Schimbare linistita in Octombrie???

Creat de francisc, Octombrie 06, 2012, 08:59:04 PM

« precedentul - următorul »

francisc

         Salutare tuturor!    Apelez din nou la dumneavoastra , pentru  ca am intalnit o situatie cam dificila  si nu stiu cum sa o rezolv mai bine. Intr-un stup acum de vreo trei saptamani mi-au aparut  3 botci de schimbare linistita. Matca aparent este in regula. Am stricat botcile dar continua sa le refaca .Ce ma sfatuiti sa fac??    :yahoo_cry: ^:)^
Daca albina ar sti pentru cine face mierea, poate nu ar mai face-o asa de dulce.( Mihai Codreanu)

mape 48-petru manea

acum este chiar prea tarziu sa se mai inperecheze
schimba matca cu una de la rezerva si daca nu ai pastreaz-o pe cea din familia respectiva
ar mai fi o solutie ---sa o unesti cu un roi din acest an ,dar sigur nu vrei sa pierzi o familie

dorindafi

e prea tarziu
la una din familiile mele cu doua saptamani in  urma am gasit o matca tinara shi inca nu shtiu daca va intra in iarna deoarece e posibilitatea sa nu se imperecheze
asha ca blocheazal sa reduca ouatul ori daca e mai slab uneshtel cu altu shi matca trimeteo in ceruri   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

francisc

#3
  A-si pastra-o pe cea din familie pentru ca este harnica ,dar inca nu s-a oprit din ouat .Trebue sa stric botcile pana inceteaza ponta ? Dar in primavara,inainte sa apara trantorii, cand icepe ponta, nu o sa incerce sa o schimbe din nou? :bzz:
Daca albina ar sti pentru cine face mierea, poate nu ar mai face-o asa de dulce.( Mihai Codreanu)

dorindafi

pana la primavara mai sunt cateva ore asha ca daca ele vor sa incerce shi n-ai de gand s-al uneshti lasal
de multe ori se intampla ca matca sa intzepe botca  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

  Am avut anul asta un caz interesant, pe care il prezint pe scurt:
  Din 23.6 matca, din 2012, nu mai oua, nu stiu cauza, dar era prezenta in stup. A facut botce si prin 8.07 a iesit o noua matca, faina, dar care s-a pierdut la zborul de imperechere (anul asta, ca niciodata, albinele au scos trantorii inca de la sfarsitul lui iunie!!). In 25.07 i-am dat o matca fecundata dintr-un nucleu. Am dat-o chiar in momentul cand am vazut ca albinele au inceput sa depuna oua, deci un inceput de bezmeticire. Cu toate astea regina a fost acceptata si a ouat 1-2 saptamani impreuna cu albinele trantorite, iar albinele cresteau puiet si de albine si de trantori. Treptat matcile false au fost eliminate si regina a umplut un rand de faguri de puiet fain. Nu l-am mai controlat stiindu-l in regula. Inexplicabil, si aceasta matca a disparut in 5-6 septembrie, data la care eu am umblat dar doar in catul lui (si avea gratie). Spre sfarsitul lunii am ramas surprins ca intr-o zi era zbor mare de trantori la urdinisul lui. Mentionez ca nu am mai vazut nici un trator in nici un stup, de multa vreme. In el mai erau acei trantori iesiti din ouale de albine, mai mici decat normal, ca au crescut in celule de albine. L-am controlat in 26.09. Imediat am vazut o matca noua, faina si o multime de botce de salvare roase. Mai erau doar cateva celule de puiet neeclozat. Am reconstituit ce s-a intamplat. Matca a disparut in 5-6.09. Noua regina a iesit prin 18 septembrie. La urmatorul control am gasit puiet foarte fain si matca surprinzator de frumoasa pentru o matca de salvare din septembrie. Din 27 septembrie a inceput sa oua, cam la 9 zile de la eclozare. Aproape sigur s-a fecundat cu trantori de la albinele trantorite din aceeasi familie, dar nu e vorba de consanguinitate, ca mama reginei era provenita din nucleu si neinrudita cu albinele din stup, care au depus ouale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

daca inlaturai albinele trantoritze shi la urma sa fi introdus matca imperecheata , cred ca era mult mai avantajos  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

Citat din: dorindafi din Octombrie 07, 2012, 08:16:46 PM
daca inlaturai albinele trantoritze shi la urma sa fi introdus matca imperecheata , cred ca era mult mai avantajos  :hi:

  Parerea mea e ca riscul era doar la primirea matcii. Problema scuturarii albinelor dintr-o familie bezmeticita ar comporta mai multe discutii. In cazul scuturarii pierdem nu numai albinele care oua ci si albinele-pui (daca au mai fost faguri cu puiet in stup). De asemenea albinele ouatoare nu devin asa de azi pe maine. In lipsa matcii si a puietului necapacit, ovarele unor albine incepe sa se dezvolte si dupa un timp pot sa produca cateva oua. Alte albine au ovarele dezvoltate dar inca nu au inceput sa depuna oua. La scuturare unele din albinele ouatoare se intorc totusi in stup. De asemenea alte albine care in 1-2 zile devin si ele capabile sa depuna oua. De fapt cei care au scuturat astfel de familii au putut observa ca uneori apar din nou oua in fagurii curati dati familiei. Daca primeste regina data, sub influenta substantei de matca, ovarele albinelor ouatoare regreseaza treptat si situatia revine cu timpul la normal. In situatia prezentata de mine, regina nu a fost in nici un caz omorata de matcile false, care nu mai existau in stup si altele au putut fi motivele disparitiei. Nu mai dezvolt. Am mai avut si alte cazuri, unele prezentate pe forum, cand matca data a ouat in paralel cu matcile false, fara ca viata ei sa fie pusa in pericol de acestea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

da , asha este shi nu contrazic
poate ca shi anotimpul fiind intarziat nu merita riscul
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

  Cand i-am dat matca din nucleu era 25 iulie, iar familia nu a stat chiar mult fara matca. E adevarat ca un risc era. L-am asumat si dupa cum am vazut starea familiei.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

In Spania faceam roiuri si toamna in octombrie fiinca acolo e o stagnare pe timp de vara de crestere a puietului,acum vreau sa incerc si in Romania pt ca anul acesta a fost asemanator cu ce e in Spania,asa ca o sa fac roii in septembrie.