Ziua literaturii renascentiste.

Creat de Alutus, Iulie 28, 2012, 08:40:54 PM

« precedentul - următorul »

Alutus

Intrucat un amic de p-acilea imi zgandari ambitul, printr-o referire la o stiva de carti, de ma facu invidios, ma hotarai sa ma pun cu burta pe carte. Desi nu cred ca voi termina Levantul anul acesta,voi trece de urgenta la literatura italiana. De maine voi incepe cu domnul Dante, care satul de Italia lui si de vesnicele macaroane carbonara se muta pe malul Herastraului si-si deschise si-un bazin cu aqua chiara (la noi apa chioara). Bun amfitrion, baiatul asta va lasa portile deschise toata ziua, pentru ca muritorii de rand sa vada printre uluci  portile raiului si sa-si lase acolo orice speranta. De fapt ..peste drum. Profitati ! Sfantul Patru nu-i acasa si oricum are alte  griji acum.
Sa nu uiti Darie!

pharaonu75

Citat din: Alutus din Iulie 28, 2012, 08:40:54 PM
Desi nu cred ca voi termina Levantul anul acesta...

Nici altii nu l-au terminat...  =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

  Pentru ca e vorba de Renastere, dau aici o lucrare a lui Leonardo da Vinci, una din cele mai vestite figuri ale acelei perioade. De fapt este o lucrare pe care pe care Da Vinci nici macar nu a realizat-o si s-a realizat doar in vremurile noastre dar dupa o seama de schite si studii pe care Da vinci le-a facut in scopul executiei lucrarii. De fapt, ca o adevarata figura a Renasterii, Da Vinci a activat si excelat in multe domenii: in primul rand pictura dar si in arhitectura, fizica, matematica, mecanica, biologie, astronomie, literatura, muzica, inginerie, tehnica militara etc. Contemporan si oarecum rival cu Michelangelo, sculptura nu a fost domeniul lui predilect si doua dintre cele mai monumentale sculpturi ale lui de fapt nu s-au realizat, insa au ramas multe schite si studii de exceptionala valoare. Dupa el a ramas un numar imens de notite si schite, care insa de-a lungul vremii au disparut in buna parte. Aceasta poate si pentru ca Da Vinci facea notite scriind de la dreapta la stanga (era stangaci) si unii zic ca ar fi fost si dislexic.
  Cel mai mare proiect de sculptura al lui era o lucrare monumentala comandata de protectorul sau din acea vreme, Ludovico Sforza, comandantul militar al Milanului (duce de Milano). Statuia trebuia sa reprezinte un cal din bronz de dimensiuni colosale (8 m inaltime). Lucrarea l-a preocupat pe Da Vinci de la data comenzii (1483) pana in 1499, dar in special intre anii 1489-1494. Era o lucrare mult mai mare dcat tot ceea ce s-a realizat pana atunci si problemele tehnice erau imense. Se preconiza ca grosimea peretilor statuii sa fie de 5 cm si greutatea de peste 60 tone. Pe langa documentarea facuta, Leonardo a inceput sa stranga cantitatea uriasa de bronz necesara statuii, dar si sa proiecteze furnale mult mai mari, ca turnarea voia sa fie dintr-o bucata, ceea ce nici azi nu cred ca s-ar putea realiza.
  Intre timp Da Vinci a facut o macheta la dimensiunile proiectate, dar din lut. Aceasta a devenit rapid vestita si veneau oameni din toata regiunea sa o vada.
  Mersul istoriei nu i-a permis insa sa isi duca la capat proiectul. Nordul Italiei si Milano a fost atacat de regele Frantei. Atunci ducele Sforza a fost nevoit sa utilizeze bronzul strans pentru statue pentru fabricarea de tunuri. Cu toate acestea Milano a fost ocupat si trupele franceze au distrus si statuia din lut, soldatii francezi folosind-o ca tinta pentru antrenamente. Se spune ca Da Vinci a regretat pana la moarte ca nu a putut sa realizeze aceasta lucrare monumentala.
  In vremea noastra, mai concret in 1977, Charles Dent, un pilot american cu preocupari si de sculptor, a citit istoria proiectatei sculpturi a lui Da Vinci si a hotarat ca sa ceeze el ceea ce si-a dorit atat de mult marele artist al Renasterii. Dificultatile de realizare erau imense, incepand de la documentarea exhaustiva, la problemele tehnice si financiare. S-a format o societate nonprofit cu scopul de a strange fondurile considerabile necesare. Dent a murit in 1994, lasand fundatiei fondurile stranse. Fundatia a continuat sa obtina fonduri prin vanzarea unor reproduceri la scara mai redusa a sculpturii. In 1997 s-a angajat un alt sculptor, Nina Akamu, care trebuia sa puna in opera proiectul lui Dent, dar dificultatile au fost mari. A trebuit sa se reia proiectarea dupa inca un an de documentare si abia in 1999 machetaa fost trimisa la turnatorie si opera a fost realizata. Ba s-au realizat doua exemplare. Unul a fost trimis, dupa dorinta lui Dent la Milano (pentru transpoet a trebuit taiata in 7 parti si reasamblata la Milano) si una la Gradinabotanica si Parcul de Sculptura Frederic Meijer (tot un evreu care a finantat proiectul), in Michigan SUA. Statuile au o inaltime de 7,3 m si o greutate de 15 tone (cu armatura interioara de inox).
  Eu zic ca este una din cele mai frumoase statui ecvestre.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)