Stupii mei.

Creat de G. Iulian, Decembrie 15, 2012, 06:58:38 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Cand ai timp dai un ochi acolo.
Eu ceaiurile le comand de pe net.

G. Iulian

Eu ceaiurile le iau de la plafar din oras. In reteta care o aveam eu nu era trecuta urzica si papadia. La urmatoarea tura de protofil o sa le adaug. Multumesc!

Eugen B

Se vede vreo diferenta ca folositi protofil sau nu?
Sunt convins ca aveti plafaruri in galati si veti gasi tot ce e nevoie.

G. Iulian

Pot spune ca nu am avut probleme iarna, am avut familii curate chiar daca nu au zburat perioade lungi de timp. Acum trei ani din 6 noiembrie au zburat de abia anul urmator in 1 martie, iar stupii au fost ok. Anul trecut in august le-am facut si tratament cu nosestat de doua ori a cate trei administrari ca in prospect si am stupii cum au intrat la iernare, adica mortalitate foarte mica. In sirop am pus si apivirol.

corneliuhrom

d l g iulian urmaresc postarile d voastra  sunteti bine documentat  va doresc succes  dar vreau sa postati rezultatele [ daca da d l de sus  timp ] pt ca a ti bagat mult in  :bzz: fata de ce ar fi :bzz: sa si aduca in cuib  [totusi sa nu cadem in abatere ,luare de medicament medicament in plus [sau nu este nvoie ] sa nu se rasfringa pe viitor ' :bzz: o parere pt  cei ce vor ca  :bzz: sa ne urmeze  inca  cind ne vom sfirsi ^:)^.

G. Iulian

M-ai cam pierdut printre albinele din textul tau, ce anume vrei sa public?. Mentionez ca desi am stupi de 5 ani de zile, eu ma consider incepator, mai am multe de invatat. Documentarea imi place sa o fac pentru orice intreprind, e un obicei ramas din facultate. Deocamdata incerc sa imi imbunatatesc stupina atat ca material biologic cat si ca inventar apicol. Spre exemplu: in primul an si in al doilea am avut matci de salvare, in anul trei si o parte din patru am avut matci de roire, acum am doar matci de schimb linistit si obtinute prin transvazare. La inceput aveam cativa stupi agresivi, acum umblu fara manusi in toti stupii. Am carpatina.
Nu am bagat si nu bag antibiotice in stupi. Din mierea si produsele stupului intai consuma familia mea si apoi le vand.

corneliuhrom

d l yulian postarea d voastra cu evolutia fam de albine [sp schimbarea matcilor incit sa aveti de inlocuire linistita ]este de invatatura si pentru multi cu vechime  in :bzz:mult mai mare ,eu amvrut fara deranj sa va invit sa mai postati din  lucrarile  apicole care le efectuati :thanks:

G. Iulian

Ok. Cand timpul o va permite, voi arata din ceea ce fac eu, nu consider ca am multe de spus pentru ca inca ma consider incepator, dar ceea ce fac si stiu sigur ca da rezultate voi arata cu drag. Ce pot impartasi din experienta mea voi raspunde la intrebari. Si eu intreb la randul meu pe cei care au mai multa vechime.

G. Iulian

Despre schimbarea matcilor: eu am schimbat matcile doar cu matci de transvazare in ultimii doi ani si atunci cand am gasit familii care vor sa isi schimbe matca linistit am recoltat 2-3-4 botci inainte sa schimbe matca si le-am pus in roinite. Anul trecut s-a intamplat ceva deosebit in primavara: 14 familii au schimbat matca linistit , sincer banuiesc ca matcile din 2014 nu au fost asa grozave. Acum mai am in stupina decat matci din 2016 si 2015, pe cele din urma le schimb anul asta in iulie daca nu le schimba albinele.

mape 48-petru manea

Eu folosesc botci de SL de la familii cu matca batrana si care a dat rezultate in ultimii 2-3 ani
Nu folosesc botci SL de la familii care nu au avut rezultate bune ,pentru ca ficele vor avea tot rezultate proaste

G. Iulian

Foarte corect nea Petrica, pai la cele slabe le schimb eu matca nu mai ajung ele sa schimbe matca. Recunosc ca am cumparat destule matci pana acum, dar de acum doi ani am inceput sa fac si eu, am inmultit de la domnul Bucovineanu si din ce am avut eu mai bun in stupina.

Eugen B

De la matcile bune cu schimb linistit se poate face transvazare zic eu  . Astea sunt cele mai bune. Nu trebuie neapatat asteptat pana fac ele schimbul

corneliuhrom

apreciez ce a ti spus  despre cresterea matcilor chiar cu cele de salvare dar cred ca este bine sa fie crescute din ou  nu din larva [deci ruperea celor capacite primele  in cazul celor de salvare  si crescute din belsug in fam cit mai populate ] succes si iesire cu bine din iarna  :bzz: %%-.

G. Iulian

La matcile de salvare este indicat ca dupa 5 zile de la orfanizare sa se rupa toate botcile capacite si sa fie lasate cele necapacite.
In legatura cu transvazarea de la matcile de schimb linistit aveti dreptate domnule Eugen B. nu trebuie asteptat pana o schimba albinele .

G. Iulian

Matcile moarte pot fi de folos conform filmuletului urmator:

http://www.youtube.com/watch?v=KjQzP7d91jw