Familie foarte slaba

Creat de creiveancristi, Aprilie 20, 2012, 03:50:25 PM

« precedentul - următorul »

ion patrut

subscriu ce spunea bucovineanu totul trebuie luat cu binisoru incepatorul e incepator in orce domeniu. La fel a procedat si un amic al meu.Acum vreo 3 ani iam dat eu 2 familii(nu roi) rabdare sa invete nu a avut si a mai cumparat vreo 5 familii si anul trecut a dat lovitura a divizat tot ce a avut mie nu mia spus nimic ce vrea sa faca si cand ma intalnesc cu el in primavara asta ma intreaba cate familii miau murit-eu ii spun -niciuna-el imi spune- mie miau murit 10 familii.Eu iam zis -mai omule dar aveai doar 7 stupi cum sa-ti moara 10? si pe urma mia povestit filmul intreg al divizarii greseli greu de reparat

creiveancristi

Exact asta am patit si eu.Daca nu ai macar 2-3 familii puternice sa ajuti pe altele la nevoie,uite unde se ajunge.
In tot raul e si un bine,am invatat din greseli.

evulet78

Problema la noi incepatorii este ca nu reusim sa apreciem destul de bine puterea familiei de albine. Cand spui familie puternica trebuie sa ai termen de comparatie.
Asta vara, la una din familiile mele, cand am deschis capacul era tot plin de albina. Nici nu puteam sa scot rama. Primul lucru la care m-am gandit a fost ca am scapat-o si ca roieste. Din fericire nu a roit si a dat si foarte multa miere.
Apicultorii adevarati asta ar trebui sa ne invete (cu filme si poze) ce inseamna o familie puternica, si cum trebuie sa arate o astfel de familie la momentul cand o pregatim sa intre in iarna.
Asa daca spunem X rame cu albina, fiecare intelege ce crede.
Si eu am avut cateva familii care au iesit cam sifonate din iarna, dar cred ca aici este problema reala, nu am stiut sa apreciez bine puterea unei familii, si felul de albina cu care a intrat in iarna.
Si nu am ascultat si de toate sfaturile primite de la apicultori cu experienta(asta a fost o alta problema importanta). :nono:
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

buturuga

Nu prea demult am fost si eu incepator, verde de tot si vreau sa sfatui pe altii un lucru bun, care pe mine personal m-a aparat, cred, de o mulțime de erori. Orice experiment cu albinele, orice procedeu nou pe care vrei sa-l implementezi testează-l mai întâi pe  o familie de albine si nu pe toate deodată. Daca ti se primeste - ok, foarte bine inseamna c-ai facut totul corect, daca nu - nu pierzi toata prisaca ! Fie ca te-a sfatuit cineva un lucru, fie ca ai citit intr-o carte un procedeu interesant, testeza-l pe o familie de albine, noteaza-ti reusita sau lacunele si pe viitor vei sti sigur ce si cum sa faci.

De exemplu, eu n-aveam idee cum sa formez o familie noua de albine. Am citit prin carti despre o multime de metode care mai de care. Dar, am ales una, care mi s-a parut mai simpla, am testat-o pe o familie de albine - si-a mers, pe urma am aplicat-o de mai multe ori cu succes. Am incercat divizarea unei familii prin altfel de metoda, si-am dat-o in bara rau de tot, pina la urma am ramas fara familia de albine. Dar, ATENTIE ! fara una  - nu fara toate, daca aveam imprudenta sa fac cu toate la fel. In primii ani e bine sa nu cazi in extremitati si sa fugi dupa toate procedeele posibile. Daca vezi ceva dar nu intelegi ce se petrece, mai bine lasi asa cum este, urmaresti albinele si bagi in cap, faci notite, ceri un sfat.
Tuturor SUCCES, tot inceputu-i greu - dar si mierea-i dulce ! :D :D
Eu sunt Eu, pentru ca Eu sunt mereu cu Mine !

apicraiova

Albinele nu se arunca-n iarba, mare gresala ai face, inseamna ca nu te numesti apicultor daca ai de gand sa faci asta.
Sfatul meu este sa-ti dai toata silinta sa le salvezi, adauda sirop pentru stimularea matcii cu protofil sau coada soricelului, incearca si asta.
Daca nu reusesti lasa-le sa moara nu le arunci tu mai inima de leu!!!

apicraiova

Problema e ca voi incepatorii vreti sa faceti din ... bici si sa si pocneasca daca se poate, asa ca mai bine invatati sa aveti rabdare. Este foarte greu sa fi apicultor, de altfel nu oricine poate fi apicultor. Cei cu putina rabdare si grabiti sa de ''apuce de altceva.
Apicultor inseamna ca esti in momentil cand lupti pentru o fam de albine pana-n ultima clipa si versi o lacrima pe stupul distrus, nu-l arunci in iarba !!!
Asta inseamna sa fi apicultor mai inima de leu, pasiune !!!

relutu

Domnu ne lasi cu talentele astea,ce ei lumea asa de sus cu ''mai inima de leu" ce d-ta nu esti incepator?acum cateva zile in urma nu stiiai cand se pune catul pe cuib si acum dai sfaturi la altii.