Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Astazi am ajuns la stupi la ora 16 cand afara era soare si peste 15 grade Celsius.
Albinele aduceau polen, si zburau frumos.
Cand m-am apropiat mai tare am fost luat in primire de albinele unui roi, care parea agitat.
Am decis sa ii fac un control si am realizat ca nu are matca.
Am deschis si roiul de langa care era foarte linistit in scopul unificarii. Acesta avea matca insa nu avea deloc puiet.
Este normal sa nu fie puiet deloc in aceasta perioada?
Am uniformizat mirosurile si i-am unificat. A fost agitatie mare insa dupa 15 minute totul s-a linistit. Nu am vazut sa se bata si nici nu am vazut sa scoata afara victime.
Imi e frica de faptul ca matca desi e existenta in stupul nou format, e epuizata.
Partea buna e ca nu am vazut niciun paduche in timpul controlului ceea ce inseamna ca tratamentul l-am facut corect.
Ce imi recomandati?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

  Normal era sa ai ceva puiet sau macar oua, mai cu seama ca au inceput sa aduca polen. Totusi am avut cazuri cand matca a inceput in martie sa oua, fara a dauna familiei aceasta intarziere, daca albinele nu erau epuizate prin turte si stimulente in timpul iernii. Deci mai asteapta vreo saptamana, daca nu apar oua nici atunci, trebuie sa gasesti o solutie.
  Paduchii nu-s usor de vazut pe albine, de obicei stau ascunsi sub tergite. Daca tot nu ai puiet si este facut zborul de curatire, nu strica un tratament antivarroa si ca sa vezi daca cad sau nu paduchi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ciucur

Sambata am fost din nou la stupi.
Nu am putut sa deschid, era prea rece, aproximativ 8 C.
A fost foarte frumos, soare, insa cam batea vantul.
Stupul proaspat unificat era linistit, albinele nu pareau agitate ca inainte. Sper ca matca a inceput sa oua, daca nu va trebui sa il unific din nou, ceea ce va fi un pic mai greu tinand cont ca exista o matca in stup (potential epuizata).
Am inceput curatenia in gradina (nu se mai facuse de peste 5 ani) si in 40 m de gard am taiat doua remorci mari de spini, puieti de salcam si alte cele.
Am gasit si ceva inflorescente de alun/arin.
Cele de arin erau mai maronii. Oare au fost afectate de frig si distruse?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

  Amentii de alun si arine rezista la frig si chiar inghet si cand se face vremea buna sunt vizitati de albine cat sunt infloriti. In iernile blande inflorirea poate incepe chiar in ianuarie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ciucur

Domnule stefan1 multumesc de raspuns.
Stupul unificat l-am verificat si matca a inceput sa oua, erau ouate 3 rame. Am observat intr-o singura celula doua oua insa pe fundul celulei nu pe pereti. Intrucat restul erau frumos ouate cred ca matca a 'scapat' doua oua intr-o celula.
Am scos doua din cele 7 rame care au existat dupa unificare pentru a-l restrange.
De asemenea am continuat cu taierea pomilor fiind timp frumos.
Mai jos poze cu stupii mei (facuti de mine) si cu 'albinuta' mea care are 5 anisori.
Numai bine,
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

  Orice experienta proprie este mai educativa decat una din carti. E bine ca s-a terminat cu bine. Uneori primavara, la familii foarte mici, nu este puiet nu ca matca nu oua, ci pentru ca albinele se simt incapabile sa creasca puiet. Am avut o data un asemenea caz, si dupa ce i-am suplimentat populatia, matca s-a dovedit una foarte destoinica.
  Sa-ti traiasca frumusetea de 'albinuta' si sa te bucuri de ea!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

Domnule tanar inginer, dar si mai tanar apicultor, Adrian Ciucur
Nu pot sa-ti spun bine ai venit, pentru ca eu sunt cel  nou pe acest forum (deabia la a treia postare si urmeaza sa ma prezint la ACESTIA SUNTEM NOI), dar fac parte din categoria de varsta acelora cu nepotei de seama simpaticei tale "albinute". Postez aceste randuri din simplul motiv ca la diferenta de o generatie suntem doi oameni nascuti in judetul Alba (eu in comuna Lupsa langa Campeni), care locuim in Deva avem aceeasi pasiune-hoby (albinutele) si avem principii de viata si de conduita destul de clare. A se intelege ca impartasesc in totalitate cele expuse de dumneata in prezentare. Intrucat am ceva mai multa experienta in ale apiculturii sunt dispus sa-ti acord neconditionat, la solicitare, asistenta imediata.

ciucur

Domnule andreiu,

Apreciez cuvintele dumneavoastra si va transmit ca si eu sunt dispus sa va ajut daca e nevoie cu ceea ce pot.
Multumesc inca odata !
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

andreiu

In regula, vom lua legatura la modul concret probabil in cursul saptamanii viitoare.  Maine voi pleca la Buces Dupapiatra, unde am stupii in stationar, pe o vatra mai la inaltime (cota 800 m) si in functie de vreme voi face operatiunile care se impun. Mai am de curatat pomi si alte maruntisuri gospodaresti.

ciucur

Zilele astea ca sa nu stau degeaba am mai facut niste rame.

Am avut insa probleme cand am insarmat. Nu ma puteam concentra deloc pentru ca ascultam muzica.
Am fost in multe locuri din tara, insa nimic nu se compara cu zona marginimii sibiului.

Ansamblul "Cindrelul - Junii Sibiului"

Nimic nu se pierde, totul se transforma.

andreiu

       Glasul sangelui, Adriane, am inteles ca ambii bunici se trag de pe acolo. Am urmarit cu nostalgie momentul coregrafic, pentru ca am facut parte, evident nu la performanta Junilor, dintr-o trupa de dans popular, cand eram slev de liceu la Abrud . Cand mai insarmezi, pune si tu o muzica mai linistitoare gen Condorul, sau ceva mai sic, un Vivaldi (primavara), Travel (bolero)...

Hermannstadt

Neata buna  :coffee: ,
      din poza cu ramele am observat ca ai pus capse pe partea superioara a ramei, asta pt ca faci insarmarea pe verticala sau si pe orizontala ?

Cat despre Juni cel mai indicat ar fi sa ii vezi pe viu la sarbatoarea bujorului de la Gura Raului sau la intalnirea junilor de la Saliste  :wink:

:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

ciucur

Salut Hermannstadt!

Insarmez doar vertical. Intotdeauna pun capse si apoi insarmez.
Ondulez sarma doar inainte de lipirea fagurelui cu redresorul si introducerea ramei la crescut. Daca ondulez dupa insarmare, latul de jos al ramei se curbeaza usor in sus (in functie de cat intind sarma) si nu imi place.
La prinderea ramelor folosesc holzsuruburi si aracet. Ca sa evit craparea lemnului, pregauresc unde bag holzsurub.
Intrucat nu am multe rame de facut inca imi permite timpul sa fac operatiunile de mai sus.

Despre Junii Sibiului, demult am in plan o participare la evenimentele enumerate de tine insa pana acum nu am reusit inca.

Numai bine !
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

ciucur

Salutari tuturor !

Azi am fost din nou la albine.
I-am inspectat pe toti si le-am dat rame dupa caz.
Am intalnit o situatie care nu mi-o explic, asa ca va cer domniilor voastre parerea.
Cum am scris mai sus, anul trecut am gasit un stup de-al lui nenea Nicolae (colegul meu de apicultura) bezmeticit.
Intrucat am avut matca achizitionata pentru formarea de roi artificial de la ACA am zis ca sa il salvam si sa capatam ceva experienta in acest sens.
Matcuta s-a descurcat binisor si dintre toti stupii a fost cel care a consumat cea mai putina mancare peste iarna (comparat cu cei de puterea lui), si e si cea mai docila familie. Acum puterea familiei a cam scazut (doar 3 rame ouate) si am vazut foarte multe celule cu mai multe oua, imediat in proximitatea celor capacite deja. Toate celulele capacite sunt de lucratoare, albinele aduc polen, au strans si ceva miere, matca este prezenta, nu am vazut comportament nefiresc la albine, exita puiet in toate stadiile. De asemenea mi s-a parut foarte mult puiet comparativ cu numarul de lucratoare. Am stimulat familiile cu sirop+protofil+startovit+vitamine de la ACA+nosestat.
Nu inteleg de ce e aceasta situatie. In stupul bezmetic de anul trecut ouale erau prin toate celulele, nu doar pe langa cele cu puiet capacit/larvar. Eu banuiesc ca matca 'vrea sa le dea viteza' si nu prea are cu cine. Cred ca albinele nu sunt in stare sa ii pregateasca celulele dupa cum vrea ea sa oua. I-am dat o rama full cu puiet in curs de eclozionare pentru a ajuta.
Care ar fi explicatia?
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

andreiu

     Salut, Adriane !
O prima explicatie posibila  este cea pe care tu insuti ai formulat-o, adica matca prolifdica si putine doici sau albine de acoperire. O a doua ar putea fi existenta unei sau unor albine ouatoare, care coabiteaza pasnic cu matca. Se stie ca albinele ouatoare din familiile bezmetice sunt hranite ca si matcile si deci au o durata de viata mai lunga. Daca iti amintesti, voi ati scuturat albinele afara din lada, ceva mai departe, cand ati facut operatiunea de salvare ?