PNA 2014-2016

Creat de costelinni, Noiembrie 22, 2012, 10:58:55 AM

« precedentul - următorul »

viorel55

La data de 05-05-2017,am semnalat MADR prin e-mail ,ca desi au trecut peste 6 luni de la incheierea PNA 2016 ,nu s-a publicat inca situatia finala.
In aceasta seara am fost anuntat ca au  postat situatia PNA 2016.
La o prima lectura se poate observa ca suma totala platita a fost de 30.205.448,82 lei incasati de 4851 stupari care detineau 480.493 familii de albine.
Uitati-va pe site-ul madr.ro si veti vedea si alte minuni. Deci din 40.000 de stupari ,in fiecare an acceseaza PNA o minoritate de cca 5000 (13 %).Acestia sunt cei carora le inumara ANZ stupii....

D006

  PNA este o oportunitate , nu o obligatie !  Este adevarat ca pana acum costul actelor care te facea eligibil pt. PNA este mai mare decat ce primeai inapoi , De aici si adresabilitatea mica.
  PNA este un program de succes si face parte din capitolul " masuri de piata" , din acest motiv nu se poate adresa tuturor . Hai sa terminam cu mentalitatea comunista ca toata gloata trebuie sa participe la un anumit program.
  In fine , pentru apicultorul roman nu PNA trebuie sa fie pe primul plan cu alte masuri si actiuni.

stefan1

  Daca s-ar tine cont de beneficiile pe care albinele le aduce intregii naturi prin polenizarea unui mare numar de plante agricole dar si salbatice, atunci orice crescator de albine ar trebui sa fie incurajat. In Germania, din ce stiam mai demult, si un detinator de doua familii de albine primea o subventie de la stat si totusi sunt putin stupari si stupi. Pe de alta parte, o lege economica aplicata in foarte multe sectoare interzice ajutorarea unor intreprinderi pentru a nu aparea o concurenta neloiala, caci cei subventionati isi pot permite sa produca la preturi de mai mici si falimenteaza pe cei care nu rezista concurentei.
  Odata cu fondurile europene a aparut si o adevarata mafie care vor sa ia cat mai mult din 'cascaval', facand in acest sens prevederi legale pe care numai unii le pot indeplini. Asa au aparut arendasi de pasuni montane sau comunale care au numai cateva vite sau nu au deloc, dar spun ca ei amelioreaza pasunile si primesc pentru asta subventii uriase. Asa au aparut legi care de ex la vaci nu dadeau anumite subventii decat pentru cine are mai mult de 10 vaci de lapte. Dar vaca de lapte se considerau doar vacile sub 8 ani, desi o vaca ppoate fi in productie pana la 14-15 ani sau chiar mai mult. Asa s-a ajuns ca sa se imparta suma primita de la UE la un numar foarte mic de faemieri si subventia anuala pe vaca era de peste 800 euro, adica mai mult decat costa o vaca cu vitel, iar la animalele de carne, subventia era si mai mare. La familiile de albine, unde din motivul amintit mai sus este important pentru polenizare orice stup in plus, cu atat mai vartos ar fi trebuit sa se subventioneze orice crescator de albine, cu un control riguros sa nu apara iar 'smecheri' care doar mimeaza ca fac apicultura, pentru a lua subventii. 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Baza de la care trebuie plecat in Romania este gestionarea numarului real de familii. Cu totii stim cat de "volatile" sint familiile de albine. Pana nu se va pune la punct un mecanism adevarat, viabil si de incredere, va fi loc de smecherii.

Pe de alta parte si eu cred ca PNA ar trebui sa fie accesibil oricarui stupar. Dar pentru asta trebuie foarte bine definit ce inseamna stupar si trebuie foarte bine gestionat numarul de familii. Pentru crema stuparilor exista fonduri europene. Dl. Stefan are dreptate, in mediul economic exista legi care reglementeaza concurenta si ajutorul de stat, astfel incat sa nu existe firme favorizate, care sa-si permita un pret de productie mai mic pe baza fondurilor publice. In domeniul apiculturii acestea nu se aplica, din varii motive.

Eu cred ca asociatiile ar trebui sa militeze pentru crearea unui sistem foarte clar in care sa fie foarte bine definite ce inseamna apicultor, ce e aia familie de albine (nu definitia clasica) si mai ales modul de gestionare a numarului real de familii. Desi suna birocratic si pentru unii irealizabil sau inutil, eu cred ca pentru asta e nevoie de o institutie care sa se ocupe cu asa ceva. Cred ca pana nu vom avea inspectori carora sa le fie arondate teritorii si care vor avea in obiectul lor de activitate sa certifice numarul real de familii detinute de fiecare stupar, la momentul la care se fac platile, nu facem decat sa batem apa in piua iar "cei care trebuie" sa beneficieze de plati din bani publici. Orice mecanism de crotaliere la familiile de albine este inutil, pentru ca familia de albine nu se aseamana cu animalele. Nu facem decat sa aplicam niste numere pe niste cutii. Familia de albine poate muri foarte usor, poate roi, poate slabi si se poate indrepta spre disparitie, poate schimba matca, poate fi vanduta, in toate aceste cazuri ramanand o cutie cu un numar aplicat pe ea, mai scump sau mai ieftin.

A nu se intelege de aici ca m-ar interesa banii publici. Nu ma intereseaza, dar ma intereseaza soarta albinelor.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!