Familie foarte slaba

Creat de creiveancristi, Aprilie 20, 2012, 03:50:25 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Mi-a ramas o familie foarte slaba,le-am hranit toata iarna cu turte,albinele s-au uzat peste masura,s-au depopulat masiv in primavara,acum mai sunt doar o mana de albine plus matca.
Ce pot sa fac cu aceasta familie?de unificat nu mai are rost,albine sunt foarte putine,rame sa le dau cu puiet si albina acoperitoare sa le ajut nu am.
Pentru cateva albine in plus nu ma mai incurc sa fac unificare,dar este pacat de matca,anul trecut a fost printre cele mai bune familii.Acum se depopuleaza pe zi ce trece,albina este batrana si mortalitatea este masiva,in cateva zile ramane matca singura.

bucovineanu

Tratamentele au fost facute corect?

creiveancristi

Tratamente am facut doua in toamna,dar mi-ati mai spus ca n-a fost deajuns.Acum asta e.
Daca ar fi cineva interesat ,i-as da matca gratis.
Decat la mine o moarte sigura,mai bine de ajutor cuiva.

Obombo

Daca ai o roinita punele acolo, daca nu lasale in stup. Si intr-un caz si in altul pe o singura rama intre doua diafragme din polistiren extrudat. Daca poti, scutura vreo mana de albine tinere de pe o rama cu puiet necapacit dintr-un stup puternic. Pune si o rama cu putina miere dupa diafragma. Asta ca sa pastrezi regina, caci nu se stie cand s-ar putea sa ai nevoie de ea. Oricum, regina nu e chiar asa de buna daca a ajuns in situatia asta, chiar daca a dat rezultate bune anul trecut.

Marius-ursulakhe

Poate ar fii bine sa incerci sa faci si un tratamet cu varachet

jonny_it

Citat din: ursulakhe din Aprilie 21, 2012, 12:18:15 PM
Poate ar fii bine sa incerci sa faci si un tratamet cu varachet

2 tratamente sunt suficiente si oricum a spus si el ca a hranit cu turte toata iarna, deci de ce s-a depopulat este destul de clar.
Daca matca este buna inlocuieste o matca mai defecta sau care nu a dat rezultate.
La o mana de albine nu prea ai ce sa faci, sigur au avut diaree, nosema si etc, deci din alea nu mai faci stup.

Este un focar de infectie(loca si alte boli); daca nu ai nevoie de matca o dai la un stupar care are o familie fara matca si albinele le bagi la alta familie.
Nu se tin astfel de familii pentru ca sigur nu isi revin. Daca ar fi 1 rama plina cu albine tinand cont ca suntem in aprilie nu ar fi o problema.

creiveancristi

Tratamentele le-am inceput saptamana trecuta,maine fac repetare.

eucondruz

Pune matca in cusca, scutura albine cate vrei de la cel putin inca doua familii, inchide stupul si daca ai posibilitatea muta-l pentru cel putin trei zile(timp in care albina uita locul) la o distanta de 3-4km. Fiind albina de la trei familii nu "mai stie" care cu care sa se mai bata si deci nu se mai bat. Asa se procedeaza la infiintarea de roi in ziua in care se face mutarea in pastoral de la un loc la altul. Am introdus chiar si matca nefecundata in cusca cu o mica gaurica la dopul de ceara si in doua zile a fost eliberata si acceptata. Da putina miere sa aiba si ceva de mancat pana o elibereaza. Succes!

creiveancristi

De aia am zis ca as da matca la cineva pentru ca eu nu am posibilitatea sa o ajut cu albine de la alta familie.

cristi ciuc

Am şi eu o astfel de situaţie. Sunt 3 palme de albine pe trei rame. Pe lateralele a două rame apropiate matca a depus ouă şi este puiet de toate vârstele, inclusiv căpăcit. N-am riscat să pun o ramă cu puiet căpăcit din alt stup :bzz: pentru că săptămâna trecută la Ciuc au fost temperaturi cu mult sub 0 gr. (noaptea) şi nu era albină în stup.
Matca arată bine, am vrut să o ofer cuiva şi nu am găsit doritori.
Culmea, familia se încăpăţânează să reziste şi o să-i dau un ajutor.
Albinele mele au iernat "normal", până la sfârşitul lui martie, iar la testele acustice răspundeau bine. Acum două săptămâni mi-am pus mâinile în cap atunci când am văzut cum se prezentau (pentru prima oară am văzut ce înseamnă diaree "acută" ori poate Nosema.
Le-am dat Nosestat şi clasicul Protofil. Îl preferă pe cel din urmă.
Acum este bine.... Dăm înainte!
:bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:

creiveancristi

Matca am dat-o la cineva.Dimineata o scot din stup,iar albinele le scutur mai departe de ceilalti stupi in iarba,cand se intorc si nu mai gasesc stupul propriu(pe care intre timp il duc in magazie),se impart ele la celelalte familii.

jonny_it

Citat din: creiveancristi din Aprilie 22, 2012, 12:28:25 PM
Matca am dat-o la cineva.Dimineata o scot din stup,iar albinele le scutur mai departe de ceilalti stupi in iarba,cand se intorc si nu mai gasesc stupul propriu(pe care intre timp il duc in magazie),se impart ele la celelalte familii.

... sau sunt omorate chiar la intrare.

Lasa albinele fara matca 1 zi si dupa aceea punele in alt stup dar nu inainte de a pune si un hranitor cu sirop.  :wink:

buturuga

Citat din: creiveancristi din Aprilie 20, 2012, 03:50:25 PM
Mi-a ramas o familie foarte slaba,le-am hranit toata iarna cu turte,albinele s-au uzat peste masura,s-au depopulat masiv in primavara,acum mai sunt doar o mana de albine plus matca.

Analizeaza foarte bine ce ai scris singur.... le-ai hranit toata iarna cu turte... si s-au uzat peste masura ! Tine minte !!!   lasa albinelor din August-Septembrie atâta hrana, ca pina in Martie sa nu ai ce cauta pe la stupi. Ca unica grija, care s-o ai iarna, e sa dezapezesti urdinisurile ! Si vei sta linistit pina in primavara. Chiar si rezerva de hrana pentru primavara, ar fi bine sa fie in citeva RAME pline cu MIERE la depozit, pregatite in sezonul trecut si nu fel de fel de turte.... Albinele in primavara sunt ca oamenii pensionari de 60-70 de ani, ce vrei de la ei ? sunt pe ultima suta de metri, ajuta-le sa creasca o generatie noua de albine si uita de ele... nu le forta sa traga hrana din turte toata iarna ca vezi ce patesti !.. ele nu ca nu vor sa se dezvole ... NU mai pot ca  TU nu le-ai permis !  Marele pericol al apicultorului incepator e lacomia de miere... albinele n-o aduna pentru tine ci pentru sine... tu ei doar ce e in plus, dace este in plus daca nu -NU scoti nimic (daca mai vrei sa tii albine !).
Eu sunt Eu, pentru ca Eu sunt mereu cu Mine !

creiveancristi

Singura extractie ce-am facut-o anul trecut a fost la salcam.
Problema a fost ca eu dupa salcam le-am divizat,familiile le-am slabit foarte mult,a fost un sfarsit de vara si o toamna foarte secetoasa fara nici un cules(la noi din 4 august anul trecut,exceptand zapada de asta iarna,n-a mai plouat pana in martie),
-hranirile de completare le-am facut tarziu(sfarsit de septembrie,inceput de octombrie),
-mierea transformata din sirop n-au mai apucat sa o capaceasca pana a dat frigul,
-am avut cativa roi tarzii care nu s-au mai dezvoltat,1-2 rame cu albina intrate in iarna cu mancare foarte putina
-familiile puternice care le-am slabit prin divizare au intrat in iarna pe aproximativ 3 rame de albina
-trebuia sa fac in toamna unificari,dar am zis ca daca am zece stupi de ce sa raman doar cu cinci,poate am noroc si trec iarna
-tratamentul le-am facut cum le-ar face un incepator,fara sa-i dau o mare importanta
-si cel mai important lucru,sunt incepator,ce stiu,stiu de pe acest forum(va multumesc tuturor celor care ati avut rabdare cu mine si mi-ati raspuns la intrebari),adica multa teorie,dar practica...nimic,ca sa va dati seama va spun ca nu am fost niciodata la nimeni in stupina sa vad cum se lucreaza cu albinele(nici n-am la nimeni si nici nu sunt stupine in sat).
Acum in primavara am vrut sa mai cumpar niste familii,dar pana nu invat stau cuminte.Oricum pentru mine apicultura nu este o afacere,am cumparat albine pentru ca ne place mierea la toata familia(mai ales celor doi copii),cu toate ca as putea sa dezvolt acest 'subiect' ,pentru ca am resursele necesare(nu neaparat financiare),ma refer la locatie,in sat nu mai sunt stupi,am masina mare de transport pentru pastoral,deocamdata stau linistit cu 'coada intre picioare'.
As mai avea o varianta,un prieten din sat vine dupa vreo 10-12 ani din Spania definitiv acasa,a zis sa-i caut sa-si ia vreo 40 de familii inainte de salcam,el zice ca se pricepe ca a lucrat acolo la albine.Sa vedem ce-o sa fie.Asa singur de capul meu nu vreau sa ma extind,ca e un risc,eu ca exemplu,anul trecut am cheltuit cu albine,lazi de rezerva echipamente,etc vreo 5000 ron,care s-au cam dus.Acum stau si ma uit ca am cred vreo suta de rame crescute,vreo 12-13 lazi de rezerva si nu am ce face cu ele.
Acum gata cu vorba,mergem inainte,sanatosi sa fim.
Multumesc inca o data tuturor!

bucovineanu

Marele pacat al incepatorilor este faptul ca vor sa ajunga la familii multe inca din primul an si faramiteaza familiile peste masura. S-a scris mult pe forum pe aceasta tema si incepatorii ar trebui sa inteleaga ca o familie  poate fi divizata cel mult in doua, tinand cont de faptul ca daca divizam toate familiile nu avem cu ce sa ajutam roii formati. Altfel vom pierde si ce avem.