Albinele doici

Creat de cristipep, Iulie 02, 2012, 10:28:14 PM

« precedentul - următorul »

cristipep

Salutare, din cate am observat si sper sa nu ma insel pana acum absolut nimeni nu a pus problema cum recunoaste albina ouale de matca daca sunt de trantor sau de albina ceea ce pare destul de interesant.Astept cu mare interes un raspuns in special de la cei mai versati in domeniul asta si vb aia nu cred ca raspunsul reprezinta un secret.

captain bee

....cred ca depinde de celula in care a fost depus oul (celule de trantor sunt mai mari pe fagurii vechi) si de anumite caractere genetice pe care numai albinele doici le pot identifica....este o parere!!!

stefan1

  Albinele nu fac verificarea oualor, daca sunt fecundate sau nu. Asa ca daca dai un fagur cu oua puse de albinele trantorite unei familii normale, va creste larve de trantori din ele, desi sunt in celule de albine si desi nu ar avea nevoie de trantori. De asemenea de la o matca epuizata sau defecta care oua amestecat, adica oua fecundate alaturi de alte oua nefecundate, toate depuse in celule de albine, albinele vor creste un puiet 'pestrit', adica puiet de trantori intre puietul de albine, fara a elimina celulele cu oua nefecundate. Ba mai mult, uneori o altfel de familie va creste si botce in care regina a ouat un ou nefecundat, desi se stie ca niciodata nu va putea iesi o matca dintr-o astfel de botca.
  Am scris undeva despre consanguinizare. Adica daca o regina se fecundeaza cu un trantor-frate, unele oua, desi fecundate, deci diploide, vor produce trantori (pentru ca un grup de gene sexuale vor fi identice dinspre regina si trantorul cu care s-a fecundat). In acest caz, dupa 3 zile, cand apar din oua larvele, albinele consuma larvele din care ar iesi trantori diploizi (care in conditii de alimentare artificiala, feriti de albine, chiar se pot produce). Se spune ca aceste larve de trantori diploizi secreta un hormon dupa care albinele le recunosc si le distrug.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cristipep

#3
Din ce stiu si eu trantori ies din oua nefecundate............si nu cred ca si matca cand depune oua cum se mai spune ca daca fagurii sunt distrusi acolo depune oua de trantori mi se pare cam absurda parerea asta pentru ca matca nu cred ca stie ce oua va semana .........eu cred ca asa cum ai spus tu totusi este vorba despre miros...hormoni sau alte chestii care pe noi inca ne depasesc ca si apicultori.
Inca mai astept pareri...................sincer sunt tare nedumerit.

Aici veti gasi un filmulet in care apare si imperecherea matcii in zbor.Foarte interesant.

http://apibio.ro/Videoteca/Imperecherea-Reginei_v1075

RazvanTi

scuze de offtopic!
@cristipep:
ca sa putem viziona filmele puse de tine trebuie sa ne facem cont.
foloseste si tu cu incredere un vimeo sau youtube sau chiar si photobucket.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

cristipep

#5
Imi cer scuze am sa scot chestia ca trebuie sa fii logat sa poti viziona.Gata functioneaza.

cristipep

Pana la urma dintre stuparii cu experienta nu se baga nici unul la discutia asta?

Ozzy

Citat din: cristipep din Iulie 03, 2012, 12:25:32 PM
Imi cer scuze am sa scot chestia ca trebuie sa fii logat sa poti viziona.Gata functioneaza.

si cu ce player se pot vedea ?
la mine nu porneste niciunul

cristipep

Flash Player merge fara discutii , este un plugin .

cristipep

Sau dati refresh de mai multe ori ca sigur merge.

marian sima

Albina controleaza celulele pontate cu oua nefecundate din care ies trintori ,la orizontali gasim puiet de trintor acolo unde matca nu a ajuns cu ponta,gasim celule normale blocate cu miere pe cind pe aceiasi rama gasim celule de trintore goale golute ,pe toamna tirziu albina umple si celulele de trintore cu miere,ponta de puiet de trintor este sub atentia albinelor.
Asta este parerea mea din cea ce eu am observat.

rusu marius mircea

in mod normal, o regina normala depune oua fecundate in celule de lucratoare de unde eclozeaza albine lucratoare  si oua nefecundate in celulele mai mari de trantor din care eclozeaza trantori. desemenea mai exista o situatie normala cand albinele construiesc botci unde matca depune oua fecundate din care vor iesii regine( schimbare linistita)
exista si situatii anormale:
- matca batrana epuizata care depune numai oua nefecundate in celule de lucratoare de unde vor iesii tratori, sau matca tanara montata tarziu in toamna, insuficient, care epuizeaza repede spermatozoizii si ulterior depune numai oua nefecundate.( matci trantorite)
- matca disparuta cand o albina lucratoare depune oua nefecundate (fam bezmetica)
in concluzie albinele recunosc ouale si in functie de asta le hranesc.
marius

albinuta carina

Diferenta dintre oale de albina si de trantor este in momentul cand regina intra sa depuna oul in celula de albina abdomenul se strantoreste putin si in momentul acela se produce fecundarea oului,iar in celula de trantor fiind mai mare nu se produce deoarece este mai mare.eu asa am citit intr-o carte. Sper sa nu gresesc :)

horia_ch

Deci, ai citit aşa: celulă largă - ou nefecundat - trântor; celulă strâmtă - ou fecundat - lucrătoare. Dar ce faci cu situaţia în care matca depune în botcă? Botca e largă, iar oul fecundat...  :nebun:

Stefan05

Salutare, ceva asemanator cu celula strimta si cea larga stiam si eu si asa am auzit si pe la apicultorii batrini ,iar la mine in stupina puietul de trintore tot timpul am observat ca se afla in partea superioara a ramelor si anume in zona coronitelor de miere drept urmare in celulele deformate si mai largi.
  Am si eu o nedumerire si anume la imperecherea matcilor de exemplu :
   cum anume poate stii trintorii mei sa zicem din stupul nr 3,4,5,etc ca matca mea din stupul nr 1 vrea sa iasa la impercheat ?
Intreb asta pt a putea evita consangvinizarea .