Cum calculam productia medie de miere?

Creat de gheghe, Ianuarie 05, 2013, 10:12:01 PM

« precedentul - următorul »

gheghe

   Daca plecam in anul apicol cu un anumit numar de familii ,la sfarsit de sezon-daca nu am cumparat sau primit alte familii de albine-facem media la numarul lor? Mierea produsa de descendenti[roi,divizari, inmultiri dirijate ] din aceste familii se adauga la numarul de plecare desi stim ca acestea [roii,....] sunt rezultatul muncii familiilor din start?Deasemeni acesti descendenti pot sau nu produce miere in anul respectiv,asta depinzand de abilitatea apicultorului si de alti factori.

stefan1

  Ceea ce nu se spune niciodata este cantitatea de stimulatori (sirop, turte etc) ce se da/familie si an.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Gheghe, sint mai multe variante.Depinde de fiecare apicultor cum ii place.

Cred ca unul din cele mai corecte variante este urmatorul:
-in 2011 toamnaai bagat in iarna 100 de stupi
-indifent ca tiau murit stupi pe timp de iarna sau nu tu in 2012 faci media cu 100 de stupi
-indiferent ca in 2012 tiai mai facut niste diviziuni/roi sau nu tu tot cu 100 de stupi faci media
-deci in functie de cite familii(familii mari + roiuri-totul impreuna) ai bagat in iarna calculezi in sezonul urmator

Si sa dau un exemplu:
-in 2011 bag in iarna 100 de stupi
-in 2012 primavara am doar 75(25 miau murit iarna)
-incep sa refac stupii pierduti + mai fac 20 de roiuri
-inchei sezonul 2012 cu 8.5 Tone de miere si bag in iarna 120 de familii(familii mari + roiuri-totul impreuna)
-astfel productia medie pe 2012 mia fost 8.5 tone miere impartit la 100 de familii(cite am bagat in iarna in 2011) = 85kg/stup + 20 de roiuri(nevalorificati in acest caz , dar daca iasi fi vindut atunci evident faceam un ban in plus si bagam in iarna(toamna 2012) tot 100 de familii)

Altii poate calculeaza altfel si sint multumiti.

bucovineanu

Mai greu e de facut calculul cand e un an prost, produtia marfa tinde spre zero si nu ai ce sa imparti.  :razz:

mape 48-petru manea

Cred ca un calcul corect si simplu este profitul mediu pe stup (in lei) calculat pe un an apicol care incepe in august si se termina in august,fara achizitii sau vanzari de stupi
Aici intra in calcul ---miere,ceara,polen ,matci,propolis roiuri,etc

gheghe

     Stimulatorii nu pot fi luati in calcul in acest caz- o facem cand calculam rentabilitatea stupinei,ceea ce tine de profit. Daca individualizam familiile de albine in functie de tendinta lor spre o anumita activitate  -cules polen, sau miere, sau propolis ,roiuri,laptisor de matca ,etc. -iar noi preferam sa ne axam pe una,doua din aceste tendinte am face o selectie mai specifica.

dan motu

ce se calculeaza pe anul apicol din august pana in august este calculul economic pe stupina,din care reiese venitul net iar productia de miere se calculeaza cantitatea de miere produsa dintr-un aninpartita la numarul de stupipe care ai detii

D006

  Eu urmaresc doar doi indici :
- banii
- efectivul

  In timpul unui an investesc o suma de bani daca la un leu bagat scot doi este  OK.
  daca pornesc anul cu X familii de albine si termin cu X + 1 iar este OK.

gheghe

    Selectia pe care o faceti duce la imbunatatirea indicilor de evaluare.Cum nu se poate reusi imbunatatirea tuturor valentelor potentiale pe care le stim[?]la albine ,atunci urmarim pastrarea familiilor care prin comportament si insusiri participa la implinirea parametrilor pe care ii urmareste apicultorul.  Ideea de la care am plecat este comportamentul diferit al familiilor de albine-discut despre mica mea stupina.  Am cateva familii care nu au roit si mi-au dat o satisfactie personala deosebita,dar am si familii care au roit ,iar roii prinsi au produs miere la culesul de la floarea soarelui -binenteles ajutati,uniti,...Daca adun la familiile care a roit si parte din mierea roilor si-mi da o cifra care ma satisface eu mai tin pe lista de prasila familia sau familiile respectve fara a face o gresala? Roii respectivi pe langa miere au cladit fiecare 6-8 faguri,matcile sunt viguroase -traiesc mai mult,albinele sunt mai sanatoase,...-,iar pentru ca prezenta roilor presupune urcatul in pomi si saritul peste garduri,ma obliga sa lucrez zilnic la conditia mea fizica -fapt benefic varstei mele.

bucovineanu

Desi in carti sunt scrise mai multe criterii dupa care se face selectia, eu tin cont de unul singur si anume PRODUCTIA DE MIERE. Familia care in doi ani consecutivi e recordista stupinei la productia de miere, o folosesc pentru a obtine regine de la ea.

gheghe

      Mie mi se pare corect modul in care calculeaza media productiei de miere per familie a lui Kiwi. Asa il calculez si eu.Prin modul asta de evaluare putem stabili familiile de albine de prasila pentru inmultire in stupinele relativ mici unde mierea este produsul de interes,fapt confirmat si de domnul Bucovineanu.  Calculul profitului expus de Mape este cel care la sfarsit de sezon ma face sa concluzionez ca s-a meritat sa investesc bani,sperante ,confirmari ,sperante,...,iar pasiunea pentru ele sa spuna -da.