Prea multe botci de matca?

Creat de adriangherman, Aprilie 28, 2012, 01:40:38 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Acele albine mari vazute sunt albine-doice. Se gasesc in toti stupii. Ca sa hraneasca puietul trebuie sa proceseze mult polen si nectar si de aceea sunt mai voluminoase.
  La roirea naturala albinele care au de gand sa plece cu roiul reduc o vreme activitatea de cules sau de ingrijit puiet sau de crescut faguri. De aceea de multe ori fac 'barba', adica albinele stau si lenevesc chiar cand este cules si familiile normale activeaza foarte bine. Scopul acestei 'clociri' este de a acumula energie pentru munca intensa de dupa roire. Se spune ca acele albine devin oarecum asemanatoare cu albinele de iernare, adica li se lungeste si viata si au o capacitate de munca si de crestere a fagurilor mai mare decat albinele obisnuite. Acelasi fenomen de lenevire apare la cuiburile blocate. Albinele nu mai au unde depune nectarul adus si nu mai merg la cules. De asemenea parte din celulele de cuib sunt ocupate cu miere si suprafata de puiet este prea mica pentru cate albine tinere exista, asa ca parte din acestea devin inactive.
  Daca lipsesc aceste albine speciale, roirea are loc mai greu. De aceea in perioadele de cules puternic fenomenul de roire este aproape inexistent, caci albinele se uzeaza la cules sau la prelucrarea nectarului. Si cresterea de faguri uzeaza albina si e un factor de intarziere a intrarii in 'frigurile roitului'.
  Si deranjul in stupi produs de ex. la transportul in pastoral sau la recoltarea mierii sau mai mult la inversarea corpurilor la multietajati, forteaza albinele la activitati in plus de reorganizare, ocupa cu aceste activitati toata popuatia familiei si impiedica sau amana aparitia albinelor apte de a forma un roi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

adriangherman

Multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate nu mai ajung la albine decat prin 11-12 mai, pana atunci se ocupa socrul meu de ele. Voi reveni cu noutati in curand. :thanks:

pacifistul86

  Buna ziua dragi colegi, sunt onorat sa fac parte din aceasta comunitate , dar fiind la inceput am dat de o problema pe care nu o inteleg chiar si dupa ce am studiat mai multe manuale de prin ani "70, asa cum se zice  teoria ca teoria, dar practica te omoara....,
sa revenim la problema mea.....prin februarie am prins o oferta de 10 familii , fiecare familie a fost alcatuita din cate 4-6 rame cu albine, acuma de cand a inceput expansiunea la 5 familii am observat aparitia celulelor de botca in exces.....aproape pe fiecare rama cu puiet....loc de ouat este ca tot i-am mai dat rame si pentru ouat si pentru cladit......
   Stie cineva vreo solutie? Va multumesc.

bucursorinelionel

Pentru Pacifistul86.
E posibil si foarte probabil ca acei stupi (5) de care zici ca au botci in exces, sa aiba matci batrane. Presupun ca nu sunt marcate, deci iti dau cateva sugestii: verifica pe ramele cu puiet procentul de trantori, daca ocupa pe mai multe rame ( mai mult de 3) portiuni compacte mai mari de 1 decimetru patrat, si catre centrul ramelor, in afara de partea inferioara, e clar..Daca mai poti vedea matcile , uita-te atent la aripile lor... daca sunt uzate, franjurate la varfuri..e un indiciu clar, mai ales verifica numarul de celule de lucratoare cladite in ultimele 3-4 saptamani...daca au format multe celuele de trantori e clar..!!...In cazul matcilor batrane, pe care albinele sunt hotarate sa le schimbe ( nu intotdeauna linisit), nu prea ai ce face...depinde mult ce stare au, nr de rame cu puiet capacit si necapacit, ce cules a trecut sau daca urmeaza unul bogat sau cules de intretinere sustinut..
La o familie cu 4 r puiet capacit si 4 necapacit eu le-as imparti egal in 2 cutii..adica 2+2, cu puietul capacit la mijlocul cuibului si cel necapacit la margini, la care adaug in laterale rame cu pastura si dincolo de ele , rame cu miere..cu urdinis de 6-7 mm. inaltime si nu mai larg de 4 cm..Si nu uita sa pastrezi botcile lungi, groase si care nu sunt buchet..restul distrugi..adica max. 5 botci frumoase la roiul nou format , eu as merge pe 3 botci cele mai aratoase..de preferat din partea superioara a ramelor si care ar fi mai izolate ( nu una langa alta sau buchet)..
Cand ma analizez, ma ingrozesc..!!; cand ma compar, ma linistesc..!! (Descartes)

pacifistul86

Toate botcile sunt cladite in partea inferioara a ramei.....unele chiar una langa alta...
nu am gasit nici o botca in mijlocul ramelor....de aceea sunt putin nedumerit

apivasmob

Citat din: pacifistul86 din Mai 10, 2012, 07:06:41 PM
Toate botcile sunt cladite in partea inferioara a ramei.....unele chiar una langa alta...
nu am gasit nici o botca in mijlocul ramelor....de aceea sunt putin nedumerit
Matca este? atunci acestea sunt botci de roire.
Sanatate tuturor apicultorilor

bucursorinelionel

Pacifistul86, din tot ce ai afirmat, eu inteleg ca acele familii vor roii mai mult ca sigur...din nefericire imi dau seama ca nu stii istoricul lor, cum s-au comportat in anii precedenti, si deci, nu poti face previziuni de viitor.In acest caz, cea mai buna sugestie, este sa faci rost de matci selectionate, cu instinct slab de roire si sa le schimbi regina, tot prin impartire, distrugi botcile toate, sa zicem de dimineata, si dupa amiaza le introduci matcile imperecheate, gata de ponta..eventual in cutia de protectie..pentru orice eventualitate.daca nu ai o asa posibilitate, le imparti egal..dupa cum ti-am explicat mai sus..ideea ar fi sa pui roii noi pe acelasi amplasament,astfel incat urdinisurile noi sa fie pozitionate la distanta egala fata de urdinisul vechi la fiecare cutie..astfel lucratoarea se va imparti aproape egal, si au sanse similare de dezvoltare. Din pacate, pana se formeaza matca noua (eclozionare, maturizare, imperechere, ponta), pierzi ceva timp (7-10-14 zile) si, daca urmeaza un cules bun, nu prea e de dorit, adica recolta va fi substantial mai mica.Eventual, daca ceilalti sunt prea populati, si nu urmeaza un cules mare, mai iei cate o rama cu puiet capacit de la ei, si intaresti roiurile (fara albine).Daca dai mai multe informatii despre locatia ta, poti sa afli mai multe, pana acum ai primit informatii generale..detaliile tin de situatia existenta in locatie..adica zona, concurenta,cules, experienta ta..etc..etc..
Cand ma analizez, ma ingrozesc..!!; cand ma compar, ma linistesc..!! (Descartes)

pacifistul86

Nu vor apuca sa roiasca ca sunt pe ele tot timpul.... nelamurirea mea este , de ce trage botca daca stupul nu este populat la maxim? are loc pentru ouat si mai am loc sa ii mai dau rame pentru ouat... eu sunt la inceput de drum, dar socrul meu (cu cine le-am luat) a mai avut in tinerete si este mai bine pregatit decat mine, dar nebunia care s-a instalat ne cam da batai de cap... dupa ce  ne revenim mai dau semne de viata si anunt cum am trecut peste aceasta perioada.
spor la lucru si sa ne auzim cu bine :)


Nelly88

Cautand astazi prin stupi am  avut surpriza ca intr-un roi pe 5 rame sa nu gasesc matca si nici oua. Avea larve de 3 zile si la leatul inferior 3 botci capacite si cateva necapacite.Ce fel de botci sunt acelea, de schimb linistit sau de salvare? eu cred ca sunt de schimb linistit dar cineva mi-a zis ca sunt de salvare...

bucovineanu

 Probabil regina batrana a disparut dintr-o cauza oarecare. Atunci cand nu ma exista regina botcile nu pot fi decat de salvare. Cand regina se schimba linistit aceasta ramane in stup pana la aparitia celei tinere si uneori se intalnesc si ambele in acelasi timp in familia de albine.

Nelly88

stiu asta dar nu inteleg de ce am botci capacite dar in acelasi timp si larve de 3 zile... :uimit:

bucovineanu

Atunci cand dispare regina albinele trag botci si din larve mari pe care le inchid foarte rapid. Din aceasta cauza sunt larve mici si in acelasi timp botci inchise.

happy

Citat din: bucovineanu din Mai 11, 2012, 09:06:20 PM
Atunci cand dispare regina albinele trag botci si din larve mari pe care le inchid foarte rapid. Din aceasta cauza sunt larve mici si in acelasi timp botci inchise.
Zilele astea am patit la fel si eu cu un stup.Am descoperit 4 rame cu puiet care toate aveau una sau doua botci la partea de jos.Sunt botci de salvare cred pentru ca nu am gasit matca.Ieri am impartit stupul in doua.2 rame cu puiet si cu botci plus alte 2 rame cu albina si miere le-am pus in alt stup.Restul de 8 rame au ramas pe pozitie.Sper sa reuseasca divizarea si imperecherea matcilor.
Matcile din botci de salvare sunt ceva mai mici si mai putin productive?Este al doilea an si anca nu am trecut prin toate fazele roitului natural; si artificial! :hi:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bucovineanu

Reginele obtinute din botci de salvare nu au calitatile celor obtinute prin celelalte metode. Albinele trag botci si din larve mari care sunt hranite insuficient, sunt inchise rapid si de aceea reginele obtinute astfel au calitate mediocra.