Baza de la care trebuie plecat in Romania este gestionarea numarului real de familii. Cu totii stim cat de "volatile" sint familiile de albine. Pana nu se va pune la punct un mecanism adevarat, viabil si de incredere, va fi loc de smecherii.
Pe de alta parte si eu cred ca PNA ar trebui sa fie accesibil oricarui stupar. Dar pentru asta trebuie foarte bine definit ce inseamna stupar si trebuie foarte bine gestionat numarul de familii. Pentru crema stuparilor exista fonduri europene. Dl. Stefan are dreptate, in mediul economic exista legi care reglementeaza concurenta si ajutorul de stat, astfel incat sa nu existe firme favorizate, care sa-si permita un pret de productie mai mic pe baza fondurilor publice. In domeniul apiculturii acestea nu se aplica, din varii motive.
Eu cred ca asociatiile ar trebui sa militeze pentru crearea unui sistem foarte clar in care sa fie foarte bine definite ce inseamna apicultor, ce e aia familie de albine (nu definitia clasica) si mai ales modul de gestionare a numarului real de familii. Desi suna birocratic si pentru unii irealizabil sau inutil, eu cred ca pentru asta e nevoie de o institutie care sa se ocupe cu asa ceva. Cred ca pana nu vom avea inspectori carora sa le fie arondate teritorii si care vor avea in obiectul lor de activitate sa certifice numarul real de familii detinute de fiecare stupar, la momentul la care se fac platile, nu facem decat sa batem apa in piua iar "cei care trebuie" sa beneficieze de plati din bani publici. Orice mecanism de crotaliere la familiile de albine este inutil, pentru ca familia de albine nu se aseamana cu animalele. Nu facem decat sa aplicam niste numere pe niste cutii. Familia de albine poate muri foarte usor, poate roi, poate slabi si se poate indrepta spre disparitie, poate schimba matca, poate fi vanduta, in toate aceste cazuri ramanand o cutie cu un numar aplicat pe ea, mai scump sau mai ieftin.
A nu se intelege de aici ca m-ar interesa banii publici. Nu ma intereseaza, dar ma intereseaza soarta albinelor.