in care ramele sunt demontate si alte 2-3 podisoare pentru situatia in care ramele sunt montate?
Pentru simplitate m-am gandit ca in situatia cand ramele sunt demontate sa am trei podisoare, iar cand ramele sunt montate (situatie cand iernez roii in el) sa fie un singur podisor....
E doar o parere.... Voi cum credeti ca ar fi mai bine?

pharaonu75

#16
Ce-ar fi sa faceti un 3 in 1? Nu un stup ca al profului on-line =)) ci un podisor 3 in 1!

Adica sa faceti cele 3 podisoare despre care vorbeati, care sa poata fi folosite/indepartate individual, insa sa gasiti si un sistem care sa le poata fixa unul de altul, la nevoie, devenind un tot, deci un singur podisor pentru a fi folosit iarna!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Porfy66

Citat din: ursulakhe din Februarie 21, 2013, 10:24:04 PM
Porfy66 ma bucur ca postati astfel de poze si explicatiile de rigoare
In legatura cu rame eu as zice ca fiecare poate sa foloseasca ce tip de rama vrea 1/1 ,1/2, 3/4,ideea este acel mod de a imbina ramele intre ele

E adevarat ca se pot folosi si rame 1/1, 1/2 sau 3/4.  Ce mi se pare mie a fi un avantaj NU e modul de imbinare a ramelor ci faptul ca lungimea cutiei ce contine cele trei nuclee este exact cat lungimea unei rame normale, iar in sezonul de iarna aceasta cutie poate fi folosita pentru a ierna 1, 2 sau chiar 3 roisori sau chiar trei familii de ale profului online  =)) . (aici am fost rautacios, dar nu m-am putut abtine)  De asemenea se pot folosi, pentru suplimentarea hranei roiurilor, direct rame normale de 3/4 puse la rezerva din perioada culesului.
De asemenea mai cred ca rama de 3/4 e optima deoarece asigura rezerve de hrana suficiente pentru iernare. Rama de 1/1 mi se pare prea mare cand folosim nucleele pentru imperechere, iar cea de 1/2 ar fi buna pentru nucleele de imperechere dar mi se pare prea mica pentru a putea ierna roiurile.....
Tot ce postez aici e doar opinia mea... De accea am zis ca orice observatie sau sfat sunt binevenite..
Am zis de la inceput ca e doar un proiect ce e supus spre imbunatatire.. pentru a fi o sursa de inspiratie pentru cei ce sunt de acord cu acest model si nu aveau niste dimensiuni.... etc..
Dupa ce va fi gata si va cuprinde toate observatiile si sugestiile dvs voi fugi de indata la OSIM  si il brevetez  =))  :yes:
Daca unii au inventat stupul 3 in 1 eu de ce nu as inventa nucleul de imperechere 3 in 1...  =)) =))
(sper ca stiti de gluma  :) )


pharaonu75

Citat din: Porfy66 din Februarie 21, 2013, 11:09:08 PM
...
Dupa ce va fi gata si va cuprinde toate observatiile si sugestiile dvs voi fugi de indata la OSIM  si il brevetez  =))  :yes:
Daca unii au inventat stupul 3 in 1 eu de ce nu as inventa nucleul de imperechere 3 in 1...  =)) =))
(sper ca stiti de gluma  :) )

Eu nu stiu de gluma, fapt pentru care vreau 50% din drepturile conferite de OSIM pentru acest nucleu! Am spus despre gaurile de aerisire, despre compartimentare si despre podisor! Si inca nu m-am oprit! Asa ca si 50% mi se pare putin! =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Porfy66

Citat din: pharaonu75 din Februarie 21, 2013, 10:49:05 PM
Ce-ar fi sa faceti un 3 in 1? Nu un stup ca al profului on-line =)) ci un podisor 3 in 1!

Adica sa faceti cele 3 podisoare despre care vorbeati, care sa poata fi folosite/indepartate individual, insa sa gasiti si un sistem care sa le poata fixa unul de altul, la nevoie, devenind un tot, deci un singur podisor pentru a fi folosit iarna!

1. Hai sa nu mai folosim pronumele de politetze...
2. E foarte interesanta ideea de podisor 3 in 1  =D> .. mi-ai dat o tema de gandire..  o sa vad ce reusesc sa fac.. astept si idei concrete de  la cei ce au si vor sa le si impartaseasca...
:thanks:
:hi: :hi: :hi:

Porfy66

Iar am postat cam in acelasi timp cu tine...  =)) =)) =)).... Eu ma gandeam deja sa iti dau 75% din drepturile de autor deoarece fara acele gauri albinele s-ar fi sufocat.. asa ca tot ce facusem eu nu era viabil.... iar cu ideea de podisor 3/1  deja se ajunge undeva la 110%... concluzia e ca mai trebuie sa vin si cu bani de la mine...  =)) =))
Imi trimiti aici sau pe privat numarul de cont unde sa iti virez banii?
=)) =))

Obombo

Cred ca ar fi bine sa faci doar cateva de proba si sa le testezi cel putin un an. Eu am facut acum vreo doi ani cateva si nu prea am fost multumit de rezultate. Ramele erau jumatati de 1/1 model italian si problemele pe care le-am avut au fost doua:
- jumatatea de rama nu se aseaza bine in nucleu, se inclina intr-o parte pentru ca-i lipseste jumatate de umar, dar asta n-ar fi chiar asa de grav.
- cand sunt imbinate si asezate intr-un stup normal, cu fagurii plini de toate alea, cedeaza la mijloc, cu toate ca au fost montate cu capse si aracet. Pentru a evita lucrul asta am fost nevoit sa le leg in partea de jos.

Poate ca rama Hofmann e mai rigida si daca e si 3/4 cedeaza mai putin dar e bine sa incerci intai. Cu fagurii construiti si plini, ca doar ramele goale stau lipite ca e o placere.

Kiwi Bee

Eu unul cad de parere cu Obombo. La mijloc e beleaua.
Imbinarea lui Porfy arata bine desenat dar cind ti se mai si depune ceva propolis iti faci numai bataie de cap.
Imbinarea lui Orban S. nu da atita ridigitate deci va ceda la mijloc asa cum spune Obombo.
Ca urmare pe fundul cutiei ar trebui un leatz de suport pe la jumatate ca ramele sa nu mearga in jos la imbinare.
Sau sub bara de jos (la coltz/ capat) sa se puna un cui care iese inafara cca. 3mm. Atunci cind 2 rame se intilnesc vom avea 2 cuitze destul de aproape si se pot lega cu o sirma subtire.
Tot mai complicat nui asa?

Eu unul daca ar trebui sa aleg dintre un astfel de model de nucleu sau modelul folosit de Dan Puisoru(vezi videourile lui pe youtube)as alege modelul folosit de Dan Puisoru. Este mai simplu de facut si mai usor de lucrat cu el.

stefanescu

Razvan spunea ca are cu 4 posturi. Si eu am unul tot pe acelasi sistem (este model ACA). Ideea e foarte buna numai cu trei posturi. Ce trebuie modificat. Peretii despartitori trebuie sa fie mai inalti decat marginea superioara a nucleului cu o grosime egala cu cea a podisorului. Asa este la modelul ACA. Plecand de la aceasta idee vei vedea ce fel de podisoare vei folosi.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

jenica67

#24
        Rama din doua jumatati, daca este legata jos cu o sarma de rame, sta foarte bine. Eu am una, care a ramas intr-un roi, peste iarna.
Am un stup D1/1 cu 10 R in care iernez 2 roi, dintr- o familie, care am despartit-o in doua, cu doua botci la inceputul lui august. Va pun poza cu rama ramasa, unde se vede ca sta foarte bine.
    Nucleul este foarte bun, dar dupa mine daca se face cu rama D1/1 impartita in doua pe latime, asi face 4 compartimente cu 3 rame, ca dupa mine este destul. Eu am un nucleu conceput in lafa normala in care se monteaza numai diafragme, si care se poate extinde de la rama D1/1 impartita in doua, la rama de 1/1, cu foarte multe variante.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pharaonu75

#25
Porfy, ce se mai aude pe frontul de NE despre acest nucleu? Ce model de podisor/hranitor ai adoptat?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cornelioandanciu

Daca acele jumatati de rame ar fi unite printr-o balama, ar fi si mai ok. Eu am din trei treimi de rame de 3/4, inca nu le-am folosit, consumul de material biologic ar trebui sa fie mai mic decat la cele prezentate de dvs.
Va salut.

Daniel70

Felicitari pentru nucleu si prezentarea lui !  =D>
Imbinarea folosita la cele doua rame este ok si se poate rezolva usor fisarea lor fara a mai aparea riscul de a se lasa la mijloc.
Eu as propune pe spetezele laterale un bolt de 3 mm care sa intre perfect intr-un orificiu corespunzator din rama alaturata.
Deci fiecare rama va a avea pe o laterala un bolt iar pe cealalta laterala un orificiu corespunzatoare boltului. Astfel se pot imbina oricare doua rame.
Diafragmele despartitoare le-as prelungi dincolo de podisor. As renunta la sitele de aerisire din fundul nucleului. Sunt prea apropiate de urdinis si nu prea vad rostul. Eventual as pune in podisor site de aerisire. Podisorul las face cu cant de nud si fedel pentru imbinare la nevoie.

As mai avea o observatie , cred ca iernarea este mai buna pe nucleu facut pe 3,4 rame de jumatate ca lungime decat pe 2 rame intregi.
Singura situatie cand as folosi ramele intregi ca lungime este daca nucleu format ar avea suficiente albine pentru 3,4 rame intregi.

Bafta si asteptam vesti !

ionelnistor

#28
Citat din: Porfy66 din Februarie 21, 2013, 06:49:02 PM
Propun un model de nucleu ce are ca baza de plecare o rama 3/4 pe care o divizam in doua.
Aceasta este rama de plecare:
Stimate Profy66,
Te felicit pentru ideie si pentru desenele realizate!
Chiar daca nu este noua ai meritul ca ai concretizat si astfel ne-ai scutit de "uzura neuronilor".
Mutumesc frumos pentru siplitatea si claritatea desenelor! Permite-mi a le utiliza in a concretiza astfel de nucleu!
Poate as sugera doar trei detalii:
1. compartimentarea in 4 trasversal, cu scopul de imperechere a 4 reginute, diafragmele sa fie dotate cu un leat superior care sa nu depaseasca cota cutiei, astfel sa pot folosi gratiea Haneman;
2.  compartimentarea in 2 longitudinal, cu scopul de a forma 2 roiuri mici...
3. gaurile de aierisirea as plasa echuilibrat cate 4 in fiecate compartiment, adica 4 compartimente de imperechere cu cate 4 gauri de aierisire.
Cat despre iernarea matcilor as incarca cate 2 regina (roiuri), atat  cu ramele trasversal iar in altele cu rama intrega 3/4. M-as convinge care este mei rentabil...
De ce nu ar putea si mai optim indeia de trei compartimente cu rame 1/2 din 3/4 pozitionate trasversal, in fiecare cate o regina! trebuie verificat!
Cu stima,
Ionel Nistor

kamy

#29
No si io mi-am batut capu vo 10 ani ce soi de nucleu sa folosesc,pe atunci erau la moda cartile si povestile la gura sobei!
Amu o sa va spun concluzia la mintee rumanului de pe urma!(se spune ca gandim dupa ce facem un lucru si atunci gandim prost?)
Primele nuclee 89-97 ,2-3rame 1/1,cea mai mica manopera pe cap de matca imperecheatafolosesti rame cu puiet din dotare sau altfel spus albina si puietu destinat pomului,acceptarea se face mult mai usor in noua familie cand matca si albinele insotitoare deti uneori si 50% din actiuni!
Dezavantaje folosesti material destul de mult,uneori in caz de firtisag sant oarece pierderi,daca nu se imperecheaza si se pierde matca idem!
In 97 am avut ideea ,,stralucita,, de a face nuclee pe cate 3 rame in bacuri de acumulator negre la care am mai facut hranitor podisoare si capace,am reusit sa imperechez ceva matci dar te saturai de cautat matca pe 3 ramuri de nucleu!alt dezavantaj ebonita nu prea izoleaza si are o transmisie fidela a temperaturii exterioare,plus in timpul decapsarii acumulatorilor e o operatie periculoasa!nu va sfatuiesc!am renuntat la ele dupa 2 ani!
Tot in 97,primul an de pastoral si peripetii dobrogene,am facut nuclee pe capatul lazilor si am avut un randament de 50%!
In 98,m-a mancat dosu sa ma arunc pe un pavilion de 78 de familii. In lazi orizontale de 20 de rame,pe care l-am modificat pe 4 randuri,atunci am constatat pe propria piele ce inseamna sa pui in pavilion matci batrane si cat e bine sa contezi pe imperechere in pavilion(0)!a fost cel mai reusit an la capitolul pierdere de matci!
Iarna am si vandut pavilionul fara matci,asa ca am facut capace pe lazile de 20 de rame in pat cald,si am mers din nou in dobrogea in 99,anul de varf in toata stupareala mea cand am scos la floare 72 kile /familie intr-un singur loc!
De lada respectiva m-am indragostît pe loc,ca si carnat de stupi varsati ocupa loc cat un rand de verticali,castigi puiet tragand matca si cuibul inspatele lazii,capacul se deschide in cap,lucrezi mai usor cu un picior in fata intre lazi si cu unul mai in spate!in schimb cel mai fain lucru care se poate face la asemenea lada( cu diafragmele cu furtun aferente)nucleu pe cate rame vrei de la 1-10 rame in spatele lazii si fiinca zboara in spate procentu de imperechere este bunicel si nu ai viata condimentata cu nuclee,a fost primul an in care am plecat in dobrogea cu 50 de matci si m-am intors cu 85!
E tipul de lada care fara ajutorul altui nucleu poti sa prnesti primavara cu o matca si sa intri in iarna cu 3 fara vreun alt nucleu,de aceea e lada care mi-a ramas la suflet,pacat ca toti la care le-am vandut lazile au schimbat urdinisele de pe capete transformandule in pat rece,dand altfel cu piciorul in avantajele descrise!
Dar fiinca orice lucru bun nu tine mult in primavara lu 2000 am vandut lazile si am trecut pe vertical 12+ 12 si pvilion pe autobuz de 12 metri cu 101 lazi!acu se impunea un numar de nuclee egal cu nr de familii din pavilion
In 97 am fost la Ciuhandru sa iau 2 matci sa testez soiul,de altfel matci foarte bune,mari,maronii!dar au fost schimbate linistit ambele prime in aceeasi toamna cea de-a doua in anul urmator!
Acolo am facut cunostinta cu un ewk mai maricel cei drept,in acelasi an l-am citit pe rutner si am inceput re rmeg ewk-urile!
In 98 mi-a picat in mana un model de ewk mai mic am vazut un film facut de finu la d-nul Hanganu si era identic,io l-am modificat si l-am intors pe inalt,folosindu-l pana in ziua de azi,in 2001 aveam deja 200 de asemenea nuclee!
Ce pot sa va spun,e nucleul cu cea mai mica investitie in material biologic si mancare dar cea mai mare investitie in manopera!plus cele 3 zile de arest fara care faci exact un sfaraiac!
Tot prin 2001,am modificat magaziile facand canale pentru diafragme,lazile de cuib le aeam impartite in 2 cu canal pe pereti si fiindca erau funduri fixe 2 sipci pe fundul lazii batute-n cuie sa tina dreapta diafragma de pfl,dar e o prostie mai bine o sipca detasabila de 11/11 mm cu canal pe mijloc,e mult mai igienic!
Ase ca am ramas la 2 modele de nuclee dintre toate nuclele probalite de-a lungul timpului si anume cel mai mic,ewk si cel pe lada uzuala,adica mi-am facut o scula cu panze multiple care-mi face dintr-o singura trecere toate canalele de diafragme la o fata de stup,avand astfel posibilitatea de a transforma toata stupina in crescatorie de matci!
No hai sa tragem de concluzie cum am fogadit!
Viata e scurta!parerea mea ca nu are rost sa ti-o condimentezi cu nuclee,nuclease din toate tipurile de pe fata pamantului!
Cand merge anul imperechezi matci si-n clopul ramas de la bunicul,cand nu merge vine urmatorul cu mai mult nooc!
Io va sfatuiesc sa folositi canalele la laa uzuala pe care o folositi fie pe 1/1,3/4 sau 1/2(prietenii stiu de care)!
In acest fel scapi de munca-n plus si inutila,manopera foarte putina,in loc de nuclee care sa le tii de mobila sau crescatorie de molii ,viespi sau soareci in extrasezon ai nevoie doar de funduri,suporti individuali si capace,problema iernarii se rezolva de la sine,poti sa-i dai la orice nucleu jigarit ultima rama cu musca si chiar cu mancare de la altele puternice dupa ce albinele au terminat cu zburatul pe afara adica dupa ce da frigul!
Asta-i minte me dupe urma c-o fi buna c-o fi proasta nici io nu stiu,da sigur se gasesc incepatori care le stiu pe tate!